Povestea fabuloasă a primilor arbitri români pentru Real Madrid: în tur, maistrul de la fabrica de încălțăminte, la retur, fostul contabil de la fabrica de textile! “Era doxă, vârful generației!” | EXCLUSIV

Povestea fabuloasă a primilor arbitri români pentru Real Madrid: în tur, maistrul de la fabrica de încălțăminte, la retur, fostul contabil de la fabrica de textile! “Era doxă, vârful generației!” | EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

Liverpool – Real Madrid avându-l pe Istvan Kovacs la centru a fost meciul numărul 9 cu brigadă românească din istoria ibericilor în cupele europene. Prima delegare a fost una cu farmec aparte, iar azi descoperim eroii ei, primii arbitri români pentru Real Madrid și poveștile lor cuceritoare!

Real cu Gento și ciprioții “moi ca pâinea”

În vara lui 1969, Realul câștigă La Liga depășind pe Las Palmas, formația la care azi, în Segunda Division, activează și românul Florin Andone. Madrilenii se califică așadar în Cupa Campionilor Europeni 1969/1970, intrând încă din primul tur, potrivit formatului acelor vremuri. Simbolul lui Real în acele vremuri: Paco Gento (foto jos), votat de Federația Internațională pentru Istoria Fotbalului și Statistică drept cel mai bun jucător spaniol din toate timpurile.

Antrenorul Realului este legendarul Miguel Munoz, unul din cei mai de succes antrenori din istoria fotbalului, cel care a strâns pe banca madrilenilor 9 titluri de campion național, două Cupe ale Campionilor și Cupa Intercontinentală, ajungând ca selecționer cu Spania în finala EURO 1984!

Adversarul din turul I al Cupei Campionilor pentru spanioli e modesta Olympiakos Nicosia. Campioana Ciprului este aflată la al doilea titlu național în istoria sa, și acesta obținut greu, la golaveraj, în fața Omoniei. Și turul și returul din confruntarea cu Real Madrid sunt programate pe Santiago Bernabeu, stadionul ciprioților neîndepliniind criteriile UEFA! Și la ambele disputate sunt delegați arbitri români! Premieră pentru fotbalul nostru! O mărturie pentru Reuters din partea unui fotbalist cipriot:

În tur, Realul a jucat cu titularii. La retur, o imagine care mi-a rămas fixată în memorie: suporterii spanioli afișau o uriașă pâine proaspătă, moale, în tribune! Mesajul era simplu: eram prea moi pentru Real Madrid, ca pâinea” – Lakis Avraamides, mijlocaș Olympiakos Nicosia

Aurel Bentu la cea mai mare victorie all-time pentru Real în Liga Campionilor!

Pe 24 septembrie 1969 e programat “turul”, cu Olympiakos gazdă în teorie. Sunt 18.419 suporteri pe Santiago Bernabeu, la o partidă care avea să rămână cea mai mare victorie obținută vreodată de Real Madrid în competiția supremă continentală: 8-0! Cu Gento, Amancio sau Pirri printre marcatori.

Arbitrul partidei, Aurel Bentu! De două ori în istorie: primul pe lista de arbitri români pentru Real Madrid și erou în partida-reper pentru spanioli și palmaresul lor în Champions League până azi.

Născut în București în 1927, Aurel Bentu se află la primul său meci în competițiile de club europene și va rămâne și singurul în Cupa Campionilor! În vara acelui an, 1969, debutase și la nivel internațional de reprezentative, conducând Ungaria – Cehoslovacia 2-0 în preliminariile CM 1970. Va cumula doar 4 meciuri din această categorie în toată activitatea.

Maistrul devenit exemplu de corectitudine și fler

Bentu a mai prins doar alte 4 meciuri în cupele europene, trei în Cupa UEFA și unul în Cupa Cupelor, s-a retras din arbitraj în 1973, dar cariera lui rămâne una emblematică pentru fotbalul nostru.

  • 9 derby-uri Steaua – Dinamo a arbitrat Aurel Bentu, lider all-time la egalitate cu Alexandru Tudor și Cristi Balaj

Se pare că numărul mic al delegărilor externe din cariera sa ar fi fost justificat de faptul că Bentu nu vorbea limbi străine, fiind considerat în epocă un arbitru-reper dar pe baza talentului nativ, a calităților fizice și a corectitudinii.

Jurnalistul Alin Buzărin povestește că Aurel Bentu era la bază muncitor, devenit maistru la fabrica de încălțăminte “Flacăra Roșie” din cartierul Dudești al Capitalei. Într-un editorial ProSport, Buzărin relatează o poveste grăitoare atât despre condiția lui Bentu, cât și despre flerul său special:

Și vine vremea testării teoretice. Tovarășe Bentu, luați o hârtie și-un stilou, și scrieți ce trebuie să faceți în cutare și cutare situație. Examinatorii, tipi cu nivel intelectual remarcabil, George N. Gherghe, Kevork Ghemigean. Examinatul Bentu, uvrier cu bască, dar având aceeași prezență de spirit ca și în teren: dacă-mi dați un fluier vă și arăt! Și intransigenții profesori îi dădeau examenul, pentru că aveau nevoie de flerul și spontaneitatea sa în teren.

Episod uluitor la un derby Steaua – Dinamo în cuplaj

O altă poveste plină de farmec pe care o recumpune Alin Buzărin în ProSport și îl are protagonist pe arbitrul Aurel Bentu face referire la un Steaua – Dinamo de la finalul anilor ’60, jucat în cuplaj în fața a o sută de mii de spectatori (foto exemplificativ mai jos), după un Rapid – Progresul. Arbitrii delegați la marele derby ar fi ezitat să oficieze, de teama responsabilității, așa că federalii au apelat pe ultima sută de metri la Bentu:

S-au dus glonț la Bentu acasă, undeva pe Olteniței, pe lângă cimitirul Bellu. L-au găsit pe casă, dădea acoperișul cu catran și asculta etapa la radio. Știi, nea Aurică, ăștia s-au dat toți loviți, mai e o oră până la meci, numai dumneata ne poți salva! Bentu i-a măsurat din ochi, s-a dat jos de pe acoperiș, s-a spălat, și-a luat ghetele și fluierul, s-a suit în mașina (probabil Volgă neagră) cu care veniseră solii și a plecat la stadion. A arbitrat impecabil în fața a o sută de mii de oameni, după care s-a întors acasă, să isprăvească treaba cu acoperișul”.

Cert este că Aurel Bentu a setat un standard în arbitrajul vremii, iar urmașii lui i-au recunoscut meritele. Nicolae Dinescu, fost antrenor și conducător de club la Chimia Râmnicu Vâlcea, dar și arbitru, declara în 2010, într-un reportaj ProSport:

Cel mai mare arbitru român a fost Aurel Bentu. Toți cei care am fost în generația următoare am furat meserie de la el. Cei care au venit după noi au fost doar niște glume, iar din ăștia de azi doi-trei au talent, restul se chinuie, săracii

Corneliu Nițescu, un călărășean la Jocurile Olimpice

Ne întoarcem în toamna lui 1969, la turul I din Cupa Campionilor. După 8-0, la o săptămână, tot pe Bernabeu, Real învinge Olympiakos Nicosia cu 6-1, utilizând mai mult rezervele. La centru, în fața a 14.420 de suporteri, alt român! Arbitrul Corneliu Nițescu! Al doilea pe lista cronologică de arbitri români pentru Real Madrid.

Cu 5 ani mai în vârstă decât Bentu, născut pe 2 februarie 1922 la Călărași, Corneliu Nițescu e considerat unul din cei mai buni arbitri FIFA ai României de către FRF, după cum se menționează în comunicatul dedicat dispariției acestuia, în mai 2019, la vârsta de 97 de ani. Nițescu și-a petrecut ultimii ani într-un cămin de bătrâni din satul Valea Izvoarelor, județul Mureș.

  • 2 titluri de cel mai bun arbitru român a primit Corneliu Nițescu, în 1963 și 1964, ultimul chiar în anul când a primit și ecusonul FIFA

Dincolo de cele peste 1.000 de meciuri arbitrate în fotbalul intern, Nițescu a fost delegat la Jocurile Olimpice Tokyo 1964, oficiind la Japonia – Ghana 2-3. Ulterior a primit partide în Cupa Cupelor și Cupa Campionilor, unde vine și momentul Real Madrid.

De la Fabrica de Textile, în istoria arbitrajului românesc

Începutul carierei e unul tumultuos și adaptat vremurilor. După o carieră modestă ca jucător la echipe din Călărași și Sibiu, oraș unde s-a mutat, Corneliu Nițescu a devenit contabil! Mai precis a lucrat la Fabrica de Textile “Drapelul Roșu” din Sibiu, contabil-șef! Abia la 29 de ani a început cariera în arbitraj iar după finalul acesteia a activat în cadrul Comisiei Centrale a Arbitrilor.

Dincolo de performanțele ca arbitru, s-a consacrat ulterior ca formator, contribuind la promovarea și perfecționarea arbitrilor Tudor Andrei, Petre Sotir, Mircea Ludoșan sau Aron Huzu. Ultimul dintre ei, sibianul Aron Huzu (foto jos), azi observator de arbitri în Superliga, evocă amintirea lui Nițescu, în exclusivitate pentru ProSport:

Un profesionist veritabil, dar îi plăcea discreția. Cuvintele lui aveau mare greutate, era doxă, vârful generației lui! Când aveam 10-12 ani și el era arbitru ne aducea mingi de la derby-uri și noi jucam pe zgură cu ele! Prima mea delegare, la un meci de juniori, a venit din partea lui. Și acolo am prins drag de arbitraj! A fost mentorul meu. Mergeam la el în grădină și învățat cu el partea teoretică pentru că avea regulamentele la degetul mic. Așa am obținut prima promovare, la Divizia C. Mereu am fost și îi voi fi recunoscător!”

Românii care au arbitrat Real Madrid

An       Arbitru                        Meci                                                                Competiție

1969    Aurel Bentu                Olympiakos Nicosia – Real Madrid 0-8         Cupa Campionilor

1969    Corneliu Nițescu        Real Madrid – Olympiakos Nicosia 6-1         Cupa Campionilor

1979    Nicolae Rainea           Real Madrid – Porto 1-0                                   Cupa Campionilor

1985    Ioan Igna                     AEK Atena – Real Madrid 1-0                         Cupa UEFA

1987    Ioan Igna                     Real Madrid – Napoli 2-0                                Cupa Campionilor

2018    Ovidiu Hațegan         ȚSKA Moscova – Real Madrid 1-0                  Liga Campionilor

2020    Ovidiu Hațegan         Șahtior Donețk – Real Madrid 2-0                 Liga Campionilor

2022    Istvan Kovacs             Man. City – Real Madrid 4-3                           Liga Campionilor

2023    Istvan Kovacs             Liverpool – Real Madrid 2-5                           Liga Campionilor

 

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
VIDEO Coman & co., distracție “nebună” în toiul nopții după ce FCSB a luat titlul de campioană în Superliga! “Te iubesc…”
VIDEO Coman & co., distracție “nebună” în toiul nopții după ce FCSB a luat titlul de campioană în Superliga! “Te…
Gabi Balint a vrut să facă gluma serii după ce FCSB a câștigat titlul și nu a realizat gafa comisă
Gabi Balint a vrut să facă gluma serii după ce FCSB a câștigat titlul și nu a realizat gafa comisă
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi:
Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi: "Aleg să plece în străinătate!
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Prințișorul Craiovei, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!
Prințișorul Craiovei, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret, cunoscut doar de câțiva oameni
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret, cunoscut doar de câțiva oameni
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul este șocant
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul este șocant
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare