SPECIAL | Filmul indian al lui Goian. Fostul fundaș de la Dinamo și CFR a jucat cu Forlan la echipa nepotului lui Raj Kapoor. Un INTERVIU despre lux, sărăcie, modestie și degringolada din Liga 1

SPECIAL | Filmul indian al lui Goian. Fostul fundaș de la Dinamo și CFR a jucat cu Forlan la echipa nepotului lui Raj Kapoor. Un INTERVIU despre lux, sărăcie, modestie și degringolada din Liga 1
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Lucian Goian (34 de ani) a încheiat aventura indiană, țară unde a jucat la Mumbai City, în Super Liga sponsorizată de actori și regizori.
  • Fundașul central vorbește, într-un interviu acordat reporterului ProSport, despre o lume cu totul nouă, într-un oraș cu 18 milioane de locuitori și despre un fotbal în dezvoltare, în care se investesc mulți bani pentru a deveni important pe harta lumii.
  • Suceveanul l-a avut patron pe actorul momentului în India și a jucat cu Forlan, Malouda și Helder Postiga.

Adrian Mutu a fost primul român care a ajuns în liga bogată a Indiei. O competiție pusă la cale de cei mai bogați actori și regizori de la Bollywood și de statul indian, cu scopul de a transforma fotbalul într-un sport popular în țara pentru care, cu câțiva ani în urmă, exista doar cricket.

În toamna anului trecut a ajuns în liga cu staruri și Lucian Goian. A fost coechipier cu uruguayanul Forlan, la echipa lui Ranbir Kapoor și a evoluat trei luni într-o ligă unde predecesori au fost Cannavaro, Crespo, Pires, Del Piero sau Trezeguet. Goian spune că a rămas impresionat de o cultură pe care nu o cunoștea, de diferențele sociale întâlnite în India, de condițiile de care se bucură fotbaliștii și de relațiile cu coechipierii.

Discuția devine brusc una tristă când fostul fundaș al lui Dinamo, Astra sau CFR Cluj începe să vorbească despre fotbalul românesc și-și arată dezamăgirea față de situația în care a ajuns fotbalul nostru. Nu vede niciun viitor în campionatul unde fratele său, Dorin Goian, a încercat să devină conducător la Foresta Suceava, dar a renunțat după șase luni din pricina problemelor financiare și spune că doar o lege care să susțină finanțatorii poate salva fotbalul în România.

Lucian, cum a fost la Mumbai?
M-am simțit foarte bine. E un oraș foarte mare, găsești de toate. De fapt, în majoritatea orașelor care au echipe sunt facilități foarte bune, nu îți lipsește nimic.

Rămâi în România sau te întorci în India?
Încă nu au confirmarea pentru sezonul viitor. Când vor avea confirmarea, chiar aș vrea să mă întorc. Sezonul ar trebui să înceapă în octombrie. Până atunci sunt în așteptare. Dacă aș găsi un contract până în octombrie ar fi perfect.

Cum e fotbalul în India?
Au un marketing foarte bun, terenuri de antrenament foarte bune, stadioane frumoase. Chiar nu-ți lipsește nimic. Jucătorii pot să se concentreze numai și numai pe fotbal. Când îți vin rudele îi anunți și se ocupă ei de tot. Îți iau familia de la aeroport, îi duc la meciuri. Sunt foarte bine organizați. Au adus și analiști Sky din Anglia și Australia, pentru a comenta meciurile.

Echipa?
Antrenorul a fost cel care a făcut selecția și și-a ales jucători cu caracter. Chiar a fost cel mai bun grup în care am fost în viața mea. Probabil și pentru că stăteam toți la același hotel și ne întâlneam des.

„Mulți trăiau în sărăcie, dar aveau un zâmbet pur”

Un oraș gigant, o altă cultură. Ce făceai în timpul liber?
Nu prea am avut timp liber. Am ajuns în 15 august și am plecat în cantonament în Dubai. Apoi din 1 octombrie au fost două luni și zece zile în care am avut 16 meciuri. Am avut o singură dată zece zile libere legate. Atunci am făcut turul orașului. Sunt lucruri foarte interesante. Ne-a povestit ghidul ce istorie bogată are.

Ce te-a impresionat?
Acolo nu prea există clasă de mijloc. Sunt bogați și săraci. Am văzut foarte multă lume săracă. Mulți dormeau sub cerul liber, trăiau în sărăcie, dar m-a impresionat că aveau un zâmbet pur și nu veneau să tragă de tine să-ți ceară ceva. Erau fericiți în felul lor. Sunt foarte mulți oameni bogați. Se circulă numai cu mașina și sunt mici antreprenori peste tot. În oraș, aproape fiecare are „bodeguța” lui. Are sus o cameră sărăcăcioasă, dar la parter are magazinul lui. Îi vedeam pe cei care făceau pungi de hârtie cu branduri, pentru Mall. Alții repară motociclete, mașini, fiecare face câte ceva. Încă un lucru care m-a impresionat ar fi că n-am văzut pe nimeni să se certe. Sunt foarte prietenoși cu toată lumea.


Lucian Goian a fost unul dintre cei mai buni și mai apreciați jucători ai echipei Mumbai City

Patronul echipei e nepotul lui Raj Kapoor

Cum e această ligă, condusă de actori?
E o ligă privată. Proprietara ligii e soția celui mai bogat om din India. Majoritatea patronilor de echipe sunt actori sau regizori. N-am auzit însă să le ceară socoteală antrenorilor sau jucătorilor sau să intervină la echipă. Și patronul nostru a venit la început, ne-a spus că ei ne oferă toate condițiile, să spunem orice probleme avem, dar că el nu se bagă în problemele echipei. Ne-a spus că a avut încredere în antrenor și el decide. Trăiește meciurile foarte intens, dar niciodată n-a venit să reproșeze ceva.

Echipa e condusă de un actor?
Patronul echipei e Ranbir Kapoor. E nepotul lui Raj Kapoor și este, în acest moment, cel mai popular actor. Îl vezi peste tot, la televizor, în toate reclamele. E isterie când îl vede lumea. A venit la noi la hotel și era asaltat. Nu a plecat însă până nu a făcut poze cu toată lumea.


Prezentare de Bollywood pentru jucătorii echipei Mumbai City. În centru e Diego Forlan, mai la stânga e și Lucian Goian

Ai urmărit filme indiene?
Acolo, nu. Am văzut un film indian acum vreo șase ani. „Trei idioți” se numea. Era o comedie foarte bună. Ascult și melodii indiene, chiar m-au prins colegii fredonând în autocar odată și râdeau de mine.

Amintiri cu Forlan și Malouda

Cum te-ai înțeles cu Forlan? Era vedeta echipei.
Fiecare echipă are un „market player”. La noi e Forlan. E un băiat de o modestie incredibilă, pe lângă că e un fotbalist incredibil. Și la alte echipe sunt jucători foarte importanți și e foarte plăcut să îi vezi cât sunt de modești. Sunt lucruri care îți rămân în minte. De exemplu, când am jucat cu echipa lui Malouda, l-am rugat să îmi țină și mie un tricou. După meci a venit la vestiar la noi și mi-a dat tricoul. Băieții au rămas cu gura căscată. Nu a trebuit să merg eu să-l aștept la vestiar și să-i amintesc. Forlan când a plecat a lăsat zece tricouri semnate colegilor din India care îi ceruseră.

De ce vin acești jucători? Sunt salarii foarte mari?
Ei au salarii mai mari, ideea lor este de a mediatiza fotbalul, pentru că tot cricketul este numărul 1. Ne mai vedeau oameni prin hotel și ne întrebau ce echipă suntem. Când le ziceam că Mumbai City, echipa de fotbal, se mirau că există fotbal în India. Îți dai seama că atunci când Forlan a semnat cu Mumbai City s-a scris în toată lumea. De aceea sunt aduși acești fobaliști. Au fost acolo Zambrotta, Materazzi, jucători celebri. Prin aceste nume apare și India pe harta fotbalului.


Goian s-a înțeles bine în India cu superstarul uruguayan Diego Forlan

Goian, fundașul sezonului

Din punct de vedere fotbalistic, cum ți-a mers?
Am pierdut în semifinale. Am pierdut 3-2 în primul meci, a luat Forlan roșu și în retur n-a avut cine să dea gol și s-a terminat 0-0. A fost bine. Am fost declarat cel mai fundaș din India, am fost în echipa sezonului, iar înainte să plec fanii au venit la hotel și mi-au dat titlul de cel mai bun jucător al echipei. Am fost echipa cu cea mai bună apărare.

Nivelul cum e?
Jucătorii străini sunt peste media Ligii 1. Meciuri au un ritm bun, sunt jucători care au execuții…

E un sport interesant pentru indieni?
Venea lumea la meciuri. Noi aveam un stadion de 40.000 de locuri, dar acum îl pregătesc pentru un campionat mondial de juniori. De aceea am jucat pe o arenă de 9.000 de locuri. Am jucat însă și cu 55.000 de spectatori în tribune.

Te oprea lumea pe stradă?
Am luat titlul de cel mai activ jucător și fiul meu, Luca, a venit cu mine. L-am dus pe teren și a luat o minge și dat gol. Toți au început să strige în tribune, să-l aplaude. A doua zi toți îl știau pe fiul meu, nu pe mine. Când a plecat Anda cu Luca au făcut petrecere surpriză la hotel. Au strâns poze cu Luca de la toți jucătorii, au făcut un colaj mare cu fotografii, tort, melodii. Am avut un grup foarte frumos acolo. Nu e nimeni supărat, chiar dacă joacă sau nu, atmosfera e tot timpul bună.


Luca, fiul lui Lucian Goian, a atras atenția fanilor echipei Mumbai City

„Noi dacă prindem un investitor îl «ardem»”

Mai urmărești Liga 1? Cum ți se par șansele CFR-ului și ale lui Dinamo la play-off?
Mă uit tot timpul la meciuri. CFR și Dinamo vor lupta probabil până în ultima etapă. Va fi o luptă interesantă și la titlu. Eu zic că orice echipă care merge în play-off se poate gândi la titlu, chiar și Dinamo sau CFR. La retrogradare e mai simplă problema, pentru că unele echipe au plecat cu handicap foarte mare. Nu mi se pare normal ce se întâmplă cu Timișoara. Sunt echipe care au probleme cu banii și rămân în Liga 1, iar Timișoara ar putea să cadă. Așa nu putem progresa. Mergem tot timpul la TAS, se aduc echipe din Liga a 2-a în Liga 1 în timpul sezonului. Poate greșesc, dar nu știu o țară din vest în care se pleacă cu penalizare de puncte. Acolo se merge în Liga a 4-a, dacă ai călcat pe bec. Dorin (n.r. – fratele său, Goian), la Glasgow, s-au dus în Liga a 4-a. Se spune că așa nu vor fi echipe. Dacă nu vor fi, să se joace cu opt echipe, dar să nu mai existe cluburi în insolvență. Plus că ar trebui un fond de garantare, din banii de la televiziuni, pentru salarii. Nu e normal să muncești un an de zile și apoi clubul să intre în insolvență și să nu-ți mai iei niciun ban. Nu-ți primește salariul și din ce trăiești? Poate nu ai nimic strâns. Unii au familii, au rude de care au grijă.


Goian a fost în dese rânduri desemnat ca fiind unul dintre cei mai buni jucători din campionatul indian, peste fotbaliști mult mai cunoscuți în întreaga lume

„Ce să fac în România? A încercat Dorin, dar n-a putut”

Acesta crezi că e motivul pentru care jucătorii români aleg tot mai multe campionate exotice?
Normal. Măcar știi că îți iei banii, chiar dacă nu sunt mulți. 3 lei trebuie să primești, 3 lei iei și te bazezi pe ceva. Nu văd să mergem spre bine. Noroc că ne mai ține Astra în viață, cu rezultatele din cupele europene. Noi ar trebui să atragem jucătorii buni. Aducem doar străini liberi, care dacă aveau calitate nu veneau în România. Acești jucători vin în România ca într-o rampă de lansare. Jucători ca Puljic, Mevlia, care au plecat imediat când au avut oferte și pe care nu-i știa nimeni când au venit aici. De oameni care să investească în fotbal avem nevoie, dar investitorul se întreabă ce avantaje am. Trebuie o lege a sportului, o lege a sponsorizării. Noi dacă prindem un investitor îl „ardem”, îi mărim chiria la stadion sau știu eu ce. În plus situațiile sunt incerte la cluburi. Nu poți să iei un club, pentru că ba e cu Ministerul, ba sunt probleme…

Să înțeleg că nu vrei să rămâi în fotbal după ce te retragi?
Sunt șanse mari să ne mutăm în Spania. Am aici prieteni, familie, dar ne place mult ca țară, din mai multe puncte de vedere. Și oamenii… Valencia ne face cu ochiul. Ce să fac în România? Mi-ar plăcea să rămân în fotbal, dar să și pot să fac ceva. A încercat Dorin (n.r. – în turul de campionat al Ligii 2 a fost președinte la Foresta Suceava, dar în iarnă a demisionat fiindcă autoritățile locale nu au dat clubului toți banii promiși), dar a văzut că nu se poate și a plecat. Echipele fără probleme sunt puține și tu mergi la jucători și tot îi amâni și te înjură jucătorii. Nu din vina ta, pentru că nu dai tu banii.


Frații Goian, Dorin și Lucian, în India

Lucian Goian a început fotbalul la Suceava, iar în cariera sa a evoluat pentru echipele Foresta, FC Onești, Ceahlăul Piatra Neamț, Dinamo, Astra, Tianjin Teda (China), Beijing Baxy (China), FC Brașov, CFR Cluj și Mumbai City (India).

151 de meciuri are Lucian Goian în Liga 1 pentru Ceahlăul, Dinamo, Astra, FC Brașov sau CFR

Licențiat în jurnalism, Vlad Măcicășan a început să colaboreze cu ProSport încă din anii de facultate. Scrie fără întrerupere pentru ProSport de 17 ani, când a și început cariera de jurnalist sportiv. Jurnalist de presă scrisă și tv, Vlad Măcicășan moderează și emisiuni ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate, fără păcănele
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
FCSB – Rapid evidențiază o situație dezolantă pentru echipa lui Dan Șucu: giuleștenii au luat o decizie bizară
FCSB – Rapid evidențiază o situație dezolantă pentru echipa lui Dan Șucu: giuleștenii au luat o decizie bizară
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură zi
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură…