Familia Hagi, mândria fotbalului românesc în Europa! Doar 5 jucători EURO ’96 își pot vedea fiii la EURO 2024. Ianis, declarații impresionante din galeria euromoștenitorilor Thuram, Schmeichel, Blind și Chiesa: „Nu merg în Germania să fiu încă un fiu de fotbalist, ci să fiu cel mai bun!” Descoperă celelalte dinastii și imagini de colecție! EXCLUSIV

Familia Hagi, mândria fotbalului românesc în Europa! Doar 5 jucători EURO '96 își pot vedea fiii la EURO 2024. Ianis, declarații impresionante din galeria euromoștenitorilor Thuram, Schmeichel, Blind și Chiesa:
  • Publicat:

EURO 1996. Naționala României, cu Anghel Iordănescu selecționer și „Generația de Aur” în teren bifează primul European de după Revoluție. În continuarea poveștii magice World Cup ’94. Tricolorii sunt între cele mai bune 16 echipe ale continentului la turneul final din Anglia, performanță importantă în ciuda unui parcurs amar, cu zero puncte în grupă. Gică Hagi, la 31 de ani, tatăl Kirei născută chiar în acel an, 1996. Îl va avea pe Ianis abia peste doi ani, întregind familia Hagi. „Regele” evoluează la EURO 1996 alături de legendele Rui Costa, Alan Shearer, Davor Suker, Didier Deschamps, Paolo Maldini, Paul Gascoigne, Marcel Desailly…

EURO 2024. România merge la turneul final din Germania cu Edi Iordănescu selecționer, fiul lui Anghel. Între tricolorii pe care se va baza, aproape sigur, va fi Ianis Hagi. El și doar alți 4 fotbaliști europeni au șanse reale să participe la Europeanul 2024 din postura de fii ai fotbaliștilor de la EURO 1996! ProSport îți prezintă povestea captivantă a euromoștenitorilor și reacția în exclusivitate a lui Ianis Hagi!

Familia Hagi, între cele 39 cu euromoștenitori

La EURO 1996 au fost în loturile echipelor calificate un total de 352 de fotbaliști. Dintre aceștia, 39 au devenit părinți ai unor jucători de fotbal. Un procent de aproape 11%.

Am alcătuit în analiza noastră o listă cu 51 de fotbaliști ai căror tați sunt cei 39 de participanți la EURO 1996. Asta pentru că unii dintre jucătorii de la turneul englez au sau au avut chiar mai mulți fii angrenați în fotbal! Astăzi îi descoperi rând pe rând, tată și fiu, structurați în câteva categorii funcție de anvergura destinului fotbalistic al fiilor la acest moment.

De ce e familia Hagi (foto sus) mândria fotbalului românesc în Europa, în acest context? Cu Ianis parte a grupului tricolorilor care s-au calificat la EURO 2024 și foarte probabil și în lotul final pentru Germania, suntem prezenți în galeria selectă, cu nume rezonante la nivel fotbalistic all-time, de numai 5 jucători care au șanse mari să joace la Europeanul de anul viitor și care provin din foști jucători la EURO 1996! Pentru că doar 5 din cei 38 de părinți sunt foarte aproape să se laude cu așa ceva!

Cei 5 cu șanse uriașe să prindă EURO 2024

Ceilalți patru jucători, alături de Ianis Hagi, sunt reprezentanți ai unor naționale de top pe continent, dar și ai unor familii cu brand fotbalistic. Este categoria familiilor care vor scrie istorie în proporție de 90% în Germania!

Începem cu Kasper Schmeichel, portarul de 37 de ani al Danemarcei și al lui Anderlecht, fiul uriașului Peter Schmeichel, goalkeeper la Manchester United și legendă a fotbalului european. Alături de el, Marcus Thuram (26 ani), atacantul francez al lui Inter Milano, fiul fundașului Lilian Thuram. Vârful cotat la 40 milioane euro calcă pe urmele fundașului campion european și mondial, ex-jucător la Monaco, Parma, Juventus și Barcelona.

Seria magnifică se completează prin Federico Chiesa, ofensivul lui Juventus, crescut de Fiorentina, care a ajuns deja la 44 de meciuri pentru Italia. E fiul lui Enrico Chiesa, vârful din trecut de la Sampdoria, Parma, Fiorentina…

Nu în ultimul rând, Daley Blind, fundașul de 33 de ani care după Ajax, Man United și Bayern, joacă azi la revelația din La Liga, Girona. Și foarte probabil va face parte din lotul Olandei la EURO 2024. Tatăl său, Danny, tot fundaș, legat aproape întreaga carieră de Ajax, cu care a cucerit și Liga Campionilor, a fost la EURO 1996.

Fotbaliști la un nivel bun, dar cu șanse reduse pentru European

Alți 6 jucători de azi, legitimați în competiții puternice, sunt fii ai fotbaliștilor EURO 1996, dar șansele lor să prindă EURO 2024 sunt destul de mici, în diferite proporții. Începem cu cei care au șanse ceva mai mari:

  • Khephren Thuram – fratele lui Marcurs și al doilea fiu al lui Lilian, prezentat mai sus, e cel mai valoros jucător al lui Nice (40 milioane euro) și a debutat în 2023 la naționala Franței, face parte din lotul ceva mai larg al lui Deschamps și se duelează pentru un loc la EURO 2024 cu fotbaliști precum Camavinga, Tchouameni, Rabiot, Veretout
  • Roko Simic – atacant de 10 milioane euro la doar 20 de ani, legitimat la RB Salzburg, golgheter la naționala U21 a Croației, nu a debutat încă la seniori, unde are concurență grea, cu Kramaric, Petkovic sau Budimir. E fiul lui Dario Simic, fostul fundaș de la Milan și Inter Milan, cu 100 de meciuri pentru Croația!

Daniel Maldini, fiul legendarului fundaș Paolo Maldini (foto jos), joacă la 22 de ani pentru Empoli în Serie A, coechipier cu Răzvan Marin, dar aparține de AC Milan. Fost internațional de juniori pentru Italia, pare momentan relativ departe de prima reprezentativă.

Lângă ei, Justin Kluivert, ofensivul de 24 de ani care a explodat la Ajax și joacă azi la Bournemouth în Premier League, fiul fostului atacant Patrick Kluivert (foto jos) care a făcut istorie la Ajax, Milan ori Barcelona. Justin are două meciuri pentru Olanda, dar în 2018, iar de atunci nu a mai fost convocat.

La 29 de ani, atacantul lusitan Goncalo Paciencia activează în Bundesliga, la Bochum, împrumutat de Celta Vigo. Are 2 meciuri pentru Portugalia, dar în perioada 2017-2019, când era în mare formă la Frankfurt. Tatăl său, Domingos Paciencia, tot atacant, a fost fotbalistul portughez al anului 1990, de șapte ori campion național cu FC Porto și prezent la EURO 1996.

Încheiem cu un caz special. Portarul de 26 de ani Jonathan Klinsmann de la LA Galaxy, fiul fostului mare atacant german Jurgen Klinsmann (foto jos). Acesta a reprezentat până acum, la nivel de juniori și tineret, Statele Unite ale Americii! Realist, șanse zero pentru EURO 2024. Dar nivelul la care activează, MLS, îl recomandă, parțial, pentru această categorie.

Jucători care azi sunt la un nivel decent, dar departe de EURO

Trecem la o altă categorie a fiilor de foști fotbaliști EURO 1996, departe însă de ce ne oferă familia Hagi și cele prezentate mai sus. Asta pentru că jucătorii de aici activează azi la un nivel care nu-i recomandă, cel puțin momentan, pentru echipa națională, deși e vorba de un nivel decent, în cele mai multe cazuri.

Tom Ince – fiul mijlocașului de top englez Paul Ince, ex-Man United, Inter Milano și Liverpool, Tom (31 ani) joacă la Watford în Championship, a fost internațional englez de tineret, dar nu a trecut de acest nivel, cumulând până azi doar 50 de meciuri la nivel de Premier League (Hull, Huddersfield, Crystal Palace)

Ruben Kluivert – stoper de 22 de ani cotat la 500.000 euro, legitimat în L2 Olanda la Dordrecht, după ce a fost crescut de FC Utrecht, e fratele lui Justin și fiul lui Patrick Kluivert, prezentat mai sus

Luca Zidane – portar de 25 ani la Eibar în L2 Spania, anterior a apucat să debuteze la seniori pentru Real Madrid și a mai jucat la Rayo Vallecano, e fiul marelui Zinedine Zidane

Michal Kadlec – fost internațional cu 67 de meciuri pentru Cehia, încă joacă, la 39 de ani, în prima ligă din țara natală, pentru FC Slovacko! E fiul lui Miroslav Kadlec, stoper la Kaiserslautern vreme de aproape un deceniu și om de bază la EURO 1996 pentru Cehia, vicecampioană europeană atunci!

Lorenzo Di Livio – mijlocaș de 26 de ani la Latina, în Serie C, crescut de Roma și trecut pe la Catanzaro și Potenza, fiul lui Angelo Di Livio (foto jos), consacrat la Padova, Juventus și Fiorentina, câștigător de Champions League!

Speranțele fotbalului, tineri și juniori. Încă un român, din familia Hagi – Popescu!

Deschidem această categorie cu Nicholas Popescu, internațional de juniori al României, cu prezențe sporadice în prima echipă a Farului Constanța, fiul lui Gică Popescu și vărul lui Ianis Hagi. Așadar, încă un nume din familia Hagi!

Tot mijlocaș, Bernardo Folha, internațional U21 lusitan, joacă la FC Porto B, cu 5 meciuri și la prima echipă, fiul lui Antonio Folha (26 selecții la națională), extrema consacrată la același club și care îl antrenează în prezent!

Familiile Simic, Kluivert și Zidane (foto sus) revin! Viktor Simic, fiul croatului Dario Simic, e legitimat în prima ligă de juniori din țara natală, la Kustosija, fundaș dreapta ca și tatăl său! Shane Kluivert are 16 ani, internațional de juniori pentru Olanda, legitimat la academia Barcelonei.

În vreme ce Elyaz Zidane, fundaș stânga de 17 ani, reprezintă academia marii rivale, Real Madrid! Ceva mai în vârstă, la 21 de ani, fratele său Theo Zidane joacă deja la Real Madrid Castilla, în L3 din Spania. Aici e coechipier cu Lucas Canizares (21 ani), portar, fiul fostului mare goalkeeper de la Real și Valencia, prezent la EURO 1996, Santiago Canizares (foto jos)!

Format de Ajax, Gabriel Reiziger (18 ani) activează la echipa secundă a lui Zwolle, club din prima ligă olandeză. E fiul fundașului Michael Reiziger, ex-Ajax, Milan, Barcelona, actualul selecționer U21 al Olandei.

Retrași din activitate, în fotbalul amator sau de eșaloane inferioare

Ultima categorie și cea mai largă include jucători care nu au reușit să devină nume mari în fotbal, pe urmele părinților, și fie s-au retras, fie s-au mulțumit cu eșaloanele amatorilor. Unii dintre ei, însă, sunt astăzi la acest nivel după ce în tinerețe au cochetat chiar cu prima reprezentativă sau, cel puțin, naționalele de juniori.

România e prezentă și aici, dincolo de familia Hagi, cu fiul lui Bogdan Stelea. Fundaș stânga, azi ajuns la 32 de ani, Bogdan Ionuț Stelea a activat în perioada 2009-2014 la CS Otopeni, Voluntari, Snagov sau Chindia Târgoviște.

Aici regăsim încă unul din fiii lui Patrick Kluivert, pe Quincy, dar și pe fiul lui Dennis Bergkamp, Mitchel. Revin și alți fotbaliști prezenți cu odraslele în categorii de mai sus, precum Paolo Maldini, prin Christian (retras vara asta la 27 de ani după modestele Pro Sesto, Fondi, Lecco), Zinedine Zidane prin Enzo (28 ani, fără contract, ultima oară la Fuenlabrada în L3 Spania), Domingos Paciencia care după Goncalo, prezentat mai sus, îl oferă și pe Vasco, atacant de 23 de ani la Trofense, în L3 Portugalia.

Alți fotbaliști de la EURO 1996 ai căror fii intră în această categorie:

  • Franța: Youri Djorkaeff, Jocely Angloma
  • Spania: Guillermo Amor
  • Anglia: Teddy Sheringham (foto jos)

  • Italia: Gianfranco Zola
  • Germania: Steffen Freund
  • Scoția: Colin Hendry, Gordon Durie, John Spencer
  • Danemarca: Michael Laudrup (doi băieți), Lars Olsen
  • Portugalia: Helder Cristovao, Joao Pinto, Rui Costa (foto jos)

  • Croația: Tonci Gabric, Aljosa Asanovic (Antonio, fost jucător la Dinamo București în 2013), Igor Pamic (doi băieți)
  • Elveția: Alain Geiger
  • Olanda: Edwin van der Sar

Ianis Hagi: „Totul capătă o confirmare. Acesta a fost dintotdeauna țelul meu”

În exclusivitate pentru ProSport, tricolorul Ianis Hagi a reacționat la concluziile acestui material:

Uitându-mă la procentajul de reușită pe care îl ai ca fiu de fost fotbalist care și-a reprezentat țara la un EURO, mi se pare unul destul de mic, chiar foarte mic. Să pot să fiu între acești jucători, în această categorie, e un lucru care mă face foarte mândru. Gândindu-mă la familia mea și la munca pe care am depus-o de mic, ar fi ceva unic să îmi reprezint țara și familia la un Campionat European, așa cum a făcut-o și tata. Rata să ajungi la acest nivel e atât de mică încât tot ce am făcut de copil până azi, toată convingerea mea în puterile mele și în eforturile mele, capătă o confirmare, un sens și mai puternic. E un sentiment aparte”

Polemică între Anghel Iordănescu și Ilie Dumitrescu în „speța” Ianis Hagi. Ce a spus fostul fotbalist din „Generația de Aur”

Mai mult decât atât, fiul „Regelui” folosește acest prilej pentru a-și asuma o provocare și mai mare în contextul participării României la EURO 2024:

Clar, sunt fericit și mândru să mă aflu printre acești jucători, dar eu nu o să merg la EURO 2024 ca să fiu încă un fiu de fotbalist! Merg ca să fiu cel mai bun fiu de fotbalist și cel mai bun dintre ei! Cu acest gând merg, acesta a fost dintotdeauna țelul meu, la orice meci, orice turneu, orice campionat. Când intru pe teren, nu mă simt inferior în fața nimănui și merg ca să fiu cel mai bun!”

Credite foto: marca.com, ajax.nl, thetimes.co.uk, record.pt, facebook

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret, cunoscut doar de câțiva oameni
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret, cunoscut doar de câțiva oameni
Gabi Balint a vrut să facă gluma serii după ce FCSB a câștigat titlul și nu a realizat gafa comisă
Gabi Balint a vrut să facă gluma serii după ce FCSB a câștigat titlul și nu a realizat gafa comisă
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Investiţie de 165 de milioane de euro în România. Oraşul unde se va construit un stadion ultra-modern de 30.000 de locuri
Investiţie de 165 de milioane de euro în România. Oraşul unde se va construit un stadion ultra-modern de 30.000 de…
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Prințișorul Craiovei, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!
Prințișorul Craiovei, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis după ce s-au pregătit de înmormântare
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis după ce s-au pregătit de…
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul este șocant
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul este șocant
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare