Cine sunt şefii FRF care decid selecţionerul României. Doi consilieri ai lui Băsescu, un proprietar de vulcanizare şi un fost ziarist au în mâini soarta naţionalei

23 iun 2016 26920 afişări Nationala
Cine sunt şefii FRF care decid selecţionerul României. Doi consilieri ai lui Băsescu, un proprietar de vulcanizare şi un fost ziarist au în mâini soarta naţionalei Al doilea rând de sus în jos, de la dreapta la stânga: secretarul general adjunct FRF Gabriel Bodescu, preşedintele PSD Liviu Dragnea, vicepremierul Vasile Dâncu, preşedintele FRF Răzvan Burleanu, secretarul general FRF Radu Vişan, consilierul Andrei Vochin, directorul de dezvoltare regionala al FRF Marcel Puşcaş. FOTO: Mediafax
GALERIE (4 de imagini) VEZI GALERIA

Patru oameni de la vârful FRF au, zilele acestea, complicata misiune de a găsi un succesor adecvat pentru Iordănescu pe banca echipei naţionale a României. Decizia le aparţine, în ordinea funcţiilor, lui Răzvan Burleanu, preşedintele FRF, Radu Vişan, secretar general al FRF, Gabriel Bodescu, secretar general adjunct al FRF, şi Andrei Vochin, consilier al preşedintelui FRF.

Responsabilitatea e mare în principal pentru că, spre deosebire de alte generaţii, când la naţională erau fotbalişti valoroşi care jucau aproximativ la fel indiferent cine era pe bancă, acum suntem în criză. România are jucători foarte slabi, fără valoare şi personalitate – o echipă de nota 4, după cum spunea Duckadam înaintea turneului final al Euro –, iar obiectivul este calificarea la Mondialul din 2018 dintr-o grupă cu Polonia, Danemarca, Muntenegru, Armenia şi Kazahstan. Cum echipa nu mai poate ajuta antrenorul, aşa cum se întâmpla pe vremea lui Hagi, trebuie multă pricepere şi inspiraţie din partea celor care aleg selecţionerul, pentru că e nevoie de un proces invers: aducerea unui antrenor care să ajute echipa.

ProSport vă prezintă, în continuare, un scurt portret al celor patru oameni care vor numi selecţionerul României.

Burleanu: omul sistemului, proprietar de ONG, absolvent al şcolilor de cadre


Premierul Dacian Cioloş şi şeful FRF, Răzvan Burleanu. FOTO: Mediafax

> Preşedintele Răzvan Burleanu, personaj propulsat în fruntea federaţiei la 29 de ani după ce fusese consilier al lui Traian Băsescu, e legat de fotbal prin cariera juvenilă. „La vârsta de şapte ani am fost înscris la Centrul de copii şi juniori al lui FCM Bacău. Antrenându-mă cu rigurozitate şi consecvenţă, am fost printre cei mai buni fotbalişti, fiind mereu selecţionat pentru primul unsprezece“, se autoportretizează Burleanu pe site-ul său, menţionând că era cât pe ce să fie convocat şi la naţionala de juniori.

A făcut şi şcoala de arbitri, apoi, încă de la 19 ani, s-a îndreptat spre „traseul academic“, aşa cum scrie el pe site – în fapt, a bătut la uşile sistemului. A absolvit SNSPA (fosta „Ştefan Gheorghiu“, pepiniera de cadre a Partidului Comunist şi locul unde soţiile şefilor SRI primesc catedre didactice).

La 24 de ani figurează ca iniţiator al unui ONG (Qvorum) conectat la fondurile europene. „Institutul pentru Democraţie Participativă Euro Qvorum este o organizaţie non-guvernamentală, fondată în anul 2008 de către un grup de tineri specialişti, care are ca obiectiv stimularea participării cetăţenilor şi a partenerilor sociali şi economici în procesul decizional naţional şi european. În acest sens, Qvorum derulează proiecte ce urmăresc structurarea şi profesionalizarea dialogului dintre societate şi decidenţii politici“, sună autocaracterizarea de pe site-ul ONG-ului condus de Burleanu.

La numai 26 de ani şi-a luat doctoratul „în domeniul schimbărilor organizaţionale produse în România ca urmare a proceselor instituţionale de europenizare“, titlul lucrării fiind „Europenizarea partidelor politice din România“.

Inevitabil, actualul preşedinte al FRF a ajuns şi la Colegiul Naţional de Apărare, un „,must have“ pentru oricine tânjeşte să intre în sistemul care controlează acum România. Politicienii Liviu Dragnea, Victor Ponta, Elena Udrea, Valeriu Zgonea, Alina Gorghiu, actualul şef al SRI, Eduard Hellvig, fostul şefi SRI George Maior, actualul şef SIE Mihai Răzvan Ungureanu şi, desigur, generalul Gabriel Oprea sunt şi ei oameni trecuţi prin această instituţie. 

În paralel cu această traiectorie „academică“, Burleanu a urcat abrupt şi treptele sistemului. A fost, pe rând, consilier în Primăria Bacău, consilier în Parlamentul României, consilier la Autoritatea Electorală Permanentă, consilier al lui Traian Băsescu în departamentul pentru minorităţi naţionale. Totul, până la 29 de ani.

Din 2014 a ajuns preşedintele FRF.

Radu Vişan: cavalerul lui Băsescu. Nu-i place fotbalul


Radu Vişan, secretarul general al FRF. Consideră că lipsa sa de interes faţă de fotbal reprezintă un avantaj. FOTO: Mediafax

> Secretarul general Radu Vişan, 34 de ani, are o traiectorie asemănătoare cu cea a şefului său de la FRF. A fost consilier la Primăria Ploieşti între 2003 şi 2006 (deci începând de la 21 de ani!), consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu (2008-2014). La fel ca şi Burleanu, a primit de la fostul preşedinte decoraţia Ordinul Naţional pentru Merit în grad de cavaler. În urmă cu doi ani, Vişan – despre care maliţioşii din federaţie afirmă pe la colţuri că, în realitate, ar fi superiorul ierarhic al lui Burleanu – a mărturisit cu onestitate că nu e microbist şi nici măcar nu-i place să se uite la fotbal.

Gabriel Bodescu: prietenul PSD-ului, partener de afaceri cu Burleanu, omul care a întrebat „cine sunteţi voi, mă, marea Generaţie de Aur?“


Gabriel Bodescu, omul cu bileţelele la FRF. FOTO: Mediafax

> Gabriel Bodescu, prieten foarte apropiat al lui Burleanu şi, de anul trecut, secretar general adjunct al FRF, vine dintr-o zonă neclară. În trecut, Bodescu a fost partener de afaceri cu Burleanu în domeniul minifotbalului, unde cel din urmă a înfiinţat şi o federaţie. Patrona echipa Viitorul Buzău, din Liga a 3-a. Până la cooptarea sa în conducerea federaţiei, pentru o vreme, cea mai importantă legătură cu fotbalul a fost în calitate de importator de echipament sportiv (brandul Hummel). Presa locală nota că, după ce a ajuns la FRF, supervizor al centrelor federale de la Buftea şi Mogoşoaia a ajuns Mihai Baltă, director în Primăria Buzău, fost prefect PSD al judeţului. Potrivit sport24h.ro, Bodescu deţine şi o vulcanizare la intrarea în Buzău, precum şi o suprafaţă pe care a concesionat-o de la Primăria locală şi unde a construit terenuri de minifotbal.
În aprilie 2015 a reuşit să-l schimbe şi pe şeful Asociaţiei Judeţene de Fotbal Buzău, Pompiliu Coşconea, înlocuit cu un alt pesedist, Adrian Petre, pe atunci vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Buzău. Anul trecut, Bodescu a fost bătut de Prunea după ce l-ar fi sfătuit pe Burleanu să nu respecte o înţelegere cu fostul internaţional. Acesta câştigase procesul cu FRF pentru că fusese concediat abuziv şi ajunsese la un acord cu Burleanu pentru a stinge amiabil conflictul. Bodescu l-ar fi convins pe şeful FRF, potrivit Mediafax, să denunţe înţelegerea. Apoi, de faţă cu mai multe persoane, i-ar fi strigat lui Prunea: „Cine sunteţi voi, mă, marea Generaţie de Aur?“.

Andrei Vochin: fost ziarist, omul cu propunerile. Cel care, înaintea alegerilor, l-a întrebat pe Gică Popescu: „Cine e, mă, acest Burleanu?“


Primul din stânga: Andrei Vochin, vocea de la urechea lui Burleanu. FOTO: Mediafax

> În aceste condiţii, Andrei Vochin, fost ziarist, în prezent consilier al lui Burleanu, rămâne, dintre factorii de decizie existenţi acum la FRF, cel mai familiarizat cu fotbalul. Vochin a fost jurnalist la Gazeta sporturilor şi, o lungă perioadă de timp, redactor şef adjunct în colectivul condus de Ovidiu Ioaniţoaia şi, apoi, de Cătălin Tolontan.

Vochin, care are şi carnet de antrenor, se ocupa, pe când era ziarist, de o rubrică de tactică în „Gazeta sporturilor“. Are, spun surse federale, un cuvânt greu de spus în alegerea selecţionerului. Totuşi, în 2014, când a încercat să-l aducă pe Bruno Labbadia, propunerea sa nu a fost acceptată. Consilierul lui Burleanu a reiterat propunerea acum. Tot la recomandarea sa a fost angajat şi actualul preparator fizic al naţionalei, grecul Christos Papadoupulos, unul dintre cei arătaţi cu degetul pentru dezastrul de la Euro 2016, unde România s-a prezentat lamentabil ca potenţial fizic.
Jurnalistul Daniel Conţescu, de la Libertatea, a relatat despre Vochin că, înainte de alegerile pentru şefia FRF, din 2014, s
-a întâlnit cu Gică Popescu, pe care l-a întrebat:  „Gică, cine e, mă, acest Burleanu? De unde dracu’ a mai venit şi ăsta?“.
 

Aceştia sunt oamenii care, zilele acestea, iau o decizie foarte importantă pentru destinul pe termen mediu al naţionalei tricolore. Şi, în general, decid destinele fotbalului românesc.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.