O stea uitată! El e unicul fotbalist din istoria României care a cucerit titlul de golgheter în trei rânduri, cu două echipe diferite: "U" şi CFR!

18 nov 2011 5299 afişări Liga 1
O stea uitată! El e unicul fotbalist din istoria României care a cucerit titlul de golgheter în trei rânduri, cu două echipe diferite: "U" şi CFR! O stea uitată! El e unicul fotbalist din istoria României care a cucerit titlul de golgheter în trei rânduri, cu două echipe diferite: „U” şi CFR! (caiet 18 noiembrie)

Mihai Adam este unicul fotbalist din istoria României care a cucerit titlul de golgheter în trei rânduri, cu două echipe diferite: "U" şi CFR! Niciuna dintre concitadinele clujene nu făcea parte atunci din elita fotbalului autohton.

"A devenit la 34 de ani pentru a treia oară golgheterul ţării, performanţă depăşită doar de Gheorghe Constantin şi de Ion Oblemenco (de patru ori), dar la ce echipe? Steaua şi Craiova! Important, nu? Ultimii doi au fost victimele faptului că proveneau de la echipe de provincie. E un lucru unicat că nu au cochetat cu echipa naţională. A fost un vârf complet! Dar ca la noi la nimeni ...", sublinia doctorul Constantin Rădulescu în cartea sa, "O viaţă închinată fotbalului".

Mihai Adam (71 de ani), căci despre el este vorba, este unul dintre cei mai prolifici marcatori din istoria primei divizii româneşti. A fost de trei ori cel mai bun marcator al ţării, de două ori cu "U", în ediţiile 1964-1965 şi 1967-1968, şi încă o dată cu CFR, în campionatul 1973-1974. Astăzi, Adam este ţintuit, la braţ cu soţia sa, în propria suferinţă, iar orice tentativă de a-i lua un interviu se loveşte de refuzul consoartei. O problemă intimă, despre care toţi foştii săi colegi evită să vorbească. "Mihai a venit la noi de la Câmpia Turzii, din eşalonul al doilea. Era un băiat modest, care visa să joace la «U» şi să termine o facultate. Lucru care s-a şi întâmplat. El a devenit ulterior inginer mecanic", îşi aminteşte fostul său antrenor, venerabilul Nicolae Szoboszlay, despre Mihai Adam, un fotbalist provenit dintr-o familie cu 11 fraţi şi condiţii de viaţă precare, care la 22 de ani îşi punea "şapcă roşie".

Puncheur ocolit de naţională

Szoboszlay dezvăluie şi calităţile fostului golgheter. "Avea forţă, detentă, lovitură de cap extraordinară, pe de o parte, dar şi tehnică în regim de viteză şi simţul porţii. Era robust, foarte bine clădit. A fost printre puţinii fotbalişti compleţi ai ţării", susţine antrenorul emerit. Cu toate acestea şi în ciuda celor trei titluri de golgheter cucerite, dar şi a eficienţei sale proverbiale, Adam n-a ajuns la naţională şi nici la una dintre echipele mari ale campionatului. "Atunci nu exista mirajul banilor şi lui îi convenea situaţia de la «U» sau, ulterior, de la CFR. La "studenţi" a terminat o facultate care l-a ajutat mai târziu să profeseze, iar în Gruia avea asigurat un loc de muncă. Erau argumente realiste în vremea aceea pentru a nu fi tentat să pleci. În plus, nici nu avea cine să-l propună sau să insiste pentru el pe atunci", explică Szoboszlay.

Le-a dat şapte "câinilor" într-un an!

Mihai Adam povestea într‑un interviu acordat în urmă cu 11 ani felul în care a izbutit să câştige primul titlu de cel mai prodigios marcator al Diviziei A. "Am reuşit şi datorită conlucrării cu Zoli Ivansuc. În careul advers mă simţeam în largul meu. Fără falsă modestie, pot să spun că dominam lupta aeriană, fiind posesorul unei detente de invidiat, iar în jocul pe jos găseam cele mai bune căi de rezolvare a duelurilor unu la unu, pe care le câştigam mai mereu. În faţa porţii nu ezitam, trăgeam din orice poziţie, pentru că simţeam unde şi când trebuie să şutez. Eram un atacant oportunist, ştiam când trebuie să iau jocul pe cont propriu, şi de multe ori acest lucru mi-a reuşit", spunea Adam, care a rememorat două episoade antologice din sezonul 1967-1968, când a ieşit din nou primul în ierarhia înaintaşilor, ambele petrecute în partidele cu Dinamo.

"În tur, Nelu Nunweiller m-a primit «bine», spunându-mi: «Ce vrei să faci, măi, uscatule, pe-aici, pe lângă mine ?». Nu ştiu ce făcusem, dar scorul a fost 4-2 pentru noi, iar eu am înscris toate golurile! Asta este jumătatea poveştii, pentru că a venit şi returul, la Cluj. Aici am bătut Dinamo cu 5-0 şi de data aceasta am marcat trei goluri. Nu îmi venea să cred. Într-un singur sezon, în două confruntări, am reuşit să marchez celebrei echipe bucureştene care «tăia şi spânzura» în campionat nu mai puţin de şapte goluri. În scurt timp, această performanţă a făcut ocolul ţării şi toată lumea era curioasă să-l vadă pe autorul acestei minuni", jongla pe atunci Adam cu amintirile.

Recordurile lui Mihai Adam

- A marcat 160 de goluri în prima ligă, depăşindu-l pe Titus Ozon, după 15 ani în care acesta a deţinut supremaţia pe plan naţional.

- În sezonul 1973-1974, când a ieşit pentru a treia dată golgheter, a marcat de 23 de ori, cu trei reuşite mai mult decât jumătate din toate golurile CFR-ului din acel sezon, când echipa din Gruia se salvase in extremis de la retrogradare.

- A marcat 108 goluri, în 226 de partide de campionat, pentru "U", pentru care a jucat nouă ani.

- A "perforat" de 50 de ori porţile adverse, în 114 partide la CFR, toate în Liga I.

4partide a strâns Adam în cupele europene, toate în tricoul lui "U", marcând şi un gol

9selecţii a adunat Adam în naţionala Under 23 a României, înscriind două goluri

Mihai Adam duce dorul derby-urilor de altă dată dintre "U" şi CFR

CV Mihai Adam

Data şi locul naşterii:

3 iulie 1940, la Câmpia Turzii

Echipe:

1957-1962 ISCT

1962-1972 "U" Cluj

1972-1976 CFR Cluj

* După retragere, a profesat ca inginer, în paralel fiind şi arbitru internaţional

"A fost printre cei mai mari atacanţi din istoria fotbalului nostru, un om extrem de modest şi de serios. Sârguinţa şi perseveranţa l-au ajutat să-şi pună în valoare extraordinarele calităţi şi să fie prolific în fiecare sezon!", Remus Câmpeanu, fost căpitan "U" Cluj

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.