Red&White, un an în fruntea lui Dinamo. ProSport vă prezintă analiza acționarului majoritar, sumele investite, hotărârile luate, deciziile celor care conduc cel mai galonat club din Superliga. EXCLUSIV

Red&White, un an în fruntea lui Dinamo. ProSport vă prezintă analiza acționarului majoritar, sumele investite, hotărârile luate, deciziile celor care conduc cel mai galonat club din Superliga. EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

A trecut un an de la preluarea clubului Dinamo de către Red&White 2022 Management. ProSport vă prezintă cum s-a transformat clubul după venirea noilor acționari. Pas cu pas, lună cu lună, developăm mișcările și investițiile făcute de Eugen Voicu (Certinvest), Andrei Nicolescu, Dan Gătăianțu, Bogdan Pavel (Team Sport Management SRL), RNV Sport și, pentru o scurtă perioadă, Claudiu Florică (Synotech). Ei sunt persoanele fizice și juridice care au investit în SC Dinamo 1948 SA din februarie 2023 și până astăzi.

Februarie. Red&White, un an în fruntea lui Dinamo. Tranzacția cu Dorin Șerdean

„Chiar în acea perioadă a existat și o altă variantă sau cel puțin încă una. Si aici mă refer la începutul lunii februarie 2023. Până la urmă, însă, discuția cea mai clară a fost făcută cu Red&White. Și-au dorit mai mult, au făcut tot ce a fost posibil pentru a se pune la masa discuțiilor”.

Într-un interviu oferit ProSport în luna ianuarie, Dorin Șerdean, administratorul Lotus, a vorbit despre tranzacția cu Red&White, firmă căreia i-a vândut, în urmă cu un an, cota social de 72,8% pe care o deținea în SC Dinamo 1948 SA. 500.000 euro a fost valoarea înțelegerii.

Pe 15 februarie 2023, Eugen Voicu, Andrei Nicolescu, Vlad și Dorin Iacob se întâlneau cu Dorin Șerdean și avocatul său, pentru prima oară față în față în această formulă, la sediul firmei Computerland, în fief-ul neutru al președintelui fondator al SC Dinamo 1948 SA, Nicolae Badea. Era singura formă de negociere acceptată de administratorul firmei Lotus.

Vineri, 17 februarie 2023, părțile semnau actele, iar prima transă din jumătatea de milion pe care Șerdean trebuia să o primească urma să fie virată în termen de o săptămână. 125.000 euro intrau în conturile fostului președinte executiv al clubului pe 24 februarie.

Red&White devenea noul acționar majoritar al SC Dinamo 1948 SA. Dorin Șerdean își păstra o cotă simbolică de acțiuni, 0,1%.

Restul sumei urma să fie achitat în tranșe de câte 75.000 euro până în vara lui 2025. Cu o seară înainte, fanii cotizanți din programul DDB erau întrebați, într-un sondaj lansat în miez de noapte, dacă sunt de acord ca Asociația Peluza Cătălin Hîldan, care deținea un pachet de 20,06% din acțiuni în SC Dinamo 1948 să cedeze o parte din cota socială unui grup de investitori care vor să cumpere pachetul majoritar.

Sunteți de acord ca, în cazul în care un investitor/ grup de investitori preia pachetul majoritar de acțiuni de la LOTUS PERFECT PRODUCTS SRL, Asociația „Peluza Cătălin Hîldan” să cedeze, la același preț/acțiune, un procent, dar fără scăderea participației Asociației sub 10%? Banii se vor întoarce în club ca aport la capitalul social.”  

RWM preia 8% și de la suporteri și, astfel, atinge cota de 80%. 

Un an mai târziu, fanii aflau că această cotă urmează să fie direcționată către Clubul Sportiv Dinamo, care ar urma, după ieșirea din insolvență a SC Dinamo 1948 SA și conform spuselor lui Elyass Bucurică în instanță, în procesul în care Dorin Șerdean cere dizolvarea APCH, să devină acționar în cadrul societății care administrează clubul din Superliga.

În preluarea acțiunilor de la domnul Șerdean, Red&White a specificat că vor să alăture și CS Dinamo ca parte din acest proiect. Au pomenit ca parte din acțiuni să meargă către CS Dinamo în momentul în care o să iasă din insolvență. Noi am dat către Red&White și Red&White urma să dea către CS Dinamo în momentul în care se va ieși din insolvență. Noi am făcut un precontract prin care… da, ar fi trebuit să ajungă… așa am convenit. Să le dăm către Red&White” – Elyass Bucurică, președinte APCH, 13 Febriarie 2024.

Martie. Prima conferință de presă, prezentarea proiectului Dinamo 2028

Pe 6 martie, acționarii Eugen Voicu, Andrei Nicolescu, administratorul special Vlad Iacob și Răzvan Zăvăleanu, reprezentantul administratorului judiciar RTZ&Partners SPRL organizau, la stadionul Arcul de Triumf, o conferință de presă de prezentarea a proiectului.

„Vrem să atragem cât mai mulți oameni implicați, din diverse medii. Sunt antreprenori cu care discutăm. Avem variante pentru a rezolva rapid problema. Vrem să construim un club care să se dezvolte singur, să devină cel mai bogat din România”, spunea Eugen Voicu, președintele Consiliului de Administrație Red&White 2022 Management, în cadrul conferinței.

Acționarii de la Dinamo sunt somați să facă investiții de către fostul căpitan al „câinilor”: „Trebuie să bage mâna adânc în buzunar” | EXCLUSIV ProSport Live

Claudiu Florică, prin firma Synotech, este primul om de afaceri cooptat în RWM. Acesta preia o cotă de 5% și i se promite că fiul său, Luca Florică, va fi adus la Dinamo. Bogdan Pavel, un apropiat de-ai lui Eugen Voicu intră, la rândul lui, în RWM, cu 8%, prin Team Sport Management SRL.

Mult timp, deși mulți afaceriști sunt „curtați” de noul acționar al SC Dinamo, Florică și Pavel rămân singurii milionari convinși să investească în proiectul RWM. Eugen Voicu și Andrei Nicolescu poartă discuții cu Andrei Cionca, Simion Apreutese și Sorin Preda, însă discuțiile nu duc la vreo înțelegere. Milionarul Gheorghe Manole este ademenit, se vorbește de un fond de investiții din Germania, însă fără finalitate.

Tot în luna martie, Dinamo prinde, de pe ultima poziție, în extremis, play-off-ul ligii secunde. „Câinii” termină la egalitate, pe teren propriu, 1-1, cu Poli Timișoara, formație retrogradată în eșalonul terț, însă jocul rezultatelor o catapultează în lupta pentru promovare. Este primul pas spre revenirea în primul eșalon.

Claudiu Florică, la Tribuna VIP, alături de Andrei Nicolescu
Claudiu Florică, la Tribuna VIP, alături de Andrei Nicolescu

Mai. Red&White cheltuie. Dinamo primește licența pentru Liga 1

În luna mai 2023, noii acționari au reușit să obțină licența pentru Liga 1, o primă mișcare prin care fanii dinamoviști care au ținut clubul în viața cu propriul buzunar înaintea venirii Red&White au câștigat încredere în noul acționar majoritar.

Iunie. Dinamo revine în Superliga. Este lansat programul Crowdfunding 

Luna începe perfect pentru Dinamo și pentru Red&White. „Câinii” prin barajul pentru promovare și, deși pornesc cu șansa a doua în fața celor de la FC Argeș, spulberă formația din Trivale în manșa tur, 6-1 pe Arena Națională. La retur, roș-albii rezistă și, după o partidă în care gazdele au condus cu 2-0 și 4-1, elevii lui Ovidiu Burcă pornesc fiesta. Dinamo, formația care în iarnă cocheta cu falimentul, revenea în prima ligă.

Pe valul de entuziasm, la scurt timp, noii șefi dinamoviști lansează un program de Crowdfunding prin care vor să coopteze alți investitori, de la simpli suporteri care să contribuie cu sume de la 1000 de euro până la afaceriști care ar putea să caute profitul prin această investiție. Aici apar și primele disensiuni în… „proiect”. Andrei Nicolescu transmite mailuri către suporteri în care se semnează cu funcția „președinte SC Dinamo 1948 SA”, pe care nu o deține și este acuzat de Vlad Iacob că a folosit baza de date a clubului și, astfel, a încălcat regulamentul GDPR privind datele cu caracter personal. Administratorul special al SC Dinamo sesizează Autoritatea Națională de Supraveghere Date cu Caracter Personal. Avea să fie primul conflict deschis între cei doi.

Dar să revenim la programul Crowdfunding pe care șefii, într-o conferință de presă care a avut loc la Muzeul Fotbalului, la data de 21 iunie, l-au deschis cu mult entuziasm.

Este un proiect pe care nu l-ați mai văzut în România. Noi, implicit clubul, venim în continuarea așteptărilor suporterilor. Cred că ei și-au câștigat acest drept de a putea să se manifeste și să vină alături de cei care manageriază clubul. De mâine, orice suporter sau investitor care va acces SeedBlink și va cotiza, va avea un punct de vedere în club”, Andrei Nicolescu, acționar Red&White, 21 iunie 2023.

  • 1 948 000 euro a fost target-ul prezentat de acționari pentru programul de Crowdfunding lansat 

La sfârșitul lunii iulie, Red&White achită restul de bani, până la 500.000 euro către Dorin Șerdean și închide rapid plata acțiunilor preluate de la Lotus. 

Avertismente pe bandă rulantă pentru acționarii de la Dinamo: „Presiunea va fi din ce în ce mai mare!” / „Nu mai au nicio scuză!” | EXCLUSIV ProSport Live

Iulie. Este ridicată interdicția la transferuri, după ce foștii jucători cu litigii câștigate la FIFA primesc aproximativ 500.000 euro

Acționarii din cadrul Red&White achită aproximativ 500.000 euro către foștii jucători care au câștigat litigii cu clubul. Astfel, Dinamo reușește să scape de interdicția la transferuri, însă tergiversarea plății -după ce șefii au așteptat himera unui răspuns favorabil de la TAS-, duce spre întârzierea legitimărilor, ceea ce avea să afecteze parcursul sportiv.

La fel, Red&White achită parte onorariul administratorului judiciar și restituie sumele pe care RTZ le-a împrumutat societății în momentele de cumpănă. Conform actelor oficiale, RTZ avea de primit, exclusiv din onorariu, 1.685.385 lei. Această creanță a fost strânsă din onorariul cuvenit perioadei de observație (284.166 lei), anul I al perioadei de reorganizare (954.724 lei), consultanța pentru întocmirea planului de reorganizare (205.775 lei) și cel de succes (240.677 lei), care reprezintă 6% din suma de transfer a lui Deian Sorescu la Racow, plus împrumuturi în valoare de 310.000 lei doar pentru perioada anului 2022.

August. Crowdfunding, „proiectul nemaivăzut în România”, eșuează. Vlad Iacob este revocat din funcția de administrator special, Andrei Nicolescu preia poziția

Pe 8 august, acționarii anunțau că programul se închide. Doar 66 de fani au investit prin SeedBlink, iar suma strânsă a fost de 99.500 euro. Vina insuccesului, conform șefilor Red&White, „factorii toxici”.

RWM anunță finalizarea campaniei de finanțare prin platforma SeedBlink, la 1 august 2023. Polemicile generate recent au redus semnificativ potențialul campaniei, rezultând într-o dinamică de subscriere reținută, determinând mai mulți utilizatori ai SeedBlink să nu mai transfere sumele asumate inițial. Ținând seama că, la data de 1 august 2023, suma efectiv alocată proiectului era mai mică de 100.000 de euro – ținta minimă pentru succes – SeedBlink a demarat procedura de închidere a rundei și restituirea sumelor virate. Mulțuimim tuturor celor care ne-au acordat încrederea”, comunicat Red&White – 8 august 2023.

Tot în luna august, mai precis la data de 17, atunci când a avut loc Adunarea Generală a Acționarilor din cadrul SC Dinamo 1948 SA, convocată de Red&White, Vlad Iacob este revocat din funcția de administrator special cu votul unic necesar al acționarului majoritar. Andrei Nicolescu este numit în această în această postură.

Andrei Nicolescu a fost contrat de doi dinamoviști importanți după ultimele declarații! | EXCLUSIV ProSport Live
Andrei Nicolescu a fost contrat de doi dinamoviști importanți după ultimele declarații! | EXCLUSIV ProSport Live

Septembrie. Planul de reorganizare modificat este aprobat de judecătorul sindic. Dinamo scapă de datorii de 5 miliaone euro. RNV Sport intră în Red&White  

Tribunalul București confirmă, la data de 4 septembrie, „Planul de reorganizare modificat cu prelungirea perioadei de implementare” prin care SC Dinamo 1948 SA radiază, prin excluderea de la plată a categoriei chirografarilor, aproximativ 5 milioane de euro din datoriile de peste 7 milioane. Este o victorie a RTZ, însă Red&White își asumă prin noul plan ca, în termen de 30 de zile, să achite două categorii înscrise la masa credală, „bugetarii” și „salariații”. În luna octombrie, acest lucru se întâmplă în totalitate.

  • 1,1 milioane lei – 220.000 euro (573.000 lei – creditorii salariați, 526.000 – creditorii bugetari) sunt sumele achitate de Red&White, prin creditarea (împrumut) SC Dinamo 1948 SA

Tot în octombrie, Red&White achită 150.000 euro sub formă de prime de promovare către jucători și staff-ul lui Ovidiu Burcă, conform înțelegerii cu fotbaliștii și antrenorii care spune că, în termen de 90 de zile de la promovare, aceștia să își primească banii din aceste prime.

Un nou acționar este cooptat în Red&White. RNV Sport preia puțin peste 20% din acțiunile societății care deține 80% din SC Dinamo 1948 SA. În spatele RNV se află oamenii de afaceri din cadrul firmei Renovatio. Înainte de această mișcare, societatea a semnat un contract comercial cu Dinamo pentru poziția de sponsor secundar pe fața tricoului de joc.

Până la finalul lunii noiembrie, Red&White avea să vireze, sub formă de împrumut, peste 10 milioane de lei în conturile SC Dinamo 1948 SA. Datele prezentate de Prosport sunt oficiale.

  • 2 milioane lei în perioada martie- mai
  • 1,4 milioane lei în perioada mai- august
  • 6,9 milioane lei în perioada august – noiembrie

Tot în luna septembrie, Eugen Voicu anunță că afaceristul Cluadiu Florică s-a retras din Red&White. Cota sa, de 5%, a fost preluată de președintele Consiliului de Administrație RWM.

Noiembrie. Ovidiu Burcă pleacă de la Dinamo. Este urmat de Gabi Glăvan

Ovidiu Burcă, antrenorul comparat cu Mircea Lucescu de Eugen Voicu și declarant „punct fix” ia decizia de a pleca de la Dinamo. Lipsa rezultatelor, „câinii” nu au mai câștigat din august, plus lipsa de susținere pe care a sesizat-o din partea șefilor, l-au determinat pe tehnicianul care a promovat echipa să renunțe. O ședință cu scântei cu Andrei Nicolescu și Gabi Glăvan după derby-ul pierdut cu FCSB, apoi o întâlnire lămuritoare cu Eugen Voicu și fostul jucător de la Universitatea Craiova, Dinamo și Rapid renunță. Primește salariul până în luna iunie 2024, conform înțelegerii cu șeful de la Certinvest.

Ovidiu Burca si-a dat demisia de la Dinamo! Cele doua nume importante din istoria „cainilor” care se lupta pentru deveni noul antrenor din Stefan cel Mare

Decembrie. Zeljko Kopic, antrenorul surpriză ales, „din trei surse”, de Andrei Nicolescu

Chiar pe 1 Decembrie, Ziua Națională a României, Dinamo anunță un nume surpriză pentru banca tehnică, croatul Zeljko Kopic. Peste două săptămâni renunță la funcție și Gabi Glăvan, directorul sportiv, cel căruia i se impută, în discuțiile din interiorul clubului, legitimările din vară. Andrei Nicolescu anunță că are mandatul pe masa acționarilor, promite revirimentul și cere ca Zeljko Kopic să aibă rol de manager în club. În perioada Sărbătorilor pleacă într-o vacanță de două săptămâni în Mexic, totul spre nemulțumirea suporterilor care acuză lipsa transferurilor. Dinamo termină anul pe locul 15 în clasament. Totuși există și un sâmbure de optimism pentru fanii „câinilor”,  după două victorii sudate în fața contracandidatelor din subsolul clasamentului, cu Botoșani în deplasare și Voluntari pe teren propriu.

Eu cred foarte, foarte mult în el. A fost în primul rând alegerea mea. Nu îl știam, dar la momentul acela am avut trei surse diferite. Am avut o explorare, am văzut cine e, ce a făcut, am avut niște discuții. Și pentru mine a fost alegerea care reprezenta cele mai multe atribute pentru misiunea pe care o avea. Pentru că și atunci și acum, misiunea era imposibilă. E foarte, foarte greu” – Andrei Nicolescu, adminisitrator special SC Dinamo 1948 SA, acționar Red&White.

Ianuarie. Dinamo aduce jucători cu CV, însă începe anul dezastruos

Dinamo se reunește la Săftica și pleacă în cantonamentul din Antalya fără vreun jucător nou legitimat, în ciuda faptului că Andrei Nicolescu a declarant că și-ar dori cel puțin doi fotbaliști noi în avionul de Turcia. Darko Velkovski, un fundaș central cu peste 40 de selecții la naționala Macedoniei de Nord este primul jucător prezentat. Urmează, după revenirea echipei din cantonament, Damagoj Pavicic, Eddy Gnahore, Petru Neagu, Georgi Milanov sau portarul Dorian Răilean.

Eugen Voicu atrage în structura Red&White compania Certinevest, la sediul firmei SC Dinamo și-a deschis punct de lucru, iar clubul și-a mutat birourile. Acesta a cesionat 7,8% din acțiunile pe care le deținea în Red&White către Certinvest.

Structura Red&White: 

  • Eugen Voicu 33,28%
  • Andrei Nicolescu 26,92%
  • RNV Sport 21,08%
  • Team Sport Management SRP (Bogdan Pavel) 8,33 %
  • Certinvest 7,8%
  • Dan Gătăianțu 2,8%

Februarie 2024. Red&White aduce jucători și oferă salarii asumate de până la 20.000 euro  

Dinamo începe foarte slab anul și cade pe ultimul loc în clasament. Conducerea semnează și alți jucători precum Astrit Selmani sau Edgar Ie și se încheie, conform spuselor lui Andrei Nicolescu, o campanie de achiziții în care acționarul majoritar s-a angajat să le achite fotbaliștilor aduși salarii între 4000 euro (Petru Neagu) și 20.000 euro (Edgar Ie).

După un start dezastruos de an, Dinamo se redresează cu două succese, 2-0 în fața campioanei Farul și 3-1 cu Oțelul Galați pe teren propriu și, astfel, scapă de lanterna roșie.

„Respect, Dinamo!

S-a implinit exact un an de când, împreună cu Eugen Voicu, am semnat actele si am preluat pachetul majoritar la Dinamo. De atunci, am trait cateva momente minunate, dar si foarte multe extrem de grele. Lupta, presiune, nedreptate, ghinion, greșeli. Mereu pe muchie de cuțit. In tot acest interval, au fost situații in care oameni apropiați m-au întrebat “Pentru ce, Andrei?”

Priviți acest video! Sa fii parte a fenomenului excepțional numit Dinamo e un privilegiu care justifica orice efort. “Pentru ce, Andrei?” Pentru Dinamo!” – Andrei Nicolescu – sursa Facebook – 19 februarie 2023.

 

Jurnalist sportiv din anul 2003, în prezent reporter special și realizatorul emisiunii EXCLUSIV DINAMO de la ProSport. Ziarist acreditat la clubul Dinamo București încă din anul 2004, Cătălin Mureşanu este autorul a mii de articole, interviuri, reportaje, cronici pe care le-a scris pentru ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret, cunoscut doar de câțiva oameni
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret, cunoscut doar de câțiva oameni
Gabi Balint a vrut să facă gluma serii după ce FCSB a câștigat titlul și nu a realizat gafa comisă
Gabi Balint a vrut să facă gluma serii după ce FCSB a câștigat titlul și nu a realizat gafa comisă
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Investiţie de 165 de milioane de euro în România. Oraşul unde se va construit un stadion ultra-modern de 30.000 de locuri
Investiţie de 165 de milioane de euro în România. Oraşul unde se va construit un stadion ultra-modern de 30.000 de…
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Prințișorul Craiovei, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!
Prințișorul Craiovei, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis după ce s-au pregătit de înmormântare
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis după ce s-au pregătit de…
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul este șocant
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul este șocant
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare