Mihai Mironică prefaţează marele derby dintre Steaua şi Dinamo: ”Să nu crezi ce spune Popa”

8 aug 2015 6098 afişări Comentează şi tu Liga 1
Mihai Mironică prefaţează marele derby dintre Steaua şi Dinamo: ”Să nu crezi ce spune Popa”

Când Adi Popa va intra pe gazonul Arenei Naţionale si îi va auzi pe cei 9000 de căini cântând în cea mai spectaculoasa peluză din Liga 1, cea dinamovistă, va înţelege probabil si el că cea mai intensă rivalitate din istoria fotbalului nostru nu depinde de o serie de rezultate care au balansat in ultimii ani către una dintre cele două echipe. Măcar Adi Popa ar fi avut o scuză cand spunea recent ca Steaua-Dinamo nu mai este un derby dacă era din Prundu Bârgăului, dar el a fost crescut in tribuna stelistă, ar trebui sa simtă altfel o asemenea chestiune.

În ultimul sfert de veac, Liverpool, cea mai galonată echipa englezească din istorie, n-a mai câştigat niciodată campionatul. In acest răstimp, Manchester United, eterna rivală, a cucerit titlul de o mulţime de ori, depăşind-o pe Liverpool in ierarhia palmaresului intern. Dar chiar şi în acest context, n-ar putea să apară vreun Adi Popa de Old Trafford să declare ritos pe la tv că United-Liverpool nu mai este cea mai profundă rivalitate din fotbalul englez, marele derby al celor care au dat lumii acest joc sublim. Asta pentru că, o dată, pe Old Trafford nu prea are cum să apară vreun Adi Popa, cel care deunăzi îi cerea lui Duckadam să treacă mai des pe la antrenamente să vadă cum se pregăteşte el. Şi apoi, dacă printr-un nu ştiu ce accident, un Adi Popa ar comite o astfel de blasfemie pe Old Trafford, imediat ar fi pus la locul lui de un fotbal care ştie să-şi respecte instituţiile.

Steaua-Dinamo este coloana vertebrală a fotbalului nostru. S-a format într-un anumit context, dar nu ne putem dezice de istoria noastră. Până la urmă, Real-Barca este coloana vertebrală a fotbalului spaniol şi nimeni nu loveşte în această temelie cu influenţa dictatorului Franco în istoria acestui derby. Aşa cum Steaua Rosie-Partizan rămâne fundamentul fotbalului sârbesc cu tot betonul comunist care a consolidat acest fundament

Duminică seara, fotbalul romanesc va izbucni din nou intens, după pâlpâielile din fiecare etapă care strâng în jurul lor cate un pâlc de toropiţi. Steaua este în continuare mai bună decât Dinamo, chiar şi cu una dintre cele mai slabe echipe steliste din ultimii 25 de ani. Dinamo este la minimul său istoric în ceea ce priveşte capacitatea de a atrage jucători buni. Deja fanii dinamovişti, copleşiţi de mediocritatea în care s-a afundat echipa lor, se entuziasmează şi la un obez venit la Dinamo ca la o clinică cu tratamente de slăbire. Dar, dincolo de faptul că Steaua-Dinamo a ajuns un biet epigon a ceea ce a fost unul dintre marile meciuri ale Europei in anii '80, el rămâne sângele care circulă prin acest corp aproape amorf numit Liga 1.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.