“Au făcut copiii noştri dinţi”. Seara în care am reînvăţat să visăm. 2-0 cu Ţara Galilor şi viitorul sună bine, după 20 de ani. Cronica meciului

12 oct 2018 8149 afişări Nationala
“Au făcut copiii noştri dinţi”. Seara în care am reînvăţat să visăm. 2-0 cu Ţara Galilor şi viitorul sună bine, după 20 de ani. Cronica meciului Foto FRF

Există momente în viaţa unor fotbalişti care stabilesc diferenţa dintre o carieră de succes şi una mediocră, dintre o generaţie care reuşeşte şi una eşuată. De un astfel de moment a avut parte şi cea mai de perspectivă generaţie de tineret, din ultimii 20 de ani. A fost seara în care Ianis Hagi, Man, Coman sau Radu au fost la bifurcaţia de drumuri care să le stabilească viitorul. A fost, de asemenea, seara în care am crezut în coincidenţe şi în faptul că istoria se poate repeta. În urmă cu 25 de ani, naţionala lui Hagi şi Popescu avea parte de un moment la fel de decisiv, tot împotriva Ţării Galilor. Atunci, Hagi şi Răducioiu au marcat şi am câştigat meciul în care s-a născut “Generaţia de Aur”. Era noiembrie 1993 şi se obţinea calificarea pentru SUA ‘94. Hagi şi Popescu au fost în tribună vineri seara, la Cluj şi au sperat că la 25 de ani de la Cardif, Ianis şi ceilalţi vor arăta tot cu Ţara Galilor că s-a născut o nouă “generaţie de aur”.

Emoţiile din prima repriză

A fost meciul care a învins recorduri. 20 de ani de la ultima calificare la un european de tineret puteau fi uitaţi, iar 12588 de spectatori au depăşit un record de audienţă de 30 ani, pentru “naţionala mică”. Cei din teren erau văzuţi ca viitoarea sursă de bucurii pentru următorii ani, după atâtea şi atâtea dezamăgiri. Contextul era perfect: atmosferă de meci mare, calcule care ne avantajau şi galezii veniţi cu doar doi titulari din meciul tur. Am început cu tupeul lui Florinel Coman, care a însemnat două şuturi pe poartă şi unul deviat în corner (9, 16, 18). Apoi s-a văzut emoţia, nesiguranţa şi graba, specifice apropierii unui moment important. Ianis Hagi a alergat non-stop, Nedelcu a fost ezitant, iar Man şi Ivan aproape inexistenţi. Era pauză şi un 0-0 care ne păstra “în cărţi”. Nimeni nu-şi dorea asta.

Man şi Puşcaş ne-au dus spre Euro

Seara trebuia să fie perfectă, trebuia să fie a puştilor lui Rădoi, iar România a început repriza aşa cum trebuia să o facă şi în prima parte. Am fost agresivi, curajoşi, rapizi, iar asta s-a văzut imediat. Puteam primi penalty la Ivan (40), apoi Radu “ne-a scos”, cu emoţii (50), iar Ivan a ratat poarta după ce a driblat portarul (53). Era aproape logic că trebuie să vină şi golul, iar reuşita cea mai aşteptată din partea naţionalei de tineret în ultimii 20 de ani a fost opera lui Denis Man (55). O erupţie de fericire, mii de steaguri, îmbrăţişări în teren şi în tribune şi “România, România!”, scandat cu toată puterea de peste 12.000 de oameni. Era descătuşarea aşteptată de toţi. Meciul devenise mult mai uşor, Ivan a mai ratat o dată singur cu portarul (56), Radu a menţinut scorul (63), iar golgheterul de la U21, Puşcaş, a făcut 2-0, după o acţiune marcă proprie şi un şut “bombă” sub transversală (71).

Un punct cu Lietchenstein şi ieşim din anonimat

Pe final n-am mai “tremurat”, ca în alte meciuri decisive. Această naţională nu vrea să “tremure” şi nu vrea să fie o generaţie ratată. Această generaţie a trecut testul cel mai important în meciul care le-ar putea schimba vieţile. Ianis Hagi şi compania au luat-o pe drumul corect, aşa cum Gică Hagi şi colegii lui au făcut-o în urmă cu 25 de ani tot cu Ţara Galilor. Un punct cu Lietchenstein şi suntem la Euro, dar mai important decât prezenţa în Italia şi San Marino este că această generaţie a reînvăţat suporterii naţionalei să viseze şi să se bucure, după mulţi ani de dezamăgiri. Pe 12 octombrie, la Cluj, am primit liber să visăm că România va avea din nou o naţională de top.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.