INTERVIU | ”Văd Universitatea o candidată serioasă la titlu”. Sergiu Radu, despre începutul său în antrenorat, lupta pentru titlul de campioană în Liga 1 şi ce-şi doreşte de la conducerea FRF

25 dec 2017 5981 afişări Liga 1
INTERVIU | ”Văd Universitatea o candidată serioasă la titlu”. Sergiu Radu, despre începutul său în antrenorat, lupta pentru titlul de campioană în Liga 1 şi ce-şi doreşte de la conducerea FRF
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

Fostul internaţional Sergiu Radu (40 ani) merge mereu acasă, la Râmnicu Vâlcea, înainte de sărbători, pentru a participa la turneul pentru copii care îi poartă numele.  Cupa ”Sergiu Radu” şi-a desfăşurat sâmbătă cea de-a 11 ediţie şi a devenit deja o tradiţie în orăşelul aflat pe malul Oltului.

  • ”Schijă” a jucat în România la FC Naţional şi la Rapid, în Germania a evoluat la Koln, Wolfsburg, Stuttgart şi Cottbus, iar după cariera de fotbalist a înfiinţat o firmă de impresariat sportiv. Acum şi-a luat licenţa UEFA A şi a început un nou drum, cel de antrenor, fiind ”secundul” lui Sorin Colceag la naţionala Under 17 a României.

Cupa iniţiată de tine a ajuns la cea de 11-a ediţie.
Cupa Sergiu Radu a devenit o tradiţie la Vâlcea. Am început această acţiune în 2006, iar în fiecare an reuşim să organizăm pentru diferite grupe de vârste. Nu se pune accent pe rezultat sau pe competiţie, ci doar să le dăm copiilor plăcerea să joace fotbal, să se bucure de condiţiile din Sala Sporturilor şi, la final, datorită sponsorilor, cei mici primesc daruri constând în diplome, cupe şi medalii. Fără ajutorul profesorului Narcis Enăchescu era greu să reuşim să organizăm an de an acest turneu şi, pe această cale, doresc să îi mulţumesc. El este, practic, cel care se ocupă, de la prima ediţie, de organizarea acestui eveniment.


Sergiu Radu şi băiatul său, Nicholas, au dat lovitura de start a jocului demonstrativ a Cupei Sergiu Radu

În plan profesional, ai început antrenoratul la naţionala Under 17. Sunt copii talentaţi?
Nu mai sunt activ ca impresar. Acum merg înainte cu meseria de antrenor, mi-am luat licenţa UEFA A, sunt secund pentru lotul Under 17, cu care ne-am calificat în grupa de Elită, ultimul turneu înainte de Campionatul Mondial din Anglia. Nu aş vrea să dau nume, dar sunt copii talentaţi nu numai la grupa noastră, la 2001. Sunt la toate generaţiile, şi la Under 19, şi la Under 20, şi la tineret, sunt jucători care evoluează afară sau sunt activi în campionatul intern. Sper ca mulţi să facă pasul spre profesionism şi să aibă rezultate cât mai bune.

Când vei deveni antrenor principal?
Planul este s-o iau pas cu pas. Acest prim pas ca secund la Under 17 m-a ajutat foarte mult. Nu sunt genul care să se arunce cu capul înainte într-o meserie nouă, fără a avea o experienţă în prealabil. Îmi doresc să continui cu cursurile licenţei PRO, când se vor organiza următoarele, apoi se poate vorbi şi de o carieră de antrenor principal, pe care o am în plan şi mi-o doresc mult.

”Universitatea va fi foarte greu de învins acasă”

Pe cine vezi favorit la câştigarea titlului în acest sezon?
Lupta se va da între FCSB, CFR Cluj şi Craiova. Văd Universitatea ca o candidată serioasă la titlu. Are un proiect foarte bine pus la punct şi s-a creat emulaţie în jurul echipei. Pentru că s-a construit acest stadion nou, va fi foarte greu să fie învinşi acasă. Principalele candidate sunt FCSB şi CFR, care au loturi foarte bune şi experienţă mult mai mare a jucătorilor.

Se anunţă o luptă strânsă şi pentru conducerea FRF...
Sper ca cei care vor conduce federaţia să meargă pe un drum în care să promoveze tinerii jucători şi să le asigure o infrastructură şi o bază de care au nevoie, pentru că altfel nu se pot dezvolta. Făcând o paralelă cu străinătatea, mai avem mult de lucru, dar este de apreciat că au început, uşor-uşor, să se construiască noi baze sportive. Se vor pune la punct şi stadioanele din Bucureşti şi acesta este un pas înainte.

Vâlcea a rămas fără fotbal profesionist. Îţi imagina-i aşa ceva?
Îmi pare foarte rău. Văd ce se întâmplă în Vâlcea şi este păcat că nu reuşim să menţinem o echipă măcar de Liga a 2-a. O bază şi o infrastructură ar fi indicată şi la Vâlcea. Aş vedea un nou stadion de 6-7 mii locuri, dacă se are în plan pentru anii următori şi o echipă care să ne reprezinte, cel puţin la Liga a 2-a. Vâlcea are tradiţie în fotbal, chiar la Liga 1 şi de aici au plecat jucători foarte buni, care au jucat cu succes în prima ligă sau în străinătate. Este însă un lucru bun că autorităţile locale au pus baza actuală din Zăvoi la dispoziţia grupelor de copii şi juniori. Sper să se vadă roadele acestei investiţii în câţiva ani. Copiii trebuie însă să facă pasul undeva mai departe şi dacă se poate, ar fi bine, după ce se formează aici, să reprezinte şi culorile unui club vâlcean.

Articol scris de Adi Georgescu (Râmnicu Vâlcea)

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.