Istoria ultimelor șase sezoane din duelul celor mai puternice echipe din vestul României!** CFR – Poli 7-0

Redactor:
Daniel Lup
Redactor:
Radu Faur
  • Publicat:
  • Actualizat:
Istoria ultimelor șase sezoane din duelul celor mai puternice echipe din vestul României!** CFR - Poli 7-0

CFR Cluj și Poli Timișoara s-au ridicat deodată în fotbalul mare
din România, în sezonul 2004-2005. Conduse de patroni cu foarte
mulți bani, ambele echipe au investit masiv, dar numai clujenii au
reușit să și obțină rezultate. Scorul la trofee este categoric în
favoarea celor din Gruia, dar, în acest sezon Poli mai aproape ca
niciodată de primul titlu din istorie. Cu trei zile înainte de
derby-ul de la Cluj, ProSport a făcut o interesantă comparație
între cele două formații

CFR înfruntă sâmbătă Poli Timișoara, iar echipa din Gruia are
mai multe motive să privească întâlnirea cu superioritate. De când
e în Liga I, Paszkany a cheltuit aproape 21 de milioane de euro
pentru transferurile de jucători și aproximativ 18 milioane pe
salarii și prime. În total, CFR a cheltuit 40 de milioane de euro,
iar fiecare din cele șapte trofee cucerite a costat în medie 5,7
milioane de euro.

Arpad Paszkany a pompat masiv bani în jucători și salarii pentru
a obține două titluri, trei Cupe și două Supercupe. De la
promovarea obținută în 2004, CFR a rulat 106 jucători. Pentru
acești fotbaliști a plătit aproximativ 21 de milioane de euro,
recordurile fiind în sezonul 2007-2008 (7 milioane) și 2008-2009
(5,5 milioane).

Prime și
salarii de 18 milioane de euro!

Paszkany a aruncat cu bani și pentru salarii și prime, scoțând
din buzunar aproximativ 18 milioane de euro. Cei mai mulți bani au
fost cheltuiți în cele două sezoane în care clubul a câștigat
titlul și a obținut biletul de Liga Campionilor, câte 5 milioane de
euro. Singurul fotbalist care a rezistat în Gruia de atunci este
fundașul Cristian Panin.

10,5
milioane de euro pe patru jucători!

Investiția lui Paszkany în CFR a început să fie rentabilă în
ultimele sezoane. Pe lângă banii scoși în urma participării în Liga
Campionilor, Paszkany a mai obținut din vara anului 2008 peste 18
milioane de euro din vânzarea de fotbaliști. Numai în ultimul an,
în conturile campioanei au fost virate 10,5 milioane de euro în
urma cedărilor lui Traore, Culio, Dubarbier și Deac.

Antrenorii CFR-ului
din 2004 până acum

Aurel Șunda » A antrenat tot sezonul:
2004-2005
Dorinel Munteanu » A antrenat în: 2005-2006 și
2006-2007 (et. 1-10)
Cristiano Bergodi » A antrenat în: 2006-2007 (et.
11-34)
Ioan Andone » A antrenat în: 2007-2008, 2008-2009
(et. 1-6)
Maurizio Trombetta » A antrenat în: 2008-2009 (et.
7-17)
Dusan Uhrin jr » A antrenat în: 2008-2009 (et.
18-22)
Toni Conceicao » A antrenat în: 2008-2009 (et.
23-34), 2009-2010 (et. 1-13)
Andrea Mandorlini » A antrenat în: 2009-2010 (et.
14-34), 2010-2011 (et. 1-7)
Sorin Cîrțu » A antrenat în: 2010-2011 (et.
8-16)
Alin Minteuan » Antrenează din etapa a 17-a

2,5
milioane de euro a costat cel mai scump jucător transferat
de clujeni, Alvaro Pereira, în vara anului 2008

4,5
milioane de euro a scos CFR în urma cedării lui Pereira,
acesta fiind cel mai scump jucător vândut de campioana
României

22
de milioane de euro a investit Paszkany în lucrările de la
stadionul din Gruia

„CFR e un proiect pornit din pasiune în 2001, la care nu
voi renunța nici pe viitor. Fotbalul e un condiment din viața
mea”,
Arpad Paszkany, patron CFR Cluj

100
de bilete s-au vândut până aseară pentru meciul CFR – Poli
Timișoara

Arpi,
afaceri cu imobiliare

Paszkany junior a intrat în lumea afacerilor în anii 90, când
tatăl său a înființat la München o firmă de construcții. Ulterior
s-a ocupat cu import de materiale IT și piese auto în România,
continuând cu o reprezentanță auto. În ’97 a început businessul de
dezvoltator imobiliar, afacere în care și-a canalizat activitatea
cu precădere până în 2008. Cu o avere estimată la aproape 100 de
milioane de euro, Paszkany are acum acțiuni și în societăți de
brokeraj, energie și IT.

De la
autogol în Gruia la postul de comentator

Primul CFR – Poli (2-1) din toamna lui 2004 răscolește un episod
celebru. Vișiniii aveau să se impună pe final prin autogolul din
minutul 80 al fundașului de atunci de la Poli, Ionuț Angheluță.
Ulterior, apărătorul avea să-și încheie cariera și să urmeze o alta
în presă, mai întâi ca ziarist la ProSport, iar acum ca și
comentator la Digi Sport.

PALMARES CFR ÎN
EUROPA

ª 9 și 23 august 2005
CFR joacă finala Cupei Intertoto
ª august 2007
CFR se califică în premieră în Cupa UEFA, dar e eliminată din
primul tur
ª septembrie 2008
CFR debutează în Liga Campionilor și face 4 puncte cu Chelsea, Roma
și Bordeaux
ª august 2009
CFR se califică în grupele Europa League, după ce trece de FK
Sarajevo unde face 3 puncte
ª septembrie 2010
CFR se califică din nou în grupele Ligii, unde face patru puncte în
grupă cu Bayern, Roma și FC Basel

PALMARES CFR ÎN
LIGA I DIN 2004

2004-2005 locul 11

2005-2006 locul 5

2006-2007 locul 3

2007-2008 locul 1 plus Cupa României

2008-2009 locul 4 plus Cupa și Supercupa
României

2009-2010 locul 1 plus Cupa și Supercupa
României

Prima Cupă,
încă un vis

La Timișoara s-au făcut investiții majore în ultimii șase ani,
însă echipa nu a câștigat deocamdată nimic

Poli s-a înscris pe lista echipelor cu pretenții în România
aproximativ în aceeași perioadă în care CFR Cluj a revenit în prima
ligă. Ascensiunea celor două cluburi este asemănătoare, însă un
aspect deosebit de important le pune în antiteză: alb-violeții nu
au cucerit încă niciun trofeu.

În pauza dintre turul și returul ediției 2004-2005, Poli
Timișoara s-a transformat dintr-o candidată la retrogradare
într-una dintre cele mai bogate grupări ale primei ligi de fotbal.
A fost începutul „erei BkP”, companie petrolieră condusă de Marian
Iancu, un om hotărât să ridice echipa la nivelul suporterilor ei,
care, pe vremea aceea, umpleau stadionul aproape la fiecare meci.
Iancu l-a pus pe bancă pe Cosmin Olăroiu și i-a adus la echipă pe
Contra, Viorel Moldovan, Ovidiu Petre și patru oameni de bază de la
FC Național. Salvarea de la retrogradare a fost floare la ureche
pentru Poli, însă, în anii care au urmat, țelurile pe care
bănățenii și le-au propus au fost mai mult rateuri, în ciuda
faptului că investițiile au crescut considerabil.

Doar două
finale de Cupă!

Prima participare în cupele europene a venit abia în 2008, iar
titlul de campioană este încă un vis neîmplinit la Timișoara.
Alb-violeții nu au pus încă mâna nici măcar pe Cupa României, deși
au ajuns de două ori în finală.

Chiar dacă nu au cucerit încă niciun trofeu intern, bănățenii au
reușit cea mai bună clasare din istorie (locul 2 în 2009) și au
acumulat o experiență importantă în cupele europene. Au eliminat
deținătoarea Cupei UEFA, Șahtior Donețk, și au obținut două
rezultate remarcabile în faza grupelor Europa League: 0-0 pe
„Amsterdam Arena” și 2-1 în deplasare cu Dinamo Zagreb.

Au luat
101 jucători cu 21,5 milioane de euro

În cei șase ani de când petrolistul investește la Timișoara,
clubul a plătit aproximativ 21,5 milioane de euro pe achiziționarea
a 101 jucători.
Bănățenii au reușit să și vândă fotbaliști pe sume importante, cei
mai reprezentativi dintre aceștia fiind Torje (2,5 milioane de euro
plătiți de Dinamo) și Gigel Bucur (Kuban Krasnodar l-a luat cu 2
milioane de euro). În total, Poli a încasat în acești șase ani 13,7
milioane de euro din vânzarea de jucători.

Zece
antrenori în șapte ani

În „era BkP”, timișorenii au avut zece antrenori: Cosmin
Olăroiu, Gheorghe Hagi, Sorin Cîrțu, Alin Artimon, Vali Velcea,
Dusan Uhrin, Gabi Balint, Ovidiu Sabău, Vladimir Petrovic și Cosmin
Contra. Dintre aceștia, cel mai mult a rezistat Uhrin, al cărui
prim mandat a durat un an și jumătate. Cehul se află la a doua
aventură la Timișoara, începând din decembrie 2010.

Opt
milioane de euro de la autorități!

Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș au ajutat clubul
cu sume importante, în special în ultimii trei ani. Poli a primit
în total de la autorități circa opt milioane de euro, însă în acest
an bănățenii vor primi mai puțini bani decât de obicei, chiar dacă
vor reuși să câștige titlul.

28,8
milioane de euro sunt banii cheltuiți pe salariile
jucătorilor lui Poli în ultimii șase ani

6,5
milioane de euro a primit Poli în ultimele trei sezoane din
drepturile TV

4
mil. de euro a primit Poli de la UEFA în urma celor trei
sezoane în care a participat în cupele europene

Palmares
2005-2010

Sezon clasarea în Liga I
2004-2005 locul 7
2005-2006 locul 8
2006-2007 locul 7 și au jucat finala Cupei (0-2 cu Rapid)
2007-2008 locul 6
2008-2009 locul 2 și au jucat finala Cupei (0-3 cu CFR)
2009-2010 locul 5

Iancu
ține cu Rapid și a fost mecanic auto!

Omul care o conduce pe Poli de șase ani este bucureștean și a
crescut ca suporter al Rapidului. Este președintele companiei
Balkan Petroleum. Are 45 de ani și înainte de Revoluție a fost
mecanic auto. La începutul anilor 90 și-a deschis o afacere,
vânzând piese pentru mașinile Dacia. În scurt timp a trecut la
afaceri cu petrol și a ajuns milionar în euro.

Doar
două milioane de euro pentru stadion

Din 2005, de la preluarea echipei de către Iancu, s-au cheltuit
circa două milioane de euro pentru modernizarea stadionului și a
bazei sportive. Cele mai importante modificări la arena „Dan
Păltinișanu” au avut loc în vara anului 2009. Atunci, la meciul cu
VfB Stuttgart, s-a auzit pentru prima dată imnul Ligii Campionilor
la Timișoara.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ireal! Cât a plătit un bărbat pentru un ciolan cu varză călită, șorici și cartofi prăjiți la Târgul de Crăciun din București
Ireal! Cât a plătit un bărbat pentru un ciolan cu varză călită, șorici și cartofi prăjiți la Târgul de Crăciun…
„Jaful“ Made in China din Qatar: Imagini incredibile cu magazinele FIFA, la Doha REPORTAJ | adevarul.ro
„Jaful“ Made in China din Qatar: Imagini incredibile cu magazinele FIFA, la Doha REPORTAJ | adevarul.ro
Miss Croaţia riscă închisoarea? Ar fi fost raportată la autorităţile din Qatar din cauza ţinutei sale vestimentare
Miss Croaţia riscă închisoarea? Ar fi fost raportată la autorităţile din Qatar din cauza ţinutei sale vestimentare
Ruptură în vestiarul Germaniei înainte de eliminarea de la Mondial! De la ce a pornit totul
Ruptură în vestiarul Germaniei înainte de eliminarea de la Mondial! De la ce a pornit totul
Tragedie la concertul de Crăciun de la Halle al trupei Kelly Family. Trupa și-a anulat concertul
Tragedie la concertul de Crăciun de la Halle al trupei Kelly Family. Trupa și-a anulat concertul
Doar ROMÂNII ADEVĂRAȚI vor ști! Ce simbol e ASCUNS în drapelul României?
Doar ROMÂNII ADEVĂRAȚI vor ști! Ce simbol e ASCUNS în drapelul României?
Primele și singurele imagini cu iubitul lui Emily Burghelea fără mască! Așa arată partenerul IT-ist al fostei concurente de la “Bravo, ai stil!”
Primele și singurele imagini cu iubitul lui Emily Burghelea fără mască! Așa arată partenerul IT-ist al fostei concurente de la…
Cutremur total în România! Ungaria face legea chiar la București: Ardealul este al…
Cutremur total în România! Ungaria face legea chiar la București: Ardealul este al…
Mai mare rușinea! Ce s-a ales de Ghiță Ciobanul, la 10 ani de la celebra reclamă
Mai mare rușinea! Ce s-a ales de Ghiță Ciobanul, la 10 ani de la celebra reclamă
Adio, sutien! Divele ne arată cu ce le-a înzestrat Mama Natură
Adio, sutien! Divele ne arată cu ce le-a înzestrat Mama Natură
SCANDAL: Guvernul a dat 390.000 de euro pe o petrecere. Au participat doar 6 persoane!
SCANDAL: Guvernul a dat 390.000 de euro pe o petrecere. Au participat doar 6 persoane!
Sterling, trimis acasă de la Mondiale: Motivul unei decizii radicale | adevarul.ro
Sterling, trimis acasă de la Mondiale: Motivul unei decizii radicale | adevarul.ro
BANCUL ZILEI: O studentă rușinată e pusă în încurcătură de profesor: Cum îl chema pe primul bărbat?
BANCUL ZILEI: O studentă rușinată e pusă în încurcătură de profesor: Cum îl chema pe primul bărbat?
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Poze nud cu Daniela și Ana Crudu de pe OnlyFans! Aici le vezi gratis fără haine
Poze nud cu Daniela și Ana Crudu de pe OnlyFans! Aici le vezi gratis fără haine
TOP 3 mașini perfecte pentru România: consum redus și costuri de întreținere mici
TOP 3 mașini perfecte pentru România: consum redus și costuri de întreținere mici
FOTO. Crina Abrudan, spectaculoasă pe plajele din Mexic. Face furori cu formele sale perfecte!
FOTO. Crina Abrudan, spectaculoasă pe plajele din Mexic. Face furori cu formele sale perfecte!
FOTO. Loredana Groza, la sala de fitness. Nici nu zici că are 52 de ani
FOTO. Loredana Groza, la sala de fitness. Nici nu zici că are 52 de ani