Mircea Sandu afirmă că Rapid nu poate scăpa de depunctare: „Decizia e executorie. Comitetul Executiv, prin consens, adică ridici mâna obligatoriu, pune în executare hotărârea FIFA”

Autor: Matei Udrea Publicat: 23 May. 2016, 22:56 Actualizat: 23 May. 2016, 22:57 Fotbal Intern

FRF nu poate decât să tergiverseze punerea în aplicare a sancțiunii de 6 puncte dictată de FIFA în cazul Rapidului, susțin, pentru ProSport, surse din interiorul Comitetului Executiv al federației. „Explicația ar fi că se dorește domolirea aprigilor suporteri giuleșteni. Nu s-a întâmplat, până acum, ca o decizie a Comisiei de Disciplină a FIFA să fie anulată, blocată sau amânată. De fapt, noi, la Comitetul Executiv al FRF, n-avem nicio putere, luăm doar act de o sentință a FIFA și ne executăm. Foarte probabil, Burleanu și oamenii săi doresc, prin această corespondență cu FIFA, să dea impresia că s-au zbătut să apere interesele Rapidului, pentru ca, în final, să spună că au făcut tot ce a depins de ei. Mai ales că Rapid nu ne-a prezentat, la ședință, o dovadă de plată a fotbalistului, ci numai o hârtie care arăta că acesta și-ar fi dat acordul să mai aștepte”, a explicat membrul Comitetului Executiv.

DigiSport a publicat luni informația că FIFA a trimis la FRF, la Rapid și către jucătorul Rhema Obed o înștiințare în care se acordă termen 25 mai pentru ca fotbalistul să anunțe că a primit banii sau a ajuns la altă înțelegere cu clubul. DigiSport îl citează pe Adrian Stângaciu, juristul FRF, care a declarat că „FRF nu riscă nicio sancțiune în prezent. Momentan, așteptăm comunicarile de la FIFA, organizație care ne va informa după verificările documentelor încheiate între jucător și club dacă mai este necesară vreo depunctare”. Tot DigiSport, citându-i pe directorul sportiv al Rapidului, Dinu Gheorghe, și patronul Valerii Moraru, anunță că plata către Obed s-a făcut „la începutul acestei săptămâni”, adică astăzi.

Decizia FIFA poate fi capitală în stabilirea echipei care promovează direct în Liga 1. În Seria 1 din Liga 2, Rapid are acum 43 de puncte, cu 5 mai multe decât de următoarea clasată, Dunărea Călărași (38), când mai este de disputat o singură etapă. Ultimele jocuri, SC Bacău – Rapid și Academica Clinceni – Dunărea Călărași, sunt programate sâmbătă, de la aceeași oră.


Prima adresă în care FIFA cerea ca Rapid să achite banii către Obed datează din 3 noiembrie 2014

Cazul care le dă bătăi de cap atât de mari rapidiștilor și celor de la FRF este al unui jucător, Rhema Obed, care a câștigat un litigiu cu Rapid la Comisia de Disciplină a FIFA în 2014. Pe 3 noiembrie 2014, giuleștenii au fost înștiințați de FIFA că trebuie să îi plătească lui Obed 52.737,99 euro. Au urmat apoi alte somații – ultimele, în ianuarie, martie și aprilie anul acesta. Jucătorul a înștiințat FIFA că nu a primit nimic și Comisia de Disciplină a forului mondial a somat FRF, pe 11 mai, să depuncteze Rapidul. După acest moment, conducătorii clubului au convocat o Adunare a Creditorilor săptămâna trecută și au aprobat contractarea unui împrumut pentru a-l plăti pe Obed. Sursele ProSport spun că acest împrumut (55.975,29 euro plus dobânda de 180 de euro) a fost obținut deja de soții Moraru încă de săptămâna trecută. La FRF nu a ajuns însă decât un acord cu jucătorul Obed și nu dovada plății.

În încheierea scrisorii trimise de FIFA la FRF se menționa: „Vă cerem să ne trimiteți imediat dovada deducerii punctelor, în particular clasamentul diviziei respective, în care să se poată vedea că șase (6) puncte au fost deduse de la echipa mare a clubului SC FC Rapid București în campionatul intern. Vă rugăm să ne permiteți să vă reamintim că, în cazul în care asociația voastră nu va aplica decizia, Comitetul Disciplinar al FIFA va pronunța o sancțiune împotriva FRF. Aceasta poate duce la excluderea din toate competițiile FIFA”. Un fost înalt oficial federal a declarat pentru ProSport că această ultimă propoziție presupune inclusiv amenințarea cu excluderea de la Euro 2016, dacă FRF refuză să aplice hotărârile Comisiei de Disciplină luate de FIFA.


Adrian Stângaciu, juristul FRF, a declarat pentru DigiSport că „FRF nu riscă nicio sancțiune în prezent”. Mai sus, scrisoarea FIFA către federație trimisă pe 11 mai 2016

Pentru a lămuri posibilitățile reale ale FRF de a bloca o decizie a FIFA și de obține, prin renegociere, anularea unei sentințe a Comisiei de Disciplină emise de forul de la Zürich, am apelat la Mircea Sandu. Fost președinte al FRF (1990-2014) și membru în Comitetul Executiv al UEFA, acesta a subliniat, de mai multe ori, pe parcursul interviului, că sentința FIFA este executorie. Mircea Sandu a spus că plata datoriilor către jucător poate salva doar Rapidul de la noi depunctări, însă cele 6 puncte nu mai pot fi recuperate.

ProSport: FRF a primit o somație din partea FIFA, for care cere depunctarea Rapidului în cazul Obed. Se mai poate obține o derogare sau o anulare a hotărârii luate de Comisia de Disciplină a FIFA?
Mircea Sandu:
N-o să mă refer la cazul ăsta, că nu-l știu, eu o să mă refer la cazurile pe care le-am avut noi când eram eu președintele federației. Deci la problemele de procedură. Prima: o hotărâre a Comisiei de Disciplină a FIFA este transmisă către asociația națională care este obligată să o pună în execuție și să înștiințeze imediat clubul în cauză.


Mircea Sandu a făcut parte din Comitetul Executiv al UEFA din 2007 până în 2015 și a fost un aliat fidel al lui Michel Platini


Deci să o pună în aplicare?
Numai puțin. Deci, să comunice. În același timp, FIFA a luat decizia ca toate asociațiile naționale să aibă o procedură de punere în executare prin consens în organul executiv, adică în comitet, în comisie, în Comitetul Executiv, cum e la federație, că mă întrebi de federația română. Acum patru ani, cinci ani, îmi aduc aminte de cazurile Timișoara, în care erau o serie întreagă de jucători neplătiți care au câștigat în instanță la Comisia de Disciplină a FIFA. FIFA ne-a comunicat să punem în executare hotărârea de depunctare prin consens, deci propriu-zis Comitetul Executiv ia la cunoștință și face procedura națională, adică este… Cum să spun eu, este informată și autoritatea națională despre această sancțiune dictată de FIFA. Pe care, obligatoriu, Comitetul Executiv, prin consens, adică ridici mâna obligatoriu, pune în executare hotărârea FIFA. În afară de punerea în executare cu depunctarea, nu se șterge automat datoria clubului care trebuie plătită. Și, dacă nu e plătită la termenul limită stabilit de Comisia de Disciplină a FIFA, la o dată care excede data la care trebuia plătit, se judecă din nou. Majorarea depunctării poate avea loc dacă Comisia de Disciplină a FIFA se pronunță în acest sens. Până se plătește datoria. Cu majorări, cu tot ce înseamnă.

„Dacă nu s-a adresat la TAS, hotărârea devine executorie”

Comitetul Executiv al FRF nu a ratificat cererea venită de la FIFA. În încheierea scrisorii de la forul mondial se scrie că, în cazul în care nu se prezintă dovada aplicării imediate a sancțiunii, FRF va fi informată despre sancțiunile care pot merge până la excluderea din competiții.
Astea sun prevederi în regulamentul disciplinar FIFA!

Da. Dar Comitetul Executiv al FRF a luat act de cererea FIFA și, în același timp, a luat act și de cererea Rapidului de a suspenda hotărârea FIFA.
În situația în care partea nemulțumită nu se adresează la TAS, hotărârea devine definitivă și executorie. Deci, dacă nu s-a adresat la TAS persoana în cauză, juridică sau fizică, hotărârea devine executorie și asociația națională, prin consens, trebuie s-o pună, la sesizarea FIFA, în aplicare. În executare.

Există posibilități, din punct de vedere regulamentar, să nu se aplice această cerere a FIFA?
Pe mine nu mă miră nimic… Sigur că nu știu cazul în sine, dar…

„Dacă FIFA te-a informat că trebuie să pui în aplicare prevederile, trebuie să le pui!”

Există portițe legale să se scape de sancțiune în astfel de cazuri?
Dacă ai apelat la TAS, aștepți decizia. Care poate fi atacată la Tribunalul Cantonal din Elveția.

Nu s-a făcut apel la TAS în cazul Obed.
Dacă nu s-a făcut apel la TAS, atunci hotărârea FIFA devine executorie. Dacă FIFA te-a informat că trebuie să pui în aplicare prevederile hotărârii, trebuie să le pui. Pentru că așa este decizia FIFA. În sensul că, repet, prin consensul membrilor organului executiv al asociației naționale, să ia la cunoștință și să pună în executare hotărârile Comisiei de Disciplină. Asta este legea. În situația în care… sigur… după aceea, dacă nu o pui în aplicare, pot apărea consecințele prevăzute de regulament. În sensul că, neexecutând o hotărâre FIFA… Cum e și la noi. Ne-am judecat pe cauza Craiova de atâția ani. Nepunerea în executare a unei decizii FIFA atrage după sine diverse sancțiuni. De la avertisment, penalități, supendări până la excluderi și așa mai departe. Să nu uităm că numai pe intervenție politică – aici nu e cazul – câte asociații naționale au fost excluse din competiție și repuse în drepturi după ce guverne și așa mai departe au intervenit asupra unor decizii.

Autor: Matei Udrea Publicat: 23 May. 2016, 22:56 Actualizat: 23 May. 2016, 22:57 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
Dezvăluire-ȘOC în showbiz! Vedeta s-a căsătorit VIRGINĂ la 27 de ani
Dezvăluire-ȘOC în showbiz! Vedeta s-a căsătorit VIRGINĂ la 27 de ani
VIDEO Unde dai, acolo crapă: geamurile noii maşini Tesla au fost sparte în timpul prezentării
VIDEO Unde dai, acolo crapă: geamurile noii maşini Tesla au fost sparte în timpul prezentării
Doliu URIAS! S-a STINS. Nu s-a mai putut face NIMIC pentru el...
Doliu URIAS! S-a STINS. Nu s-a mai putut face NIMIC pentru el...
O poliţistă a intrat într-un club din Alba Iulia. Ce a urmat după aceea e ULUITOR / Scandalul, filmat de camerele de supraveghere | VIDEO
O poliţistă a intrat într-un club din Alba Iulia. Ce a urmat după aceea e ULUITOR / Scandalul, filmat de camerele de ...
Mai tare decat TOT ce-a facut Tamas vreodata! Si-a mintit clubul ca e convocat la nationala si e de NEGASIT de 10 zile! Caz INCREDIBIL in fotbalul european
Mai tare decat TOT ce-a facut Tamas vreodata! Si-a mintit clubul ca e convocat la nationala si e de NEGASIT de 10 zile! Caz ...
Vestea BOMBĂ a zilei! Declarația unei amante aruncă în aer lumea mondenă!
Vestea BOMBĂ a zilei! Declarația unei amante aruncă în aer lumea mondenă!
Este CEL MAI LUXOS SUV german. Gigi Becali a pregătit deja avansul
Este CEL MAI LUXOS SUV german. Gigi Becali a pregătit deja avansul
VIDEO Momentul terifiant în care o femeie din Brazilia este împuşcată în mijlocul străzii. Care este motivul agresorului
VIDEO Momentul terifiant în care o femeie din Brazilia este împuşcată în mijlocul străzii. Care este motivul agresorului
Este oficial: După Ungaria, încă o ţară din Europa vrea să RENUNŢE la euro
Este oficial: După Ungaria, încă o ţară din Europa vrea să RENUNŢE la euro
Cum se AJUNGE la orgasm. Nu ţine nici de mărime, nici de... VIDEO
Cum se AJUNGE la orgasm. Nu ţine nici de mărime, nici de... VIDEO
Avertismentul ÎNFIORĂTOR despre WhatsApp. Ce se întâmplă de fapt când ai aplicaţia instalată pe telefon
Avertismentul ÎNFIORĂTOR despre WhatsApp. Ce se întâmplă de fapt când ai aplicaţia instalată pe telefon
Mădălina Ghenea, lovită din plin. Un fotbalist italian face dezvăluiri despre româncă
Mădălina Ghenea, lovită din plin. Un fotbalist italian face dezvăluiri despre româncă
Iohannis în rochie! Așa cum nimeni nu l-a mai văzut niciodată! Ipostaze inedite
Iohannis în rochie! Așa cum nimeni nu l-a mai văzut niciodată! Ipostaze inedite
Anamaria Prodan, ATAC fără precedent la Gică Hagi. Nimeni nu a mai îndrăznit să spună ASTA despre Rege până acum
Anamaria Prodan, ATAC fără precedent la Gică Hagi. Nimeni nu a mai îndrăznit să spună ASTA despre Rege până acum
Jurnalul unui bărbat căsătorit a doua oară şi, din nou, în prag de divorţ
Jurnalul unui bărbat căsătorit a doua oară şi, din nou, în prag de divorţ
Dezvaluire SOC despre Toni Iuruc! Cati bani are de fapt viitorul sot al lui Halep. EXCLUSIV
Dezvaluire SOC despre Toni Iuruc! Cati bani are de fapt viitorul sot al lui Halep. EXCLUSIV
Top 30 - Vedetele din România prinse făcând amor în public
Top 30 - Vedetele din România prinse făcând amor în public
Modul în care şi-a prins nevasta care îl înşela cu şeful ei i-ar putea aduce unui bărbat 15 ANI de închisoare. Totul a plecat de la o APLICAŢIE oferită de toate smartphone-urile moderne. Avocat: „Merită o medalie!”
Modul în care şi-a prins nevasta care îl înşela cu şeful ei i-ar putea aduce unui bărbat 15 ANI de închisoare. Totul ...
Cutremurător. Iată cine este tânăra de 29 de ani care a murit în blocul din Timişoara unde s-a făcut deratizare
Cutremurător. Iată cine este tânăra de 29 de ani care a murit în blocul din Timişoara unde s-a făcut deratizare
Cine va fi viitorul preşedinte al României. Carmen Harra face anunţul, după ce a prezis rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale
Cine va fi viitorul preşedinte al României. Carmen Harra face anunţul, după ce a prezis rezultatele primului tur al alegerilor ...
Carmen Brumă a ajuns la spital de urgență! Mircea Badea a fugit din emisiune la ea
Carmen Brumă a ajuns la spital de urgență! Mircea Badea a fugit din emisiune la ea
Bomba in showbiz! Au divortat oficial dupa 9 ani de mariaj. In urma cu doua luni, vedeta anunta ca este iar insarcinata. Pareau cel mai fericit cuplu
Bomba in showbiz! Au divortat oficial dupa 9 ani de mariaj. In urma cu doua luni, vedeta anunta ca este iar insarcinata. ...
A nascut! Fosta prezentatoare tv a devenit mamica pentru a treia oara. Si-a tinut sarcina ascunsa pana in ultimul moment
A nascut! Fosta prezentatoare tv a devenit mamica pentru a treia oara. Si-a tinut sarcina ascunsa pana in ultimul moment
REGELE SĂRĂCIEI a cumpărat 19 Rolls-Royce-uri pentru cele 15 soții ale sale. BONUS alte 120 de BMW-uri
REGELE SĂRĂCIEI a cumpărat 19 Rolls-Royce-uri pentru cele 15 soții ale sale. BONUS alte 120 de BMW-uri
FOTO. Loredana Groza nu se potoleşte! S-a fotografiat din nou în ipostaze care i-au aprins pe fani
FOTO. Loredana Groza nu se potoleşte! S-a fotografiat din nou în ipostaze care i-au aprins pe fani
FOTO! Popeye, bărbatul care și-a injectat ulei în brațe, a fost operat! Cum arată după ce au fost înlăturați mușchii mutanți!
FOTO! Popeye, bărbatul care și-a injectat ulei în brațe, a fost operat! Cum arată după ce au fost înlăturați mușchii ...
Oana Radu are un nou iubit, la 3 luni de când a murit logodnicul ei! Cine este norocosul
Oana Radu are un nou iubit, la 3 luni de când a murit logodnicul ei! Cine este norocosul
Regina Angliei, Elisabeta a II-a și Prințul Philip sărbătoresc 72 de la căsătorie
Regina Angliei, Elisabeta a II-a și Prințul Philip sărbătoresc 72 de la căsătorie