Cocoșii galici în căutarea revanșei

Cocoșii galici în căutarea revanșei
  • Publicat:
  • Actualizat:

ProSport vine în întâmpinarea turneului final al CE 2008 și vă aruncă direct în mijlocul "conflictului". www.prosport.ro vă face o scurtă prezentare a participantelor la cea mai importantă competiție continentală. Zilnic veți avea ocazia de a cunoaște informații despre fiecare dintre echipele prezente în Elveția și Austria. Astăzi vă prezentăm vicecampioana mondială, Franța.

Războiul a început. Este timpul pentru ca gladiatorii să intre în arenă!!!

Franța vine la Euro cu speranța obținerii trofeului care-i va completa tripla, după ce a mai câștigat europeanul în 1984 și în 2000. Performanța de la Mondialul din 2006 este una grăitoare la adresa valorii acestor jucători și a forței pe care o poate avea un grup unit.

În această grupă francezii vor da din nou nasul cu marii rivali ai naționalei antrenate de Donadoni. După episodul palpitant din finala Campionatului Mondial de acum doi ani – meci în care Zidane a ieșit din fotbal pe ușa din dos, eliminat practic de Marco Materazzi – și cele din preliminarii, aceasta va fi cea de-a patra întâlnire din ultimii doi ani.

Criticat dur de presa franceză în urma ratării titlului mondial, Raymond Domenech a continuat să fie susținut de către Federația Franceză de Fotbal (FFF) și în preliminariile europeanului. Domenech a calificat echipa cu destule emoții însă, pierzând în mod surprinzător dubla cu Scoția și impunându-se greu în fața micuței echipe din Lituania.

Zinedine Zidane a afirmat chiar că meciul contra României va fi determinant. „Cel mai important este să începem bine competiția. Meciul cu România va fi determinant. Dacă va câștiga acel meci dificil, echipa Franței poate face lucruri frumoase la Euro”.

Grupa Franței se anunță a fi una extrem de complicată, pentru că în ea se regăsesc Italia, campioana mondială en-titre, Olanda și tânăra și ambițioasa echipă a României.

Vezi aici o prezentare a naționalei Croației
Vezi aici o prezentare a naționalei Spaniei
Vezi aici o prezentare a naționalei Suediei

Lot:


Portari:

Gr̩gory Coupet РOlimpique Lyon
S̩bastien Frey РAC Fiorentina
Mickaël Landreau – Paris Saint-Germain
Steve Mandanda – Olimpique Marseille

Fundași:
Eric Abidal – FC Barcelona
Jean-Alain Boumsong – Olimpique Lyon
Fran̤ois Clerc РOlimpique Lyon
Julien Escud̩ РFC Sevilla
Patrice Evra – Manchester United
William Gallas – Arsenal FC
Philippe Mex̬s РAS Roma
Willy Sagnol – Bayern Munchen
S̩bastien Squillaci РOlimpique Lyon
Lilian Thuram – FC Barcelona

Mijlocași:
Hatem Ben Arfa – Olimpique Lyon
Alou Diarra – Bordeaux
Lassana Diarra – Arsenal FC
Mathieu Flamini – Arsenal FC
Claude Makelele – Chelsea FC
Florent Malouda – Chelsea FC
Samir Nasri – Olimpique Marseille
Franck Rib̩ry РBayern Munchen
J̩r̩my Toulalan РOlimpique Lyon
Patrick Vieira – Inter Milano

Atacanți:
Bafetimbi Gomis – AS Saint-Etienne
Nicolas Anelka – Chelsea FC
Karim Benzema – Olimpique Lyon
Djibril Ciss̩ РOlimpique Marseille
Sidney Govou – Olimpique Lyon
Thierry Henry – FC Barcelona

Selecționer:

Raymond Domenech

Miza pe primul meci

Naționala Franței varianta primăvară-vară 2008 rezultă din intersecția vechii gărzi, care-l are ca exponent pe Henry, cu aceea a tinerilor însetați de glorie, în frunte cu Benzema, Nasri și Ribery. Ca de fiecare dată când sunt alăturați oameni din generații diferite, indiferent de domeniu, animozitățile sunt evidente. Și doar tactul, charisma și abilitatea într-ale leadershipului pe care le posedă selecționerul fac să existe un singur grup. Nu două entități divizate de vârstă, orgolii și dorința de a defini cât mai larg propria sferă de influență.
Grea alegere pentru Domenech. Și o șansă ce poate fi istorică pentru noi. Și pentru italieni sau olandezi.

Este Domenech omul capabil de o astfel de gestiune?

O parte a presei franceze consideră că nu, acuzându-l de conservatorism, mai ales în privința sistemului de joc. Deosebit de eficient câtă vreme era Zidane pe teren, acel 1-4-2-3-1 are unele probleme în lipsa lui Zizou.
Alți jurnaliști din Hexagon, dimpotrivă, sunt cu nervii la pământ din cauza neconvocării lui Trezeguet, locul 2 în clasamentul golgheterilor din Serie A. Pentru aceștia, conservatorismul este o garanție a calității și a încă unui turneu final de calitate.
Iată cum, din motive diferite, mass-media din Franța sunt ostilizate aproape de paroxism de către Domenech. Evident, se așteaptă un singur pas greșit pentru a porni, de această dată cu fapte, nu doar cu impresii, cascada atacurilor împotriva selecționerului.

Henry, cu experiența omului aflat înaintea ultimului turneu final din carieră, a simțit de unde vine pericolul ratării: “Mare atenție la primul meci, cu România. De el depinde totul!”.

Marius Geantă

Thierry Henry, „tunarul” din atacul francez

Dacă te uiți în lotul francez pentru a căuta o vedetă, nu vei știi de unde să alegi. Vrei experiența și forța lui Vieira ? Vrei siguranța lui Gallas? Sau poate preferi fuleul și tinerețea lui Benzema. Sau fantezia lui Nasri, viitorul star al lui Wenger. Sau jocul complet al lui Ribery, adevăratul urmaș al lui Zidane. Dar peste toți, totuși, rămâne imaginea lui Thierry Henry. În continuare vedeta echipei și liderul absolut după retragerea lui "Zizou"

Numărul unu la Arsenal, Henry a trecut la Barcelona astă vară, dar nu a beneficiat de atenția pe care și-o dorea din partea lui Frank Rijkaard. Lăsat des pe bancă, starul francez este foarte dornic să-și demonstreze calitățile la acest european. Este, probabil ultimul turneu din cariera acestui mare jucător, iar Henry nu dorește să iasă din fotbalul internațional precum Zidane, învins în ultima partidă de Italia guralivului Materazzi. Pentru Henry trofeul european ar fi o încununare a carierei. Fiindcă ar fi trofeul lui. Al liderului.

Henry a debutat în naționala „cocoșului galic” la un meci cu Africa de Sud din 1997 și are până în prezent 98 de selecții în care a reușit să înscrie 44 de goluri, depășindu-l pe Michel Platini (41 de goluri) în preliminariile acestui campionat european.

Sistem de joc: 4-4-2

Domenech este conservator. Clasicul 4-4-2, cu doi închizători, este sistemul preferat și folosit cu preponderență de selecționerul francez. Care merge pe mâna veteranilor. Coupet, Gallas, Thuram, Makelele și Vieira sunt "coloana vertebrală" a echipei. Tânărul Nasri mai are de așteptat până să își găsească un loc de titular. În schimb, pe benzile terenului, Domenech se poate baza pe jucători rapizi și extrem de tehnici. Ribery este omul de care Victor Pițurcă va trebui să se păzească. Jucător complet, dotat cu tehnică remarcabilă, viteză, simț al porții, mijlocașul celor de la Bayern este motorul echipei. Omul cu explozia. Pleacă de undeva din banda stângă, iar apoi se prăvălește spre careul advers, driblând și cărând balonul spre poartă. Crează culoare pentru coechipieri, pasează decisiv, dar și marchează des. Partea bună este că celălalt mijlocaș de bandă, Malouda, a avut un sezon slab la Chelsea și nu pare în apele lui.

În atac lucrurile par clare. Henry este liderul. Domenech are însă de ales cine va juca alături de starul Barcelonei. Preferat până acum a fost Anelka. Dar acesta a avut un final de sezon mizerabil la Chelsea, punctat de ratarea penaltiului decisiv în finala pierdută de Liga Campionilor. Domenech este încăpățânat și consecvent, dar este posibil să îl prefere pe mai tânărul Benzema. Pericolul este mai mare așa. vârful Lyonului este în formă, și cu o foame mare de performanță

Marele absent

Raymond Domenech a anunțat lotul lărgit de 29 de jucători, pentru campionatul european, dar în el nu se regăsește David Trezeguet, atacantul lui Juventus Torino. Asta deși francezul a terminat pe locul doi în clasamentul golgheterilor din Serie A, cu 20 de goluri (unul mai puțin ca Del Piero și trei mai multe ca Adrian Mutu).

Multe nume vor mai rămâne acasă, selecționerul urmând să anunțe pe cei care nu vor face deplasarea la CE, dar această încăpățânare de a nu conta pe Trezeguet este de neînțeles la Domenech. Poate atacantul juventin nu a impresionat în ultimile partide la națională, dar nici nu a baneficiat de șanse mari. Pentru Romănia este bine că un jucător cu o rată ridicată de goluri marcate, precum este Trezeguet, nu va fi prezent la Euro.

Performanțe anterioare

Franța este singura țară, în afară de Germania (care a câștigat trofeul de trei ori), care a triumfat în această competiție de două ori (în 1984 și 2000).

Victoria din 1984 a fost obținută în fața Spaniei, scor 2-0, iar cea din 2000, în fața Italiei, scor 2-1.

Franța a fost implicată în toate cele 13 campionate europene disputate până acum.

Drumul spre Euro

Franța – Georgia (A) 3 – 0
Franța – Italia (A) 3 – 1
Franța – Scoția (D) 0 – 1
Franța – Insulele Feroe (A) 5 – 0
Franța – Lituania (D) 1 – 0
Franța – Ucraina (A) 2 – 0
Franța – Georgia (A) 1 – 0
Franța – Italia (D) 0 – 0
Franța – Scoția (A) 0 – 1
Franța – Insulele Feroe (D) 6 – 0
Franța – Lituania (A) 2 – 0
Franța – Ucraina (D) 2 – 2

Grupa B
Italia 12 9 2 1 22 9 29
Franța 12 8 2 2 25 5 26
Scoția 12 8 0 4 21 12 24
Ucraina 12 5 2 5 18 16 17
Lituania 12 5 1 6 11 13 16
Georgia 12 3 1 8 16 19 10
Insulele Feroe 12 0 0 12 4 43 0

Programul partidelor

Luni, 9 Iunie ora 19:00
Romania – Franța (Zurich)

Vineri, 13 Iunie ora 21:45
Olanda – Franța (Berna)

Marți, 17 Iunie ora 21:45
Italia – Franța (Zurich)

Șanse la câștigarea Euro

„Cocoșii galici” au o echipă puternică în apărare și la mijloc dar atacanții par să aibă unele probleme de concentrare atunci când ajung în fața porții adverse. Oricum, dacă sunt bine motivați, francezii își pot călca în picioare orice adversar, indiferent de nume – fapt demonstrat chiar la Mondialul din 2006.

Pronostic: Franța va trece de grupe dar probabil că nu va ajunge mai departe de semifinale.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă, o poveste tristă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă,…
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un milion de euro
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un…
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur.
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia…
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj. Ce era înauntru, de fapt
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj.…
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele