Nu renunțăm: Jos Nașu! Jos Mitică!** ProSport va demara inițiativa de schimbare a Legii 4! Vezi cum s-a trăit în tribune prima etapă din 2012 GALERIE FOTO

  • Publicat:
  • Actualizat:

NU e o campanie ProSport. O spun răspicat, deși poate mi-ar plăcea să fie, „Jos Mitică! Jos Nașu!” nu e o campanie ProSport, e o campanie a tuturor românilor sătui de felul în care e condus fotbalul românesc. Nu știm câți sunt ei astăzi, poate se va face un sondaj, până atunci ne permitem să credem din experiență că sunt majoritari. ProSport și-a asumat riscul de-a alege o parte în acest conflict. Uneori presa trebuie să renunțe la neutralitate și am decis să o facem acum deschis, pe față, fără nicio reținere. Au fost ani în care am crezut că doar relatarea neregulilor va provoca într-un final îndreptarea lucrurilor. S-a dovedit că nu e așa. Din punctul nostru de vedere, astăzi singura soluție e schimbarea conducerii fotbalului românesc.

Pagina-manifest va apărea în fiecare weekend
Așa s-a născut pagina „Jos Mitică! Jos Nașu!”. Ea va fi publicată de ProSport în fiecare weekend până nu va mai fi util, necesar sau posibil, cu riscul ca ziarul să rămână interzis pe stadioane. Interdicția aceasta e doar ultima dintr-o serie fără sfârșit de abuzuri, ilegalități sau doar măgării. Sâmbătă, prezent la Rapid – U. Cluj, am aflat mai degrabă întâmplător că în ședința tehnică dinaintea oricărei partide s-a transmis că este interzis accesul pe stadion cu ziarul ProSport, oricine va fi prins cu el urmând a fi evacuat. „Ce facem aici, revoluție?”, a fost mesajul care a însoțit interdicția. Propagarea știrii a generat disperarea în special la LPF, cu Dumitru Dragomir străduindu-se să explice o situație inexplicabilă.

„Este inadmisibil ca un ziar să incite la violență și la exterminare. Dacă voiau să ne dea jos, trebuia să spună «să fie schimbați», nu «Jos!». Ei vor moartea noastră, vor să ne extermine! Jos înseamnă când ești mort! La stadion ai voie cu bannere «Hai Rapid, Hai Steaua, Hai Dinamo!» Dar ei vor să mă omoare! E incitare la violență! Dacă vrei schimbarea mea, nu strici spectacolul sportiv. Faci o cerere la primărie și iei autorizație de protest. Nu trebuie să inciți la exterminarea mea!„, Dumitru Dragomir

„Jos!” nu e un mesaj violent
Deși nu ne adresăm copiilor de grădiniță, pare-se că e necesar să precizăm că „Jos”, ca interjecție, conform Noului Dicționar Explicativ al Limbii Române „(exprimă dezaprobarea față de cineva sau ceva) La o parte! Să plece! Să fie destituit din post!” Nu e vorba nicăieri nici de moarte, nici de exterminare. Le dorim și lui Dumitru Dragomir, și lui Mircea Sandu sănătate și pe această cale. Nu e vorba nici de incitare la violență, ci doar de atitudine, opinie, opțiune, libertate de exprimare, într-un cuvânt democrație. Violența poate doar strica acest demers, dar asocierea ei cu opinia a sute de mii de suporteri din țara asta este nedreaptă! NU încurajăm violența, NU încurajăm limbajul violent sau obscen, NU încurajăm dezordinea!

Forțele de ordine, simple unelte
Mai gravă decât aberația lui Dragomir este atitudinea statului, prin reprezentanții săi. Jandarmeria se dovedește încă o dată unealta LPF și FRF, ba mai mult, până la un punct este unealtă cu legea în mână! În cazul concret al mesajului „Jos Mitică!” este însă evident și în afara Legii lui Mitică, nu doar în afara Constituției. Dar aberantă este încă din start decizia ca autoritatea supremă la un meci de fotbal, peste Jandarmerie, să fie un observator al LPF, între aceștia fiind în general oameni depășiți, a căror singură calitate este că se află în grațiile lui Dragomir.

Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credințelor și libertatea creațiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.
Cenzura de orice fel este interzisă

Constituția României

Mitică e peste Legea lui Mitică!
Conform Legii 4 / 2008, este interzis accesul cu „simboluri, sloganuri ori texte cu conținut obscen sau care incită la denigrarea țării, la xenofobie, la ură națională, rasială, de clasă ori religioasă, la discriminări de orice fel și violență”. Mesajul „Jos Mitică! Jos Nașu!” nu se încadrează nicăieri decât în imaginația lui Dumitru Dragomir, care visează teroriști dornici să-l extermine și să cucerească LPF. Cu atât mai puțin se încadrează bannerul „Mitică la brutărie!”, ridicat de fanii dinamoviști la meciul cu Gaz Metan, care a fost confiscat de forțele de ordine. O idee inspirată care a atins exact ce și-a propus – să sublinieze absurdul la care s-a ajuns în România.

Astfel de comportamente abuzive denotă mentalitatea de „stat în stat” și poziționarea deasupra legii pe care cele două structuri de conducere a fotbalului (FRF și LPF) nici măcar nu se mai feresc să o afișeze. Considerăm cu atât mai grav faptul că instituții ale statului ce au ca misiune apărarea legii se transformă în executanții unor ordine și reguli situate în afara cadrului legal impuse de entități private
Răzvan Marin, ActiveWatch

Sigur că acum Jandarmeria neagă că a avut misiunea de a interzice accesul cu ziar, deși Dragomir recunoaște public că a dat-o, iar experiența oamenilor la fața locului o confirmă.

La ședința de organizare de dinaintea partidei Dinamo – Gaz Metan, observatorul LPF și reprezentanții clubului gazdă au hotărât, de comun acord, ca pe stadion să nu se intre decât cu bannere care au legătură cu susținerea echipei. Stadionul nu este un loc de protest!
Georgian Enache, purtător de cuvânt Jandarmerie

Cum s-a ajuns la cenzură
Aproape că te lasă fără glas atitudinea unui banal purtător de cuvânt al Jandarmeriei. Radu Chiriță, doctor în drept constituțional și președintele Asociației de Studii în Dreptul Constituțional și Drepturilor Omului, explică extrem de clar absurdul situației. „Potrivit Constituției, cenzura de orice fel este interzisă. Interzisă. În niciun alt domeniu al vieții în România nu mai există așa ceva. Sigur, nu e normal să fie afișate mesaje insultătoare sau violente sau care lezează societatea în vreun fel, dar asta nu înseamnă că un jandarm poate să îmi interzică să intru cu el la meci. Asta înseamnă că, dacă afișez un astfel de mesaj, pot fi sancționat contravențional sau penal, în urma unei proceduri în care ajung la un judecător. Un mesaj de genul «m… X» nu are ce căuta pe un stadion, dar asta se face prin sancționarea celui sau celor care le afișează”, detaliază Radu Chiriță pe blogul său, după România – Uruguay.

Este ilegal să interzici accesul cu ziare în stadion! LPF nu stabilește cu ce are sau nu are voie un om să intre pe stadion, pentru că aceste lucruri sunt deja prevăzute de lege
Radu Chiriță, avocat

Amenințări cu Codul Civil
Discursul delirant al lui Dumitru Dragomir a continuat cu amenințarea că va da în judecată pe toată lumea, în cazul ăsta concret ProSport, pentru publicarea fotografiei lui, pe baza noului Cod civil! Atât! Hai să încercăm să lămurim pe scurt și asta. Noul Cod Civil vorbește despre respectarea vieții private, iar noi strigăm „Jos Mitică!” din viața publică. Chiar și la capitolul „Publicitatea vieții private” există o precizare – „Fac excepție cazurile în care utilizarea prezintă un interes public”.

Nu-i putem schimba, dar îi putem contesta
Dreptul lui Dragomir de a se adresa Instanței este însă constituțional. Așa cum este însă și libertatea noastră, a tuturor, de a ne exprima opinia. Cu atât mai mult cu cât la TOATE meciurile din această etapă s-au auzit scandările împotriva lui Sandu și Dragomir! 10.000 în Giulești, 20.000 pe Arena Națională, zeci de mii în total pe celelalte stadioane! Asta ne întărește convingerea că avem dreptate în demersul nostru și ne dă putere să mergem mai departe. Chiar dacă, o știm bine, decizia e mâinile altora. Șeful LPF e ales de cluburile din Liga I, șeful FRF de toate cluburile de fotbal. Ei pot să-l schimbe, ei pot să-și dea demisia, noi avem dreptul să protestăm! Și dacă e un for privat – deși nu e, FRF e o Federație!


Vom demara inițiativa de schimbare a Legii 4

Ca parte concretă a campaniei „Jos Mitică!”, în paralel cu cererea de schimbare a conducătorilor din fotbal, ProSport va demara inițiativa de modificare a Legii 4 împotriva combaterii violenței pe stadioane, astfel încât să respecte Constituția și să nu mai permită abuzuri. Vom consulta avocați, vom contacta parlamentari, vom strânge semnături, vom face tot ce stă în dreptul cetățenilor pentru a îmbunătăți o lege necesară, dar abuzivă în acest moment. Mai multe detalii, mâine în ProSport


Cum continuă protestul

ProSport publică în fiecare week-end pagina-manifest. Vino cu ea la meci

Pe 24 martie, miting al suporterilor Universității Craiova, în Piața Victoriei din București

Facebook – Dați SHARE paginii interzise din ProSport

Twitter – Folosiți hashtag #josMitica și #josNasu


Un text scris de jandarmi și de un fost conducător de club al Securității nici nu putea să arate altfel. Ceea ce este îngrijorător este unanimitatea cu care Parlamentul a acceptat
Radu Chiriță, avocat, despre Legea 4

Dictatura lui Dummy-tru Dragomir. Fanii nu au voie cu ziarul pe stadion
sport.ro

Jos Mitică? Jos Nașu? Băgați ProSport la dubă!
Digitalsport.ro

Dictatura din fotbalul românesc capătă accente comice: Liga Profesionistă de Fotbal a interzis fanilor să introducă pe stadion ziarul ProSport care avea o pagină-manifest
Adevărul

Ceva e, totuși, mortificator, în toată povestea. Dar nu titlul ziarului, ci realitatea însăși, cu Sandu și Dragomir neînțelegând că le-a expirat mandatul.
Cătălin Tolontan, redactor-șef Gazeta Sporturilor

Mitică Dragomir, în pericol de exterminare… la brutărie!
ionutiancu.ro

 

Pe aceeași temă
Cununie-șoc în Iași. Cu cine s-a măritat Valentina, tânăra de 26 de ani din imagine
Cununie-șoc în Iași. Cu cine s-a măritat Valentina, tânăra de 26 de ani din imagine
Imagini cu Anamaria Prodan goală-puşcă, scăpate pe internet. Impresara a găsit vinovatul: „Ea le-a furat, sută la sută şi le-a dat” FOTO
Imagini cu Anamaria Prodan goală-puşcă, scăpate pe internet. Impresara a găsit vinovatul: „Ea le-a furat, sută la sută şi le-a dat”…
30 noiembrie şi 1 decembrie, zile libere legale. Ce compensaţii trebuie să primeşti de la angajatorul tău dacă lucrezi în aceste zile
30 noiembrie şi 1 decembrie, zile libere legale. Ce compensaţii trebuie să primeşti de la angajatorul tău dacă lucrezi în…
Barca, gata de orice pentru jucătorul lui City! Laporta i-a trimis o listă lui Guardiola cu 7 fotbaliști la care renunță
Barca, gata de orice pentru jucătorul lui City! Laporta i-a trimis o listă lui Guardiola cu 7 fotbaliști la care…
Preşedintele, internat cu COVID la secţia ATI a Spitalului militar
Preşedintele, internat cu COVID la secţia ATI a Spitalului militar
Adevărul despre starea lui Vârciu! Veștile sunt crunte: 'Toate analizele pe care le-am făcut...'
Adevărul despre starea lui Vârciu! Veștile sunt crunte: 'Toate analizele pe care le-am făcut...'
Cum arată bărbatul cu cel mai mare organ genital din lume. Măsoară 34.3 cm
Cum arată bărbatul cu cel mai mare organ genital din lume. Măsoară 34.3 cm
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Bătrânii vor da test de conducere în realitate virtuală pentru a-și păstra permisul
Bătrânii vor da test de conducere în realitate virtuală pentru a-și păstra permisul
Câte clase are Mihai Petre, de fapt. Îți vei schimba radical părerea despre celebrul dansator
Câte clase are Mihai Petre, de fapt. Îți vei schimba radical părerea despre celebrul dansator
ȘOC TOTAL ÎN GERMANIA! Decizia luată în cea mai puternică țară din UE
ȘOC TOTAL ÎN GERMANIA! Decizia luată în cea mai puternică țară din UE
Povestea incredibilă a căpitanului român Dan Sandu, care a rămas mort în frigiderul navei, lângă fructele şi legumele echipajului, timp de 6 luni
Povestea incredibilă a căpitanului român Dan Sandu, care a rămas mort în frigiderul navei, lângă fructele şi legumele echipajului, timp…
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Înțelegere pentru introducerea certificatului verde la locul de muncă. Anunțul premierului Nicolae Ciucă
Înțelegere pentru introducerea certificatului verde la locul de muncă. Anunțul premierului Nicolae Ciucă
Mișcarea prin care LG a luat fața Samsung pe televizoare. Oferta e foarte atractivă
Mișcarea prin care LG a luat fața Samsung pe televizoare. Oferta e foarte atractivă
Un hectar de teren costă mai mult în România faţă de Franţa sau Ungaria. Iată ce arată datele Eurostat
Un hectar de teren costă mai mult în România faţă de Franţa sau Ungaria. Iată ce arată datele Eurostat
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi preoți
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi preoți
Calendarul Pirelli 2022, realizat de Bryan Adams. Iată cele mai senzuale imagini | FOTO
Calendarul Pirelli 2022, realizat de Bryan Adams. Iată cele mai senzuale imagini | FOTO
Dezastru pentru şoferi: După City Insurance, încă o firmă de asigurări RENUNŢĂ să mai vândă RCA
Dezastru pentru şoferi: După City Insurance, încă o firmă de asigurări RENUNŢĂ să mai vândă RCA
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e terifiant
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e terifiant
Gina Pistol, pentru prima dată la Chefi la cuțite, după ce a devenit mamă. Reacția neașteptată a celor trei chefi: ”Ce e așa liniște?” / VIDEO
Gina Pistol, pentru prima dată la Chefi la cuțite, după ce a devenit mamă. Reacția neașteptată a celor trei chefi:…
Imaginile momentului! Cum se comportă de fapt Reghe cu noua iubită
Imaginile momentului! Cum se comportă de fapt Reghe cu noua iubită
Mașina care seamănă IZBITOR de mult cu Dacia a ajuns pe ALIBABA. Preț + FOTO
Mașina care seamănă IZBITOR de mult cu Dacia a ajuns pe ALIBABA. Preț + FOTO
FOTO. Karmen, fiica lui Adi Minune, și-a etalat „silicoanele” în costum de baie
FOTO. Karmen, fiica lui Adi Minune, și-a etalat „silicoanele” în costum de baie
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
<