Tot Dinamo e favorita

Redactor:
Dan Filoti
Tot Dinamo e favorita
  • Publicat:
  • Actualizat:

Înainte de începerea campionatului, ProSport a riscat un pronostic: Dinamo, campioană. Pe baza valorii loturilor, a sferelor de influență și a informațiilor de culise am ajuns încă din august la această concluzie și nu am ezitat să o facem publică. În ziua când se reia campionatul revenim cu această analiză a șanselor la câștigarea titlului și implicit a sumei imense – mai ales în plină criză – garantate de accesul direct al campioanei în grupele Ligii Campionilor. Criteriile sunt în mare aceleași, cu amendamentul că lipsa banilor lichizi constituie un amănunt ce poate fi hotărâtor. E greu de crezut că va mai exista un buget consistent de „premiere” în indirecte sau că  „fondul pentru arbitri” va fi la fel de mult alimentat.


4 outsideri, 3 favorite, 2 urmăritoare, 1 campioană

Formațiile din prima jumătate a clasamentului sunt înșirate pe distanța a 10 puncte și teoretic totul este posibil. Cu toate acestea, blocul celor nouă poate fi subdivizat. Dinamo, CFR și Steaua formează un grup compact și sunt gata să transforme lupta pentru primele două poziții într-o afacere în trei. Unirea și Poli Timișoara sunt în zona tampon și urmăresc, fiind gata să forțeze mai mult decât locul în Europa League. În fine, Craiova, Rapidul, Argeșul și Vasluiul sunt „outsiderele” și, în funcție de conjunctură, mizează pe înlăturarea adversarelor în lupta pentru Europa. Parcursul fără greșeală și implicarea uneia dintre cele patru în lupta pentru titlu țin de domeniul fantasticului. Concluzia, în urma „upgradării” acestei analize, rămâne aceeași ca astă-vară: Dinamo campioană, Steaua și CFR pe podium. 

 

Dinamo are conducere de cinci stele

Nu e vorba numai de faptul că vara Borcea merge în vacanță cu Lupescu și iarna se duce la meciuri cu Dragomir. Coincidențe considerate irelevante numai de dinamoviști. Așa cum nu poate fi dovedită legenda. „Dinamo are trei-patru meciuri serioase. Derby-urile! Restul se rezolvă” e o frază care a tot fost rostită de către chibiții mai mult sau mai puțin oficiali din lumea fotbalului. Ca un amănunt, startul returului este de vis: Pandurii, Gaz Metan, CS Otopeni și Gloria Buzău. În mod normal, asta se traduce în 12 puncte.
„Câinii“ sunt puternici pe toate fronturile. Au un antrenor valoros și abil, plus un nucleu de fotbaliști cu experiență incontestabilă. Conducere, bancă tehnică, lot. Ingredientele perfecte. Ce i-ar putea opri din drumul către visul permanent: Liga Campionilor? Metehnele acționarilor de a se certa când le e lumea mai dragă ori un scandal de proporții. Un posibil flagrant, o capcană în care să cadă cei de la Dinamo.

CFR, mai pe teren decât anul trecut

La Cluj sunt tensiuni interne. Efectele energiei umane și materiale cheltuite pentru eventul de anul trecut și pentru participarea în grupele Ligii s-ar putea să se vadă în acest retur. Banii băgați în construcția stadionului plus eșecul din perioada de transferuri – clujenii mizau ca meciurile bune din Liga Campionilor „să-i vândă” pe Culio sau Dubarbier sau măcar pe unul dintre ei pe milioane de euro – se adaugă problemelor de cash pe care le acuză și firmele principalului finanțator clujean. Creditul pe care îl aveau în structurile federale pare și el mult diminuat în comparație cu anul trecut. Rămâne totuși valoarea incontestabilă a lotului, întărirea conducerii tehnice și simpatia politică, premierul Boc, ex-primar al Clujului, fiind un prieten declarat al CFR-ului și al lui Paszkany. Experiența trecutului ne-a demonstrat că astfel de relații pot conta. Nicolae Văcăroiu s-a bucurat din calitatea de premier la un titlu al Rapidului, așa cum și Adrian Năstase și-a chemat la Palatul Victoria pentru decorare echipa favorită, Dinamo.
 

Steaua sau tactica adormirii vigilenței

Aparent, Steaua pare că a pierdut enorm prin plecarea lui Mirel Rădoi. Atât fotbalistic, cât și din forța morală. Așa cum dezinteresul mimat al lui Becali îi poate trimite pe o pistă falsă pe cei ce nu îl cunosc. Nu au mai fost făcute transferuri, așa cum fanii erau obișnuiți și, apropo de fani, ei se află într-un război declarat cu patronul echipei. Sunt câteva minusuri care pot fi compensate de un lot totuși omogen și de un antrenor, Marius Lăcătuș, a cărui determinare s-a dovedit că poate fi nu numai mobilizatoare, ci și decisivă, nu mai devreme de sezonul trecut, când Steaua s-a aflat într-o situație asemănătoare înaintea returului. Este de așteptat ca Steaua să fie urmărită, metodele lui Becali fiind arhicunoscute. Inventiv, spontan și luptător, acesta din urmă poate surprinde. Cu atât mai mult cu cât are aliați puternici. Și nu e vorba numai de verii săi… Plus că disponibilitatea sa de a plăti (prime, premieri etc.) îl face de temut și în vremuri de criză.

 

Poli forțează, Unirea slăbește

Eventuala și, până la urmă, meritata decizie de primire a punctelor de către Poli i-ar plasa pe bănățeni în grupul celor trei. Chiar dacă nu strălucitor, lotul este echilibrat, iar Gabi Balint are toate argumentele să țină sus ștacheta ridicată de cehul Uhrin. Statutul de Gică-contra al lui Iancu față de FRF nu poate fi compensat însă nici măcar de alianța Chivorchian-Dragomir. Plus că banii vin în valuri la Timișoara. Perioadele de restriște alternează cu cele în care se oferă sume colosale în aceste vremuri pentru doi jucători de la Sportul Studențesc. Unirea pare acum o echipă care i-a cam rămas mică lui Dan Petrescu. Nu prea se mai potrivește cu ambițiile unui antrenor dedicat și al unui conducător dibaci. Despre Bucșaru, patronul din umbră,  se spune că ar fi ajuns la fundul sacului și că ar fi urmărit de creditori. Chiar dacă are cheltuieli incomparabil mai mici decât ale celorlalte și relația cu Kassai, eminența cenușie din FRF, stă în picioare, și prin plecarea lui Mara forța ialomițenilor pare considerabil diminuată față de finalul turului.

 

Oltenii, giuleștenii, piteștenii, vasluienii vor o minune

Ocupantele locurilor 6, 7 și 8 sunt acum la o victorie de ultima poziție a podiumului și nici Vasluiul de pe locul 9 nu e departe. Tinerețea e argumentul lui Mititelu, ambiția și faptul că afacerile în domeniul alimentar merg sunt atuurile lui Penescu. În plus, Porumboiu a și investit consistent, pe lângă faptul că și el stă destul de liniștit, investițiile sale în domeniul agricol părând securizate comparativ cu adversarii cu banii blocați în investiții imobiliare. Rapid e, ca de obicei, atipic. Situație incertă la nivelul patronatului și al conducerii, lot solid și imprevizibil cuvânt de ordine. 

 


"Va fi o luptă în trei pentru titlu, între noi, Dinamo și Steaua, dar cred că echipa lui Mircea Rednic este favorită în acest moment"
– Ales Jindra, antrenor CFR Cluj

"CFR este favorită la titlu, apoi Dinamo, Steaua, Timișoara și Craiova. Abia apoi ne putem clasa noi și FC Brașov. Unirea nu se bate la titlu, ci pentru locul 6. Dacă mergem în UEFA, suntem cei mai fericiți. În retur, echipele mari tot timpul ies la suprafață" – Dan Petrescu, antrenor Unirea Urziceni


"Chiar dacă nu am făcut niciun transfer, cred că putem câștiga campionatul. Șansele Stelei la titlu sunt la fel de mari ca ale lui Dinamo" – Marius Lăcătuș, antrenor Steaua

 

"Timișoara ia titlul. De ce cred asta? Pentru că așa cum în tur am făcut 35 de puncte, tot atâtea cred că putem face și în retur, dacă nu mai multe" – Marian Iancu, patron Timișoara

 

"Dacă Dinamo nu va avea parte de accidentări, vă spun sigur că noi deținem cele mai mari șanse să luăm campionatul. Avem de departe cel mai bun lot" – Cristi Borcea, președinte executiv Dinamo

 

 

 

"Dacă batem în Ghencea și ni se dau punctele cu Dinamo la Lausanne, intrăm în lupta pentru titlu" – Adrian Porumboiu, finanțator FC Vaslui
 


"Favorite la titlu sunt, în această ordine, CFR, Rapid, Dinamo, Urziceni și Timișoara doar dacă își ia punctele înapoi. Steaua, la cum a jucat în amicale, nu are nicio șansă"
– Marian Rada, antrenor Rapid

 

5,4 milioane de euro este suma minimă pe care o câștigă echipele calificate în grupele Ligii Campionilor

3 milioane de euro este suma minimă pe care o câștigă echipele calificate în grupele Europa League, unde ar putea ajunge în urma tururilor preliminare maximum cinci formații din România

Dan Filoti / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu regretă decizia luată. „Nu mă deranjează”
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu regretă decizia luată. „Nu mă…
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant…
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la 57 de ani
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la 57 de ani
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume…
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Mesaj printre lacrimi al văduvei lui Costel Corduneanu, la o săptămână după ce şi-a înmormântat soţul: Aşa cum îţi doreai mereu!
Mesaj printre lacrimi al văduvei lui Costel Corduneanu, la o săptămână după ce şi-a înmormântat soţul: Aşa cum îţi doreai…
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
CLIENȚII LIDL România trebuie să știe. Anunțul a fost făcut chiar ÎNAINTE de Paște
CLIENȚII LIDL România trebuie să știe. Anunțul a fost făcut chiar ÎNAINTE de Paște
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Sexsomnia: O tulburare de somn jenantă despre care nimeni nu vrea să vorbească
Sexsomnia: O tulburare de somn jenantă despre care nimeni nu vrea să vorbească
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în…