Adversari România la EURO 2024. Trei palme zdravene pe care trebuie să și le dea preventiv tricolorii și Edi Iordănescu după tragerea la sorți! ANALIZĂ

Adversari România la EURO 2024. Trei palme zdravene pe care trebuie să și le dea preventiv tricolorii și Edi Iordănescu după tragerea la sorți! ANALIZĂ
  • Publicat:

Discursul lui Edi Iordănescu după tragerea la sorți? Echilibrat, în linie cu cel din preliminarii. Al jucătorilor? Pe alocuri, bucurie. Curată. O simți clar, ba o și împărtășești. Majoritatea comentatorilor? Entuziasm, eliberare sau certitudinea calificării în optimile de finală. Românii în social media? Deja petrecere cu sarmale și lăutari. Noi, România, care în 16 meciuri all-time la EURO din 5 participări la turneele finale, abia avem o victorie! Una! Adversari România la EURO 2024: am avut noroc? Am avut. Înscrie norocul cu Slovacia și scoate punct cu Belgia? Nu, nu!

Riscăm să intrăm pe fundal de Crăciun, în lipsa altor bucurii concrete din fotbalul nostru, într-o zeamă lungită de siguranță sinucigașă care înlocuiește convingerea încrâncenată și utilă din preliminarii. Iluzia perfidă parcă dă să se tolănească din uliță, șmecherește, în sufrageria familiei de la națională. Familia care, cu dinții strânși iar tricolorul legat pe urme de crampon, ne-a crescut încrederea mare și ne-a trimis-o la facultate de domni în Germania.

Aș vrea să mă înșel. Dacă e așa, nu pierdem nimic! Vă voi spune și eu la final, băieți, ca în Brigada Diverse: „Considerați că v-am mai dat o palmă!”

Venim de nicăieri!

Oameni de bază în calificarea României la EURO 2024, Horațiu Moldovan, Vladimir Screciu, Nicușor Bancu, Florinel Coman vor fi aproape cert și în lotul lui Edi Iordănescu pentru turneul final. Dacă doriți, îi adăugăm aici pe Darius Olaru, Daniel Bîrligea și alte produse ale Superligii din circuitul naționalei.

Ei bine, vorbim de exponenții unui campionat extrem de slab, cu zero echipe în grupele competițiilor europene din acest sezon. Un portar magnific dar care ia totuși 3 goluri acasă de la U Cluj. Doi fotbaliști ai Craiovei, formația care nu-și îndeplinește de ani la rând obiectivele. Fotbaliști ai FCSB care par fixați într-un stadiu al amăgirii când vine de trofee sau de fotbal european.

Venim de nicăieri! Asta e realitatea! Campionatul din Slovacia oferă o formație, Slovan Bratislava, deja calificată în primăvara europeană Conference League. Acolo unde a fost și sezonul trecut! Spartak Trnava a prins grupele Conference League din acest an. Belgia are o minoritate de jucători din liga internă, dar aici nici nu mai are rost raportarea valorică la Superliga.

Ce va veni din play-off pentru România? Ucraina? Cu jucătorii lui Șahtior Donețk sau Dinamo Kiev? Israelul cu fotbaliști de la Maccabi Haifa și Maccabi Tel Aviv, ambele în grupe, ba chiar a doua deja în primăvara europeană?

  • Am performat în preliminarii tocmai pentru că majoritatea jucătorilor din campionatul intern au arătat pe teren, aproape minut de minut, că potențialul e mult mai mare decât realitatea. Că știm adevărul, venim de nicăieri, dar avem o destinație atât de puternic fixată și mergem așa decis spre ea, încât punctul de plecare se pierde în zare, în spate.

La noi e brumă, la ei avem constanță și consistență. Llullaku versus Lukaku

Portarul nostru care e a doua soluție acum, Ionuț Radu, e rezervă în Premier League. N-avem oameni în Bundesliga și Ligue 1. Momentan, Andrei Rațiu e doar rezervă în La Liga, l-a depășit pe Vincius, dar nu și pe albanezul Balliu. Ianis Hagi nu știm cât va mai rămâne la Alaves. Toate semnalele sunt că din iarnă îl va rechema Glasgow Rangers. Avem trei stranieri din Serie A, dar toți spre retrogradare: Răzvan Marin, George Pușcaș, Radu Drăgușin. Ultimul, vândut în vis, așteptăm dimineața.

Atât! La nivel de reprezentare în Big 5, pentru că acolo contează cu adevărat, doar mergem la EURO 2024, turneul final, nu?!, suntem aproape praf.

Ce are Belgia în circuit? Vreo 12 stranieri din Premier League, cu jucători aici de la Man City, Arsenal, Aston Villa… Trei din Serie A, dar nu ca noi. Ci în frunte cu Romelu Lukaku de la Roma, golgheterul preliminariilor EURO 2024. Adăugăm 6 din Bundesliga, cam titulari toți, cu Openda de la RB Leipzig cap de listă valorică, dacă permiteți. Închidem cu 5 din La Liga și Ligue 1. Și… pleosc! Palma necesară numărul doi! Cu tot respectul pentru albanezul golgheter al României în 2017, noi suntem Llullaku iar ei, Lukaku, la capitolul ăsta!

E Belgia poate cel mai bun cap de serie pe care îl puteam primi? Este. Ne dă asta vreun punct cu ei? Nimic! Obții ceva la EURO 2024 doar dacă tratezi Belgia așa cum ai făcut cu Elveția, dar multiplicat de trei ori. O dată că e turneu final, o dată că elvețienii erau fierți tare pe selecționerul Yakin și o dată pentru că Belgia pare oricum peste Elveția.

Slovacia? Bun adversar din urna trei! Foarte bun! Avem 3 puncte cu ei? Pleosc! Skriniar (PSG), patru stranieri din Serie A incluzându-l pe Lobotka (Napoli), doi de la Feyenoord (grupele Champions League), patru din campionatul Cehiei, toți în grupe de competiții europene.

Credem că Israelul va fi la fel ca la Felcsut dacă revin accidentații Solomon (Tottenham) ori Abada (Celtic)? Suntem convinși că Islanda, cu vreo 5 stranieri din grupele cupelor europene, de la Lille, Panathinaikos, Copenhaga și Ajax, începe de la 0-2 meciul cu noi?

  • Am câștigat o grupă în fața Elveției și fără înfrângere pentru că majoritatea stranierilor au lăsat să se vadă în concret că merită mai mult decât situația lor actuală la cluburi și/sau merită cluburi cu obiective mai mari, din ligi mai bune. Mai presus de asta, pentru că am fost ECHIPĂ asumându-ne că nu avem VEDETE.

Facem asta? Că nu prea ne place!

Avem cea mai abordabilă grupă, la nivel de adversari, din istoria participărilor României la Campionatele Europene. Noroc, entuziasm, șampanie… pleosc! Palma numărul trei! De ce?

Atât ADN-ul naționalei noastre la marile competiții, cât mai ales parcursul din aceste preliminarii ne oferă o concluzie clară: ne priesc situațiile de „underdogs”, de outsideri venind cu inima pe turnantă, transformând muncitorește blazoanele numelor mari în etichete de bere Azuga și turnând acid peste cifrele transfermarkt.

În grupa calificării la EURO 2024, după ce am obținut punctele din grafic cu Andorra în deplasare și Belarus acasă, ba chiar și remiza din Kosovo plus cea miraculoasă din Elveția, ne-am trezit în poziția de favoriți. Una care ne-a strâns rău! Cu Israel la București, n-am putut tranșa calificarea. Ne-am împiedicat și cu Belarus, 0-0 la Budapesta, când victoria părea deja scrisă pe carnețelul lui Edi Iordănescu. Ce trebuie să admitem? Că nu ne plac, nu ne vin bine, aceste ipostaze. La nivel mental, de concentrare, nu știu, aici chiar e treaba lui Edi!

Momentul in care Edi Iordanescu a trebuit sa fuga din vestiarul Romaniei pentru ca fotbalistii plangeau de suparare: „Am fost coplesit!”

Noi facem istorie și batem de două ori Anglia la turnee finale, noi eliminăm Argentina cea mare la World Cup 1994, iar acum spargem cu încredere cotele live la pariuri și câștigăm în decisiv cu Israel după ce suntem conduși din minutul 2. Aici suntem buni, când nu se-așteaptă nimeni sau foarte puțini!

Vine la EURO 2024, acum, poziția ingrată. Belgia – cel mai ușor cap de serie, în teorie. Slovacia – vis din urna trei! Și încă una din play-off, adică am scăpat de Italia, Serbia, Elveția. Normal că ne trebuie încredere și convingere mobilizatoare că putem să ieșim din grupă. Firește că putem lua și 7 puncte, cum spune Denis Drăguș. Trebuie să credem în asta!

Dar, neapărat, sufocând mental foarte repede bleaga bucurie de după tragerea la sorți. Ceva îmi spune că în familia Iordănescu s-a moștenit o rețetă sigură pentru „treziri”!

În loc de epilog. Ca să nu vedem lupii.

Simt că riscăm să fim în Brigada Diverse. Și ne apropiem de turneul final: „Ce avem noi aici?”

EURO 2024 e impunător: „Bonjour, domnilor!” Apoi întrebarea grea spre noi, după „6-7 ani, 7 ani și ceva” de absență: „Cine vă recomandă?”

Preliminariile! Da, dar au cam trecut….

Acum, doar „vocea”. Ce facem? Ne chinuim bărbătește, fără dezechilibre puerile, să arătăm că „vocea și talentul” nostru!

Dacă reușim, vom fi fericiți cum nici n-am visat. Dacă nu, ne vom întoarce din Germania urlând: „Am văzut lupii, Doamne!”

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Tradiții și obiceiuri la români.  Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii 2024
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii 2024
Xavi a luat decizia în mai puțin de 24 de ore, după ce Barcelona l-a pus să-și dea afară propriul frate
Xavi a luat decizia în mai puțin de 24 de ore, după ce Barcelona l-a pus să-și dea afară propriul…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se calculează salariul minim european
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se calculează salariul minim european
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic Pescobar! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: Nu-l bate nimeni!
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic Pescobar! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant:…
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25 de ani
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25 de ani
Capcana legată de BANII DE PENSIE. Abia acum s-a aflat ce se poate întâmpla
Capcana legată de BANII DE PENSIE. Abia acum s-a aflat ce se poate întâmpla
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Moartea în chinuri a inginerului Ursu, Navalnîi de România. Cum acoperă statul român crimele securiștilor VIDEO
Moartea în chinuri a inginerului Ursu, Navalnîi de România. Cum acoperă statul român crimele securiștilor VIDEO
Die Welt publică acordul de pace pe care Ucraina şi Rusia l-ar fi putut semna în aprilie 2022
Die Welt publică acordul de pace pe care Ucraina şi Rusia l-ar fi putut semna în aprilie 2022
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai fericit ca niciodată
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai…