INTERVIU | Duckadam face analiza Stelei: reconstrucție cu Rădoi, Becali nu dă niciun leu pe siglă, unde a greșit Gâlcă, de ce nu are clubul nevoie de galerie și pretențiile lui Cernat

Autor: Florin CARAMAVROV Publicat: 25 Jun. 2015, 08:09 Actualizat: 25 Jun. 2015, 08:10 Liga 1
  • Helmut Duckadam, președintele de imagine al Stelei, radiografiază într-un interviu pentru ProSport, sezonul recent încheiat, vorbește despre viitorul Stelei cu Rădoi, dar fără siglă și fără galerie.

A fost un an greu pentru Steaua, încheiat cu bine până la urmă. De ce a fost așa dificil spre sfârșit?
Cauzele sunt multe. Probabil că toată lumea a greșit. Probabil și pregătirea de iarnă nu a fost dintre cele mai fericite. Foarte multă lume pune acest retur mai slab pe seama faptului că au plecat trei jucători importanți, Szukala, Sânmărtean și Keșeru, dar noi am câștigat 3-0 cu Astra fără acești trei jucători, sau 3-1, fără drept de apel, cu Petrolul. În campionat, nu ne-am găsit ritmul. Cred că a fost și o oarecare delăsare din partea jucătorilor, văzându-se la atâtea puncte diferență de următoarele clasate. În iarnă, am crezut că cei mai periculoși adversari sunt Petrolul și Astra, nicidecum ASA.

Câțiva jucători din lot au spus că Gâlcă nu a fost tratat de patron așa cum ar fi trebuit după câștigarea a trei trofee…
Au fost atâția antrenori în lume, de-a lungul timpului, la echipe mai mari decât Steaua, al căror contract nu a fost reînnoit, dorindu-se o reconstrucție a echipei, un alt început, cu un alt antrenor. Același lucru s-a întâmplat și cu Gâlcă. Nu cred că trebuie făcută o tragedie din acest lucru. Gâlcă a câștigat toate trofeele, și-a făcut un CV fantastic, el trebuie să-i mulțumească Stelei că a primit această șansă, Steaua trebuie să-i mulțumească lui Gâlcă pentru aceste rezultate și fiecare să-și vadă de drum.

Vorbim de o reconstrucție la Steaua în acest moment?
Eu cred că da. Fiecare echipă are viața ei și, la un moment dat, trebuie să faci o reconstrucție, pentru că fotbaliștii care joacă de mai mulți ani, hai să nu spun că se plafonează, dar nu mai au aceeași dorință de performanță. Ei au realizat performanțe notabile în această perioadă. Este nevoie de jucători tineri, care au foame de performanțe și, de ce nu, de bani.

„Armata are doar de pierdut”

Steaua fără siglă. Cum a fost și cum va fi?
A fost o mare încercare din partea celor de la Armată de a obține mai mulți bani, cu toate că, prin închirierea bazei sportive din Ghencea, Steaua a plătit o sumă considerabilă. Un singur meci în Ghencea a costat-o pe Steaua 24.000 de euro, iar pentru baza de antrenament s-au plătit alți bani. Eu cred că Armata a greșit, pentru că a deschis o Cutie a Pandorei, pe care o va închide foarte greu. 6 luni nu s-a întâmplat nimic cu acea siglă. Eu am spus că acea siglă are valoare doar pe tricourile unei echipe ca Steaua București. Dacă o pui pe tricourile unei echipe ca Olimpia Satu Mare, nu mai are aceeași valoare. Cei de la Armată au doar de pierdut, pentru că această siglă nu mai produce acum. În plus, eu cred că, la un moment dat, cei de la Armată vor fi întrebați de ce noi nu mai evoluăm în Ghencea.

Credeți că această problemă se va rezolva la un moment dat?
Din punctul meu de vedere, nu există nicio cale de rezolvare, pentru că ambele părți s-au poziționat pe poziții de forță. E vorba doar de bani, nu e vorba de nicio tradiție, de nimic.

„Sigla aduce prea puțini bani”

Va da patronul Stelei bani?
Eu n-aș da niciun leu! Atât timp cât plătesc tot ce e în Ghencea, nu văd de ce ar trebui să dau sute de mii sau milioane de euro pentru o siglă care, practic, nu îmi aduce niciun plus. Acea siglă pe pieptul Stelei, prin vânzarea de echipamente, prin marketing, aduce clubului prea puțini bani, nesemnificativ. Dar poate, la un moment dat, cineva să se deștepte și să rezolve această problemă. Deocamdată nu văd nicio soluție.

Dar sigla nu înseamnă seriozitate, istorie, tradiție și toate cele ce decurg de aici?
Ba da, dar asta nu înseamnă că… Steaua a avut nenumărate sigle de-a lungul istoriei. Și în 1986, am avut o altă siglă. Dar lucrul esențial este, ca și într-o căsnicie, faptul că ambele părți trebuie să renunțe la niște lucruri pentru ca treaba să meargă înainte. Dacă vii, pentru a doua oară, să dai afară echipa din Ghencea, despre care spui că este o echipă de tradiție a clubului Steaua, nu mi se pare corect din partea Armatei. La un moment dat, te saturi și iei această poziție, care, cred eu, este cea normală.

„Ghencea nu mai e un stadion care atrage”

Steaua fără galerie, fără fani de câteva ori…
Fără galerie, pentru că și în perioada lui Reghecampf jucam în Ghencea cu două-trei mii de spectatori. Ghencea nu mai este un stadion care atrage. A rămas doar un simbol, a devenit mult mai atractiv Național Arena. Steaua a avut spectatori la meciurile importante, mulți din provincie. Dar numărul de spectatori e în scădere în tot campionatul, ceea ce spune multe despre fotbalul românesc.

Rădoi antrenor la Steaua. S-a creat deja o adevărată tevatură, sunt mulți oameni de fotbal care contestă această numire, pentru că Rădoi nu are licența pro… Cum vedeți rezolvarea acestui scandal?
Pentru noi nu există această problemă. A fost o hotărâre a patronului de a-l numi pe Rădoi să conducă această echipă. Pe unii care au această licență Pro îi afectează pentru că își dau seama că această licență Pro nu le aduce satisfacții și nu au angajamente. Așa apare această invidie. Pentru noi, important este ca Rădoi să își facă treaba. Că și-o va face de pe bancă sau de lângă bancă sau din tribune, vom vedea. Important e ca Steaua să aibă în continuare rezultate.

Totuși, există niște reguli pe care toată lumea trebuie să le respecte.
Regulile sunt foarte clare. Noi avem un antrenor în persoana lui Pedrazzini, avem secunzi. Rădoi nu poate să figureze ca antrenor, neavând această licență, dar sunt convins că, într-o perioadă cât mai scurtă, își va lua această licență, pentru că este un băiat isteț. Până atunci, se va găsi o soluție pentru a sta și el pe bancă alături de ceilalți antrenori.

Pe Mirel credeți că l-a afectat tot acest scandal?
Sunt convins că l-a afectat. Pe orice om l-ar fi afectat această tevatură din presă. Multe au fost răutăți. Hai să ne amintim cine l-a contestat și cine l-a susținut. Aș prefera să mă refer la cei care l-au susținut, în frunte cu Mircea Lucescu, Ilie Năstase. Cred că Rădoi are un sprijin moral fantastic.

„Cojocaru va fi titularul naționalei într-un an-doi!

E Cojocaru un fotbalist-problemă?
Nu, nu e un fotbalist-problemă. E încă un copil. Poate că atitudinea lui la antrenamente nu este cea pe care și-o dorește un antrenor, dar eu cred că această situație se va remedia. Dacă se antrenează cum o face în acest moment Niță, într-un an-doi îl văd titularul echipei naționale, pentru că are talent, are fizic. Trebuie doar să se maturizeze. Totul depinde de el. Când va trece de la copilărie la marturitate, atunci va ajunge un portar bun.

Steaua mai are nevoie de un portar?
Eu zic că nu. Îi avem pe Niță, Cojocaru și un băiat de 18 ani, pe care eu nu îl cunosc, dar am înțeles că este foarte talentat. Cred că trebuie date șanse acestor portari.

„Sper ca Iancu să nu moară speranță

Iancu se va maturiza vreodată?
Ar fi păcat să nu se întâmple asta, pentru că talent are. Dar, vorba fotbaliștilor, foarte mulți s-au născut talente și au murit speranțe. Sper să nu fie și cazul lui.

Nu prea v-au plăcut declarațiile lui Arlauskis de la final de campionat…
Sigur că el, printre rânduri, a spus multe lucruri. Dar pe mine m-a deranjat că a spus-o după ce a plecat. Un fotbalist cum e el, având personalitate, putea să spună aceste lucruri mai demult. Poate că le-a spus, dar nu au apărut în presă. Dar acum a ales calea greșită, de a le spune prin intermediul mass-media.

De ce nu reușește Tănase să se transfere în străinătate?
La un moment dat, Tănase se obișnuise la Steaua, era liderul echipei, avea o strângere de inimă să plece în altă parte, unde nu ar mai fi fost lider. La început, patronul a cerut destul de mulți bani pe el și e cam greu să pleci din fotbalul românesc pe sume mari. A intervenit acest mic impas și nici forma lui sportivă nu a mai fost atât de strălucită. Eu sunt convins că Tănase va prinde un contract bun afară dacă va face treabă în această campanie europeană.

Are Steaua nevoie acum de un adevărat număr 10, de un conducător de joc?
Eu cred că acest număr se poate forma. Din păcate, am așteptat destul de mult, până în ultimele etape ale campionatului trecut, când a arătat de ce este în stare Stanciu. Eu continui să cred în Stanciu, e un jucător de valoare, cu personalitate. Cred că și prin venirea lui Muniru acest număr 10 îl putem forma la Steaua.

Și de Cernat Steaua nu a avut nevoie?
Poate că a avut nevoie, e un jucător cu experiență. În momentul în care negociezi cu un jucător la vârsta lui, trebuie să negociezi foarte bine. Mulți jucători care vin la Steaua vin cu pretenții exagerate, dar patronul nostru este un tip mult prea versat ca să fie indus în eroare. Cred că și Cernat a avut pretenții exagerate, dar și un mic trac, că nu mai poate să facă față sau că nu va mai fi numărul 1, așa cum a fost la Galați sau cum poate să fie la Viitorul.

„Gâlcă a fost copleșit de miza Ligii Campionilor!”

Ajunge Steaua în grupele Ligii Campionilor? Sau ce i-ar trebui să ajungă aici?
Sigur că noi ne dorim. I-ar mai trebui șansă. Șansă pe care nu am avut-o la Ludogoreț, atunci când Varela a scăpat singur, în ultimul minut, dar a fost faultat de portarul advers. Dar trebuie s-o spun pe față, cu riscul să se supere cineva pe mine, au fost și greșelile lui Gâlcă. Echipa nu a fost pregătită pentru loviturile de departajare. Cred că miza l-a copleșit pe Gâlcă în acele momente și a acceptat ca toți jucătorii din apărare să execute penalty-urile.

Dan Petrescu și ASA Tg. Mureș. Sună periculos! Îi e teamă Stelei?
Nu, nu. Nu ne este teamă. S-a plecat la un drum acolo cu foarte mult entuziasm, dar s-a văzut că problema esențială a rămas. Problema banilor. Târgu Mureș nu a putut să țină toți jucătorii din campionatul trecut, jucători valoroși, tocmai pentru că nu a avut banii necesari. Dacă rezultatele nu vor fi foarte bune de la început, se va intra într-o criză serioasă la nivel financiar.

„La ASA se poate rupe totul repede!

Adică se poate rupe totul foarte repede?
Da, pentru că am citit prin presă că mai multe firme au cerut insolvența clubului pentru datorii foarte mari. Și sunt datorii foarte mari și la bugetul statului. Aici e și avantajul Stelei: are un lot foarte valoros și o stabilitate financiară.

Vedeți alte candidate serioase ale Stelei în sezonul intern următor?
Nu văd. Cele mai puternice mi se par Târgu Mureș și Astra, dar numai dacă vor putea să termine în condițiile în care încep campionatul.

Vi se mai pare Șumudică un antrenor antipatic după ce a ajutat Steaua să câștige campionatul?
A fost la un moment dat o întrebare, cine mi se pare cel mai antipatic personaj din fotbalul românesc. Primul care mi-a venit în minte a fost Șumudică, pentru simplul motiv că îmi aduce aminte de acele meciuri pe care le disputam în Giulești și de răutatea cu care vorbea de Steaua. Îmi mențin acea declarație, nu s-a schimbat nimic, nici eu nu sunt simpatic pentru toată lumea.

„Sigla și stadionul nu ne afectează

În concluzie, Steaua fără siglă, fără galerie, fără stadion propriu, cu antrenor fără licență. Nu sunt cam multe probleme pentru a începe o reconstrucție?
Ne acomodăm la fotbalul românesc. Foarte puține echipe au stadionul lor, nici măcar Petrolul, și ei plătesc o chirie. Va fi greu dacă nu vom ajunge la un acord cu Armata să facem antrenamentele în Ghencea, va fi greu pentru Centrul de Copii și Juniori. Dar ne vom acomoda, vom face antrenamentele la Buftea, unde sunt condiții bune și de antrenament, și de cazare, și de masă. Vom juca toate meciurile pe Național Arena. Oricum, în Ghencea nu mai putem juca în cupele europene, pentru că nu mai corespunde normelor internaționale. Pe noi sigla, stadionul nu ne afectează…

Galeria?
Nici măcar. Adevărata galerie o reprezintă acei oameni care vin la fiecare meci al Stelei, care susțin echipa cu decență și care nu fac probleme clubului, cu această suspendarea terenului. Aceea sunt adevărații suporteri, ceilalți sunt de conjunctură.

Galeria Stelei a avut doar interese financiare!”

Deci Steaua nu plânge după galerie?
Eu, personal, nu plâng după galerie, pentru că galeria a fost, de cele mai multe ori, doar din interes alături de Steaua. Iar Steaua a avut foarte multe de suferit, a strâns din dinți și a tăcut din gură, când plătea amenzi de zeci de mii de euro și avea terenul suspendat atât în campionat, cât și în cupele europene. Și strângem în continuare din dinți la următoarele două jocuri din preliminariile Ligii Campionilor, când jucăm fără spectatori și pierdem foarte mulți bani. Plus că echipa nu e susținută la meciuriel importante, dar asta-i viața. Se va găsi, probabil, în timp o altă galerie.

Care au fost acele interese ale galeriei?
Atât timp cât a fost susținută din punct de vedere financiar de Gigi Becali și de clubul Steaua, galeria ne-a fost alături. În momentul în care acele privilegii au fost diminuate, au schimbat imediat tabără și au trecut de partea celor de la Armată. Nici acolo nu vor sta mult, pentru că Armata nu le poate oferi cât le-a oferit Steaua.

 

 

 

 

Autor: Florin CARAMAVROV Publicat: 25 Jun. 2015, 08:09 Actualizat: 25 Jun. 2015, 08:10 Liga 1
Pe aceeași temă
O supervedetă din România a fost filmată la hotel cu camera ascunsă în timp ce…
O supervedetă din România a fost filmată la hotel cu camera ascunsă în timp ce…
Judeţele din topul ruşinii, unde românii nu stau în casă
Judeţele din topul ruşinii, unde românii nu stau în casă
Care este cea mai periculoasă expunere la coronavirus? Doza virală este decisivă
Care este cea mai periculoasă expunere la coronavirus? Doza virală este decisivă
Premiera nationala: au anuntat ca sezonul de fotbal s-a TERMINAT din cauza coronavirusului! Decizie fara precedent in Romania
Premiera nationala: au anuntat ca sezonul de fotbal s-a TERMINAT din cauza coronavirusului! Decizie fara precedent in Romania
Atenţie la mesajele false despre coronavirus! Nu crede tot ce primeşti pe Facebook sau WhatsApp
Atenţie la mesajele false despre coronavirus! Nu crede tot ce primeşti pe Facebook sau WhatsApp
Bătaie la iUmor! Mihai Bendeac a făcut anunțul! Producătorii de la Antena 1 au șters instant imaginile și au vrut să oprească filmările
Bătaie la iUmor! Mihai Bendeac a făcut anunțul! Producătorii de la Antena 1 au șters instant imaginile și au vrut să ...
Poze interzise cu Anamaria Prodan din izolare! La 47 de ani are corp de puștoaică
Poze interzise cu Anamaria Prodan din izolare! La 47 de ani are corp de puștoaică
Sfârşitul coşmarului: scenarii pentru criza de 
coronavirus – pauză de 3 luni, îngheţ un an sau ameninţare eternă a 
omenirii
Sfârşitul coşmarului: scenarii pentru criza de coronavirus – pauză de 3 luni, îngheţ un an sau ameninţare eternă ...
Maşina de făcut bani. Fraţii Pavăl de la Dedeman nu ratează nicio ocazie să facă milioane. Cea mai nouă lovitură
Maşina de făcut bani. Fraţii Pavăl de la Dedeman nu ratează nicio ocazie să facă milioane. Cea mai nouă lovitură
Descoperire ULUITOARE despre un gest sexual pe care îl fac toate femeile. Este plăcerea SUPREMĂ
Descoperire ULUITOARE despre un gest sexual pe care îl fac toate femeile. Este plăcerea SUPREMĂ
Psihologia pierderii locului de muncă în timpul coronavirusului
Psihologia pierderii locului de muncă în timpul coronavirusului
BREAKING | A SEMNAT cu Real Madrid! Los Blancos, lovitură în plină pandemie de coronavirus
BREAKING | A SEMNAT cu Real Madrid! Los Blancos, lovitură în plină pandemie de coronavirus
Se dau 800.000 de euro de la stat! Cine poate lua această sumă imensă de bani
Se dau 800.000 de euro de la stat! Cine poate lua această sumă imensă de bani
Decizia care va salva Dacia. trebuie să scbimbe tot
Decizia care va salva Dacia. trebuie să scbimbe tot
Una dintre fostele concurente de la ”Dansez Pentru Tine” a murit la numai 33 de ani
Una dintre fostele concurente de la ”Dansez Pentru Tine” a murit la numai 33 de ani
Prima piesă care PICĂ dacă lași mașina NEMIȘCATĂ câteva săptămâni
Prima piesă care PICĂ dacă lași mașina NEMIȘCATĂ câteva săptămâni
Modul în care şi-a prins nevasta care îl înşela cu şeful ei i-ar putea aduce unui bărbat 15 ANI de închisoare. Totul a plecat de la o APLICAŢIE oferită de toate smartphone-urile moderne. Avocat: „Merită o medalie!”
Modul în care şi-a prins nevasta care îl înşela cu şeful ei i-ar putea aduce unui bărbat 15 ANI de închisoare. Totul ...
Austria ar putea deveni prima ţară europeană care ridică restricţiile impuse de COVID-19
Austria ar putea deveni prima ţară europeană care ridică restricţiile impuse de COVID-19
Pregatiți-vă! Au anunțat deja al doilea val! Când se va întâmpla
Pregatiți-vă! Au anunțat deja al doilea val! Când se va întâmpla
DOLIU ÎN USR. Un politician suspect de coronavirus a murit acasă. Medicii i-au spus că e o simplă răceală
DOLIU ÎN USR. Un politician suspect de coronavirus a murit acasă. Medicii i-au spus că e o simplă răceală
Doliu imens in lumea MODEI! A murit dupa ce a fost infectat cu CORONAVIRUS. O lume intreaga il plange acum. Ce s-a intamplat cu designerul in doar cateva zile
Doliu imens in lumea MODEI! A murit dupa ce a fost infectat cu CORONAVIRUS. O lume intreaga il plange acum. Ce s-a intamplat ...
A înnebunit internetul! Lora, din ce în ce mai sexy! Artista a postat mai multe poze din vacanța din Bali și a lăsat loc imaginației
A înnebunit internetul! Lora, din ce în ce mai sexy! Artista a postat mai multe poze din vacanța din Bali și a lăsat ...
Descoperire uluitoare în sângele oamenilor din zona roșie a coronavirusului. Medicii au făcut totul public: „Oamenii ăștia sunt cheia!”
Descoperire uluitoare în sângele oamenilor din zona roșie a coronavirusului. Medicii au făcut totul public: „Oamenii ...
FOTO. Anca Țurcașiu arată fabulos la 49 de ani! Se pozează fără rețineri în carantină
FOTO. Anca Țurcașiu arată fabulos la 49 de ani! Se pozează fără rețineri în carantină
FOTO. Adelina Pestrițu, incendiară la ieșirea din duș! S-a pozat așa, iar fanii s-au încins: "Are pe ce să stea prosopul"
FOTO. Adelina Pestrițu, incendiară la ieșirea din duș! S-a pozat așa, iar fanii s-au încins: "Are pe ce să stea ...
COVID-19: Cum putea China să împiedice epidemia, dar nu a făcut-o
COVID-19: Cum putea China să împiedice epidemia, dar nu a făcut-o
Mașini noi, găsite abandonate după 30 de ani. Toate funcționează încă perfect!
Mașini noi, găsite abandonate după 30 de ani. Toate funcționează încă perfect!