Mircea Sandu afirmă că Rapid nu poate scăpa de depunctare: „Decizia e executorie. Comitetul Executiv, prin consens, adică ridici mâna obligatoriu, pune în executare hotărârea FIFA”

Autor: Matei Udrea Publicat: 23 May. 2016, 22:56 Actualizat: 23 May. 2016, 22:57 Fotbal Intern

FRF nu poate decât să tergiverseze punerea în aplicare a sancțiunii de 6 puncte dictată de FIFA în cazul Rapidului, susțin, pentru ProSport, surse din interiorul Comitetului Executiv al federației. „Explicația ar fi că se dorește domolirea aprigilor suporteri giuleșteni. Nu s-a întâmplat, până acum, ca o decizie a Comisiei de Disciplină a FIFA să fie anulată, blocată sau amânată. De fapt, noi, la Comitetul Executiv al FRF, n-avem nicio putere, luăm doar act de o sentință a FIFA și ne executăm. Foarte probabil, Burleanu și oamenii săi doresc, prin această corespondență cu FIFA, să dea impresia că s-au zbătut să apere interesele Rapidului, pentru ca, în final, să spună că au făcut tot ce a depins de ei. Mai ales că Rapid nu ne-a prezentat, la ședință, o dovadă de plată a fotbalistului, ci numai o hârtie care arăta că acesta și-ar fi dat acordul să mai aștepte”, a explicat membrul Comitetului Executiv.

DigiSport a publicat luni informația că FIFA a trimis la FRF, la Rapid și către jucătorul Rhema Obed o înștiințare în care se acordă termen 25 mai pentru ca fotbalistul să anunțe că a primit banii sau a ajuns la altă înțelegere cu clubul. DigiSport îl citează pe Adrian Stângaciu, juristul FRF, care a declarat că „FRF nu riscă nicio sancțiune în prezent. Momentan, așteptăm comunicarile de la FIFA, organizație care ne va informa după verificările documentelor încheiate între jucător și club dacă mai este necesară vreo depunctare”. Tot DigiSport, citându-i pe directorul sportiv al Rapidului, Dinu Gheorghe, și patronul Valerii Moraru, anunță că plata către Obed s-a făcut „la începutul acestei săptămâni”, adică astăzi.

Decizia FIFA poate fi capitală în stabilirea echipei care promovează direct în Liga 1. În Seria 1 din Liga 2, Rapid are acum 43 de puncte, cu 5 mai multe decât de următoarea clasată, Dunărea Călărași (38), când mai este de disputat o singură etapă. Ultimele jocuri, SC Bacău – Rapid și Academica Clinceni – Dunărea Călărași, sunt programate sâmbătă, de la aceeași oră.


Prima adresă în care FIFA cerea ca Rapid să achite banii către Obed datează din 3 noiembrie 2014

Cazul care le dă bătăi de cap atât de mari rapidiștilor și celor de la FRF este al unui jucător, Rhema Obed, care a câștigat un litigiu cu Rapid la Comisia de Disciplină a FIFA în 2014. Pe 3 noiembrie 2014, giuleștenii au fost înștiințați de FIFA că trebuie să îi plătească lui Obed 52.737,99 euro. Au urmat apoi alte somații – ultimele, în ianuarie, martie și aprilie anul acesta. Jucătorul a înștiințat FIFA că nu a primit nimic și Comisia de Disciplină a forului mondial a somat FRF, pe 11 mai, să depuncteze Rapidul. După acest moment, conducătorii clubului au convocat o Adunare a Creditorilor săptămâna trecută și au aprobat contractarea unui împrumut pentru a-l plăti pe Obed. Sursele ProSport spun că acest împrumut (55.975,29 euro plus dobânda de 180 de euro) a fost obținut deja de soții Moraru încă de săptămâna trecută. La FRF nu a ajuns însă decât un acord cu jucătorul Obed și nu dovada plății.

În încheierea scrisorii trimise de FIFA la FRF se menționa: „Vă cerem să ne trimiteți imediat dovada deducerii punctelor, în particular clasamentul diviziei respective, în care să se poată vedea că șase (6) puncte au fost deduse de la echipa mare a clubului SC FC Rapid București în campionatul intern. Vă rugăm să ne permiteți să vă reamintim că, în cazul în care asociația voastră nu va aplica decizia, Comitetul Disciplinar al FIFA va pronunța o sancțiune împotriva FRF. Aceasta poate duce la excluderea din toate competițiile FIFA”. Un fost înalt oficial federal a declarat pentru ProSport că această ultimă propoziție presupune inclusiv amenințarea cu excluderea de la Euro 2016, dacă FRF refuză să aplice hotărârile Comisiei de Disciplină luate de FIFA.


Adrian Stângaciu, juristul FRF, a declarat pentru DigiSport că „FRF nu riscă nicio sancțiune în prezent”. Mai sus, scrisoarea FIFA către federație trimisă pe 11 mai 2016

Pentru a lămuri posibilitățile reale ale FRF de a bloca o decizie a FIFA și de obține, prin renegociere, anularea unei sentințe a Comisiei de Disciplină emise de forul de la Zürich, am apelat la Mircea Sandu. Fost președinte al FRF (1990-2014) și membru în Comitetul Executiv al UEFA, acesta a subliniat, de mai multe ori, pe parcursul interviului, că sentința FIFA este executorie. Mircea Sandu a spus că plata datoriilor către jucător poate salva doar Rapidul de la noi depunctări, însă cele 6 puncte nu mai pot fi recuperate.

ProSport: FRF a primit o somație din partea FIFA, for care cere depunctarea Rapidului în cazul Obed. Se mai poate obține o derogare sau o anulare a hotărârii luate de Comisia de Disciplină a FIFA?
Mircea Sandu:
N-o să mă refer la cazul ăsta, că nu-l știu, eu o să mă refer la cazurile pe care le-am avut noi când eram eu președintele federației. Deci la problemele de procedură. Prima: o hotărâre a Comisiei de Disciplină a FIFA este transmisă către asociația națională care este obligată să o pună în execuție și să înștiințeze imediat clubul în cauză.


Mircea Sandu a făcut parte din Comitetul Executiv al UEFA din 2007 până în 2015 și a fost un aliat fidel al lui Michel Platini


Deci să o pună în aplicare?
Numai puțin. Deci, să comunice. În același timp, FIFA a luat decizia ca toate asociațiile naționale să aibă o procedură de punere în executare prin consens în organul executiv, adică în comitet, în comisie, în Comitetul Executiv, cum e la federație, că mă întrebi de federația română. Acum patru ani, cinci ani, îmi aduc aminte de cazurile Timișoara, în care erau o serie întreagă de jucători neplătiți care au câștigat în instanță la Comisia de Disciplină a FIFA. FIFA ne-a comunicat să punem în executare hotărârea de depunctare prin consens, deci propriu-zis Comitetul Executiv ia la cunoștință și face procedura națională, adică este… Cum să spun eu, este informată și autoritatea națională despre această sancțiune dictată de FIFA. Pe care, obligatoriu, Comitetul Executiv, prin consens, adică ridici mâna obligatoriu, pune în executare hotărârea FIFA. În afară de punerea în executare cu depunctarea, nu se șterge automat datoria clubului care trebuie plătită. Și, dacă nu e plătită la termenul limită stabilit de Comisia de Disciplină a FIFA, la o dată care excede data la care trebuia plătit, se judecă din nou. Majorarea depunctării poate avea loc dacă Comisia de Disciplină a FIFA se pronunță în acest sens. Până se plătește datoria. Cu majorări, cu tot ce înseamnă.

„Dacă nu s-a adresat la TAS, hotărârea devine executorie”

Comitetul Executiv al FRF nu a ratificat cererea venită de la FIFA. În încheierea scrisorii de la forul mondial se scrie că, în cazul în care nu se prezintă dovada aplicării imediate a sancțiunii, FRF va fi informată despre sancțiunile care pot merge până la excluderea din competiții.
Astea sun prevederi în regulamentul disciplinar FIFA!

Da. Dar Comitetul Executiv al FRF a luat act de cererea FIFA și, în același timp, a luat act și de cererea Rapidului de a suspenda hotărârea FIFA.
În situația în care partea nemulțumită nu se adresează la TAS, hotărârea devine definitivă și executorie. Deci, dacă nu s-a adresat la TAS persoana în cauză, juridică sau fizică, hotărârea devine executorie și asociația națională, prin consens, trebuie s-o pună, la sesizarea FIFA, în aplicare. În executare.

Există posibilități, din punct de vedere regulamentar, să nu se aplice această cerere a FIFA?
Pe mine nu mă miră nimic… Sigur că nu știu cazul în sine, dar…

„Dacă FIFA te-a informat că trebuie să pui în aplicare prevederile, trebuie să le pui!”

Există portițe legale să se scape de sancțiune în astfel de cazuri?
Dacă ai apelat la TAS, aștepți decizia. Care poate fi atacată la Tribunalul Cantonal din Elveția.

Nu s-a făcut apel la TAS în cazul Obed.
Dacă nu s-a făcut apel la TAS, atunci hotărârea FIFA devine executorie. Dacă FIFA te-a informat că trebuie să pui în aplicare prevederile hotărârii, trebuie să le pui. Pentru că așa este decizia FIFA. În sensul că, repet, prin consensul membrilor organului executiv al asociației naționale, să ia la cunoștință și să pună în executare hotărârile Comisiei de Disciplină. Asta este legea. În situația în care… sigur… după aceea, dacă nu o pui în aplicare, pot apărea consecințele prevăzute de regulament. În sensul că, neexecutând o hotărâre FIFA… Cum e și la noi. Ne-am judecat pe cauza Craiova de atâția ani. Nepunerea în executare a unei decizii FIFA atrage după sine diverse sancțiuni. De la avertisment, penalități, supendări până la excluderi și așa mai departe. Să nu uităm că numai pe intervenție politică – aici nu e cazul – câte asociații naționale au fost excluse din competiție și repuse în drepturi după ce guverne și așa mai departe au intervenit asupra unor decizii.

Autor: Matei Udrea Publicat: 23 May. 2016, 22:56 Actualizat: 23 May. 2016, 22:57 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
Îţi mai aminteşti de Micul Hercule? IREAL ce a ajuns să facă acum, la 17 ani. Da, e chiar EL
Îţi mai aminteşti de Micul Hercule? IREAL ce a ajuns să facă acum, la 17 ani. Da, e chiar EL
Alegeri în Masonerie: George Ivaşcu, noul Mare Maestru al Marii Loji Naţionale din România
Alegeri în Masonerie: George Ivaşcu, noul Mare Maestru al Marii Loji Naţionale din România
CIA a recrutat un pilot să prăbuşească avionul în care se afla fratele lui Fidel Castro. Agenţia a desecretizat mai multe documente
CIA a recrutat un pilot să prăbuşească avionul în care se afla fratele lui Fidel Castro. Agenţia a desecretizat mai ...
Becali a mai inventat in jucator: „Debelihu s-a impins in Popescu, niciun penalty!” Ce spune despre FCSB – CFR: „Am facut experiment, am rezistat cu copiii”
Becali a mai inventat in jucator: „Debelihu s-a impins in Popescu, niciun penalty!” Ce spune despre FCSB – CFR: „Am ...
Ce se întâmplă dacă te abții de la gazele intestinale. Vor ieși pe altă parte
Ce se întâmplă dacă te abții de la gazele intestinale. Vor ieși pe altă parte
Un astfel de drob nu ați mâncat niciodată. Încercați și veți vedea diferența
Un astfel de drob nu ați mâncat niciodată. Încercați și veți vedea diferența
Este total INTERZIS să mănânci așa ceva. Nu mai poți dormi
Este total INTERZIS să mănânci așa ceva. Nu mai poți dormi
Prinţii William şi Harry au stat separat la funeraliile Prințului Philip. Ducesa Meghan a scris personal mesajul de pe coroana de flori
Prinţii William şi Harry au stat separat la funeraliile Prințului Philip. Ducesa Meghan a scris personal mesajul de pe ...
Anunțul oficial: Ce se va întâmpla cu românii care refuză vaccinarea
Anunțul oficial: Ce se va întâmpla cu românii care refuză vaccinarea
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE de Elena Ceaușescu
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE de Elena ...
Un luptător de MMA a provocat un maestru Kung Fu, „neînvins”, la luptă. Rezultatul este incredibil
Un luptător de MMA a provocat un maestru Kung Fu, „neînvins”, la luptă. Rezultatul este incredibil
Ce a pățit Ciprian din Iași după ce a chemat o escortă cu 150 lei/ora. Cine era, de fapt, Andreea
Ce a pățit Ciprian din Iași după ce a chemat o escortă cu 150 lei/ora. Cine era, de fapt, Andreea
Cum a ajuns, de fapt, Alexandra Dinu vedetă TV. Un bărbat a făcut-o, s-a aflat după atâția ani. 'Eram cu toții tineri'
Cum a ajuns, de fapt, Alexandra Dinu vedetă TV. Un bărbat a făcut-o, s-a aflat după atâția ani. 'Eram cu toții tineri'
Secretele se duc în pământ. A murit omul din spatele celei mai mari fraude din istorie
Secretele se duc în pământ. A murit omul din spatele celei mai mari fraude din istorie
Bicarbonatul de sodiu, pe post de medicament. 7 întrebuinţări de care nu știai
Bicarbonatul de sodiu, pe post de medicament. 7 întrebuinţări de care nu știai
ANAF aprilie 2021: Un nou lot de mașini confiscate este scos la licitație. Prețuri de la 250 de euro!
ANAF aprilie 2021: Un nou lot de mașini confiscate este scos la licitație. Prețuri de la 250 de euro!
Elon Musk a găsit „noul aur”. Acest metal este „noul petrol”, potrivit unei mari bănci
Elon Musk a găsit „noul aur”. Acest metal este „noul petrol”, potrivit unei mari bănci
Cresc tensiunile: Rusia l-a arestat pe consulul ucrainean de la Sankt Petersburg
Cresc tensiunile: Rusia l-a arestat pe consulul ucrainean de la Sankt Petersburg
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Cazierul de fărădelgi al infractoarei „pericol public“ care a dus la demiterea unui şef de Poliţie
Cazierul de fărădelgi al infractoarei „pericol public“ care a dus la demiterea unui şef de Poliţie
A venit sfârşitul motoarelor diesel în România. Şi motoarele pe benzină pierd tot mai mult teren
A venit sfârşitul motoarelor diesel în România. Şi motoarele pe benzină pierd tot mai mult teren
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”, dezvăluit. Puțini se așteptau la asta
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”, dezvăluit. Puțini se așteptau la asta
XXX! Vedetele din România care au rămas dezbrăcate în public! Imagini IREALE!
XXX! Vedetele din România care au rămas dezbrăcate în public! Imagini IREALE!
Volvo V90 nu este accesibil pentru români nici după 500.000 de km. Motivul este incredibil
Volvo V90 nu este accesibil pentru români nici după 500.000 de km. Motivul este incredibil
FOTO. Antonia s-a pozat într-un body prea mic pentru formele ei generoase!
FOTO. Antonia s-a pozat într-un body prea mic pentru formele ei generoase!
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie