Scandal uriaș la Adunarea Generală a LPF. Cluburile, informate că vor primi cu 6 milioane de euro mai puțin în noul sezon. Cei prezenți au vrut contractul, șeful Ligii i-a refuzat | UPDATE Se cere revenirea la 18 echipe! Revin drepturile la Digi?

Autori: Florin Marian, Matei Udrea Publicat: 26 May. 2015, 15:24 Actualizat: 26 May. 2015, 16:44 Fotbal Intern
Scandal uriaș la Adunarea Generală a LPF. Cluburile, informate că vor primi cu 6 milioane de euro mai puțin în noul sezon. Cei prezenți au vrut contractul, șeful Ligii i-a refuzat | UPDATE Se cere revenirea la 18 echipe! Revin drepturile la Digi?

UPDATE 16:32 O altă posibilă consecință a scandalului pe drepturile TV ar putea fi revenirea contractului la RCS. ProSport a mai scris despre interesul companiei care are aproape 50% din piața de cablu din România și care a deținut drepturile pentru campionat în intervalul 2008-2014.
Pe scurt, în acest moment situația e următoarea:
> abonații din rețeaua UPC văd o parte din meciurile Ligii 1 gratis, iar o altă parte (cele mai interesante jocuri) contra unui abonament de 10 lei pe lună. Partidele sunt transmise pe Look TV și Look Plus.
> abonații din rețeaua Telekom (Dolce) văd, de asemenea, o parte din meciuri gratis, iar derby-urile contra unui abonament lunar de 9,5 lei. Partidele sunt transmise pe Look TV și Look Plus.
> abonații din rețeaua RCS văd, pe Digi, gratuit toate meciurile din Liga 1.
Potrivit informațiilor ProSport, UPC și Telekom plătesc la un loc, pentru meciurile transmise gratis în rețelele lor, circa 16,8 milioane de euro pe an. RCS plătește 12 milioane.
Între conducătorii de cluburi există în acest moment suspiciunea că se încearcă tragerea lor pe sfoară. Concret, ei bănuiesc că, prin această micșorare de contract, e vizată disponibilizarea unor milioane de euro care ar trebui să intre în alte conturi, ne-a explicat unul dintre oficiali, sub acoperirea anonimatului.
Pe de altă parte, lucrurile sunt mult mai complicate. După preluarea contractului de ISB Ltd, audiența și interesul pentru Liga 1 s-au prăbușit. Au existat numeroase meciuri cu audiență zero. Acest argument le-a fost adus marți șefilor de cluburi. Cabliștii sunt și ei surprinși de lipsa de interes a românilor față de competiția internă.
Digi ar fi interesată, în continuare, de campionat, așa cum a fost și anul trecut, dar nu la prețul de 27 de milioane, considerat nerealist. În cazul rezilierii actualului contract, există posibilitatea unei oferte de la gigantul patronat de miliardarul Zoltan Teszari.
Pe de altă parte, șefii de cluburi sunt cu spatele la zid. Fără banii din drepturile TV, cei mai mulți dintre ei dau faliment. Multe cluburi au girat cu banii din drepturile TV împrumuturi la diverse bănci. Le e frică să nu rămână fără niciun contract, dar în același timp își dau seama că au fost trași pe sfoară. Digi ar fi o variantă mai convenabilă pentru ei și deoarece șefii acestui post ar agrea, susțin sursele ProSport, o Liga 1 cu măcar 16 echipe, ceea ce ar fi mai pe placul șefilor de cluburi, care în marea lor majoritate cred că formula cu 14 echipe și doar două retrogradate e una nefericită.


UPDATE 16:00 În acest moment, vestea căzută ca un trăsnet a provocat confuzie și reacții divergente printre șefii de cluburi. Unii vor rezilierea imediată a contractului, alții vor renegociere. Ioan Horoba, șeful grupării Gaz Metan, propune revenirea imediată la sistemul cu 18 echipe! Părerea acestuia are mari șanse să fie îmbrățișată de multe cluburi. Astă-iarnă, ProSport a dezvăluit în exclusivitate o tentativă de schimbare din mers a sistemului competițional. O propunere venită de la Chiajna și trimisă tuturor cluburilor a câștigat rapid popularitate, însă Iorgulescu a parat printr-o atitudine agresivă. Șeful LPF a anunțat că reducerea numărului de echipe de la 18 la 14 este stipulată în misteriosul contract pe care cluburile nu-l citiseră și că, în această situație, dacă vor cei 27 de milioane de euro, cluburile trebuie să accepte situația. A urmat un comunicat bățos, în care șefii cluburilor au fost jigniți chiar pe site-ul LPF.

Acum, când termenii înțelegerii sunt schimbați din mers chiar de partenerul de afaceri, conducătorii de cluburi nu se mai simt constrânși să respecte contractul.


Adunarea Generală a LPF de marți dimineață a degenerat într-un imens scandal din cauza banilor pe drepturile TV. O reprezentantă a firmei care a câștigat drepturile TV anul trecut, asistată de Gino Iorgulescu, șeful Ligii, i-a anunțat pe șefii cluburilor de Liga 1 prezenți la sediul LPF că, din cauza scăderii audiențelor, li se vor tăia peste 6 milioane de euro din cei 27 de milioane pe care se semnase anul trecut contractul! Firma care deține drepturile este Intel Sky Broadcast LTD, un offshore în spatele căruia s-ar afla Arpad Paszkany.

Date culese de pe site-ul transfermarkt!

Conducătorii cluburilor, care făcuseră anul trecut compromisul de a accepta trecerea, din vara aceasta, la un campionat cu 14 echipe jucat cu play-off și play-out după ce li se fluturase contractul de 27 de milioane, au protestat vehement. A izbucnit un scandal de proporții, susțin sursele ProSport, atmosfera degenerând total atunci când, după ce i s-a cerut să prezinte contractul semnat cu offshore-ul maltez, Iorgulescu a refuzat.
Președintele LPF le-a cerut conducătorilor de cluburi să se prezinte la ligă cu juriști, avertizându-i că nu-i lasă să iasă din incintă cu exemplare ale contractului pentru drepturile TV.

„A fost o bătaie de joc. Ne-am trezit cu reprezentanta firmei Intel Sky Broadcast care ne-a făcut pur și simplu o informare, dacă vă puteți imagina așa ceva! Nici măcar nu ne-a întrebat, nu ne-a făcut o propunere oficială. Ne-a informat că la anul vom primi aceiași bani ca și anul acesta, deși numărul cluburilor scade de la 18 la 14. În total, drepturile TV se reduc cu vreo 6 milioane”, ne-a relatat unul dintre cei prezenți la furtunoasa ședință.

Indignarea conducătorilor de cluburi a crescut, au dezvăluit pentru ProSport martori oculari, atunci când li s-a prezentat un raport despre starea fotbalului românesc întocmit în bătaie de joc: „A fost absolut jenant. Au copiat bugete, salarii și cote de transfer de pe site-ul transfermarkt.de! E posibil așa ceva? A fost ceva redactat de amatori și prezentat nouă ca argument forte”.

Romică Pașcu și Iuliu Mureșan n-au avut nimic de obiectat

Dintre cei 17 conducători de cluburi prezenți (Ioan Horoba, de la Gaz Metan, a pierdut avionul și n-a ajuns la ședință), doi – Iuliu Mureșan de la CFR Cluj și Romică Pașcu de la FC Brașov – n-au avut nimic de comentat. Restul au protestat vehement, obligându-l pe Gino Iorgulescu să facă un pas înapoi. S-a convenit ca, în cel puțin 10 zile (intervalul prevăzut de regulamente), să se convoace o nouă Adunare Generală a LPF, iar deținătorii drepturilor TV să se prezinte cu o propunere oficială și concretă. Se va supune apoi la vot această diminuare a contractului, dar nimeni nu pare dispus să facă acest compromis.

Stilul absolut superficial și neprofesionist în care se derulează lucrurile în fotbalul românesc a generat și alte situații incredibile. În acest moment de criză, conducătorii de cluburi din sală au realizat că nu cunosc clauzele contractului pentru drepturi TV pe care-l semnaseră anul trecut! Cum Iorgulescu nu vrea să le dea contractul pe motiv că are clauze confidențiale, s-a stabilit că reprezentanții cluburilor, însoțiti de juriști, vor merge zilele următoare la Ligă și vor consulta actele. „Trebuie să vedem ce clauze sunt. Normal ar fi să existe clauze de penalizare pentru partea care nu respectă contractul”, și-a exprimat speranța unul dintre conducătorii de club, într-o discuție cu reporterii ProSport. Modul total netransparent în care Iorgulescu a procedat în semnarea contractului și neglijența cluburilor, care au aprobat actele fără să le citească, poate duce acum la situații absurde. Adică s-ar putea constata chiar că Intel Sky Broadcast are dreptul să modifice unilateral, oricând poftește, actualul contract!

Dragomir e încântat: „Să vină DNA-ul! Contractul fără garanții e pușcărie curată!”

Dumitru Dragomir, fostul șef al LPF înlocuit de Gino Iorgulescu în toamna lui 2013, a explodat plin de satisfacție, după evenimentele de marți. „Ha, ha, ha! Exact ce am spus eu! Când nu faci licitație, te ia mașina în bot. Acum să-i întreb eu pe ei (n.r. – pe actualii conducători ai LPF) de ce nu au făcut licitație și cine răspunde pentru ce se întâmplă? Pentru că acum vine DNA-ul. Eu, dacă procedam așa și nu făceam licitație, eram arestat de o sută de ori până acum. Acum își dă toată lumea seama că asta a fost șmecheria? M-au dat afară de la ligă pentru bani. Au făcut contracte fără garanții, eu nu am făcut unul fără garanții, pentru că în momentul în care încălcau contractul, pac, le luam garanția. Altfel, contract fără garanții e pușcărie curată. Cine a făcut asta să răspundă”, a declarat Dragomir, pentru MEDIAFAX. Cei arătați cu degetul sunt, în mod explicit, Gino Iorgulescu, în calitate de președinte LPF, și Justin Ștefan, secretarul general al LPF.

Dragomir le cere cluburilor din Liga 1 să cheme procurorii anticorupție  și să nu cedeze la presiunile făcute de ISB și conducerea Ligii. „Președinților de cluburi le transmit să fie tari pe poziții și să analizeze bine contractul. Dacă a fost făcut fraudulos să se îndrepte imediat către DNA”, a adăugat Dragomir pentru aceeași sursă.

Semnele colapsului au apărut astă-toamnă

În primăvara lui 2014, Iorgulescu a pus pe masă un contract pentru drepturile TV ale Ligii 1 cu o firmă offshore din Malta care oferea 27 de milioane de euro pe sezon pe o durată de cinci ani. Numai că planurile financiare ale noilor deținători ai drepturilor TV n-au mers așa cum plănuiseră aceștia. Timp de 6 luni, RCS a refuzat să intre în combinația propusă de Iorgulescu și Paszkany.

Contractul a fost la un pas de colaps astă-iarnă, înțelegerea la care s-a ajuns cu Digi oferindu-le un mic răgaz deținătorilor drepturilor TV până acum. Despre gravele probleme cu banii întâmpinate de cei care au cumpărat televizarea campionatului, ProSport a scris în exclusivitate, în mai multe rânduri, pe parcursul ultimului an.

Principalele momente ale crizei le puteți reciti aici:

http://www.prosport.ro/fotbal-intern/culisele-luptei-pentru-drepturile-tv-ale-ligii-1-afacerea-are-pierderi-de-milioane-cablistii-surprinsi-de-lipsa-de-apetit-a-romanilor-pentru-fotbalul-intern-13595889

http://www.prosport.ro/fotbal-intern/liga-1/firma-produce-meciurile-liga-1-isi-strange-aparatura-studiourile-look-detinatorii-drepturilor-tv-au-datorii-peste-jumatate-milion-euro-salariatii-neplatiti-intampla-liga-1-13726301

 

 

Autori: Florin Marian, Matei Udrea Publicat: 26 May. 2015, 15:24 Actualizat: 26 May. 2015, 16:44 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
Bancul Zilei: Ce au elevele de 4 ori, studentele de 3 ori, amantele de 2 ori și soțiile o singură dată?
Bancul Zilei: Ce au elevele de 4 ori, studentele de 3 ori, amantele de 2 ori și soțiile o singură dată?
Fost stareţ: „Maicile de la Văratec, mame surogat, purtătoare de copii pe 15-20.000 de euro la clinici din Turcia şi Chişinău“
Fost stareţ: „Maicile de la Văratec, mame surogat, purtătoare de copii pe 15-20.000 de euro la clinici din Turcia şi ...
Euro bate record după record. Moneda ajunge vineri la un nou maxim istoric. Explicaţiile unul analist financiar-bancar
Euro bate record după record. Moneda ajunge vineri la un nou maxim istoric. Explicaţiile unul analist financiar-bancar
„Becali m-a sunat si m-a injurat o ora fara sa se repete! Se spune ca iau bani de la el!” Raspunsul lui Mihai Mironica
„Becali m-a sunat si m-a injurat o ora fara sa se repete! Se spune ca iau bani de la el!” Raspunsul lui Mihai Mironica
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Banuia ca soția lui îl înșală, așa că a montat camere ascunse! Când s-a uitat pe înregistrări a ÎNCREMENIT: Nici în cele mai negre vise ale lui nu si-ar fi închipuit așa ceva:
Banuia ca soția lui îl înșală, așa că a montat camere ascunse! Când s-a uitat pe înregistrări a ÎNCREMENIT: Nici ...
Românii au interzis! Amenzi de 10.000 de lei. Nu aveți voie să faceți asta
Românii au interzis! Amenzi de 10.000 de lei. Nu aveți voie să faceți asta
Momentul în care tânărul din București s-a aruncat în gol de pe acoperiş. Fosta iubită a asistat la scenă
Momentul în care tânărul din București s-a aruncat în gol de pe acoperiş. Fosta iubită a asistat la scenă
Anunțul a fost făcut!  Școlile din București se închid pe 8 martie!
Anunțul a fost făcut! Școlile din București se închid pe 8 martie!
Cea mai CIUDATĂ metodă prin care poți să ARZI mai multe CALORII în fiecare zi! Nici nu trebuie să te RIDICI de la birou!
Cea mai CIUDATĂ metodă prin care poți să ARZI mai multe CALORII în fiecare zi! Nici nu trebuie să te RIDICI de la birou!
Când i-a văzut pe polițiști, bărbatul a schimbat direcția. Agenții l-au prins și au avut o surpriză când au văzut cine e
Când i-a văzut pe polițiști, bărbatul a schimbat direcția. Agenții l-au prins și au avut o surpriză când au văzut cine e
Cea mai scumpă partidă de amor s-a plătit la Iași! Câți bani a luat o tânără, după ce a fost trimisă de iubitul ei să se culce cu un bogătaș
Cea mai scumpă partidă de amor s-a plătit la Iași! Câți bani a luat o tânără, după ce a fost trimisă de iubitul ...
Prezentatorul celebru din România care făcea orice ca să o vadă pe Oana Sârbu. 'Intram pe geamul de la baie'
Prezentatorul celebru din România care făcea orice ca să o vadă pe Oana Sârbu. 'Intram pe geamul de la baie'
Oraşul din România care lasă în urmă Cluj şi Bucureşti. Vin investiţii de miliarde de euro
Oraşul din România care lasă în urmă Cluj şi Bucureşti. Vin investiţii de miliarde de euro
Cate kilograme trebuie să ai în funcție de înălțime. Calculatorul greutății ideale
Cate kilograme trebuie să ai în funcție de înălțime. Calculatorul greutății ideale
Industria auto este în șoc: Normele Euro 7 înseamnă GAME OVER pentru motorul termic. De când se aplică
Industria auto este în șoc: Normele Euro 7 înseamnă GAME OVER pentru motorul termic. De când se aplică
FOTO: Surpriza de care au parte cei care trec pe autostrada de lângă o pădure. E pe deal și are 80 de metri
FOTO: Surpriza de care au parte cei care trec pe autostrada de lângă o pădure. E pe deal și are 80 de metri
ONU spune că nu a primit dovezi din partea Emiratelor Arabe Unite că prinţesa Latifa mai este în viaţă
ONU spune că nu a primit dovezi din partea Emiratelor Arabe Unite că prinţesa Latifa mai este în viaţă
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
Cine poartă vina în accidentul dezastruos din Suceava, soldat cu 26 de victime. Verdictul pilotului Titi
Aur VIDEO
Cine poartă vina în accidentul dezastruos din Suceava, soldat cu 26 de victime. Verdictul pilotului Titi Aur VIDEO
Cine este Regele Asfaltului din România, omul din umbră care construieşte autostrăzile şi primeşte miliarde de la stat
Cine este Regele Asfaltului din România, omul din umbră care construieşte autostrăzile şi primeşte miliarde de la stat
Adevătul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”. Nu te vei mai uita la fel după asta
Adevătul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”. Nu te vei mai uita la fel după asta
Cum arăta Daniela Crudu fără operații! Nici ea nu se mai recunoaște
Cum arăta Daniela Crudu fără operații! Nici ea nu se mai recunoaște
Dacia Bigster – Primele imagini REALE cu interiorul viitorului SUV cu 7 locuri
Dacia Bigster – Primele imagini REALE cu interiorul viitorului SUV cu 7 locuri
FOTO. Nicoleta Luciu, senzuală ca pe vremea când poza în Playboy! Cum s-a fotografiat vedeta
FOTO. Nicoleta Luciu, senzuală ca pe vremea când poza în Playboy! Cum s-a fotografiat vedeta
FOTO. Anna Lesko, cu un decolteu până la buric! Și-a arătat din nou bustul generos
FOTO. Anna Lesko, cu un decolteu până la buric! Și-a arătat din nou bustul generos
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu micuțul?
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu micuțul?