Toți cei 8 inculpați din Dosarul Transferurilor sunt în custodia Poliției. FOTO: Mihai Stoica, ridicat de acasă. Nețoiu: „Nu mă așteptam la o asemenea decizie”

Toți cei 8 inculpați din Dosarul Transferurilor sunt în custodia Poliției. FOTO: Mihai Stoica, ridicat de acasă. Nețoiu:
  • Publicat:
  • Actualizat:

PEDEPSELE CELOR 8 GREI DIN FOTBALUL ROMÂNESC

  • Cristi BORCEA         6 ani și 4 luni
  • Ioan BECALI             6 ani și 4 luni
  • Victor BECALI          4 ani și 8 luni
  • George COPOS      3 ani și 8 luni
  • Mihai STOICA          3 ani și 6 luni
  • Gigi NEȚOIU            3 ani și 4 luni
  • Jean PĂ‚DUREANU  3 ani și 4 luni
  • Gică POPESCU       3 ani, o lună și 10 zile

UPDATE 21:30 Gigi Nețoiu a fost adus la sediul Poliției Județene Dolj, în jurul orei 21.30, cu o mașină a Poliției, informează MEDIAFAX.

Nețoiu, care era îmbrăcat în trening și purta o șapcă pe cap, a declarat că nu se aștepta la o astfel de decizie.

Nu mă așteptam la o asemenea decizie, dar vedeți că sunt pregătit să intru în joc, să intru în teren (n.r. – el a arătat spre ținuta sa sport). Din punctul meu de vedere e o hotărâre nedreaptă. (…) În viață trebuie să trecem prin toate. Mă consider nevinovat și de acum încolo vor decide avocații, mai sunt și alte căi de atac și vom vedea„, a declarat Nețoiu.

UPDATE 20:30 Cristi Borcea, Ioan Becali și Victor Becali sunt acum în arestul IPF Constanța. Vezi mai jos imagini de la fața locului.

Frații Ioan și Victor Becali au venit la sediul Poliției Județene Constanța în jurul orei 18.00, iar Cristi Borcea câteva zeci de minute mai târziu, pentru întocmirea, conform normelor legale, a formelor de încarcerare.

Cei trei vor rămâne peste noapte în arestul Poliției Județene Constanța, urmând ca miercuri dimineață să fie transferați la Penitenciarul Poarta Albă, unde vor rămâne aproximativ trei săptămâni.

Reprezentanții penitenciarului au spus că frații Ioan și Victor Becali și Cristi Borcea pot rămâne la Constanța numai pe perioada carantinei, după care vor fi transferați la un alt penitenciar, întrucât la Poarta Albă nu se poate executa regimul închis de detenție.

„La noi se poate executa regim de detenție semi-deschis sau deschis, ori pedepsele lor sunt pentru regim închis. La noi vor sta pe perioada carantinei, de 21 de zile, iar după ce se stabilește regimul de detenție vor fi transferați la un penitenciar cu regim închis„, au precizat reprezentanții Penitenciarului Poarta Albă.


foto: Alexandru Raită

UPDATE 19:11 Mihai Stoica a fost ridicat de autorități și transportat la Rahova. În acest moment, toți cei 8 inculpați se află în custodia Poliției.


foto: Bogdan Iordache

UPDATE 19:09 Gigi Nețoiu s-a predat la Craiova.


UPDATE 18:44 Și Cristi Borcea s-a predat la IPJ Constanța


UPDATE 18:25 Ioan și Victor Becali s-au predat la IPJ Constanța anunță purtătorul de cuvânt al instituției.


UPDATE 18:09 Jean Pădureanu a fost ridicat de Poliție de la Spitalul Elias din Capitală.

„Nu mai este internat domnul Pădureanu la noi. El a fost preluat de către reprezentanții Poliției Capitalei”, a declarat pentru ProSport, Dana Safta – director medical la Spitalul Elias


UPDATE 18:00 Până acum niciun condamnat din „Dosarul Transferurilor” nu s-a predat (DETALII AICI)


UPDATE 16:30 Conform sport.ro, Mihai Stoica se află în casa sa din București, unde a fost vizitat de câțiva prieteni. Unul dintre amicii managerului Stelei a susținut că Stoica va acorda declarații peste puțin timp


UPDATE 16:16 Apărută inițial ca un zvon, informația potrivit căreia toți condamnații din Dosarul Transferurilor și-ar fi trecut drept adresă principală domicilii din comuna constănțeană Palazu Mare, aflată în apropierea penitenciarului Poarta Albă, începe să prindă contur. Jurnaliștii aflați la domiciliile din București ale fraților Ioan și Victor Becali, precum și cei aflați acasă la Cristi Borcea, așteaptă în zadar de două ore. Potrivit apropiaților fraților Becali, cei doi și Borcea sunt deja în Constanța și ar urma să se predea la IPJ Constanța pentru a fi în raza penitenciarului Poarta Albă, unde se află încarcerat și George Becali. Miza ar fi posibilitatea de a avea acces mai ușor la un regim de detenție deschis, asemănător celui al finanțatorului Stelei.

Contactat de ProSport, agentul șef Andrei, ofițerul de serviciu la IPJ Constanța, a declarat: „Nu știu nimic despre asta, nici măcar nu am deschis televizorul de azi dimineață de la atâta muncă. Sunați la Evidența Populației să vedeți dacă aparțin de județul Constanța și trebuie să se predea la noi”.


UPDATE 15:30 Cei opt condamnați trebuie fie să se predea la Centrul de reținere și arest preventiv din București (în spatele Bulevardului Unirii, lângă Colegiul Mihai Eminescu), fie să meargă la orice secție de poliție de pe raza sectorului în care locuiesc. Ei mai au însă o variantă: să-i aștepte acasă pe ofițerii de la urmăriri penale pentru a fi preluați și duși la Centrul de reținere și arest preventiv.


UPDATE 15:20 La casa lui Mihai Stoica au sosit actualul ofițer de presă al Stelei, Cătălin Făiniș, dar și fostul ofițer de presă al clubului din Ghencea, Paul Andone. Oficialul Stelei postase pe facebook un mesaj care părea tastat din Belek (Turcia)


UPDATE 15:10 Adrian Mititelu, la sport.ro: „E momentul zero în fotbalul românesc. Pedepsele în cazul dezafilierii Universității Craiova vor fi mult mai mari”


INFO Ioan și Victor Becali, precum și Cristi Borcea și-au făcut mutație la Constanța pentru a fi alături de Gigi Becali, informează ȘtirileProTV. Cei trei vor să fie încarcerați la Penitenciarul Poarta Albă.


UPDATE 14:30 Pedepsele primite azi de cei 8 oameni de fotbal

  • Cristi BORCEA         6 ani și 4 luni
  • Ioan BECALI             6 ani și 4 luni
  • Victor BECALI          4 ani și 8 luni
  • George COPOS      3 ani și 8 luni
  • Mihai STOICA          3 ani și 6 luni
  • Gigi NEȚOIU            3 ani și 4 luni
  • Jean PĂ‚DUREANU  3 ani și 4 luni
  • Gică POPESCU       3 ani, o lună și 10 zile

UPDATE: Gigi Nețoiu a primit o pedeapsă de trei ani și patru luni cu executare.


UPDATE: Gică Popescu a primit o pedeapsă de trei ani și o lună cu executare.


UPDATE: Jean Pădureanu a primit o pedeapsă de trei ani și patru luni cu executare.


INFO: Toți cei condamnați sunt obligați ca în termen de 24 de ore să se prezinte la secția de Poliție de care aparțin.


UPDATE: Victor Becali a primit o pedeapsă de patru ani și opt luni cu executare.


INFO: Ioan Becali și George Copos vor beneficia de o reducere a pedepsei deoarece cei doi au depășit vârstă de 60 de ani


UPDATE: Ioan Becali a primit o pedeapsă de șase ani și patru luni cu executare. Potrivit unor surse, acesta și-a făcut buletin de Constanța pentru a fi alături de Gigi Becali.


UPDATE: Mihai Stoica a primit o pedeapsă de trei ani și șase luni cu executare. Cristi Borcea a primit o pedeapsă de șase ani și patru luni.


UPDATE: George Copos a primit o pedeapsă de trei ani și opt luni cu executare. George Copos este anchetat și în cazul „Loteria”


UPDATE: Cu un sfert de oră înainte de verdict, a fost anunțată sala în care se va hotărî soarta celor 8 oameni de fotbal: Vasile Papadopol


Curtea de Apel București este așteptată să pronunțe marți verdictul în „Dosarul Transferurilor”, un proces în care sunt implicați opt oameni din fotbalul autohton. În urmă cu o săptămână, judecătorii au anunțat faptul că mai au nevoie de timp pentru deliberare, astfel că verdictul s-a lăsat așteptat încă o săptămână. Pe 10 februarie, la ultimul termen, procurorul a cerut pentru aceștia pedepse care depășesc cumulat 30 de ani de închisoare cu executare, iar cea mai mare îl vizează pe Ioan Becali. Procurorul a solicitat pentru fostul agent de jucători o pedeapsă de 8 ani de închisoare pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și evaziune fiscală.

La nici 24 de ore de la pronunțarea verdictului vor avea loc alegerile pentru șefia FRF, astfel că soarta lui Gică Popescu se va decide marți, la ora 14:00.

Rămâi pe www.prosport.ro pe tot parcursul zilei de marți pentru informații de la fața locului, în timp real.

CE PEDEPSE A CERUT PROCURORUL PENTRU CEI OPT INCULPAȚI

  • Ioan Becali – opt ani de închisoare cu executare
  • Victor Becali – șapte ani de închisoare cu executare
  • Cristi Borcea – șapte ani de închisoare cu executare
  • George Copos – între 1 și 5 ani de închisoare cu executare
  • Gigi Nețoiu – 3 ani de închisoare cu suspendare
  • Jean Pădureanu – 3 ani de închisoare cu suspendare
  • Gică Popescu – 3 ani de închisoare cu suspendare
  • Mihai Stoica – procurorul a cerut prescrierea faptelor sale, rămâne de văzut dacă judecătoarele o vor aproba

În „Dosarul Transferurilor” au fost anchetate 12 tranzacții de jucători realizate între 1999 și 2005, în care au fost implicați următorii fotbaliști români:

  • Cristi Dulca (1999) transferat de la Rapid la Pohang Steelers (Coreea de Sud)
  • Iulian Arhire (1999) transferat de la Oțelul la Pohang Steelers (Coreea de Sud)
  • Cosmin Contra (1999) transferat de la Dinamo la Deportivo Alaves (Spania)
  • Ionel Ganea (1999) transferat de la Gloria Bistrița la VfB Stuttgart (Germania)
  • Paul Codrea (2001) transferat de la Dinamo la Genoa (Italia)
  • Florin Cernat (2001) transferat de la Dinamo la Dinamo Kiev (Ucraina)
  • Bogdan Mara (2001) transferat de la Dinamo la Deportivo Alaves (Spania)
  • Nicolae Mitea (2003) transferat de la Dinamo la Ajax (Olanda)
  • Lucian Sânmărtean (2003) transferat de la Gloria Bistrița la Panathinaikos (Grecia)
  • Florin Bratu (2003) transferat de la Rapid la Galatasaray (Turcia)
  • Dan Alexa (2004) transferat de la Dinamo la Beijing Guoan (China)
  • Adrian Mihalcea (2005) transferat de la Dinamo la Chunnam Dragons (Coreea de Sud)

În urma acestor 12 transferuri, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au decis pe 2 octombrie 2008 ca toți cei opt oameni din fotbalul românesc implicați în aceste tranzacții să fie trimiși în judecată. Conform procurorilor, aceștia ar fi cauzat un prejudiciu de 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi din țară și un alt prejudiciu, estimat la 1,5 milioane de dolari, în dauna statului. De atunci, „Dosarul Transferurilor” a trecut prin mai multe etape controversate. Prima instanță, Tribunalul București, a decis după 38 de termene derulate pe parcursul a trei ani și jumătate să îi achite pe toți cei opt inculpați. Procurorii au atacat hotărârea și, după un alt an încărcat cu termene, Curtea de Apel București răsturna decizia primei instanțe: condamnări pe linie pentru Ioan și Victor Becali, Cristi Borcea, George Copos, Mihai Stoica, Gigi Nețoiu, Gică Popescu și Jean Pădureanu. Dintre aceștia, doar ultimii trei au primit pedepse cu suspendare. Și această decizie a fost contestată, de data aceasta de inculpați, iar procesul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, care pe 20 mai trimitea dosarul spre rejudecare la Curtea de Apel București. Ajuns la 67 de termene și cu un nou Cod Penal intrat între timp în vigoare, „Dosarul Transferurilor” își va afla mâine verdictul. 

În ce măsură afectează alegerile FRF?
Dincolo de notorietatea numelor implicate în „Dosarul Transferurilor”, procesul poate avea consecințe directe asupra fotbalului românesc. În funcție de hotărârea instanței de mâine, Gică Popescu află dacă poate sau nu să candideze la alegerile pentru președinția FRF, programate pe 5 martie, la nici 24 de ore după aflarea verdictului. În culise însă, federalii au pregătit o strategie și pentru situația în care Popescu ar fi mâine condamnat la închisoare cu suspendare, așa cum a cerut procurorul. ProSport a dezvăluit acum două săptămâni că, deși statutul FRF i-ar interzice fostului internațional să candideze, actuala conducere a FRF va cere Adunării Generale să hotărască dacă Popescu este eligibil sau nu pentru alegeri.

Ce prevede statutul Federației

  • Să aibă cetățenia română
  • Să aibă studii superioare absolivite cu diplomă de licență
  • Să nu fi suferit condamnări penale cu privare de libertate
  • Să nu fi fost declarat persona non grata de Adunarea Generală a FRF​

Intrat luni seară în direct la emisiunea ProSport Raport de pe www.prosport.ro, Răzvan Burleanu a vorbit și despre posibilitatea ca alegerile să fie amânate după o eventuală condamnare a lui Popescu: „Am auzit zvonuri conform cărora alegerile se vor amâna din cauza crizei din Ucraina. Mi se pare hilar și cred că totul este doar o șuetă. Eu voi fi viitorul președinte, am 78 de voturi asigurate în primul tur de scrutin”. Până luni seară, candidații nu știau exact numărul alegătorilor care vor avea drept de vot la Adunarea Generală de miercuri dimineață.

Sorina Oprițescu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Mama lui Mirel face primele declarații, după ce fiul ei a ucis-o pe studenta la Medicină cu zeci de lovituri de cuțit. Ce a mărturisit în fața sediului de poliție, în ziua în care Andreea a fost condusă pe ultimul drum
Mama lui Mirel face primele declarații, după ce fiul ei a ucis-o pe studenta la Medicină cu zeci de lovituri…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul.
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de el, şi de fata aceea…
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Să-i fie ţărâna uşoară! Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
Să-i fie ţărâna uşoară! Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit de mulți
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit de mulți
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup