România, pe toboganul prăbușirii valorice. De la Hagi la Sânmărtean, de la Dorinel Munteanu la Pintilii, de la Mutu la Bogdan Stancu | VIDEO

Redactor:
Matei Udrea
România, pe toboganul prăbușirii valorice. De la Hagi la Sânmărtean, de la Dorinel Munteanu la Pintilii, de la Mutu la Bogdan Stancu | VIDEO
  • Publicat:
  • Actualizat:

Partidele jucate de România sâmbătă, cu Ungaria, și marți, cu Finlanda, dau ocazia unei comparații între echipele folosite de tricolori la ultimele întâlniri oficiale cu aceste selecționate și echipa de acum. ProSport vă pune față-n față titularii meciurilor jucate (și câștigate) de România în 1999 și în 2001 cu Ungaria, la București, în preliminarii de Europene și Mondiale, și titularii partidei egale din 2014, tot de la București, cu selecționata maghiară. Între cele trei meciuri se observă un declin valoric constant, vedetele rărindu-se la echipa noastră deodată cu scăderea numărului de jucători la echipe importante în străinătate.

1999: Titulari la Chelsea, Valencia, Galatasaray, Fenerbahce, Espanyol.
2014: Rezerve la Fiorentina, Tottenham, Southampton, Stuttgart

În 1999, starul României era magul Hagi. În 2001, „Cobra” Adi Ilie. În 2014, vedeta e Sânmărtean. Dacă, în 1999, tricolorii veneau de la Chelsea, Valencia, Galatasaray, Fenerbahce, Espanyol, Stuttgart și Koln, iar în 2001 – de la AC Milan, Ajax, Valencia, Atletico Madrid, Wolfsburg, Stuttgart și Nantes, acum ne bazăm pe fotbaliști de la Fiorentina, Tottenham, Stuttgart, Toulouse, Genclerbirligi și Al Hilal, din Arabia Saudită.

Și mai evidentă este prăbușirea valorică dacă privim ce însemnau echipele unde jucau românii acum 15 ani, comparativ cu situația de acum.

În 1999, Hagi, Gică Popescu, Filipescu erau titulari la Galatasaray în sezonul la capătul căruia aveau să câștige Cupa UEFA. Dan Petrescu căpătase deja porecla „The Legend” la Chelsea, cu care câștigase Cupa Cupelor în 1998. Adi Ilie era vedeta Valenciei cu care juca finala Ligii Campionilor din 2000. Dorinel Munteanu era titular la Koln, Gâlcă – la Espanyol.

În 2014, Tătărușanu e rezervă la Fiorentina, Chiricheș prinde ocazional echipa la Tottenham, Gardoș a jucat 45 de minute în 7 etape la Southamton, Maxim dezamăgește la Stuttgart, Pintilii a eșuat între dunele Arabiei Saudite. Cei care își fac treaba onorabil în continuare sunt Raț, la PAOK Salonic, și Dragoș Grigore la Toulouse, dar cele două formații nu contează pe plan european.

Vârf de lance în 2005: Mutu, titular la Juventus, campioana Italiei.
Vedeta din 2014: S
ânmărtean, titular la Steaua, campioana României

Interesantă e și comparația naționalei care înfruntă marți Finlanda la Helsinki cu echipa care, în 2005, reușea să învingă pe exact același stadion în ultimul joc din preliminariile Mondialelor din 2006. Starul echipei noastre la meciul de acum nouă ani era, indiscutabil, Adrian Mutu, om de bază în atacul stelar de la Juventus, campioana Italiei, pentru care a juca în sezonul 2005/2006 în 32 de meciuri și marca 7 goluri. În prezent, speranțele ni se leagă de Lucian Sânmărtean, 34 de ani, fotbalist care trăiește apogeul carierei acum, după ce a mai jucat la Gloria Bistrița, Utrecht, Panathinaikos și FC Vaslui.

În 2005, fotbalul românesc intrase deja în criză acută, iar acest lucru se simțea în primul 11 al naționalei. Față de perioada 1999-2001, nivelul scăzuse mult, chiar dacă vârful valoric Mutu masca situația reală. Lobonț era rezervă la Ajax, Tamaș și Iencsi aveau probleme la Spartak Moscova, defensiva se proptea în continuare pe umerii lui Dorinel Munteanu, ajuns la 37 de ani. Existau însă în continuare jucători de o anumită valoare, care evoluau constant fie la echipe puternice (Raț la Șahtior) fie la formații din campionate de prim-plan (Contra la Getafe). De remarcat însă că toamna lui 2005 a însemnat și explozia din Cupa UEFA a echipelor românești. În acel sezon, Steaua a ajuns în semifinale, Rapid – în sferturi, iar Dinamo a eliminat Everton.

Prin comparație, Raț continuă să fie acum titular, ca și în 2005, dar are 9 ani în plus și joacă la o echipă mai slabă. Naționala caută cu disperare un fundaș dreapta și nădăjduiește că fotbaliști veniți de la Genclerbirligi (locul 8) și Konyaspor (locul 10), din Turcia, pot reprezenta soluțiile salvatoare. În ceea ce privește jucătorii din campionatul intern, marți, cu Finlanda, se anunță patru titulari de la Steaua. Acum 9 ani, trupa din Ghencea băga spaima în echipele Europei, ratând în minutul 94 al returului calificare în finala Cupei UEFA. Astăzi, Steaua vine după un eșec clar la Dinamo Kiev, 1-3 în grupele Europa League.

Explicația egalului de sâmbătă: n-au crescut ungurii, am scăzut noi

5 iunie 1999, preliminarii Campionatul European
România-Ungaria 2-0 (2-0)
Marcatori: Ad. Ilie (2), D. Munteanu (14)
România: Lobonț (21 de ani, Rapid) – Dan Petrescu (32 de ani, Chelsea), Filipescu (25 de ani, Galatasaray), Gh. Popescu (31 de ani, Galatasaray), Nanu (30 de ani, Vitesse Arnhem) – Fl. Petre (23 de ani, Dinamo), Gâlcă (27 de ani, Espanyol), Hagi (34 de ani, Galatasaray) / 46 Lupescu (30 de ani, Dinamo), D. Munteanu (30 de ani, FC Koln) – V. Moldovan (26 de ani, Fenerbahce) / 61 I. Ganea (25 de ani, VfB Stuttgart), Ad. Ilie (25 de ani, Valencia) / 88 Craioveanu (31 de ani, Villarreal). Antrenor: Victor Pițurcă

Echipele de unde proveneau internaționalii români: România (Dinamo, Rapid), Anglia (Chelsea), Turcia (Galatasaray, Fenerbahce), Olanda (Vitesse Arnhem), Spania (Valencia, Espanyol, Villarreal), Germania (FC Köln, VfB Stuttgart)

2 iunie 2001, preliminarii Cupa Mondială
România-Ungaria 2-0 (1-0)
Marcator: Marius Niculae (4 și 53)
România: Stelea (33 de ani, Salamanca) – Contra (25 de ani, Milan), Rădoi (20 de ani, Steaua) / 65 Prodan (29 de ani, FC Național), Ciobotariu (30 de ani, Standard Liege), Chivu (20 de ani, Ajax) – Fl. Dumitru (24 de ani, Steaua), Codrea (20 de ani, Genoa 1893), D. Munteanu (32 de ani, VfL Wolfsburg), Ad. Ilie (27 de ani, Valencia) / 75 Cătălin Munteanu (22 de ani, Atletico Madrid) – V. Moldovan (29 de ani, FC Nantes) / 58 I. Ganea (28 de ani, VfB Stuttgart), M. Niculae (20 de ani, Dinamo). Antrenor: Laszlo Bölöni

Echipele de unde proveneau internaționalii români: România (Steaua, Dinamo, FC Național), Spania (Valencia, Atletico Madrid, Salamanca), Italia (AC Milan, Genoa 1893), Belgia (Standard Liege), Olanda (Ajax), Germania (VfL Wolfsburg, VfB Stuttgart), Franța (FC Nantes).

11 octombrie 2014, preliminarii Campionatul European
România-Ungaria 1-1 (1-0)
Marcatori: Rusescu (45) / Dzsudzsak (82)
România: Tătărușanu (28 de ani, Fiorentina) – Chiricheș (24 de ani, Tottenham), D. Goian (33 de ani, Asteras Tripoli) / 5 Gardoș (25 de ani, Southampton), Dr. Grigore (28 de ani, Toulouse), Raț (33 de ani, PAOK Salonic) – Hoban (31 de ani, Hapoel Be”er Sheva), Pintilii (29 de ani, Al Hilal) – Maxim (24 de ani, VfB Stuttgart) / 84 B. Stancu (27 de ani, Genclerbirligi), Chipciu (25 de ani, Steaua), Sânmărtean (34 de ani, Steaua) / 67 Tănase (27 de ani, Steaua) – Rusescu (25 de ani, Steaua). Antrenor: Victor Pițurcă

Echipele de unde au provenit internaționalii români: România (Steaua), Italia (Fiorentina), Anglia (Tottenham, Southampton), Franța (Toulouse), Grecia (PAOK Salonic, Asteras Tripoli), Israel (Hapoel Be”er Sheva), Arabia Saudită (Al Hilal), Germania (VfB Stuttgart),  Turcia (Genclerbirligi).

Același adversar, același stadion, două generații ale României

8 octombrie 2005, preliminarii Cupa Mondială
Finlanda-România 0-1 (0-1)
Marcator: Ad. Mutu (41 – din penalty)
România: Lobonț (27 de ani, Ajax) – Contra (30 de ani, Getafe) / 54 Vali Bădoi (30 de ani, Rapid), Tamaș (22 de ani, Spartak Moscova), Iencsi (30 de ani, Spartak Moscova), Raț (24 de ani, Șahtior Donețk) – Ov. Petre (23 de ani, Poli Timișoara), D. Munteanu (37 de ani, CFR Cluj) – Fl. Petre (29 de ani, Dinamo), Cociș (22 de ani, Șerif Tiraspol), Mutu (26 de ani, Juventus) / 82 L. Roșu (29 de ani, Recreativo Huelva) – Mazilu (23 de ani, Sportul) / 90 D. Niculae (22 de ani, Rapid). Antrenor: Victor Pițurcă

Echipele de unde proveneau internaționalii români: România (Rapid, Poli Timișoara, CFR Cluj, Dinamo, Sportul), Olanda (Ajax), Rusia (Spartak Moscova), Ucraina (Șahtior Donețk), Italia (Juventus), Spania (Getafe, Recreativo), Moldova (Șerif Tiraspol).

14 octombrie 2014, preliminarii Campionatul European
Finlanda-România
România, echipa probabilă: Tătărușanu (28 de ani, Fiorentina) – Luchin (28 de ani, Steaua), Chiricheș (24 de ani, Tottenham), Dr. Grigore (28 de ani, Toulouse), Raț (33 de ani, PAOK Salonic) – Prepeliță (28 de ani, Steaua), Pintilii (29 de ani, Al Hilal) – Torje (24 de ani, Konyaspor), Sânmărtean (34 de ani, Steaua), Tănase (27 de ani, Steaua) – B. Stancu (27 de an, Genclerbirligi). Antrenor: Victor Pițurcă

Echipele de unde provin internaționalii români: România (Steaua), Italia (Fiorentina), Anglia (Tottenham), Franța (Toulouse), Grecia (PAOK Salonic), Arabia Saudită (Al Hilal), Turcia (Konyaspor, Genclerbirligi).

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Soţia lui Ciprian Marica a avut cea mai provocatoare apariţie! Imaginile incendiare cu partenera de viaţă a milionarului român
Soţia lui Ciprian Marica a avut cea mai provocatoare apariţie! Imaginile incendiare cu partenera de viaţă a milionarului român
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen