Ei sunt cei care ar putea salva Craiova: "Vom lupta să luăm echipa de la Mititelu!" Reportaj TULBURĂTOR din Oltenia rămasă fără MAREA IUBIRE

2 aug 2011 18008 afişări Liga 2
Ei sunt cei care ar putea salva Craiova: "Vom lupta să luăm echipa de la Mititelu!" Reportaj TULBURĂTOR din Oltenia rămasă fără MAREA IUBIRE Ei sunt cei care ar putea salva Craiova: "Vom lupta să luăm echipa de la Mititelu!" Reportaj tulburător din Oltenia rămasă fără marea iubire 6 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7947/8555306/2/reportaj-stadion-ion-oblemenco-universitatea-craiova-07.jpg

În loc de motto: "Nişte nesocotiţi! Păi cum, mă, tu,Mircea Sandule, tu, Dragomirule, să nu vă duceţi peste Mititelu şisă-i spuneţi din timp ce greşeşte? Cum să vă lipsiţi, mă, deCraiova? Gata! Fotbalul nu mă mai interesează! Să mai aud de fotbalcând o să joace fiul lui Hagi la naţională. Până atunci măpasionează oina..." (Tudor Gheorghe, iulie 2011)

Unele reportaje se scriu singure, pentru că unele poveşti nicimăcar nu au nevoie să fie povestite. Erup pur şi simplu printrecioburile intrării în tunelul lui "Ion Oblemenco", zac înşirate peo catedră de universitate sau se ghemuiesc într-un pumn de zidarobosit, dar, totodată, mândru membru în Sezione. Urlă către noi, deasemenea, dintre hârtiile de pe biroul unui Mititelu care îşi duceînainte războiul său din ochii trişti ai leului din "Romanescu".Poveştile adevărate sunt printre noi, la vedere şi nu morniciodată. Doar legendele mor şi uneori nu au parte nici de crucipe care să scrie INRI. Iar despre Craiova, Universitatea Craiova,nu mai avem în 2011 decât povestea. Şi tot mai puţini oameni caresă-şi amintească, unul singur care mai speră şi câţiva care încă serevoltă.

1.FACULTATEA DE FANI / Suporterii Craiovei vor clubul de laMititelu

Un tip îndesat şi tuns aproape zero se apropie cu paşi apăsaţi, nestrânge puternic mâna şi se prezintă: "Virgil Cancea! Eu şi alţicâţiva din Asociaţia Suporterilor Olteni am organizat mitingulfanilor!". Admirăm curajul lui, pentru că de obicei fanii aflaţi înplină insurecţie nu acceptă nici să fie pozaţi, darămite să-şi deanumele! Mergem să vorbim într-una din sălile de curs aleUniversităţii din Craiova. "Nimeni nu va face nimic concret! Ne-amîntâlnit şi cu Solomon (n.r. - primarul Craiovei), dar ne tot spune«Să vedem!». Noi vrem să preluăm echipa. Doar să ne-o dea Mititelu!Suntem acum 500 înscrişi în asociaţie. O să-i atragem şi pe alţiişi ţinem echipa în Liga a IV-a. Nu ne interesează locul!", spuneVirgil. Îl întrebăm cât plăteşte fiecare membru al asociaţiei dreptcotizaţie şi aflăm că e vorba de 120 de lei anual. "Virgile, fie şiîn ligile inferioare vă trebuie mult mai mult de 60 de milioane delei vechi pe an ca să ţineţi echipa!", îi transmitem, cumva cinic.Lasă capul în jos o clipă, dar imediat se întoarce la a ne privi înochi cu înverşunare: "Noi vom lupta până vom lua echipa!Transmiteţi asta: Noi nu renunţăm! Vrem ca Mititelu să ne deaechipa! Şi să mai scrieţi că vrem ca lumea din Craiova să vinăalături de noi. Să fim uniţi. Asta e foarte important"

Silviu Lung junior trebuiasă fie simbolul Craiovei pentru că el chiar iubeşte această echipă.Nu oameni ca Stoican sau Claudiu Niculescu, care ne-auvândut!
Virgil Cancea, lider al Asociaţiei Suporterilor Olteni

2. AZILULVISURILOR / Pensionarilor din Craiova nu le vine să creadă căechipa în care au jucat Oblemenco, Balaci, Ştefănescu, Lung şi Cămătaru nu mai există

Un bătrân cu un nas pe care uzual îl categorisim drept borcănat stăaşezat pe o conductă de termoficare, cu mâinile împreunate pemânerul bastonului. Priveşte înainte, fără ţintă, având ceva dinaerul meditativ al şefilor de triburi indiene. Ridică o singurăsprânceană când aude cine suntem, ce vrem şi ce întrebăm.

Imediat se animă ca o jucărie în care ai băgat o fisă: "Am fostşoferul autocarului. Pe când erau antrenori Oblemenco şi Oţet... Nuşoferul permanent, pentru că eu eram de la BTT (n.r. - Biroul deTurism pentru Tineret), dar am fost la meciuri de nu mai ţin mintecu ei, ăia, fotbaliştii ăia mari! Să ştiţi că nu se bea în autocarca acum. Ăştia de acum nu sunt nici fotbalişti şi bea mult! De laCraiova Maxima nu bea nimeni. Decât un pahar de vin la masă. Cândam fost cu ei la Brăila...". Îi întrerupem peroraţia, întrebându-lcum îl cheamă. "Ştefan Chirpici, 79 de ani! Când am fost cu ei laBrăila, m-a aşezat Oblemenco cu el la masă! M-a ospătat cu detoate, că îi plăcea să mănânce bine. Balaci era un pic cu nasu' pesus. Mie aşa mi s-a părut! Am fost şi la Bucureşti o dată, când ajucat ei cu Progresu'. Se înjurau pe urmă în autocar, da' înglumă...". Îl întrerupem din nou: "Craiova nu mai există…".

"Cu bastonul ăsta îi dau în cap luiMititelu!"

Povestirea cu ritm senil se întrerupe. Cel care în urmă cu 30 deani îi transporta pe Balaci şi compania la meciuri coboară privireaşi, odată cu ea, mâna spre tranzistorul de lângă el. Învârte debuton până auzim o vioaie populară oltenească. "Am auzit la radiocă s-a dus Craiova! Că nu mai există! Le f... muma-n cur de hoţi!Mititelu! Cu bastonu' ăsta i-aş da în cap! Mafiotu'! A distrusechipa asta de era mândria oraşului. Io o să mor, dar oltenii meicu ce se mai laudă? Îl bat, mă, dacă apuc să dau de el!", serevoltă bătrânul, amestecând expresiile licenţioase cu metaforeleCraiovei. Se opreşte, coboară vocea, opreşte radioul şi ne priveşteîntrebător: "Da' se rezolvă, nu? Până la urmă ne reprimeşte MirceaSandu în campionat...". Nu ştim ce să-i răspundem.

Mai privesc o dată prin luneta maşinii spre dărăpănatul azil dinBănie. Constanta ar fi că toată Craiova, indiferent de ungher,iubeşte Ştiinţa, iar concluzia e aceea că oltenii clocotesc şi cândmerg să moară... Mă surprind apoi cumva ruşinat când Ciprian,şoferul, accelerează. Pentru că parcă fugim. Fugim spre viaţă, saumăcar fugim spre întâlnirea cu Geolgău.

3.ALTERNATIVA / "Regele a murit! Trăiască regele!", spune Geolgău.Fostul component al Craiovei Maxima are o soluţie care avanseazădrept finanţator bugetul local

Ne aşteaptă la stadion şi apoi conduce sesiunea de fotografii:"Mergem pe tunel, că acolo sunt pozele alea mari, de când eraechipa noastră...".

Gheorghiţă Geolgău e îmbrăcat tinereşte şi, dacă n-ar fi ridurileşi calviţia, ar fi rămas la fel de răpitor bărbat ca în legendaiubirii cu Nadia. "Sunt foarte supărat pentru tot ce s-a întâmplatcu Universitatea. Nu vreau să spun însă că a murit Craiova, pentrucă aştept să văd care va fi hotărârea Adunării Generale. Oricum,putem aplica principiul «Regele a murit! Trăiască regele!»". Îlprivim uimiţi, aşteptând clarificări. Unele care vin imediat, subforma unei alternative care îl exclude pe Adrian Mititelu:"Consiliul Judeţean finanţează un club de juniori care se numeşteŞtiinţa Universitatea Craiova. Putem organiza şi o echipă deseniori, iar astfel Craiova poate să renască. Eu sunt iniţiatorulproiectului, recunosc. Nu am nimic personal cu Adrian (n.r. -Mititelu). Am lucrat bine împreună, dar asta ar fi o soluţie pentruca Bănia să nu moară din punct de vedere fotbalistic". Trecem apoila amintiri, care se vor regăsi într-un ulterior interviu, şiîncheiem cu o întrebare curajoasă: "E adevărată povestea cuNadia?". Ne priveşte, strânge din dinţi o fracţiune de secundă şirăspunde apăsat: "Să nu mă mai întrebaţi asta niciodată! Ea cuviaţa ei! Eu cu viaţa mea!".Eram ca nişte haiduci! Amderanjat puterea şi nu e prima dată când Craiova a fost în pericolde desfiinţare
Gheorghe Geolgău, fost component al "Craiovei Maxima"

4.RĂZBOIUL / Mititelu vrea să dea în judecată pe toată lumea şi ceredaune de 50 de milioane £

Pe Adrian Mititelu l-am găsit când se lăsase deja întunericul. Înspatele biroului său, printre sute de hârtii, patronul Craioveiexcluse temporar de FRF caută asiduu soluţii juridice. Arecearcăne, dar arată ca o fiară care s-a decis să moară atacând. Şicrede încă apăsat în dreptatea sa: "Nu renunţ! Asta ar vrea ei, sărenunţ, dar nu o voi face, pentru că ştiu că am să câştig acestrăzboi. Federaţia îmi va plăti daune de 50 de milioane de euro.Acum nu credeţi, dar veţi vedea! Sandu şi Dragomir vor fi arestaţi,iar eu voi fi cel care dizolvă FRF pentru că vor trebui să-miplătească daune imposibile! O să le iau sediul ăla frumos!", sedezlănţuie Mititelu.

Patronul ne dezvăluie câteva din acţiunile sale viitoare. Aflăm căŞtiinţa va deveni subiect în Parlamentul European: "Am vorbit cu uneuroparlamentar, care va ridica problema la Bruxelles. Apoi mă voivedea cu Avocatul Poporului şi o să fac o sesizare la Comisia deabuzuri a Senatului. O firmă de consulting din Elveţia îmi vaintermedia un contact cu Blatter...". În final ne arată un tricou.Cel care urma să fie purtat de Florin Costea în acest campionat.Asprul Mititelu lăcrimează uşor: "Nu urma să scrie decât «U» pe el.Ca pe timpuri!".

După tot ce s-a întâmplat,Piţurcă a devenit detaşat cel mai mare duşman almeu
Adrian Mititelu, patron Universitatea Craiova

Epilog:Şi totuşi, Craiova mai mişcă

Da, Craiova încă pâlpâie. Gazonul este tuns cu grijă la ordinelepatronului şi păstrat în condiţii de joc. Mititelu nu a anulat niciantrenamentele. Unele la care nu-i mai vezi pe fraţii Costea, darla care participă puştii Băniei, alături de Ciucă, Buşu şi Săceanu,singurii veterani rămaşi. Pare însă mai mult o moarte clinică,pentru că dreptul de viaţă şi de moarte asupra Băniei este dat dela Bucureşti, din Casa Fotbalului. Iar Mircea Sandu şi ComitetulExecutiv au îndreptat deja degetele opozabile în jos.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.