INTERVIU | Marko Momcilovic, singurul integralist din Liga 1: „Edi Iordănescu ne învață mereu ceva nou”. Fundașul Pandurilor îl are ca model pe Kolarov și e în fața unei performanțe istorice în fotbalul românesc

INTERVIU | Marko Momcilovic, singurul integralist din Liga 1:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Nu vorbește limba română, nici în engleză nu comunică strălucit, dar barierele lingvistice nu l-au împiedicat să devină unul dintre cei mai apreciați fotbaliști din Liga 1. Transferat de Pandurii în 2013, pentru 400.000 de euro, de la modesta FK Javor Ivanjica, sârbul Marko Momcilovic (27 de ani) e într-o luptă continuă cu recordurile în ediția 2014-2015 a Ligii 1.

Adus în august 2013 pentru a umple golul lăsat de Alexandru Vlad, care a luat drumul Ucrainei, unde încă evoluează pentru Dnipro Dnipropetrovsk, semifinalista Europa League din acest an, fundașul stânga al Pandurilor a jucat în acest sezon în toate cele 29 de meciuri. A strâns 2.610 minute, adică peste 43 de ore pe terenul de fotbal, iar performanța sa pare cu atât mai impresionantă cu cât a primit doar două cartonașe galbene, a marcat de patru ori și a oferit două pase de gol.

Momcilovic,unul dintre cei mai constanți fundași laterali pe care i-a dat Liga 1 în ultimii ani, a acceptat dialogul cu ProSport. Nu direct, ci prin intermediul unui coleg binevoitor.  Știe că e singurul integralist din Liga 1,  mai are doar cinci meciuri până la intrarea în istoria fotbalului românesc,  putând deveni primul fotbalist care bifează toate minutele unui campionat, dar nu și-a făcut un obiectiv din terminarea sezonului  ca integralist. Îl are ca model pe un alt sârb fundaș stânga, Aleksandar Kolarov de la Manchester City, e încântat de metodele lui Edward Iordănescu și vorbește deschis despre incidentele de la meciul Steaua Roșie Belgrad – Partizan din weekend-ul trecut, în care mai mulți suporteri și polițiști au fost răniți din cauza conflictului sângeros dintre galeria gazdă și forțele de ordine.

ProSport: Marko, ești singurul fotbalist din actualul sezon care a jucat în toate minutele, știai lucrul acesta?
Da, știu că sunt singurul integralist. Sunt foarte fericit pentru că am jucat fiecare meci. Vreau să joc în continuare cât mai bine de la meci la meci, să ajut echipa să joace din ce în ce mai bine. Vreau să dau totul pentru echipă, sper să avem rezultate mai bune decât până acum deoarece știu că formăm o echipă bună.

E un obiectiv pentru tine să termini sezonul ca integralist?
Nu mă concentrez prea mult pe asta, ci doar să joc foarte bine atunci când intru pe teren și să-mi ajut echipa.


INFO Momcilovic a terminat pe teren toate cele 29 de meciuri ale campionatului

INFO 2610 minute a adunat Momcilovic în acest sezon, record absolut pentru Liga 1


Faci parte într-o echipă care anul acesta a demonstrat că poate juca un fotbal ofensiv și eficient, care e obiectivul vostru pentru ultima parte a campionatului?
Să jucăm mai bine în apărare, cred că avem calitate în atac și în compartimentul de mijloc. Consider că trebuie să ne facem treaba pe cât mai bine posibil atât defensiv cât și ofensiv.

36 de goluri a marcat Pandurii în ediția 2014-2015 a Ligii . 4 dintre ele au fost reușite de Momcilovic

Ce s-a schimbat odată cu venirea lui Edi Iordănescu pe banca echipei? A adus ceva diferit, mai ales la antrenamente?
Îmi place stilul domnului antrenor, ne învață mereu câte ceva nou, ne cere să facem ambele faze ale jocului. Cred că totul este bine în legătură cu el, are o relație bună cu noi, jucătorii. Noi trebuie sa jucăm mai bine pentru că avem echipă bună, o echipă de calitate.  Antrenorul știe și ne cere asta.

„Kolarov, modelul meu”

Cum vezi tu relația cu antrenorul, dată fiind diferența mică de vârstă dintre dânsul și jucători?
Îmi place felul în care Mister pregătește antrenamentele, tactica, felul în care ne motivează, nu văd că ar fi o problemă faptul că este tânăr. Nu contează vârsta, ci calitatea antrenorului. Oricum pentru vârsta lui, are experiență.

Doar două cartonașe galbene și niciun cartonaș roșu în 28 de etape, ca fundaș. Te consideri un jucător dur sau mai degrabă unul fair play?
Cred că sunt un fotbalist fair play. Nu vreau să fac faulturi, joc să câștig fiecare duel, nu mă uit la cartonașe, nu-mi place să protestez la deciziile arbitrilor, joc doar să câștig duelurile cu adversarii, tare dar la minge, fără faulturi pe cât se poate.


INFO Momcilovic a jucat toate cele 90 de minute în cele 3 meciuri pe care echipa sa le-a disputat în Cupa României


Ca fundaș stânga ai marcat patru goluri în acest sezon și ai oferit două pase decisive. Ești al treilea golgheter al echipei, îți imaginai că te poți bate aproape de la egal la egal la acest capitol cu atacanții din lot?
Ca orice jucător, vreau să înscriu, mereu îmi doresc să joc cât mai bine și atunci vin și golurile. Vreau să-mi ajut echipa înscriind goluri, întotdeauna îmi doresc să dau ce am mai bun pentru echipă.

Care e adversarul care ți-a pus cele mai mari probleme în joc în acest campionat?
Sunt mulți jucători buni pe care i-am avut ca adversari în Liga 1, fiecare jucător are calitățile lui dar nu aș putea evidenția unul singur împotriva căruia am jucat.


Momcilovic (foto, în duel cu Cuadrado, mijlocașul Fiorentinei, ajuns între timp la Chelsea) a avut parte de adversari cu nume în sezonul petrecut de Pandurii în grupele Europa League

Ce părere ai despre evoluțiile lui Bogdan Mitrea, fotbalist care joacă pe același post cu tine și e golgheterul campionatului?
Am o părere bună despre Bogdan Mitrea, dar nu pot să spun că îl urmăresc în mod special. Cu cât inscrie mai mult, cu atât este mai bine pentru echipa lui, am respect pentru ceea ce face el.

Ai un fundaș stânga preferat din fotbalul mondial? Dacă da, care?
Da, am. Este sârb ca și mine, Aleksandar Kolarov de la Manchester City.


Sârbul Aleksandar Kolarov (27 de ani) de la Manchester City e modelul lui Momcilovic. Foto: mcfc.co.uk

Ai vreun obicei sau vreo superstiție înaintea meciurilor?
Nu am superstiții în mod special înaintea meciurilor.

Ai jucat mult timp în Serbia. Ce părere ai despre incidentele de la meciul dintre Steaua Roșie Belgrad și Partizan? Ai jucat vreodată într-o atmosferă precum cea de la meciul de ieri?
Cred că incidentele de la astfel de meciuri au la bază rivalitatea dintre suporterii celor două echipe. Fanii celor de la Steaua Roșie și fanii celor de la Partizan se antipatizează reciproc și așa apar și astfel de momente.


Imagine din ultimul derby dintre Steaua Roșie Belgrad și Partizan.

Cât de mare e diferența între suporterii din Serbia și cei din România?
Există o diferență în sensul în care în România fanii vin liniștiți la stadion să urmărească meciurile echipei favorite pe când în Serbia există o rivalitate mai mare între fani.


CV
Marko Momcilovic
Data nașterii: 11 iulie 1987
Locul nașterii: Leskovac (Serbia)
Înalțime: 186 cm
Greutate: 82 kg
Poziția în teren: fundaș stânga
A mai jucat la: Radnicki Belgrad, Bobiste, Dubocica Leskovac, FK Javor Ivanjica, 
Liga 1: 60 de meciuri și 8 goluri, toate pentru Pandurii
Europa League: 12 meciuri, 1 gol
Cifre în sezonul 2014-2015: 29 de meciuri în Liga 1, 4 în Cupa Ligii, 3 în Cupa României, 4 goluri, 3 pase de gol și 3 cartonașe galbene

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna adevărul o să iasă la iveală”
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna adevărul o să iasă la…
Surpriză! A câștigat Roland Garros și Wimbledon, a fost numărul 1 mondial, iar acum și-a anunțat retragerea: ”Rămas-bun”
Surpriză! A câștigat Roland Garros și Wimbledon, a fost numărul 1 mondial, iar acum și-a anunțat retragerea: ”Rămas-bun”
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă zilnic! „Te saturi și nu îți mai este foame”
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă zilnic! „Te saturi și nu…
Halepina s-a cam ''durdulit''. Suspendarea din tenis a ținut-o pe bară și a cam pus câteva kilograme. Cum a fost surprinsă sportiva noastră!
Halepina s-a cam ''durdulit''. Suspendarea din tenis a ținut-o pe bară și a cam pus câteva kilograme. Cum a fost…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă aici bani frumoşi
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă aici bani frumoşi
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să cadă?
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să cadă?
Cine a fost românul celebru care a fost febleţea lui Naomy: Cel mai drăguţ! Ce a putut spune despre Adrian Mutu
Cine a fost românul celebru care a fost febleţea lui Naomy: Cel mai drăguţ! Ce a putut spune despre Adrian…
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu ”Stăpânului Moldovei”
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu ”Stăpânului Moldovei”
Devine obligatoriu prin lege în România. Îți confiscă toți banii. Se aplică din 1 octombrie
Devine obligatoriu prin lege în România. Îți confiscă toți banii. Se aplică din 1 octombrie
Ireal ce au găsit medicii din Botoșani în burta ei: E URIAȘĂ!
Ireal ce au găsit medicii din Botoșani în burta ei: E URIAȘĂ!
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Serena Williams, întrebare de baraj despre bustul său, după ce nu mai alăptează. Cum arată acum GALERIE FOTO
Serena Williams, întrebare de baraj despre bustul său, după ce nu mai alăptează. Cum arată acum GALERIE FOTO
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen