Povestea lui Ioniţă II: la 6 ani, era prea gras şi a fost pe punctul de a fi dat afară, acum e asemănat cu Hagi

14 dec 2013 4106 afişări Fotbal Intern
Povestea lui Ioniţă II: la 6 ani, era prea gras şi a fost pe punctul de a fi dat afară, acum e asemănat cu Hagi

Sâmbătă, Alexandru Ioniţă II împlineşte 19 ani şi a primit cadou un  transfer la Astra, dar va rămâne să joace la Rapid cel puţin până în vara viitoare. ProSport a reconstituit câteva episoade relevante din scurta carieră de până acum a tânărului mijlocaş. Un fel de tabloul în alb şi negru, specific fotbalului nostru. Unul în care nu doar talentul e de ajuns pentru a răzbate, ci şi norocul de a da peste oameni care ştiu să ofere încredere la momentul potrivit.


Un talent uriaş, e foarte bun cu mingea la picior, poate scoate din joc orice adversar. Trebuie să joace să acumuleze experienţă, îi prevăd un viitor strălucit în fotbalul românesc şi în cel internaţional

Viorel Moldovan, antrenor Rapid

În cazul lui Ioniţă, patru personaje au contribuit la creşterea celui în schimbul căruia Rapid va încasa 600.000 de euro! Este vorba despre fosta mare glorie rapidistă (a jucat numai în Giuleşti, între 1965-1978) Sandu Neagu (foto jos), un alt fost mare jucător al Rapidului, Iosif Damaschin, Marian Rada şi  Daniel Pancu.Sosit acum 13 ani la grupele de copii ale clubului, Ioniţă II a ajuns sub comanda regretatului Sandu Neagu. Care a ştiut să-i citească imediat potenţialul şi s-a luptat pentru ca puştiul de 6 ani să nu renunţe aşa cum îşi doreau unele persoane din birourile clubului. “A venit un şef de atunci şi ne-a pus în vedere să scăpăm de el, că este prea gras. Sandu Neagu nici n-a vrut să audă! A insistat pentru el şi iată că a făcut bine!”, au povestit apropiaţii jucătorului. Ochiul de fost mare atacant al regretatului Neagu nu se înşelase.

95de goluri a marcat Sandu Neagu în 254 de meciuri de Liga I, toate pentru Rapid

“Postul pe care dă randament maxim este al doilea vârf, să vină din spate cu mingea la picior pentru că poate fi decisiv. Este un copil făcut doar pentru fotbal, celelalte activităţi nu prea îl interesează”
Iosif Damaschin, antrenorul juniori Rapid

A urmat apoi perioada de şlefuire sub îndrumarea lui Iosif Damaschin. De la 14 ani şi până la majorat, atunci cînd Ioniţă II a făcut pasul la echipa mare, moment în care a primit şi numărul 10! “Este un jucător care are viteză cu mingea la picior şi care este greu de deposedat pentru că are centru de greutate jos”, a declarat Damaschin pentru www.prosport.ro.

6 goluri a marcat Ioniţă II pentru Rapid în actualul sezon al ligii secunde

Pancu: “Are calităţile lui Hagi sau Messi, dar încă se mai uită la Cartoon Network”

La echipa mare a Rapidului, Alex Ioniţă II a fost promovat de Marian Rada la finalul sezonului 2010 -2011. Alex a jucat atunci câteva minute într-un meci cu FC Braşov. În momentul în care a ajuns la prima echipă, Ioniţă a avut norocul să stea în cameră cu Daniel Pancu. „Ioniţă aleargă cu mingea la picior la fel ca Hagi sau Messi! Are un control foarte bun al balonului  cu piciorul stâng. El aleargă mai bine când e la minge, decât atunci când nu are obiectul muncii la el. În curând, trebuie să ajungă la un club mare, cu fotbalişti mari!“, a spus Pancu. Pancone a povestit şi un lucru amuzant despre felul cum se relasează Alex Ioniţă înaintea partidelor, la ProRapid. „Înaintea partidelor, eu ascult muzică. La el este altceva, este încă copil. Când intru în cameră îl găsesc pe Cartoon Network!“, a povestit Pancu. Un copil care a adus 600.000 de euro clubului pe care l-a iubit de mic şi care a fost la un pas să renunţe la el. Poate că nu sunt mulţi bani, dar, în acest moment, această sumă înseamnă o mână de ajutor la momentul potrivit pentru Rapid. Înseamnă, de fapt, supravieţuirea!


“Ioniţă este foarte bun la viteza de execuţie şi de reacţie. Loveşte mingea foarte bine cu ambele picioare, deşi stângul este de bază”
Iosif Damaschin, fostul antrenor al lui Ioniţă II de la juniori

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.