Cine ia titlul, echipele din play-off și retrogradatele din Superliga acestui sezon! Analiza ProSport care aduce o perspectivă argumentată înaintea primei etape din 2024! SPECIAL

Cine ia titlul, echipele din play-off și retrogradatele din Superliga acestui sezon! Analiza ProSport care aduce o perspectivă argumentată înaintea primei etape din 2024! SPECIAL
  • Publicat:

S-au jucat 21 de etape din sezonul regular, mai sunt de disputat încă nouă runde, și pentru transferuri mai e vreme până pe 12 februarie în România, dar deja avem suficiente elemente concrete pentru o analiză curajoasă la care ProSport te provoacă înaintea primei etape din 2024! Cine ia titlul, echipele din play-off și retrogradatele din Superliga!

Fără pretenția unor sentințe, dar cu pasiunea și cunoștințele puse în mijlocul tribunelor care de generații chibițează și pronostichează, astfel conferind farmecul suprem al fotbalului, am analizat și propunem o perspectivă argumentată.

Are vreo șansă Dinamo să se salveze de revenirea în Liga 2? Prinde Farul, campioana en-titre, măcar play-off-ul în acest sezon? Mai poate fi oprită FCSB din cursa spre triumful suprem, titlul de campioană după 9 ani de secetă? Cătălin Mureșanu și Gabriel Berceanu, jurnaliști ProSport, îți împărtășesc din concluziile lor!

Cine ia titlul în Superliga? Cătălin Mureșanu: FCSB.

Pentru că în România, în multe ori și în cazul altor campionate mult mai bine cotate, principalul argument în drumul spre o performanță de acest fel (trofeu câștigat) este reprezentat de condiția vestiarului. Atmosfera! În momentul de față, FCSB pare echipa-familie, cu jucătorii cei mai uniți. Cel puțin în raport cu CFR Cluj și Universitatea Craiova, vestiarul FCSB este cel mai bine sudat pe magistrala jucători – staff – antrenor principal.

În același timp, calitatea individuală a jucătorilor. FCSB are, în momentul de față, în raport cu CFR Cluj și Universitatea Craiova, mai mulți jucători care pot face diferența prin execuții, mai ales în momentele slabe ca exprimare a jocului colectiv. Două exemple au ieșit în evidență, Darius Olaru și Florinel Coman.

În plus, 4 puncte la intrarea în play-off ar reprezenta un avantaj destul de bun. Apoi, constanța în rezultate până în acest moment și startul bun: să nu uităm dezastrul din sezonul trecut, fără de care FCSB ar fi fost, clar, campioană.

Alt argument, extern: degringolada de la CFR Cluj, acolo unde antrenorul pare rupt de vestiar, iar liderii echipei din Gruia (Camora, Deac, Manea) dau senzația că, pe mână, în locul banderolei au eșarfa grevei japoneze.

Gabriel Berceanu: Fericiți Cei ce Sunt Buni (și Bogați)

Atât de multe variante de valoare, polivalente, are FCSB în lot, în ciuda malaxorului infatigabil strunit de patronul-antrenor Gigi Becali, așa de eficient se traduc în concret liniștea financiară și prosperitatea roș-albastră, că alt răspuns nu prea are cum să se întrevadă.

Campioana en-titre, Farul, e vlăguită de oscilații și anesteziată în lipsa unor resurse considerabile. CFR-ul și-a pierdut identitatea cinică, iar o dată cu asta s-a cutremurat ADN-ul supremației. Universitatea Craiova a rămas încă „între ape”, ca totdeauna în ultimele sezoane. Iar Rapidul… riscă să devină o nouă Universitatea Craiova în curgerea sezoanelor Superligii. Acesta e pericolul suprem pentru giuleșteni, pe termen mediu!

La FCSB ai în vestiar și experiență și exuberanța tinereții, apărarea s-a clădit cum-necum și sfidează cu cifre competitoarele, marchează aproape orice jucător și se simte din startul majorității partidelor amprenta de forță a unei trupe solide, impunătoare, însetate și înrăite de obiectiv.

Așadar, o fericită lucrare împreună a propriilor arme cu rănile altora ar trebui să propulseze cea mai iubită echipă din România către un echivalent în clasamentul final. Măcar acum!

Ce echipe se califică în play-off? Sepsi și Farul pentru Cătălin Mureșanu

Dincolo de FCSB, CFR Cluj, Rapid și Universitatea Craiova, vor prinde play-off-ul Sepsi și Farul.

De ce Sepsi? Este echipa cu cea mai puțină presiune, atât din partea suporterilor, cât și a conducerii. Germanul Bernd Storck pare că și-a impus filosofia, a fost acceptat de vestiar, a deblocat situația după plecarea lui Liviu Ciobotariu, cel care tocmai asta a pierdut la Sepsi, vestiarul. Sau liderii vestiarului.

În plus, Sepsi pare echipa cea mai echilibrată valoric, și-a consumat momentul de criză și, în acest moment, se află, din nou, în ascensiune. Iar Sepsi, la egalitate de puncte cu Farul și un avantaj de o lungime față de Hermannstadt și Universitatea Cluj (clujenii, în aceeași situație) dispută cinci meciuri pe teren propriu și patru în deplasare. Pe Farul și pe „U” Cluj le primește la Sf. Gheorghe.

De ce Farul? Pentru că experiența câștigării titlului nu poate fi radiată, rămâne în ADN-ul vestiarului, al clubului. Apoi, Gică Hagi a reușit, în momente de presiune, cum a fost lupta din finalul sezonului trecut, să-și monteze elevii. În plus, Hermannstadt, pe care o văd principala echipă care ar putea să o scoată din această socoteală, este în insolvență, fără drept de a evolua în cupele europene, principalul scop al play-off-ului, până la urmă.

Gabriel Berceanu: De acord cu Sepsi. Dar „U” Cluj se califică în play-off în locul Farului 

Incontestabil, Laszlo Dioszegi a știut unde e butonul și cum să apese de el cam de fiecare dată în istoria de prim eșalon a covăsnenilor. Recent, Sepsi a smuls entuziasm și puncte cu Ciobotariu, iar când flacăra a pâlpâit, s-a găsit un alt motor, de altă factură, parcă și cu potențial mai mare pe termen mediu și lung. Storck e o garanție a fotbalului de calitate, sunt destul de multe semne că poate fi și al performanței. La Sfântu Gheorghe există valoare certă în lot și o ambiție a întregului club de a propune un model care trece de Supercupa și Cupa României câștigate până acum.

Hermannstadt, Petrolul și Oțelul par în același film, al revelațiilor care au ars spre maximum dar nu oferă garanții reale pentru ritm pe măsură. Nici în lot, nici în buget. Cel puțin nu acum. Iar de jucat mai sunt doar 9 etape.

FCU Craiova a crescut cu noul antrenor și s-a depărtat de pozițiile în clasament care nu aveau nimic de-a face cu potențialul și calitatea individuală a fotbaliștilor săi. Dar programul e infernal pentru oltenii lui Mititelu și parcă s-au pierdut deja prea multe puncte…

Farul e greu de apucat ca echipă acum, greu de gestionat precum conferințele de presă ale lui Gică Hagi 🙂 Însă același Hagi, maestru în recuperat jucători de talent în derivă și în șlefuirea propriilor descoperiri, nu și-a recuperat jucătorii campioni astfel încât să facă un strop memorabil în cupele europene. Mai departe, nu a putut șlefui, în prea multe etape din acest sezon, rugina unei aparente mulțumiri în vestiar cu vara trecută. Lipsește cheful fotbaliștilor? Nu văd Farul în play-off.

Ci pe „U” Cluj, cu jucători experimentați precum Nistor, Vătăjelu și Chipciu la care simt că Hagi ar tânji oricând. Cu plus valoarea adusă de Masoero și Fossati, cu Ianis Stoica în devenire. Și cu Ioan Ovidiu Sabău, un tehnician „de mătase”. Universitatea va întâlni acasă pe Hermannstadt, Botoșani și Farul, are deplasări relativ ușoare la Iași și Voluntari, cred că intra în primele 6 echipe.

Cine retrogradează? Dinamo, punct comun. Diferența Botoșani vs Poli Iași

De ce retrogradează direct Dinamo și FC Botoșani în viziunea lui Cătălin Mureșanu?

  • Distanța în puncte, foarte greu de recuperat. Este nevoie de un traseu aproape perfect.
  • Fără implozie în tabăra unor formații care par să scârțâie din punct de vedere financiar, Oțelul, Petrolul, Poli Iași, nu au șanse să recupereze
  • Handicap în play-out din punct de vedere al țintarului
  • La Dinamo, întăririle Velkovski și ceilalți trei jucători legitimați (Edy Gnahore, Petru Negru și Damagoj Pevicic) până la ora publicării acestui articol au venit destul de târziu, după consumarea cantonamentului din Turcia. Astfel, Zeljko Kopic are nevoie de timp pentru a-i „implementa” pe acești fotbaliști, în timp ce „câinii” nu își mai permit pași greșiți nici măcar în etapele rămase din sezonul regular.
  • Tot la Dinamo, presiunea uriașă din partea suporterilor și a presei în raport cu celelalte formații angrenate în lupta salvării.

Descoperă AICI un interviu în exclusivitate, din arest la domiciliu, cu Dorin Șerdean despre situația lui Dinamo!

Gabriel Berceanu merge pe argumentele de mai sus în cazul Dinamo, dar crede că Botoșaniul se va salva finalmente de retrogradarea directă, unde va ajunge Poli Iași. Motivele:

  • Lotul mai consistent al Botoșaniului, per total, dar și individual calitate superioară: Dican, Mailat, Florescu, plus nou-veniții Miron și I. Filip
  • Sunt 11 puncte acum între cele două, cu meci direct la Botoșani. În Copou a condus Botoșani și s-a terminat 1-1
  • Diferența nu e uriașă la puncte, după programul cumva similar până la final de sezon regular și înjumătățire, nimic nu e pierdut pentru echipa lui Iftime
  • Bogdan Andone va aduce în mod cert un suflu nou în vreme ce Poli Iași a încheiat 2023 în scădere evidentă, l-a și pierdut pe Luis Phelipe în mercato
Jurnalist sportiv din anul 2003, în prezent reporter special și realizatorul emisiunii EXCLUSIV DINAMO de la ProSport. Ziarist acreditat la clubul Dinamo București încă din anul 2004, Cătălin Mureşanu este autorul a mii de articole, interviuri, reportaje, cronici pe care le-a scris pentru ... citește mai mult
Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate fi întâlnit
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate fi întâlnit
Xavi a luat decizia în mai puțin de 24 de ore, după ce Barcelona l-a pus să-și dea afară propriul frate
Xavi a luat decizia în mai puțin de 24 de ore, după ce Barcelona l-a pus să-și dea afară propriul…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur.
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia…
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
3.500 DE LEI în fiecare lună pentru aceşti români. KLAUS IOHANNIS a promulgat legea deja
3.500 DE LEI în fiecare lună pentru aceşti români. KLAUS IOHANNIS a promulgat legea deja
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează bolile de inimă
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează bolile de inimă
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele