România – Columbia se joacă în martie la Madrid! Culisele amicalului de top cu Luis Diaz și Cuadrado prin care tricolorii EURO 2024 caută pașii Generației de Aur. De ce a ales Edi Iordănescu sud-americanii neînvinși de 18 meciuri care au bătut Brazilia și Germania anul acesta! EXCLUSIV

România - Columbia se joacă în martie la Madrid! Culisele amicalului de top cu Luis Diaz și Cuadrado prin care tricolorii EURO 2024 caută pașii Generației de Aur. De ce a ales Edi Iordănescu sud-americanii neînvinși de 18 meciuri care au bătut Brazilia și Germania anul acesta! EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

18 iunie 1994. România – Columbia la Cupa Mondială. Primul meci din grupe, marele Pele îi vede pe sud-americani printre favoriți la cucerirea trofeului suprem. Cordoba, Valderrama, Rincon, Valencia, Asprilla și legendarul Maturana pe bancă. Dar tricolorii, cu Anghel Iordănescu selecționer și Gică Hagi marcator printr-un lob care și azi ține genericul Mondialelor, câștigă cu 3-1 într-un meci de poveste.

Peste 30 de ani, e rândul copiilor. Selecționerul Edi Iordănescu și Ianis Hagi. Pentru că naționala de azi, calificată la EURO 2024, va pregăti turneul final din Germania contra Columbiei! Pe 26 martie, la Madrid, un amical de top împotriva sud-americanilor neînvinși de aproape 2 ani și care au răpus Brazilia și Germania în 2023! ProSport îți prezintă în exclusivitate toate detaliile și culisele!

România – Columbia și povestea continuă!

Când România a obținut luna trecută calificarea matematică la EURO 2024, o serie de coincidențe istorice spectaculoase au ieșit în față pentru a completa emoționant performanța, raportat la drumul Generației de Aur, din anii ’90:

  • A fost acum 2-1 la Felcsut cu Israel pentru tricolori 2-1 la Cardiff cu Țara Galilor, meciul calificării la World Cup ’94
  • Edi Iordănescu (45 ani) selecționer, fiul selecționerului Anghel Iordănescu de-atunci, la 43 de ani
  • Ianis Hagi (25 ani) pe teren, fiul lui Gică Hagi, 28 de ani când a evoluat contra galezilor
  • Golul de 2-1, reușit acum cu stângul de Ianis, așa cum și Gică marca la Cardiff!
  • 30 de ani fără o zi între cele două partide

Prezentul aduce tricolorii în pregătirile EURO 2024 când și își fixează adversarii pentru cele două partide amicale din martie anul viitor. Vor juca împotriva Irlandei de Nord la București, pe Arena Națională, în 22 martie. Iar pe 26 martie, la Madrid, contra Columbiei!

Culisele amicalului de top România – Columbia

Sud-americanii sunt o națională pe locul 15 în clasamentul FIFA și care nu a mai pierdut de 18 meciuri, în toate competițiile! Un adversar de mare valoare pentru tricolori, dar cum s-a ajuns la alegerea lui? Dezvăluie în exclusivitate sursele ProSport:

Discuțiile au început imediat după obținerea calificării la EURO 2024, adică în noiembrie, înainte de tragerea la sorți a grupelor turneului final. Pentru că Edi Iordănescu și-a dorit neapărat pentru luna martie un adversar de mare calibru alături de o altă reprezentativă oarecum de nivelul nostru actual, cum e Irlanda de Nord. Edi a preferat Columbia pentru că e un oponent care îi va scoate din zona de confort pe tricolori, urmează un test cu provocări diferite și noi, în fața unei echipe cu calitate individuală extraordinară și nivel fizic ridicat, cam ce ne așteaptă și la turneul final” 

Alegerea Spaniei ca loc de disputare pentru România – Columbia a îndeplinit și al doilea obiectiv. Surse federale explică:

În ultimii ani ne-am dorit mereu să jucăm partide amicale în țările europene unde diaspora românească e masivă și așa s-a întâmplat, dacă ne gândim la amicalele cu Italia dinaintea EURO 2016 sau cu Chile, în Austria, mai recent. Am vrut și acum să aducem românii plecați din țară în această mare sărbătoare a calificării la EURO prin disputarea unui amical la care ei să poată fi prezenți pe stadion. Iar Spania și Madridul au fost alegerea ideală în acest context”

Se joacă acasă la Atletico Madrid, peste 30.000 de români așteptați!

România va disputa al doilea meci din istorie pe „Metropolitano”, casa lui Atletico Madrid și a lui Diego Simeone! Amintirea nu e deloc una plăcută, pentru că aici, pe 18 noiembrie 2019, în finalul preliminariilor EURO 2020, România pierdea 0-5 în fața Spaniei. Meciul care a dus la demisia lui Cosmin Contra din poziția de selecționer, la capătul unei evoluții fără comentarii a tricolorilor.

Deși la momentul acelei partide naționala noastră nu mai avea șanse de calificare, deci lipsea miza, au fost peste 12.000 de români în tribune! Dezvăluie aceleași surse:

Capacitatea stadionului e de 70.000 de locuri, ne așteptăm la peste 30.000 de români în tribune. Contextul calificării la EURO 2024 ne face să preconizăm cel puțin dublul fanilor din 2019. În plus, trăiesc aproape 1 milion de români, ca cifră neoficială, în Spania iar cei mai mulți sunt concentrați în Madrid și în jurul capitalei”

Cine e Columbia de azi, forța care a speriat Germania și Brazilia

Naționala sud-americană nu a mai fost învinsă din 2 februarie 2022, atunci când pierdea în deplasare, 0-1 cu Argentina, în preliminariile Mondialului din Qatar! O serie incredibilă de 18 meciuri fără eșec, în care a reușit:

  • Victorii cu: Brazilia, Germania, Mexic, Japonia, Paraguay, Bolivia, Venezuela, Arabia Saudită, Irak, Guatemala
  • Remize cu: SUA, Coreea de Sud, Chile, Uruguay, Ecuador

Seria de forță se datorează în mare măsură impactului adus de selecționerul argentinian Nestor Lorenzo. Columbienii au ratat calificarea la CM 2022 avându-l pe bancă pe conaționalul Reinaldo Rueda și au decis să meargă pe mâna lui Lorenzo, 57 de ani, a cărui singură experiență ca principal fusese în 2021/2022 la clubul Melgar din Peru!

În vară, la Gelsenkirchen, columbienii nu doar au învins cu 2-0 Germania, dar au și dominat-o copios! Pentru ca în noiembrie să învingă acasă, în preliminarii de Mondial, pe Brazilia! A fost 2-1 după ce oaspeții conduceau din minutul 4 și inclusiv la pauză, dar Columbia a fost superioară la toate capitolele pe durata întregului meci și a revenit meritat!

Top 7 vedete pe teren în România – Columbia: legende și staruri în ascensiune

  • Luis Diaz: cel mai bine cotat columbian, 75 milioane de euro, ofensivul de 26 de ani al lui Liverpool (foto jos)
  • Juan Cuadrado: extrema de 35 de ani a lui Inter Milano, fost la Chelsea și Juventus, cu care a cucerit 6 titluri de campion în Premier League și Serie A
  • Luis Sinisterra: extremă de 24 de ani cotată la 25 milioane de euro, împrumutată de Leeds United la Bournemouth în Premier League
  • Radamel Falcao: legendă, golgheterul all-time al Columbiei, la 37 de ani jucător la Rayo Vallecano și coechipier cu Andrei Rațiu
  • David Ospina: cel mai selecționat columbian din istorie, fostul goalkeeper de la Arsenal și Napoli e azi, la 35 de ani, la Al Nassr alături de Cristiano Ronaldo
  • James Rodriguez: mijlocașul de 32 de ani, fost la Porto, Monaco, Real Madrid și Bayern Munchen, evoluează acum, la 32 de ani, pentru Sao Paolo în Brazilia
  • Jhon Duran: vârf de 19 ani pe care Aston Villa, echipa momentului în Premier League, a plătit 17 milioane de euro în 2023 aducându-l din MLS

Alți jucători de top ai Columbiei de azi: Lerma (Crystal Palace – 20 milioane euro), Barrios (Zenit – 16 milioane euro), D. Sanchez (Galatasaray – 14 milioane euro), Mina (Fiorentina), Lucumi (Bologna).

Scenariu de Hollywood în Columbia! Părinții lui Luis Diaz au fost salvați după un schimb de focuri în urma căruia doi dintre răpitori au fost uciși

Nu ne-au învins vreodată!

Dincolo de istoricul România – Columbia 3-1 la World Cup ’94, primul duel din palmaresul celor două naționale, au mai fost două dueluri între tricolori și sud-americani. Până acum, nu am pierdut contra lor!

În 1998, tot la Mondial, dar de data asta în Franța, tricolorii au câștigat în faza grupelor cu 1-0. Ca și în SUA, a fost meciul inaugural pentru România în cadrul turneului. Golul superb al victoriei a fost marcat de Adrian Ilie. Selecționer, același Anghel Iordănescu, iar Gică Hagi titular și căpitan! La columbieni rămăseseră din lotul Cupei Mondiale anterioare Valderrama, Rincon, Valencia, Asprilla…

Al treilea și ultimul duel cu Columbia a venit într-o partidă amicală disputată în mai 2006 la Chicago, în SUA: A fost 0-0 și, culmea, așa cum va fi și în martie, la câteva zile distanță de un amical al tricolorilor cu Irlanda de Nord! De data asta, selecționerul României era Victor Pițurcă iar în echipa noastră îi regăseam pe Contra, Cociș, Buga, Tamaș, Goian sau Rădoi.

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant…
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la 57 de ani
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la 57 de ani
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un beneficiu uriaş
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un beneficiu uriaş
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30 APRILIE
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30 APRILIE
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de 21 de ani care s-a filmat când gonește cu 180 km/h
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de 21 de ani care s-a…
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Detalii incredibile din viaţa familiei regale britanice: Regele Charles, considerat „neajutorat” de regretata Regină Elisabeta II. Nici tatăl său nu îl ierta
Detalii incredibile din viaţa familiei regale britanice: Regele Charles, considerat „neajutorat” de regretata Regină Elisabeta II. Nici tatăl său nu…
Oţelul se impune în meciul cu Hermannstadt. Moldovenii, pe primul loc în play-out
Oţelul se impune în meciul cu Hermannstadt. Moldovenii, pe primul loc în play-out
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în…