INTERVIU EXCLUSIV | Chiricheș: „Sper să obținem victoria cu Danemarca!”. Ce eveniment i-a schimbat viața, fundașul alături de care ar fi vrut să joace, Steaua sau FCSB, diferența dintre Neubert și ceilalți plus TOP 3 atacanți

Redactor:
Andru Nenciu
Redactor:
Marius ANGHEL
INTERVIU EXCLUSIV | Chiricheș:
  • Publicat:
  • Actualizat:

de Mihaela MĂ‚NCILĂ‚

Pe San Paolo din Napoli încă se simte spiritul marelui Diego. Nostalgicii din tribune își bombează pieptul de fiecare dată când poartă clasicul tricou bleu cu Buitoni pe piept. Și cântă! Cântă Life is Life al celor de la Opus sau melodiile vremii. În minte imaginile li se derulează cu încetinitorul. Secvență după secvență. Acțiune după acțiune. De la Ciro Ferrara spre Diego. De la Diego spre Alemao. Sau spre Careca. Pentru că spiritul de pe San Paolo te cuprinde. Te cuprinde și te învăluie.

Pe San Paolo din Napoli terenul încă păstrează din 1990 amprentele lăsate de crampoanele lui Rotariu. Maradona i-a transmis cuvinte care dor și acum, dar bănățeanul zâmbește în colțul gurii când o strânge pe Kassandra în brațe și deschide fereastra spre Coppa del Mondo. La 27 de ani distanță, pe San Paolo din Napoli un alt român, la fel de puternic ca Rotariu, câștigă prestanță. Și-a făcut loc în primul 11 și țintește sus.

Vlad Chiricheș are două job-uri în Italia. Unul de tată – Vlad și soția lui Sabrina sunt fericiții părinți ai unui băiețel de 4 luni -, iar cel de-al doilea este de jucător la una dintre cele mai puternice echipe din Serie A, loc 3 după 29 de etape. Într-o zi obișnuită de martie, Chiricheș a acceptat să vorbească în exclusivitate despre rolul de tătic, de jucător în Serie A, despre fostul său club, Steaua, dar și despre echipa națională. Începem interviul.


Minge pentru băiat

Vlad, cum arată o zi din viața ta ca jucător la una dintre cele mai bune echipe din Serie A?
De curând a devenit ceva mai încărcată. De când s-a născut băiatul nostru încerc să fiu foarte implicat în creșterea lui, apoi merg la antrenament și după, din nou, la datoria de tătic.

Mai mulți fotbaliști români, care au trecut prin Serie A, au spus că din punct de vedere fizic au lucrat enorm pentru a rezista ritmului din Italia. Tu ai simțit că trebuie să îmbunătățești ceva la acest capitol?
Am venit dintr-un campionat care din punct de vedere al intensității este numărul 1, așa că nu cred că am suferit din cauza asta.

Aș vrea să te întreb care e diferența dintre preparatorii din Italia și Anglia și Tommy Neubert, fostul tău preparator fizic de la Steaua?
Sunt filosofii diferite care sunt impuse de caracteristicile campionatelor respective, cred că asta este cea mai mare diferență.

Vlad Chiricheș este cel mai scump jucător român transferat din Liga I. În august 2013 fundașul de 27 de ani a fost vândut de Steaua la echipa din Premier League, Tottenham Hotspur, pe 9 milioane de euro. Doi ani mai târziu, Chiricheș a ajuns la un alt campionat puternic din fotbalul european, în Serie A. Pe 30 iulie 2015 Vlad a devenit jucătorul formației Napoli.


Tripleta de vis de la sfârșitul anilor 80 și începutul anilor 90: Careca, Maradona, Alemao (de la stânga)

Legea terorii în Napoli? „Eu nu am avut nicio problemă de când am venit aici”

Hai să vorbim puțin despre atmosfera de pe San Paolo. Se mai simte spiritul lui Maradona la Napoli?
Fanii trăiesc cu spiritul lui Maradona și asta o transmit și jucătorilor.

Hamsik spunea prin 2013 că intenționează să îi ceară patronului să plece din oraș de teama jafurilor. Mai funcționează legea terorii? Ți-a fost frică vreodată să ieși pe stradă în Napoli ?
Sincer, înainte să ajung aici, am auzit și eu despre multe întâmplări, dar pot spune că nu am avut nici o problemă de când am venit.

Care sunt cei mai buni prieteni ai tăi de la echipă? De la cine primești cele mai multe sfaturi?
Am întâlnit la echipă un grup foarte frumos, cald, prietenos și încerc să fiu prieten cu toți băietii, dar cred că am format o legătura mai strânsă cu Allan, Jorginho, Strinic și Rog.

Chiricheș și brazilienii Allan și Jorginho au fost titulari în ultimul meci jucat în Serie A înaintea reunirii cu echipa națională. Napoli s-a impus cu 3-2 în față celor de la Empoli. „Introdus în primul 11, Vlad a evoluat din nou fără reproș. Alături de Albiol, au format un cuplu care s-a completat perfect. Chiricheș și-a apărat titulatura de fundaș”, au concluzionat jurnaliștii de la tuttomercatoweb.com în urma victoriei obținută de Napoli cu Empoli. Chiricheș a primit nota 6.

Ești cel mai scump fotbalist român vândut din Liga I. Consideri că prin transferul tău fotbalul românesc a ridicat ștacheta în privința evaluării jucătorilor români? Spre exemplu, ulterior, Gardoș și Stanciu au fost vânduți pe sume mari.
Nu știu dacă e vorba de a ridica ștacheta, dar cred că lumea a văzut că se poate și normal că acum își doresc să vândă pe sume mari.

Puteai foarte ușor să ajungi și la Dinamo, în detrimentul Stelei. Crezi că ai fi progresat la fel de repede ca jucător dinamovist ?
Nu îmi place să mă gândesc ce ar fi fost dacă, așa că eu cred că a fost exact ce a trebuit să fie.

  • Vlad Chiricheș a fost vândut de Pandurii Târgu Jiu către Steaua la începutul anului 2012 pe 1,3 milioane de euro. Alături de gruparea roș-albastră, fundașul a câștigat Liga I în sezonul 2012-2013 și Supercupa României în 2013-2014.


Duel de foc cu Fernando Torres, în Steaua – Chelsea, pe Național Arena

Ce s-a întâmplat la pauza meciului Chelsea – Steaua și colaborarea cu Reghecampf

Ce părere ai de situația actuală de la Steaua? Va fi noua campioană a României la finele playoff-ului?
E trist să văd atât de puțini suporteri care susțin Steaua, eu cred că asta e cea mai mare problemă. După părerea mea, dacă suporterii ar fi fost alături de echipă, Steaua era deja campioană. Un stadion plin te împinge să faci lucruri extraordinare.

Dacă dăm timpul înapoi și ne amintim de pauza returului din Europa League, contra celor de la Chelsea,  1-1 la pauză, 1-3 final pe Stamford Bridge, s-a întâmplat ceva, v-ați temut de adversar sau de performață?
Nu, în niciun moment nu ne-am retras să apărăm avantajul din tur. Cred că am fost foarte entuziasmați de cum decurgea jocul și am uitat că jucăm împotriva unei echipe foarte puternice.

Ai lucrat cu Reghecampf. Ce părere ai despre teoria potrivit căreia Laurențiu Reghecampf a avut rezultate pentru că echipa l-a făcut antrenor?
Eu cred că am fost un grup foarte valoros și el a creat o atmosferă propice pentru performanță. Am devenit împreună mai valoroși.

Ce echipă deține Becali, FCSB sau Steaua?
Eu cred în Steaua București, echipa care evoluează în Liga 1.


Chivu a jucat la Euro 2000 și Euro 2008. S-a retras din fotbal fără să joace la o ediție a CM

„Aș fi vrut să joc alături de Chivu la națională, dar am ajuns cam târziu”. Ce spune despre meciul cu Danemarca

Pe final de interviu, aș vrea să facem un exercițiu de imaginție! Și te întreb așa: cu ce fundaș român ai fi vrut să faci tandem în centrul unei defensive?
Mi-ar fi plăcut să joc alături de Cristi Chivu la echipa națională, dar am ajuns cam târziu.

Rămânem tot în compartimentul defensiv și mai facem o incursiune în timp. Asemănarea cu Gică Popescu este o presiune în plus pe umerii tăi?
Nu îmi plac încercările de asemănare între fotbaliști și niciodată nu mi-am impus să fiu ca cineva. Am spus mereu ca vreau să fiu eu și atât.

Am înțeles. Atunci te întreb așa: care sunt cei mai periculoși trei atacanți pe care i-ai avut în față de-a lungul carierei?
Cei mai periculoși atacanți ar fi: Benzema, Aguero și Cavani.

Dacă tot aduci în discuție numele celor trei, există vreun meci din carieră la finele căruia ai spus „gata, mă las de fotbal”?
Din fericire nu există un asemenea moment în cariera mea.

Echipa națională a României va juca duminică, 26 martie, un meci din grupa de calificare la Campionatul Mondial din 2018 contra Danemarcei. România se află pe locul 4 cu 5 puncte în grupa E. Prima echipă în clasamentul grupei este Polonia cu 10 puncte, urmată de Muntenegru cu 7 puncte și Danemarca cu 6 puncte. Pe ultimele două locuri se situează Armenia (3 puncte) și Kazakhstan (2 puncte).

O ultimă întrebare: ce anticipezi că veți face contra Danemarcei ? Vă calificați ?
E un vis să ajungi cu echipa națională la un Campionat Mondial și pentru a spera avem nevoie de o victorie împotriva Danemarcei, pe care sper să o obținem.

Mulțumesc și mult succes!
Mulțumesc și eu!


Griezmnann, unul dintre cei mai valoroși fotbaliști ai lumii, i-a pus probleme lui Chiricheș la Europeanul de anul trecut

VLAD CHIRICHEȘ (27 ani) – 14 noiembrie 1989

Este evaluat la 6.5 milioane euro conform transfermarkt.com

Are contract cu Napoli până pe 30.06.2020.

  • 30 iulie 2015 – Napoli (7 milioane euro)
  • 30 august 2013 – Tottenham (9 milioane de euro)
  • 1 ianuarie 2012 – Steaua (1,3 mil de euro)
  • 1 iulie 2010 – Pandurii Tg Jiu (200 de mii de euro)
  • 1 iulie 2008 – Curtea de Argeș (gratis)
  • 1 iulie 2007 – Benfica U19 (100 de mii de euro)
  • 1 iulie 2004 – FC Ardealul U19

La Steaua:

Liga I – câștigător – sezon 2012/2013

Supercupa României – câștigător sezon 2013/2014

La Tottenham:

Cupa Ligii – a ajuns până în finală (sezon 2014/2015) dar a pierdut contra celor de la Chelsea (2-0)


 

Marius ANGHEL / Redactor
Activitatea jurnalistică îi este legată exclusiv de ProSport, în redacția căruia a pășit pentru prima dată la începutul anului 2009, la Casa Presei Libere, mai întâi în ”practică”. De atunci și până în prezent este ”legat”, inclusiv sufletește, de acest ziar care a scris ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen