INTERVIU EXCLUSIV** Arpad Paszkany, DEZLĂ‚NȚUIT! Harry Potter Porumboiu, Liga și Comisiile, LA JUDECATĂ‚!

INTERVIU EXCLUSIV** Arpad Paszkany, DEZLĂ‚NȚUIT! Harry Potter Porumboiu, Liga și Comisiile, LA JUDECATĂ‚!
  • Publicat:
  • Actualizat:

Paszkany îi cere finanțatorului de la Vaslui să probeze în Instanță toate acuzațiile din ultimul timp la adresa CFR-ului și crede că scandalul de la meciul cu „U” Cluj a fost premeditat cu ajutorul Ligii

Citește mâine în ProSport ce spune Paszkany despre Mafia pariurilor din România, de ce l-a demis pe Jorge Costa și câți bani a băgat în CFR în zece ani

Opt trofee în ultimii cinci ani. Toată lumea e invidioasă pe dumneavoastră. Cum a fost posibil?
Prin foarte multă muncă și prin și mai mult suflet! Norocul meu este că și la fotbal, ca și în celelalte activități ale mele mai puțin mediatizate, din sectoarele economice, am o echipă managerială foarte bună. Știu că Meme Stoica a luat anul trecut titlul de cel mai bun manager, dar, din punctul meu de vedere, cel mai bun manager e Iuliu Mureșan. Iar trofeele câștigate vorbesc de la sine. Pot să spun că avem aceeași echipă managerială de la început, chiar de când am preluat acest club, din Divizia C. Iuliu Mureșan președinte, Sandu Matei – el e un fel de director sportiv, iar apoi am reușit să aducem un suflu nou și oameni tineri. Venirea lui Răzvan Zamir acum trei ani și mai sunt niște tineri ale căror nume nu sunt cunoscute pe plan fotbalistic.

Cine e Răzvan Zamfir

Răzvan Zamir. E considerat o persoană controversată. Porumboiu spune că se ocupă de toate nenorocirile la CFR…
Eu nu comentez declarațiile persoanei pe care ați amintit-o. Această persoană va avea de povestit în fața Instanței.

Ce rol are Răzvan Zamfir la club? Ce face efectiv?
În România nu prea are atribuțiuni. El stă mai mult în străinătate decât în România. Este relația directă cu scouterii externi, pentru că vorbește foarte bine spaniola și destul de bine portugheza.

Lumea spune că el ar contacta jucătorii din România ca să-i blătuiască, pentru că are relații cu ei de când era impresar.
Astea sunt calomnii. El a avut doar 15-20 de jucători când era impresar, dintre care mulți de la Rapid. El mai mereu e pe drumuri. Doar 20-30 la sută din weekend-urile în care se joacă etape din Liga I se află în România.

L-ați dat în judecată pe Porumboiu?
Urmează. Avocații lucrează acum la documentare. Tot ce a spus până acum presei va avea prilejul să dovedească și să o susțină și în fața Instanței.

Când ați intrat în fotbal, ce v-ați propus?
Mi-am propus în primul rând să jucăm în prima ligă și să fim una dintre echipele care contează în prima ligă. Bineînțeles că visul meu a fost să câștig un titlu sau chiar mai multe și să aduc bucurie pe plan sportiv tuturor celor care iubesc acest fenomen.

Vă gândeați la atâtea trofee într-un timp scurt?
La noi performanța a venit cu doi ani înainte de cum era programată. Am conturat cu Iuliu o variantă ideală, o variantă pe care noi am considerat‑o tangibilă. Ne-am propus să stăm măcar trei ani în liga secundă, pentru că noi, când am intrat în fotbal, habar nu aveam de jucătorii din ligile inferioare. Cunoșteam fotbaliști așa de la televizor, fotbaliști exponențiali, mai mult de națională.

„Îmi plac numerele impare!”

Dar de ce ați intrat în fotbal?
Mie îmi place fotbalul! Am și jucat! A fost absolut o întâmplare. Cei care gestionau clubul CFR s-au uitat pe listele cu jucători vechi, eu am jucat și la CFR și la „U”, și m-au sunat rugându-mă să îi ajut. A fost un atac la feeling, erau în pragul desființării și m-au rugat să dau niște bani ca să mai supraviețuiască două-trei luni. Investind cu ei, mi-am dat seama că ăsta era de fapt un bolnav ținut în viață doar de aparate, iar „bolnavul” acesta nu se va însănătoși fără o infuzie importantă de capital. Ne-am dorit mai întâi să promovăm, apoi să ne menținem în prima ligă, apoi să fim aproape de podium și apoi să câștigăm titlul. Eu sunt adeptul numerelor impare. Sunt născut pe 19.11.1971, în primul an de Liga I am terminat pe locul 11, al doilea pe locul 5, al treilea pe 3 și în al patrulea an am fost pe 1! 11, 5, 3, 1!

„Băieții vechi din fotbal știu cum se aranjează meciurile”

Apropo de scandaluri. Multă lume vă acuză că ați luat titlurile cu ajutorul arbitrilor.
Asta vine din obișnuința unor conducători care au vechime în fotbal. Eu cred că fiecare dintre noi analizăm și emitem păreri de pe urma trăirilor noastre proprii. Exact așa povestesc băieții ăștia vechi din fotbal despre cum se aranjează meciuri, despre de ce te ajută arbitrul, cum te ajută.

A, spuneți că ei au făcut aceste lucruri…
Eu cred că da! Eu cred că vorbesc din propria lor experiență, iar frustrările lor vin din faptul că unii dintre ei încearcă în continuare sau au promisiuni de acest gen, dar apoi constată că nu au reușit. Nici cu ajutor n-au reușit. Și-atunci fabrică tot felul de fantasmagorii: dacă ei au făcut atâtea și tot n-au reușit, cine știe ce-o face CFR-ul…

Porumboiu e Harry Potter!

Îl plătiți sau nu pe Crăciunescu, așa cum spune Porumboiu?
Ceea ce spune acest personaj nu pot să comentez. În momentul în care sari în domeniul fantasticului… Să comentez Harry Potter nu pot. E ok, e un film drăguț, dar rămâne în zona aia de poveste pentru copii sau chiar pentru adulți, ne ridicăm la sfârșitul filmului și mergem acasă. Așa și cu acest personaj.

Pe Crăciunescu cum îl caracterizați?
Nu-l cunosc. Nu pot vorbi despre o persoană pe care nu o cunosc.

Ca președinte al arbitrilor…
Problema nu e cine vine și cine pleacă de la șefia arbitrajului. Atât timp cât arbitrii sunt aceiași an de an… E ca și cum noi jucăm cu același pachet de cărți, le împărțim între noi și cum putem să zicem că unul a jucat mai bine sau mai prost? Sunt aceleași cărți.

Dar unul dintre noi poate trișa.
Da, poate să și trișeze. Nu știu, habar n-am. Dacă ar fi fost după mine, mie mi-ar fi plăcut să văd o persoană neutră care să managerieze arbitrajul, nu trebuie să fi fost neapărat arbitru.

Se tot vorbește de demiterea lui Crăciunescu.
E un lucru pozitiv că în mandatul dânsului nu au ajuns arbitrii într-un loc mai neplăcut.

3,5 MILIOANE DE EURO ÎN TRANSFERURI PENTRU A AJUNGE ÎN GRUPE

În Liga Campionilor vă gândiți la mai mult decât până acum?
În primul rând, ne dorim foarte mult să ajungem în grupe. Acolo, e foarte greu. E foarte greu să construiești o echipă competitivă. La ultima participare, echipa din urna a treia, Basel, avea un buget anual între 50 și 70 de milioane de euro, în funcție de cât are chef doamna Oieri să sacrifice pentru fotbal. Una e să faci o echipă din 50-70 de milioane de euro în fiecare an și alta e să faci una din 12-14 milioane anual. Acele zeci de milioane de euro diferență se decontează din valoarea jucătorilor. Sutimea aceea de secundă cu care ajunge mai repede la balon sau milimetrul cu care lovește mai bine mingea, iar aceasta zboară în vinclu.

Ce buget de transferuri aveți în această vară?
Ca să ajungem în grupe, undeva pe la trei milioane jumate este realistic, din ce am povestit și cu Iuliu, și cu Ando. Noi avem jucători pe care îi monitorizăm de un an jumate. Noi nu aducem jucători liberi de contract, pentru că nu există așa ceva. Nu vine nimeni gratis, doar pentru contract. Oricum trebuie să îi dai bani la semnătură, plus pentru impresari.

Până acum, erați cu un pas înaintea celorlalte echipe la transferuri. Anul ăsta, Steaua v-a cam luat fața.
Ba și-acuma suntem! Iuliu s-a dus, cum zicem noi, la cumpărături. În Portugalia este un centru unde se adună toți agenții și reprezentanții cluburilor din America de Sud, din Europa – Portugalia, Spania, chiar și Italia, Franța -, zona africană – din vechile colonii portugheze, spaniole.

Rea voință din partea LPF

Toată Liga I a fost împotriva dumneavoastră…
Este explicabil când competitorii sunt împotriva ta. Problema este că pentru prima oară am simțit că organizatorul competiției se implică într-un mod nefericit și părtinitor în stabilirea ierarhiei cu niște decizii care au fost clar împotriva noastră. Și meciul acela în care am fost obligați să jucăm în condițiile acelea la Mioveni împotriva oricăror regulamente de organizare a competiției. Programarea meciului, apoi dezinformarea TAS-ului cu documente semnate. În condițiile în care tu pui pe hârtie niște afirmații neconforme cu realitatea, avem o problemă.

Au dispărut camerele video!

Ați spus că scandalul de la partida cu U Cluj a fost premeditat. De ce credeți asta?
Elementele scoase la iveală de organele statului duc la această convingere. Unul din elementele de siguranță de bază la un stadion este că trebuie să aibă camere de luat vederi din ambele direcții pe tunel. Din interiorul stadionului spre tunel și dinspre tunel înspre interiorul stadionului. Acest stadion a fost omologat cu numai câteva luni înainte. Deci, dacă nu existau aceste elemente, vă spun eu că nu primeau licența. Iar elementele respective existau la meciul de inaugurare, când s-au dat imagini de pe camerele respective. Pe urmă, foarte interesant, înregistrarea camerelor existente s-a șters pentru 15 minute! Sunt prea multe întâmplări. Apoi, o persoană care nu are nicio legătură cu fotbalul, cel care ar trebui să aibă grijă de siguranța pe stadion, la nici zece minute după fluierul final spunea că ambele echipe pierd meciul cu 0-3, conform unui articol din Regulament.

La observator vă referiți?
Nu, la șeful firmei private de pază. Vicepreședintele nostru, Sandu Matei, cel care umblă cu regulamentul de sute de pagini după el, nu îl știe pe dinafară! Și este un om minuțios. Nu poate spune că articolul 423, litera g, de exemplu. Dar acel om știa!

Cazul rămâne la TAS?
Da, rămîne, dar sunt și alte repercusiuni. Anul acesta victima am fost noi, anul viitor același organism se poate îndrepta împotriva altei echipe, încercând să arbitreze într-un mod nefericit competiția. Acolo unde nu putem vorbi de greșeală, ci de tendențiozitate și de rea voință, trebuie aplicată legea, altfel de lege decât cea sportivă .

Ați dat în judecată Liga și Comisiile?
Urmează!

Veți propune schimbarea actualei conduceri a LPF?
Nu prea avem șanse ! Din diferite motive, o bună parte dintre cei care conduc cluburile din Liga I preferă situația actuală decât o schimbare. Și-n al doilea rând ar trebui să vezi dacă schimbi pe cineva, cu cine îl schimbi. Dar dacă nu ai această siguranță, atunci ce faci? Îl schimbi numai pe dracul cu frate-su?
Deci rămânem cu dracu’!

41 de ani va împlini Paszkany pe 19 noiembrie

A preluat oficial CFR Cluj pe 7 februarie 2002

În octombrie 2003 a acuzat dur arbitrajele și a fost decalarat de FRF persona non-grata în Liga I

Afaceri în imobiliare, autoturisme. Deține Sigma Center, cel mai mare imobil de birouri din Cluj. Deține Ecomax General Investment, dealer și unitate service pentru Opel și Chevrolet în România

Florin CARAMAVROV / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut o cafea de la automatul din aeroport
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut o cafea de la automatul…
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un milion de euro
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un…
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie: "Vii și îți iei ce…
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizia pe care au luat-o Andreea Bălan şi fostul ei soţ, la mai bine de doi ani de la divorţ! Cântăreaţa a dezvăluit totul!
Decizia pe care au luat-o Andreea Bălan şi fostul ei soţ, la mai bine de doi ani de la divorţ!…
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în ce mai rea, s-a avansat cu planurile de înmormântare
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în ce mai rea, s-a avansat…
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Americanca-minune, dovada că vârsta e doar o cifră: secretul recordului pe care l-a bătut la 76 de ani!
Americanca-minune, dovada că vârsta e doar o cifră: secretul recordului pe care l-a bătut la 76 de ani!
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele