INTERVIU | Duckadam face analiza Stelei: reconstrucție cu Rădoi, Becali nu dă niciun leu pe siglă, unde a greșit Gâlcă, de ce nu are clubul nevoie de galerie și pretențiile lui Cernat

INTERVIU | Duckadam face analiza Stelei: reconstrucție cu Rădoi, Becali nu dă niciun leu pe siglă, unde a greșit Gâlcă, de ce nu are clubul nevoie de galerie și pretențiile lui Cernat
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Helmut Duckadam, președintele de imagine al Stelei, radiografiază într-un interviu pentru ProSport, sezonul recent încheiat, vorbește despre viitorul Stelei cu Rădoi, dar fără siglă și fără galerie.

A fost un an greu pentru Steaua, încheiat cu bine până la urmă. De ce a fost așa dificil spre sfârșit?
Cauzele sunt multe. Probabil că toată lumea a greșit. Probabil și pregătirea de iarnă nu a fost dintre cele mai fericite. Foarte multă lume pune acest retur mai slab pe seama faptului că au plecat trei jucători importanți, Szukala, Sânmărtean și Keșeru, dar noi am câștigat 3-0 cu Astra fără acești trei jucători, sau 3-1, fără drept de apel, cu Petrolul. În campionat, nu ne-am găsit ritmul. Cred că a fost și o oarecare delăsare din partea jucătorilor, văzându-se la atâtea puncte diferență de următoarele clasate. În iarnă, am crezut că cei mai periculoși adversari sunt Petrolul și Astra, nicidecum ASA.

Câțiva jucători din lot au spus că Gâlcă nu a fost tratat de patron așa cum ar fi trebuit după câștigarea a trei trofee…
Au fost atâția antrenori în lume, de-a lungul timpului, la echipe mai mari decât Steaua, al căror contract nu a fost reînnoit, dorindu-se o reconstrucție a echipei, un alt început, cu un alt antrenor. Același lucru s-a întâmplat și cu Gâlcă. Nu cred că trebuie făcută o tragedie din acest lucru. Gâlcă a câștigat toate trofeele, și-a făcut un CV fantastic, el trebuie să-i mulțumească Stelei că a primit această șansă, Steaua trebuie să-i mulțumească lui Gâlcă pentru aceste rezultate și fiecare să-și vadă de drum.

Vorbim de o reconstrucție la Steaua în acest moment?
Eu cred că da. Fiecare echipă are viața ei și, la un moment dat, trebuie să faci o reconstrucție, pentru că fotbaliștii care joacă de mai mulți ani, hai să nu spun că se plafonează, dar nu mai au aceeași dorință de performanță. Ei au realizat performanțe notabile în această perioadă. Este nevoie de jucători tineri, care au foame de performanțe și, de ce nu, de bani.

„Armata are doar de pierdut”

Steaua fără siglă. Cum a fost și cum va fi?
A fost o mare încercare din partea celor de la Armată de a obține mai mulți bani, cu toate că, prin închirierea bazei sportive din Ghencea, Steaua a plătit o sumă considerabilă. Un singur meci în Ghencea a costat-o pe Steaua 24.000 de euro, iar pentru baza de antrenament s-au plătit alți bani. Eu cred că Armata a greșit, pentru că a deschis o Cutie a Pandorei, pe care o va închide foarte greu. 6 luni nu s-a întâmplat nimic cu acea siglă. Eu am spus că acea siglă are valoare doar pe tricourile unei echipe ca Steaua București. Dacă o pui pe tricourile unei echipe ca Olimpia Satu Mare, nu mai are aceeași valoare. Cei de la Armată au doar de pierdut, pentru că această siglă nu mai produce acum. În plus, eu cred că, la un moment dat, cei de la Armată vor fi întrebați de ce noi nu mai evoluăm în Ghencea.

Credeți că această problemă se va rezolva la un moment dat?
Din punctul meu de vedere, nu există nicio cale de rezolvare, pentru că ambele părți s-au poziționat pe poziții de forță. E vorba doar de bani, nu e vorba de nicio tradiție, de nimic.

„Sigla aduce prea puțini bani”

Va da patronul Stelei bani?
Eu n-aș da niciun leu! Atât timp cât plătesc tot ce e în Ghencea, nu văd de ce ar trebui să dau sute de mii sau milioane de euro pentru o siglă care, practic, nu îmi aduce niciun plus. Acea siglă pe pieptul Stelei, prin vânzarea de echipamente, prin marketing, aduce clubului prea puțini bani, nesemnificativ. Dar poate, la un moment dat, cineva să se deștepte și să rezolve această problemă. Deocamdată nu văd nicio soluție.

Dar sigla nu înseamnă seriozitate, istorie, tradiție și toate cele ce decurg de aici?
Ba da, dar asta nu înseamnă că… Steaua a avut nenumărate sigle de-a lungul istoriei. Și în 1986, am avut o altă siglă. Dar lucrul esențial este, ca și într-o căsnicie, faptul că ambele părți trebuie să renunțe la niște lucruri pentru ca treaba să meargă înainte. Dacă vii, pentru a doua oară, să dai afară echipa din Ghencea, despre care spui că este o echipă de tradiție a clubului Steaua, nu mi se pare corect din partea Armatei. La un moment dat, te saturi și iei această poziție, care, cred eu, este cea normală.

„Ghencea nu mai e un stadion care atrage”

Steaua fără galerie, fără fani de câteva ori…
Fără galerie, pentru că și în perioada lui Reghecampf jucam în Ghencea cu două-trei mii de spectatori. Ghencea nu mai este un stadion care atrage. A rămas doar un simbol, a devenit mult mai atractiv Național Arena. Steaua a avut spectatori la meciurile importante, mulți din provincie. Dar numărul de spectatori e în scădere în tot campionatul, ceea ce spune multe despre fotbalul românesc.

Rădoi antrenor la Steaua. S-a creat deja o adevărată tevatură, sunt mulți oameni de fotbal care contestă această numire, pentru că Rădoi nu are licența pro… Cum vedeți rezolvarea acestui scandal?
Pentru noi nu există această problemă. A fost o hotărâre a patronului de a-l numi pe Rădoi să conducă această echipă. Pe unii care au această licență Pro îi afectează pentru că își dau seama că această licență Pro nu le aduce satisfacții și nu au angajamente. Așa apare această invidie. Pentru noi, important este ca Rădoi să își facă treaba. Că și-o va face de pe bancă sau de lângă bancă sau din tribune, vom vedea. Important e ca Steaua să aibă în continuare rezultate.

Totuși, există niște reguli pe care toată lumea trebuie să le respecte.
Regulile sunt foarte clare. Noi avem un antrenor în persoana lui Pedrazzini, avem secunzi. Rădoi nu poate să figureze ca antrenor, neavând această licență, dar sunt convins că, într-o perioadă cât mai scurtă, își va lua această licență, pentru că este un băiat isteț. Până atunci, se va găsi o soluție pentru a sta și el pe bancă alături de ceilalți antrenori.

Pe Mirel credeți că l-a afectat tot acest scandal?
Sunt convins că l-a afectat. Pe orice om l-ar fi afectat această tevatură din presă. Multe au fost răutăți. Hai să ne amintim cine l-a contestat și cine l-a susținut. Aș prefera să mă refer la cei care l-au susținut, în frunte cu Mircea Lucescu, Ilie Năstase. Cred că Rădoi are un sprijin moral fantastic.

„Cojocaru va fi titularul naționalei într-un an-doi!

E Cojocaru un fotbalist-problemă?
Nu, nu e un fotbalist-problemă. E încă un copil. Poate că atitudinea lui la antrenamente nu este cea pe care și-o dorește un antrenor, dar eu cred că această situație se va remedia. Dacă se antrenează cum o face în acest moment Niță, într-un an-doi îl văd titularul echipei naționale, pentru că are talent, are fizic. Trebuie doar să se maturizeze. Totul depinde de el. Când va trece de la copilărie la marturitate, atunci va ajunge un portar bun.

Steaua mai are nevoie de un portar?
Eu zic că nu. Îi avem pe Niță, Cojocaru și un băiat de 18 ani, pe care eu nu îl cunosc, dar am înțeles că este foarte talentat. Cred că trebuie date șanse acestor portari.

„Sper ca Iancu să nu moară speranță

Iancu se va maturiza vreodată?
Ar fi păcat să nu se întâmple asta, pentru că talent are. Dar, vorba fotbaliștilor, foarte mulți s-au născut talente și au murit speranțe. Sper să nu fie și cazul lui.

Nu prea v-au plăcut declarațiile lui Arlauskis de la final de campionat…
Sigur că el, printre rânduri, a spus multe lucruri. Dar pe mine m-a deranjat că a spus-o după ce a plecat. Un fotbalist cum e el, având personalitate, putea să spună aceste lucruri mai demult. Poate că le-a spus, dar nu au apărut în presă. Dar acum a ales calea greșită, de a le spune prin intermediul mass-media.

De ce nu reușește Tănase să se transfere în străinătate?
La un moment dat, Tănase se obișnuise la Steaua, era liderul echipei, avea o strângere de inimă să plece în altă parte, unde nu ar mai fi fost lider. La început, patronul a cerut destul de mulți bani pe el și e cam greu să pleci din fotbalul românesc pe sume mari. A intervenit acest mic impas și nici forma lui sportivă nu a mai fost atât de strălucită. Eu sunt convins că Tănase va prinde un contract bun afară dacă va face treabă în această campanie europeană.

Are Steaua nevoie acum de un adevărat număr 10, de un conducător de joc?
Eu cred că acest număr se poate forma. Din păcate, am așteptat destul de mult, până în ultimele etape ale campionatului trecut, când a arătat de ce este în stare Stanciu. Eu continui să cred în Stanciu, e un jucător de valoare, cu personalitate. Cred că și prin venirea lui Muniru acest număr 10 îl putem forma la Steaua.

Și de Cernat Steaua nu a avut nevoie?
Poate că a avut nevoie, e un jucător cu experiență. În momentul în care negociezi cu un jucător la vârsta lui, trebuie să negociezi foarte bine. Mulți jucători care vin la Steaua vin cu pretenții exagerate, dar patronul nostru este un tip mult prea versat ca să fie indus în eroare. Cred că și Cernat a avut pretenții exagerate, dar și un mic trac, că nu mai poate să facă față sau că nu va mai fi numărul 1, așa cum a fost la Galați sau cum poate să fie la Viitorul.

„Gâlcă a fost copleșit de miza Ligii Campionilor!”

Ajunge Steaua în grupele Ligii Campionilor? Sau ce i-ar trebui să ajungă aici?
Sigur că noi ne dorim. I-ar mai trebui șansă. Șansă pe care nu am avut-o la Ludogoreț, atunci când Varela a scăpat singur, în ultimul minut, dar a fost faultat de portarul advers. Dar trebuie s-o spun pe față, cu riscul să se supere cineva pe mine, au fost și greșelile lui Gâlcă. Echipa nu a fost pregătită pentru loviturile de departajare. Cred că miza l-a copleșit pe Gâlcă în acele momente și a acceptat ca toți jucătorii din apărare să execute penalty-urile.

Dan Petrescu și ASA Tg. Mureș. Sună periculos! Îi e teamă Stelei?
Nu, nu. Nu ne este teamă. S-a plecat la un drum acolo cu foarte mult entuziasm, dar s-a văzut că problema esențială a rămas. Problema banilor. Târgu Mureș nu a putut să țină toți jucătorii din campionatul trecut, jucători valoroși, tocmai pentru că nu a avut banii necesari. Dacă rezultatele nu vor fi foarte bune de la început, se va intra într-o criză serioasă la nivel financiar.

„La ASA se poate rupe totul repede!

Adică se poate rupe totul foarte repede?
Da, pentru că am citit prin presă că mai multe firme au cerut insolvența clubului pentru datorii foarte mari. Și sunt datorii foarte mari și la bugetul statului. Aici e și avantajul Stelei: are un lot foarte valoros și o stabilitate financiară.

Vedeți alte candidate serioase ale Stelei în sezonul intern următor?
Nu văd. Cele mai puternice mi se par Târgu Mureș și Astra, dar numai dacă vor putea să termine în condițiile în care încep campionatul.

Vi se mai pare Șumudică un antrenor antipatic după ce a ajutat Steaua să câștige campionatul?
A fost la un moment dat o întrebare, cine mi se pare cel mai antipatic personaj din fotbalul românesc. Primul care mi-a venit în minte a fost Șumudică, pentru simplul motiv că îmi aduce aminte de acele meciuri pe care le disputam în Giulești și de răutatea cu care vorbea de Steaua. Îmi mențin acea declarație, nu s-a schimbat nimic, nici eu nu sunt simpatic pentru toată lumea.

„Sigla și stadionul nu ne afectează

În concluzie, Steaua fără siglă, fără galerie, fără stadion propriu, cu antrenor fără licență. Nu sunt cam multe probleme pentru a începe o reconstrucție?
Ne acomodăm la fotbalul românesc. Foarte puține echipe au stadionul lor, nici măcar Petrolul, și ei plătesc o chirie. Va fi greu dacă nu vom ajunge la un acord cu Armata să facem antrenamentele în Ghencea, va fi greu pentru Centrul de Copii și Juniori. Dar ne vom acomoda, vom face antrenamentele la Buftea, unde sunt condiții bune și de antrenament, și de cazare, și de masă. Vom juca toate meciurile pe Național Arena. Oricum, în Ghencea nu mai putem juca în cupele europene, pentru că nu mai corespunde normelor internaționale. Pe noi sigla, stadionul nu ne afectează…

Galeria?
Nici măcar. Adevărata galerie o reprezintă acei oameni care vin la fiecare meci al Stelei, care susțin echipa cu decență și care nu fac probleme clubului, cu această suspendarea terenului. Aceea sunt adevărații suporteri, ceilalți sunt de conjunctură.

Galeria Stelei a avut doar interese financiare!”

Deci Steaua nu plânge după galerie?
Eu, personal, nu plâng după galerie, pentru că galeria a fost, de cele mai multe ori, doar din interes alături de Steaua. Iar Steaua a avut foarte multe de suferit, a strâns din dinți și a tăcut din gură, când plătea amenzi de zeci de mii de euro și avea terenul suspendat atât în campionat, cât și în cupele europene. Și strângem în continuare din dinți la următoarele două jocuri din preliminariile Ligii Campionilor, când jucăm fără spectatori și pierdem foarte mulți bani. Plus că echipa nu e susținută la meciuriel importante, dar asta-i viața. Se va găsi, probabil, în timp o altă galerie.

Care au fost acele interese ale galeriei?
Atât timp cât a fost susținută din punct de vedere financiar de Gigi Becali și de clubul Steaua, galeria ne-a fost alături. În momentul în care acele privilegii au fost diminuate, au schimbat imediat tabără și au trecut de partea celor de la Armată. Nici acolo nu vor sta mult, pentru că Armata nu le poate oferi cât le-a oferit Steaua.

 

 

 

 

Florin CARAMAVROV / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de această limită
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de această limită
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele