România ar putea avea un complex sportiv ultra-modern, cu stadion nou şi sala polivalentă de mare capacitate. Mingea e acum în terenul Companiei Naţionale de Investiţii

17 iul 2019 5052 afişări Liga 1
România ar putea avea un complex sportiv ultra-modern, cu stadion nou şi sala polivalentă de mare capacitate. Mingea e acum în terenul Companiei Naţionale de Investiţii
  • Sportul din Timişoara ar putea avea şansa să renască datorită unei infrastructuri moderne, pe model clujean! La Compania Naţională de Investiţii (CNI) s-au predat terenuri pentru o sală polivalentă de 16.000 de locuri şi un stadion modern.
  • Dacă Guvernul României va aloca bani pentru cele două investiţii, în oraşul de pe Bega ar putea apărea un nou stadion, pe locul actualului ”Dan Păltinişanu” şi o sală nouă, chiar lângă arena de fotbal!

Timişoarei i s-a promis o sală polivalentă de 16.000 de locuri, care, pe lângă meciuri de baschet, handbal sau volei, ar putea găzdui şi concerte şi spectacole, încă de dinainte de Europeanul de baschet feminin din 2015. Guvernul României nu a găsit însă bani în trecut pentru o asemenea investiţie.

În şedinţa de Consiliu Local Timişoara de luni, 15 iulie, aleşii timişoreni au votat predarea terenului din spatele stadionului ”Dan Păltinişanu” pentru sala polivalentă. Concret, este vorba de fosta parcare a arenei, precum şi terenurile de antrenament actuale, utilizate vara aceasta de ACS Poli.

Astăzi, 17 iulie, în plenul Consiliului Judeţean Timiş, aleşii judeţeni au votat pentru predarea terenului de sub stadionul ”Dan Păltinişanu” către CNI. De altfel, în campania electorală, Ministrul Dezvoltării Daniel Suciu a precizat că guvernul PSD-ALDE vrea să ridice noul stadion la Timişoara. Iniţial, s-a vorbit oficial că terenul trebuie predat gol, aşadar, actualul stadion trebuia prima dată dărâmat. Până la urmă, în iunie, preşedintele CJ Timiş, Călin Dobra, a punctat că nu se va mai demola nimic până când CNI nu va aproba investiţia şi nu va avea studiul de fezabilitate şi proiectul gata.

Printr-o postare pe pagina sa de Facebook, Călin Dobra a spus că noul stadion care se va ridica la Timişoara va avea 30 de mii de locuri şi va costa 50 de milioane de euro.

”Stadion nou pentru Timişoara!
Aşa cum am promis, reuşim să construim un stadion nou în capitala Banatului, chiar dacă părea de necrezut pentru unii! Stadionul ”Dan Păltinişanu”, aşa cum îl ştim cu toţii, este tot mai aproape să devină istorie pentru că am votat astăzi, în şedinţa de Consiliul Judeţean, predarea către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin Compania Naţională de Investiţii, a terenului.
Actuala construcţie va fi demolată iar pe locul e
i, C.N.I. va construi un stadion nou, cu 30.000 de locuri, în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro, la standarde moderne, aşa cum Timişoara merită de mult timp.
Consiliul Judeţean Timiş va asigura racordurile la utilităţi, suprafeţele de teren pentru depozitarea şi organizarea şantierului.
Sunt sigur că n-o să fim ocoliţi de nostalgie, în momentul în care stadionul actual este la pământ pentru că este o bucată din istoria sportului bănăţean şi naţional dar trebuie să facem loc performanţei, în condiţii moderne”
, a scris preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.

Problema rămâne complexă şi din punct de vedere politic

Ideea unei săli de mare capacitate lângă noul stadion, care va avea tot 30.000 de locuri, aproape ca actualul, este una de succes în oraşele mari din România.

Vorbim de o situaţie similară la Cluj sau Craiova, oraşe unde emulaţie pentru sport e net superioară stării de plictiseală din sportul timişorean. Rămâne însă de văzut dacă CJ Timiş nu va preda la CNI şi propunerea sa pentru terenul pentru sala polivalentă, un teren aflat în afara Timişoarei, la intrarea în comuna periurbană Giroc, din sudul capitalei Banatului, departe de racordul la autostradă sau aeroport.

De altfel, atât pentru stadion, cât şi pentru sală, PNL şi PSD s-au şicanat reciproc în Timişoara de ani de zile. Noul Cod administrativ adoptat de Guvern a limpezit puţin apele, în sensul că proiectele de patrimoniu referitor la terenurile din domeniul public pot fi votate cu majoritate simplă, şi nu cu două treimi din numărul consilierilor locali sau judeţeni, ca până acum. Premisele jocurilor politice au scăzut, iar CNI va decide acum dacă face investiţiile la Timişoara şi când, pentru că terenurile necesare le-a primit deja.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.