Scene dramatice la Brașov! Ce au gândit jucătorii celor două echipe în momentul exploziei! „Ori suntem blestemați, ori suntem prea păcătoși. Se întâmplă ceva la noi în țară”

Redactor:
Marius ANGHEL
Scene dramatice la Brașov! Ce au gândit jucătorii celor două echipe în momentul exploziei!
  • Publicat:
  • Actualizat:

Minutul 90 al meciului dintre FC Brașov și CSM Râmnicu Vâlcea a șocat asistența și jucătorii prezenți joi seară pe stadionul Tineretului. O explozie asurzitoare urmată de o flacără uriașă apărută în spatele tribunei oficiale a blocat pentru câteva momente toată activitatea. Suflul a produs un mic cutremur, jucătorii de pe gazon au avut reacții diferite, iar spectatorii s-au năpustit spre ultimul rând pentru a înțelege ceea ce tocmai le ridicase instantaneu pulsul.

În mintea fiecărui om prezent pe stadionul Tineretului imaginația a început să țeasă scenarii cu ce e mai rău. Unii s-au gândit la tragedia din București, din clubul Colectiv, ce încă adună mii de persoane în stradă în fiecare seară, alții și-au îndreptat gândurile către familii sau către alte posibile victime. Nimeni nu mai voia ca jocul de fotbal să continue, deși mai erau doar minutele de prelungiri de disputat. Din tribune se striga către arbitru ca meciul să fie oprit, o parte din fabrica de pâine din spatele arenei brașovene tocmai sărise în aer, iar ambulanțele și mașinile de pompieri se auzeau din ce în ce mai tare. Se știa pentru moment cauza acelei explozii, nu avea treabă cu stadionul, însă încă nu se cunoșteau urmările. Comentatorul televiziunii care transmitea meciul a rămas și el blocat de explozie și imaginile cu flacăra imensă apărută în apropiere.

„Am crezut că focul vine peste noi!”

La nivelul gazonului, în dreptul băncilor de rezerve, antrenorii celor două echipe au tresărit. Pentru moment nu au știut cauza acestui mic cutremur produs de explozie și s-au temut. Tehnicianul Alexandru Pelici povestea pentru ProSport, imediat după fluierul final al partidei, că asistentul din fața sa a luat-o instinctiv spre centrul terenului. Arbitrul principal a avut și el un moment de uluială, însă a decis să continue jocul. Mai erau câteva minute.

„Eram pe bancă în febra meciului, voiam să egalăm. Bubuitura a fost foarte urâtă, apoi am văzut flăcările și un acoperiș în aer dincolo de tribuna a doua. Asistentul de pe partea băncilor era chiar în fața mea și l-am văzut cum a tresărit. A luat-o instinctiv înspre centrul terenului, deși meciul nu era întrerupt. Am vorbit acum cu cei de la stadion și se vorbește deja despre doi morți”, a povestit Pelici, antrenorul echipei CSM Râmnicu Vâlcea, momentul exploziei din minutul 90.

Adrian Szabo, antrenorul echipei FC Brașov, s-a gândit pe moment la un lucru și mai grav. A crezut că incidentul avusese loc chiar în incinta stadionului. „O mare sperietură. Am crezut că explozia a avut loc în spatele tribunei a II-a unde era, în trecut, cantonamentul echipei. S-a zguduit stadionul. Am văzut apoi flăcări de peste cinci metri deasupra tribunei a II-a. Am crezut că focul vine peste noi! Din păcate, am înțeles că sunt victime… Nu știu, chiar trebuie făcut ceva în zona asta”, spunea Szabo la conferința de presă.

Președintele lui FC Brașov, Vasile Dochița, era pur și simplu șocat de explozie. Starea i-a fost alimentată și de telefonul primit de la Prefectura Brașovului în care i se cerea ca nocturna de la stadion să rămână aprinsă pentru a permite unui elicopter SMURD să aterizeze pe gazon, să preia răniții. „Au fost momente de groază. Sunt convins că dacă nu ar fi fost tribuna a II-a, suflul exploziei se simțea și mai tare pe stadion. Nu m-am putut bucura de victorie, în aceste momente cu toții ne gândim doar la această tragedie”, a spus la rândul său Dochița, care nu se putea bucura de victoria pe care echipa sa tocmai o obținuse.

„Se întâmplă ceva la noi în țară. Ori suntem blestemați, ori suntem prea păcătoși”

Astăzi, după o nouă noapte de coșmar în care șase persoane au fost transportate de urgență la spital din cauza arsurilor suferite în momentul exploziei de la fabrica de pâine, ProSport a stat de vorbă cu jucători ai ambelor echipe ce în apropiere disputau un meci de fotbal. Buga, Munteanu, Tomozei, Vasile, Staicu și Poverlovici au povestit ceea ce au gândit și trăit în acele momente din minutul 90 al jocului de pe stadionul Tineretului.

Marius Tomozei, fundașul echipei din Râmnicu Vâlcea, crede că „suntem blestemați, ori prea păcătoși”. Jucătorul nu și-a putut da seama în acele clipe de ceea ce s-a întâmplat, inițial s-a gândit că galeria a aruncat o petardă, iar reacțiile de după din tribune l-au făcut să se gândească la un incident asemănător cu cel din clubul Colectiv.

„Sincer nu am văzut flacăra și ce s-a văzut la televizor, dar am simțit o bubuitură mare, au început alarmele la mașini. M-am gândit că s-a întâmplat ceva rău, însă nu mă gândeam că a explodat vreo fabrică ceva. Nu știu… se întâmplă ceva cu noi, nu vezi că acum câteva zile s-a întâmplat la București, apoi la Constanța, acum la Brașov. Cred că suntem blestemați. S-a auzit foarte tare, în a doua repriză eram pe partea aia cu tribuna și am simțit o bubuitură foarte mare, dar inițial m-am gândit că a fost vreo petardă. După ce s-a auzit bubuitura aia, oamenii din galerie au început să strige: „Steagul, Steagul!”. Și m-am gândit că au dat vreo petardă că s-a auzit foarte tare. După aia am văzut reacția oamenilor din tribună și toată lumea striga: „Opriți meciul că s-a întâmplat ceva la fabrică, a bubuit fabrica”. A fost o reacție foarte urâtă, m-am speriat. Arbitrul cred că nici nu și-a dat seama, reacția a fost așa… că nu s-a întâmplat nimic. Nu ne-am gândit că a explodat o fabrică și că s-a întâmplat ceva rău. Acum nu putea să oprească meciul când mai erau trei minute.

După aia, când am ajuns la vestiare am intrat pe net și am văzut că s-a întâmplat ceva rău. Păcat, sincer, sper să nu fie niciun rănit. Eram supărați pentru înfrângere și ne gândeam că: „Uite mă, iar s-a întâmplat ceva rău”. Ne gândeam ca măcar să nu fi pățit ceva vreo persoană, asta e, a explodat o fabrică, dar să nu fie niciun rănit, mort. La asta ne-am gândit prima dată.

Se întâmplă ceva la noi în țară. Ori suntem blestemați, ori suntem prea păcătoși, nu știu ce să zic, prea una după alta. Ba la București, ba la Constanța, ba la Brașov, acum ce face, ne gândim că urmează la Vâlcea sau la Timișoara? E dubios, e trist ce se întâmplă”, a spus Tomozei pentru ProSport.

„Mă gândeam că au explodat niște cauciucuri, că a fost vreun accident pe stradă”

Pe de altă parte, Marius Staicu, golgheterul CSM-ului, s-a gândit inițial că incidentul a venit în urma unei explozii de cauciucuri. Acesta a descris și ceea ce transmiteau coechipierii săi de pe banca de rezerve.

„Mă gândeam că au explodat niște cauciucuri, că a fost vreun accident pe stradă. Nu m-am gândit că a ieșit așa o explozie mare care a rănit niște oameni. Pe moment nu mi-am dat seama. S-a simțit o vibrație pe teren. Jucătorii de pe bancă spuneau că: „Poate o fi explodat iar vreo discotecă sau un club”. Imediat după meci am întrebat să vedem ce s-a întâmplat, ce s-a auzit așa tare în timpul meciului. Unii jucător au văzut flacăra, dar eu nu. Eram fix după tribuna aia și nu eram concentrat să mă uit. Parcă în ultima vreme numai dintr-astea se întâmplă”, a spus atacantul oltenilor.

Căpitanul echipei FC Brașov, Andrei Poverlovici, și-a imaginat că s-a întâmplat ceva rău, iar cutremurul produs instantaneu l-a lăsat fără cuvinte. „Eram în tensiunea meciului și pe moment nu am realizat cu adevărat ce se întâmplă. S-a auzit explozie și m-am gândit că ceva rău s-a întâmplat. S-a cutremurat totul pentru câteva secunde. Nu am cuvinte”, a spus Poverlovici după meci.

„Mă gândeam la ce s-a întâmplat la București”

Intrat de patru minute pe teren, Mugurel Buga a trăit incidentul pe gazon, a fost șocat de zgomotul rezultat din explozie, însă nu s-a gândit nicio clipă că aceasta a rezultat de la o fabrică. Veteranul echipei brașovene s-a gândit inițial la un accident pe stradă sau la explozia vreunui tub de oxigen.

„S-a auzit o bubuitură, lungă așa, de vreo trei secunde, am auzit că trece trenul și după am crezut că s-a întâmplat vreun accident pe stradă, vreun tub de oxigen. S-a auzit foarte tare, s-au cutremurat tribunele, dar eu n-am văzut flacăra, eram pe partea cu tribuna oficială. Pe bancă se uitau în sus, Szabo s-a aplecat puțin, parcă a și văzut flacăra. Eram pe teren, s-a auzit foarte foarte tare, iar tribuna a vibrat de la suflul acela. Nu știam ce s-a întâmplat inițial și după ce am ieșit de pe teren am aflat că e fabrica de pâine și ne gândeam să nu fie iar victime. Cineva a venit și a spus că sunt doi morți, după aia că nu a murit nimeni. Mă gândeam la ce s-a întâmplat la București și acum pe aici…, nenorociri dintr-astea”, a spus Buga, care a dezvăluită că aseară în Brașov a avut loc încă un incendiu: „Din ce am înțeles, a mai fost un incendiul pe Republicii aseară”.

La tragedia petrecută în București, la clubul Colectiv, s-a gândit în primă fază și Octavian Vasile. Micuțului mijlocaș al echipei din Râmnicu Vâlcea nu i-a mai păsat în acele momente de fotbal, cu toate că CSM-ul era condus și se alerga după egalare.

„A fost ceva de neuitat, am simțit că se cutremură ceva, o izbucnire. Ne-am gândit la evenimentul din București și să nu se întâmple asta și la Brașov, să nu fie răniți sau morți. Nu m-am gândit că s-a întâmplat ceva la stadion. În momentele alea nu te mai gândești la fotbal, mă gândeam la familie. Noi, jucătorii, am vorbit după, la vestiar. Nu ne așteptam să se întâmple ceva. Eram speriați, că ce s-a întâmplat, să fie totul ok”, a povestit și Vasile.

Munteanu era de urgență la spital atunci când s-a produs explozia: „Ne-au spus să plecăm, că nu au personal”

Din altă perspectivă a trăit incidentul mijlocașul Vlad Munteanu. Brașoveanul fusese schimbat la pauză cu Letan după ce în prima repriză a acuzat o accidentare la față și în acele momente se afla fix la spital. Jucătorul a aflat despre explozie și ceea ce s-a întâmplat lângă stadion de la angajații care ar fi trebuit să-l consulte de urgență. Totuși, Munteanu nu a mai apucat să afle ceea ce a pățit în urma accidentării, deoarece asistențele de la spital l-au rugat să revină în altă zi pentru că victimele de la fabrica de pâine vor sosi imediat.

„Eu eram la spital în momentul acela al exploziei, m-am lovit în prima repriză și am plecat la pauză la spital. Am o contuzie sau o fractură la pomete, încă nu știu. Eu când am fost la spital, ei deja veneau cu trei arși, erau arși pe mâini. Eram chiar la urgență și chiar s-a sunat acolo și s-a anunțat că a avut loc o explozie mare și că vin oameni arși și nouă ne-au spus să plecăm, că nu au personal. Știam locul unde avusese loc explozia, inițial nu m-am gândit că a fost așa mare și că ar fi putut afecta jocul. Din spusele colegilor, a fost destul de mare explozia și s-a simțit și pe teren, a fost un fel de cutremur”, a spus Munteanu pentru ProSport.


Un mort și cinci persoane rănite, bilanțul exploziei de la fabrica de pâine

Șase persoane au fost rănite, dintre care două grav, în urma exploziei urmate de un incendiu care s-a produs, joi seară, în apropierea stadionului din Brașov, la fabrica de pâine Vel Pitar. Imaginile cu explozia a fost surpinsă în direct de televiziunea care transmitea meciul FC Brașov – CSM Râmnicu Vâlcea, scor 3-2, în etapa a 12-a a Ligii 2.

Dintre cele șase persoane care au ajuns la spital, trei persoane au fost internate la secția de Chirurgie plastică cu arsuri pe corp, iar două victime au suferit arsuri ale căilor aeriene și sunt internate la Terapie Intensivă. Angajatul care căzuse într-un buncăr în urma deflagrației a fost scos de echipele de intervenție, el fiind semiconștient și având arsuri și politraumatisme. Din păcate, bărbatul a murit la spital. Acesta avea 31 de ani și a stat aproximativ două ore sub dărâmături, până când s-a reușit scoaterea sa de acolo.

Incendiul a fost stins, iar alte cinci din cele 11 persoane aflate în clădire au ieșit nevătămate anunță Mediafax. Codul roșu anunțat de Secretarul de Stat Raed Arafat a fost anulat, autoritățile locale reușind să țină sub control situația.

 

Marius ANGHEL / Redactor
Activitatea jurnalistică îi este legată exclusiv de ProSport, în redacția căruia a pășit pentru prima dată la începutul anului 2009, la Casa Presei Libere, mai întâi în ”practică”. De atunci și până în prezent este ”legat”, inclusiv sufletește, de acest ziar care a scris ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire…
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
Cât a costat sicriul lui Costel Corduneanu? ”Stăpânul Moldovei”, înmormântare cu fast în cimitirul unde își doarme somnul de veci Ion Creangă
Cât a costat sicriul lui Costel Corduneanu? ”Stăpânul Moldovei”, înmormântare cu fast în cimitirul unde își doarme somnul de veci…
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen