Maghiarii spun că ne-au făcut cine suntem: "Am contribuit decisiv la evoluţia fotbalului românesc!" Patru jucători convocaţi acum de Piţurcă puteau juca pentru Ungaria

21 mar 2013 14158 afişări Comentează şi tu Nationala
Maghiarii spun că ne-au făcut cine suntem: "Am contribuit decisiv la evoluţia fotbalului românesc!" Patru jucători convocaţi acum de Piţurcă puteau juca pentru Ungaria

Dincolo de frecuşurile xenofobe care marchează zilele dinaintea meciului direct dintre Ungaria şi România, jurnaliştii maghiari încearcă să distragă atenţia de la problemele colaterale fotbalului şi să se concentreze pe punctele comune pe care cele două popoare le-au avut de-a lungul istoriei în acest sport. Şi nu sunt puţine, fapt care îi determină pe vecini să afirme: "Putem spune că am contribuit decisiv la evoluţia fotbalului românesc".

Cotidianul Nemzeti Sport aminteşte cum, în istoria fotbalului românesc, o serie de rezultate mari au fost obţinute cu echipe ce aveau în componenţă jurcători de etnie maghiară şi amintesc aici numele lui Iuliu Bodola, Ştefan Dobay, Iuliu Baratky, Iosif Petschovschi sau Emerich Dembrovski. Mai mult, aceştia amintesc şi de un meci disputat între Ungaria şi România pe 6 iunie 1948, câştigat de vecinii noştri cu 9-0 şi la capătul căruia Petschovschi mărturisea că ştia că echipa sa pierduse la doar 7 goluri diferenţă. Atunci, "tricolorii" păreau o prelungire a echipei adverse: Marcu - Ritter, Paul, Farmati - Bacut, Petschovschi - Incze II, Marian, Bonyhadi, Bartha, Dumitrescu.

Sursa citată mai scrie şi despre contemporanii Ladislau Boloni şi Emerich Ienei, doi dintre oamenii care au contribuit decisiv la cel mai mare succes al fotbalului românesc, câştigarea Cupei Campionilor Europeni cu Steaua, în 1986. Jurnaliştii de la Nemzeti amintesc faptul că Boloni a plecat la Sporting Lisabona în 2001, chiar înainte ca naţionala României să joace împotriva Ungariei, fiind înlocuit de Hagi pe banca tehnică. Maghiarii susţin că acesta ar fi declarat că decizia ar fi fost luată din patriotism faţă de ţara vecină: "Am vrut să demonstrez că sunt un bun ungur, mai ales că şi familia mi-o ceruse. Echipa era deja creată. Mereu vor exista tensiuni între cele două ţări". În aceeaşi perioadă, consulatul de la Cluj fusese devastat, iar maşina Volvo a lui Ienei vandalizată, amintesc cei de la Nemzeti.

După atâtea episoade, maghiarii încearcă să întoarcă fenomenul în favoarea lor, prin momirea mai multor juniori români la echipele din Ungaria, acolo unde s-a investit masiv în ultimii 10 ani în centrele dedicate fotbalului juvenil. În urmă cu aproape un an, în presa de la Budapesta s-a scris şi despre tentativele eşuate ale ungurilor de a aduce în naţionala lor fotbalişti cu origini maghiare, patru dintre ei fiind în acest moment selecţionaţi de Victor Piţurcă pentru meciul de vineri şi pentru cel de marţi, cu Olanda. Este vorba despre steliştii Vlad Chiricheş, Florin Gardoş şi despre fostul dinamovist Gabriel Tamaş, dar şi de golgheterul lui Angers, Claudiu Keşeru.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.