România la EURO 2024, povestea completă a calificării! Ogorul de la Priștina, miracolul cu Elveția, tensiuni politice, penalty ratat. “Iordănescu a avut un mesaj obsesiv: și 20 de meciuri dacă jucăm, și pe Lună, tot ne calificăm!”. Două războaie, eliminări, stadioane goale, doar copii în tribune, meciuri întrerupte și amânate | EXCLUSIV

România la EURO 2024, povestea completă a calificării! Ogorul de la Priștina, miracolul cu Elveția, tensiuni politice, penalty ratat. “Iordănescu a avut un mesaj obsesiv: și 20 de meciuri dacă jucăm, și pe Lună, tot ne calificăm!”. Două războaie, eliminări, stadioane goale, doar copii în tribune, meciuri întrerupte și amânate | EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

Noaptea de la Felcsut readuce România și fotbalul românesc la un turneu final după aproape un deceniu de absență, rezultatul obținut de tricolori califică matematic echipa națională la EURO 2024. Dar în spatele acestei performanțe obținute încă înaintea disputării ultimului meci din grupă, marți cu Elveția, se întinde un parcurs într-un context unic poate în istoria preliminariilor! ProSport îți prezintă cum s-a calificat România la EURO 2024, povestea completă și, în exclusivitate, factorul care ar fi fost esențial pentru îndeplinirea obiectivului, legat de Edi Iordănescu!

„Să nu uităm de unde am plecat”. Ce mesaj obsesiv a avut Edi Iordănescu

Surse federale dezvăluie în exclusivitate pentru ProSport care a fost elementul – cheie, în viziunea celor de la lot, pe care Edi Iordănescu l-a adus în vestiarul României. Cel care a făcut ca naționala să parcurgă această campanie convulsionată, cu tot felul de obstacole, greu de imaginat toate la un loc într-o singură grupă de calificare, după cum ne vom aminti:

Să nu uităm că la începutul acestor preliminarii nu aveam doi jucători în La Liga, pe Rațiu și Ianis, pe Cicâldău îl chemam din Emirate, iar Drăguș era rezervă și pierduse naționala! Noi, mari premise, realmente, la acel moment, nu aveam pentru calificare, doar potențialul acestor jucători, potențial în care Edi a crezut aproape nebunește! Tot repeta obsesiv: vor crește, le lipsește acum încrederea, vor vedea toți, dacă vom fi o echipă, vor crește și individual… Și cam așa a fost, până la urmă…”

Dar ce a dus România la EURO 2024 în ciuda provocărilor de tot felul din preliminarii?

Conștient de nivelul de la care am plecat la drum, Iordănescu a activat la națională un spirit de luptă totală, de sacrificiu în fiecare secundă. Și-a dat seama că doar așa poate compensa ce ne lipsește. A băgat muncă, muncă, disciplină, disciplină! În orice activitate. La orice obstacol apărut, că veneau mereu diferite, Edi spunea la fel: și 20 de meciuri dacă trebuie să jucăm, și pe Lună, tot ne calificăm! Cu spiritul ăsta au crescut jucătorii în acest an!”

România la EURO 2024. Totul a început în Pirinei

Tricolorii au început campania cu o deplasare în Andorra la Vella, pentru duelul cu cel mai slab cotat adversar din grupă, parte dintr-o dublă programată în luna martie care ne obliga la un start perfect, câtă vreme era completată de un meci cu Belarus la București.

Cu Andorra, naționala a avut o primă repriză pe care a dominat-o și în care a înscris prin Man (35), deși a expediat un singur șut pe poartă și a avut probleme de adaptare la altitudine în start de meci. Imediat după pauză, Alibec a liniștit lucrurile pentru 2-0 (49), gazdele au rămas în zece oameni (61), prima victorie era bifată!

  • România la 2-0 în Andorra: Radu – Rațiu, Drăgușin, Burcă, Sorescu – Olaru (M. Marin 65), R. Marin (T. Băluță 65), Stanciu (Tănase 78) – Moruțan (Dobre 73), Alibec, Man (O. Popescu 73),

Al doilea adversar, pe Arena Națională, după doar câteva zile, a fost Belarus. Tricolorii au început entuziasmant, dominând copios și distanțându-se la 2-0 după primele 20 de minute, goluri Stanciu (17) și Burcă (19). Dar imaginea din prima parte s-a cam stins după pauză, oaspeții au marcat în minutul 86 și chiar au forțat egalarea pe fondul unei căderi fizice și/sau psihice neașteptate din partea noastră. Însă, obiectivul celor 6 puncte din prima acțiune a preliminariilor fusese îndeplinit!

  • România la 2-1 cu Belarus: Radu – Manea, Drăgușin, Burcă, Opruț – R. Marin, T. Băluță (Cicâldău 44), Stanciu (M. Marin 77) – Man (O Popescu 65), Alibec (Tănase 77), Moruțan (Dobre 65)

România la EURO 2024. Vara sacrificiului și a miracolului

Acțiunea din luna iunie a început la Priștina, pe un teren îngrozitor, meci împotriva unui Kosovo arțăgos și cu stranieri din fotbalul de top european. România nu a impresionat în primele 45 de minute, însă ai noștri au luptat incredibil tot meciul și, după o repriză secundă în care și-au mai revenit ofensiv și au întors raportul marilor ocazii, au menținut o remiză albă extrem de importantă în filmul “România la EURO 2024”.

  • România la 0-0 în Kosovo: Moldovan – Manea, Drăgușin, Burcă, Camora (Sorescu 23) – T. Băluță, Stanciu (Hagi 86), M. Marin – Man (Moruțan 61), Pușcaș (Alibec 86), Coman (Mihăilă 61)

Descoperă AICI cronica punctului obținut cu sacrificiu de echipa națională în Kosovo!

Cu bucuria rezultatului de la Priștina dar și cu îngrijorare privind jocul, naționala a continuat spre Elveția, marea favorită a grupei, obișnuită a turneelor finale, cu un lot alcătuit din staruri ale continentului. La Luzern, prima repriză s-a dovedit un asediu continuu la poarta lui Moldovan, încheiat cu 2-0 după “dubla” lui Amdouni. Pauza și minutele ulterioare au schimbat însă total deznodământul care se prefigura inițial. România a intrat în meci, a vrut să arate că poate mai mult, a încercat ofensiv. Și, mai presus de orice, a luptat fără rezerve și a crezut până la final! Mihăilă, în minutele 89 și 90+2, a marcat pentru o revenire fabuloasă și un punct de aur!

  • România la 2-2 în Elveția: Moldovan – Manea, Drăgușin, Nedelcearu, Burcă, Sorescu (Olaru 73) – Hagi (Mihăilă 57), Screciu (Cicâldău 84), Stanciu, Coman (Moruțan 57) – Alibec (Pușcaș 73)

România la EURO 2024. Marele pas spre calificare

Având în vedere parcursul aproape perfect de până în luna septembrie, meciul cu Israel de la București ar fi putut însemna, în mare măsură, eliberarea de grijile calificării. Asta, doar printr-o victorie. Alibec a deschis scorul (27) în fața a 49.173 de suporteri pe Arena Națională, a fost 1-0 la pauză după o repriză echilibrată, cu un plus pentru noi. Cert e că Israel a revenit de la vestiare cu altă abordare, a reușit rapid egalarea prin Gloukh (53), s-a impus pe toată durata reprizei secunde, ratând ocazii mari. Doar același sacrificiu al tricolorilor, devenit aproape blazon, a păstrat remiza în final.

  • România la 1-1 cu Israel: Moldovan – Manea, Drăgușin, Burcă, Bancu – R. Marin, M. Marin (Olaru 64), Stanciu (Cicâldău 87) – Sorescu (Moruțan 56), Alibec (Pușcaș 64), Coman (Mihăilă 56)

Marele pas spre calificare a venit la câteva zile distanță, când am primit Kosovo pe Arena Națională. Regretul că n-am învins Israel s-a transformat într-o determinare incredibilă a tricolorilor și, astfel, într-o victorie mare de tot pentru ca România la EURO 2024 să devină realitate!

Primele 18 minute din meciul cu Kosovo au fost echilibrate, cu un plus parcă pentru adversari. Apoi, partida a fost întreruptă de arbitru, pentru aproape o oră!, în urma comportamentului fanilor români pe tema Kosovo – Serbia. La reluare, tricolorii au intrat mai echilibrați și mai lucizi. Muriqi a văzut al doilea galben în minutul 42 și… ne-a rămas o repriză de atac! Chiar așa a fost! România a forțat cu toate liniile și a smuls cele 3 puncte prin golurile lui Stanciu (83) și Mihăilă (90+3). Asta după ce liderul Stanciu ratase un penalty în minutul 61!

  • România la 2-0 cu Kosovo: Moldovan – Rațiu, Drăgușin, Burcă (R. Marin 63), Bancu – Cicâldău (Olaru 77), Screciu, Stanciu – Hagi (Moruțan 71), Pușcaș (Alibec 46), Coman (Mihăilă 71)

După acțiunea din septembrie, războiul din Gaza a devenit deja al doilea conflict de această natură care a afectat grupa noastră în campania „România la EURO 2024”. Meciurile Israelului programate în octombrie (Kosovo – deplasare, Elveția – acasă) au fost amânate, după ce se știa că Belarus va juca meciurile considerate pe teren propriu în Ungaria și fără spectatori, în urma sancțiunilor UEFA pe fondul războiului din Ucraina.

România la EURO 2024. Amărăciunea Budapestei și descătușarea cu zeci de mii de copii

După un meci întrerupt, cu Kosovo la București, a urmat în octombrie un meci fără spectatori. Belarus – România s-a disputat pe teren neutru, la Budapesta, și cu porțile închise, ca urmare a deciziei UEFA împotriva bielorușilor, în contextul războiului din Ucraina.

Cel mai bun meci cap-coadă al României de până atunci în aceste preliminarii a fost, paradoxal, cel în care am făcut pasul greșit, pentru că victoria era la îndemână! S-a terminat 0-0 cu Belarus, n-am reușit să băgăm mingea în poartă deși am controlat complet partida, inclusiv cu parametri impresionanți.

  • România la 0-0 cu Belarus: Moldovan – Rațiu, Drăgușin, Burcă, Bancu – R. Marin, Screciu (Olaru 77), Stanciu (Mihăilă 84) – Man (Moruțan 61), Alibec (Hagi 61), Drăguș (L. Munteanu 77)

Descoperă AICI dezvăluirea unui tricolor despre ce s-a întâmplat în vestiar după meciul cu Belarus!

Cu moralul afectat, tricolorii s-au întors la București pentru meciul cu Andorra. Ca urmare a comportamentului fanilor de la 2-0 cu Kosovo, când partida a fost întreruptă o oră, duelul s-a disputat sub efectul sancțiunilor UEFA. Doar copiii sub 14 ani au avut acces pe stadion. Și au venit… 21.723, creând o atmosferă uluitoare!

România s-a descătușat într-un joc fără istoric și cu o evoluție foarte bună, deja 3-0 la pauză după reușitele lui Stanciu (23), Ianis Hagi (28) și Răzvan Marin (44, din penalty). După pauză, Florinel Coman a marcat primul său gol pentru România (50), iar Andorra a încasat cartonaș roșu în prelungiri.

  • România la 4-0 cu Andorra: Moldovan – Sorescu, Drăgușin (Rus 46), Burcă, Bancu – R. Marin (Cicâldău 59), Hagi (Alibec 65), Stanciu (M. Marin 65) – Moruțan, Bîrligea (Mihăilă 59), Coman

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu regretă decizia luată. „Nu mă deranjează”
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu regretă decizia luată. „Nu mă…
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant…
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la 57 de ani
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la 57 de ani
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume…
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Fiica de 24 de ani a lui Gabi Balint a ajuns vedetă pe Tik Tok. Denisa Balint este model şi şi-a dat fanii peste cap
Fiica de 24 de ani a lui Gabi Balint a ajuns vedetă pe Tik Tok. Denisa Balint este model şi…
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Tragedie în România! A MURIT
Tragedie în România! A MURIT
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Sexsomnia: O tulburare de somn jenantă despre care nimeni nu vrea să vorbească
Sexsomnia: O tulburare de somn jenantă despre care nimeni nu vrea să vorbească
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în…