Cu gândul la trofeu

Cu gândul la trofeu
  • Publicat:
  • Actualizat:

ProSport vine în întâmpinarea turneului final al CE 2008 si va arunca direct în mijlocul "conflictului". www.prosport.ro va face o scurta prezentare a participantelor la cea mai importanta competitie continentala. Zilnic veti avea ocazia de a cunoaste informatii despre fiecare dintre echipele prezente în Elvetia si Austria. Astazi va prezentam vicecampioana europeană, Portugalia.

Dacă nici acum…

Într-o grupa cu Cehia, Elvetia si Turcia, Portugalia porneste este din start favorita la ocuparea primului loc. Telul trupei lui Felipe Scolari nu este însa doar iesirea din prima faza, ci câstigarea mult râvnitului trofeu.

De altfel, selectionerul brazilian dispune de un lot ticsit cu vedete, printre care îsi fac loc campionii Europei Cristiano Ronaldo si Nani, vicecampionii continentali Ricardo Carvalho si Paulo Ferreira, dar si "extraterestrul" Deco sau "galacticul" Pepe. Chiar daca dispune de un lot de o asemenea calitate, Scolari nu este foarte optimist în privinta sanselor Portugaliei. "Vor fi 16 echipe, fiecare având 6,2 la suta sanse de câstiga turneul. Daca vom avansa în sferturi sansele noastre vor creste la 14,2 la suta si tot asa cu fiecare tur trecut. Totusi, avem o echipa buna, asta e clar", a declarat Scolari.

Dupa ce în urma cu patru ani Portugalia a pierdut finala cu Grecia, chiar pe teren propriu, în schimb în Elvetia si Austria liderul nationalei, Cristiano Ronaldo, este convins ca lusitanii nu se vor opri decât în momentul în care vor ridica deasupra capului marele trofeu. "Pâna acum a fost un an exceptional pentru mine. Am câstigat Premier League si Liga Campionilor cu Mancester United, însa visul meu este sa devin campion european si la nivel de reprezentativa. Sunt în forma maxima si voi face tot posibilul pentru a da uitarii finala pierduta în urma cu patru ani", a precizat favoritul la câstigarea "Balonului de Aur" în 2008.

Euro 2008 este ultima oportunitate pentru unii jucatori portughezi de a-si adauga la palmares titul continental. Astfel, mijlocasul defensiv Petit si-a anuntat retragerea de la nationala dupa turneul final. În vârsta de 31 de ani ani, "vulturul" a explicat într-o conferinta de presa ca meciurile de la Euro vor fi ultimele pentru reprezentativa. De asemenea, Nuno Gomes si Deco au declarat în dese rânduri ca se gândesc la retragerea din nationala, însa au decis sa ia o hotarâre dupa terminarea competitiei.

Lot:

Portari

Rui Patrício – Sporting Lisabona
Ricardo – Betis Sevilla
Quim – Benfica

Fundași

Bosingwa – FC Porto
Miguel – Valencia
Jorge Ribeiro – Boavista
Pepe – Real Madrid
Fernando Meira – VfB Stuttgart
Paulo Ferreira – Chelsea
Bruno Alves – FC Porto
Ricardo Carvalho – Chelsea

Mijlocași

Nani – Manchester United
Ricardo Quaresma – FC Porto
Deco – Barcelona
Siṃo РAtletico Madrid
Petit – Benfica
Jọo Moutinho РSporting Lisabona
Miguel Veloso – Sporting Lisabona
Raul Meireles – FC Porto

Atacanți

Cristiano Ronaldo – Manchester United
H̩lder Postiga РPanathinaikos Atena
Hugo Almeida – Werder Bremen
Nuno Gomes – Benfica

Cristiano Ronaldo, viitorul "Balon de Aur"

Fara doar si poate, atacantul lui Manchester United, Cristiano Ronaldo, este vedeta Portugaliei la Euro – 2008. El a debutat în prima reprezentativa în 2003, la numai 18 ani, într-o partida câstigata cu 1-0 în fata Kazahstanului. Primul gol l-a marcat la turneul final al Euro din 2004, în meciul de debut, pierdut de Portugalia în fata Greciei cu 2-1. La sfâsitul turneului final a fost votat în echipa ideala a competitiei.

Cristiano Ronaldo nu este numai un jucator crucial pentru Portugalia, ci, mai mult, este vazut ca un adevarat lider. Atacantul a fost pentru prima data numit capitan al nationalei în 2007, la o zi dupa ce a împlinit 22 de ani, într-un amical cu Brazilia.

"Diavolul" a fost artizanul calificarii la turneul final, cu cele opt goluri marcate în preliminarii. Pâna în prezent, Ronaldo a acumulat 54 de prezente în tricoul primei reprezentative pentru care a înscris de 20 de ori.

Sistem de joc: 4-2-3-1

Scolari este un adept al sistemului de joc 4-2-3-1, identic cu cel al nationalei României sau al Stelei. Selectionerul se bazeaza în faza ofensiva pe cele doua "aripi" stralucitoare, Ronaldo si Quaresma, care pot fi înlocuiti oricând de Nani sau Simao. Între cei doi activeaza mintea limpede Deco, iar în avanposturi are de ales dintre Nuno Gomes, Hugo Almeida sau Hélder Postiga.

Pentru cele doua locuri de mijlocas defensiv se lupta trei jucatori: Raul Meireles, Miguel Veloso si Petit, ultimul având cele mai mari sanse de titularizare datorita experientei. În aparare lucrurile sunt ceva mai clare. Pe partea dreapta Miguel pare sa nu aiba o concurenta prea serioasa, în timp ce pe flancul opus, versatilul Paulo Ferreira are cele mai mari sanse de titularizare. În centrul defensivei Ricardo Carvalho are locul asigurat, iar pentru cel de-al doilea se lupta Pepe si Fernando Meira.

Vezi aici o prezentare a Croației
Vezi aici o prezentare a Spaniei
Vezi aici o prezentare a Suediei
Vezi aici o prezentare a Franței
Vezi aici o prezentare a Greciei

Au putut fi mereu, dar n-au fost niciodată

Au trecut patru ani de atunci, dar Portugalia poartă încă stigmatul ratării titlului continental chiar pe teren propriu, în fața Greciei, în urma unei finale înaintea căreaia spuneau deja „În sfârșit!”. Portugalia reprezintă poate cea mai tristă poezie a fotbalului. Pe acea bucată de pământ înghesuită pe malul Atlanticului de o Spanie trufașă s-au născut multe dintre marile nume ale fotbalului.

Orice discuție începe aici cu Eusebio și se continuă cu Figo și se încheie cu Cristiano Ronaldo, adică, măcar de două ori Hagi și-o dată Mutu. Cu toate acestea, îndreptățiți perpetuu să viseze, portughezii și-au consumat marile momente cu capetele plecate. Frumoși, dar naivi, au fost în multe rânduri mari favoriți și au sfîrșit drept mari perdanți. Parcurgând declarația lui Scolari, care împarte toate șansele în mod egal la toți, îmi dau seama că după acea pățanie cu Grecia, portughezii caută să-și cenzureze aspirațiile.

Și poate acest nou tip de realism va aduce și primul final fericit pentru o națională care merita poate un palmares mult mai lung decât cel pe care îl etalează acum.

Doru Gheorghiu

Marele absent: Maniche

Portugalia nu s-a confruntat cu accidentari majore ale jucatorilor, fapt care a dus la completarea unui lod de 23 foarte omogen. Totusi, unul dintre cei mai buni jucatori de la Euro – 2004, Maniche, a fost "uitat" acasa de selectionerul Scolari. Mijlocasul se poate consola cu faptul ca familia sa va fi reprezentata în Austria su Elvetia de fratele sau, Jorge Ribeiro.

Brazilianul de pe banca Portugaliei a explicat absenta lui Maniche din lot prin faptul ca acesta a prins rar un loc de titular la Inter Milano, acolo unde a fost împrumutat în iarna de la Atletico Madrid.

Performante anterioare

Portugalia a participat pentru prima data la un turneu final al unui campionat european în 1984, când a ajuns în semifinale, unde a fost eliminata de Franta cu 3-2, dupa prelungiri. În faza grupelor lusitanii au învis România cu 1-0.

În 1996, POrtugalia cu Figo si Rui Costa lideri de echipa, s-a calificat fara probleme în sferturile de finala. Din nefericire pentru ei, ibericii au fost eliminati în aceasta faza de golul senzational marcat de cehul Karel Poborsky.

Nici la turneul final din 2000, portughezii nu au avut nicio problema în grupa. Printre victimele lusitanilor s-a aflat si de data aceasta echipa României, învinsa la fel ca în 1984 cu 1-0. În sferturi Figo si compania au trecut la pas de Turcia (2-0), dar s-a împiedicat în semifinale tot de "cosmarul" Franta, si tot dupa prelungiri, dupa un meci controversat.

În 2004, la editia gazduita chiar de Portugalia, elevii lui Felipe Scolari au depasit în sfârsit faza semifinalelor. Din nefericire, când toata tara se pregatea sa sarbatoreasca cel mai mare succes din istorie, lusitanii au pierdut surprinzator în fata Greciei, formatie cotata cu cele mai mici sanse la câstigarea trofeului.

Drumul spre Euro

La tragerea la sorti pentru preliminariile Euro 2008 Portugalia a fost cap de serie. Lusitanii au facut parte dintr-o grupa relativ usoara, alaturi de Polonia, Serbia, Finlanda, Belgia, Kazahstan, Armenia si Azerbaidjan. Chiar si asa, elevii lui Scolari au trenurat pâna în ultima etapa pentru a fi siguri de calificarea de pe locul secund, primul fiind acontat de mult de Polonia.

Singura înfrângere din preliminarii a fost un 0-1 la Varsovia, cu nationala Poloniei, în timp ce Finlanda a reusit sa termine neînvinsa "dubla" cu lusitanii (0-0 si 1-1).

Portugalia v Finlanda (D) 1 – 1
Portugalia v Azerbaijan (A) 3 – 0
Portugalia v Polonia (D) 1 – 2
Portugalia v Kazakhstan (A) 3 – 0
Portugalia v Belgia (A) 4 – 0
Portugalia v Serbia (D) 1 – 1
Portugalia v Belgia (D) 2 – 1
Portugalia v Armenia (D) 1 – 1
Portugalia v Polonia (A) 2 – 2
Portugalia v Serbia (A) 1 – 1
Portugalia v Azerbaijan (D) 2 – 0
Portugalia v Kazakhstan (D) 2 – 1
Portugalia v Armenia (A) 1 – 0
Portugalia v Finlanda (A) 0 – 0

Group A
Polonia 14 8 4 2 24 12 28
Portugalia 14 7 6 1 24 10 27
Serbia 14 6 6 2 22 11 24
Finlanda 14 6 6 2 13 7 24
Belgia 14 5 3 6 14 16 18
Kazakhstan 14 2 4 8 11 21 10
Armenia 12 2 3 7 4 13 9
Azerbaijan 12 1 2 9 6 28 5

Programul partidelor

07 iunie, ora 21:45 Portugalia – Turcia
11 iunie, ora 17.00 Portugalia – Cehia
15 iunie, ora 21:45 Portugalia – Elvetia

Sanse la câstigarea Euro

Foarte mari. Portugalia este alaturi de Germania, Italia si Spania drept una dintre principalele favorite la câstigarea turneului. Daca vor reusi sa treaca peste automultumirea unei calificari în fazele superioare, Ronaldo si compania par sa aiba puterea realizarii unui vis de un secol: câstigarea în premiera a unei competitii majore.

Din nefericire, cu toate ca Scolari se poate baza pe un lot foarte valoros, multi jucatori vin dupa un sezon epuizant. Astfel, Ronaldo, Nani, Ferreira si Carvalho au evoluat în finala Ligii, în timp ce Deco a jucat semifinala aceleiasi competitii. Asadar, daca vor rezista fizic, lusitanii se pot întoarce la Lisabona cu trofeul.

Pronostic:

Vor trece fara probleme de grupa, iar din sferuri totul este posibil.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj. Ce era înauntru, de fapt
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj.…
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un milion de euro
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un…
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur.
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia…
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut o cafea de la automatul din aeroport
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut o cafea de la automatul…
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele