Interviu cu unul dintre cei mai buni străini din Liga I. Pecanha: „Îi respect părerea lui Contra, dar încă mai avem șanse la titlu!”

Interviu cu unul dintre cei mai buni străini din Liga I. Pecanha:
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Petrolul a pierdut startul în 2014, după egalul de la Brașov, scor 1-1, însă jucătorii lui Cosmin Contra promit suporterilor că prestația din partida cu ardelenii nu se va mai repeta în acest retur
  • Portarul prahovenilor Peterson Pecanha își contrazice antrenorul atunci când spune că Petrolul a pierdut lupta pentru titlu și își asigură adversarele că nu vor mai face vreun pas greșit
  • Brazilianul în vârstă de 34 de ani vorbește despre primele sale gânduri atunci când a auzit că Adrian Mutu se va transfera la Ploiești, dar și despre perioada petrecută la Rapid, atunci când s-a confruntat cu grave probleme financiare

Ce faci? Cum sunteți acum?
Eu sunt bine. Din punct de vedere fizic stau excelent. Stagiile de pregătire pe care le-am susținut mi-au prins bine. Acum, din punct de vedere moral…. Știți că e un subiect delicat mai ales după jocul de la Brașov, dar pot să vă asigur că am început să ne revenim.

Ce s-a întâmplat la Brașov? Unde s-a produs ruptura?
Primul joc e mereu mai complicat din cauza  faptului că nu avem ritm. Până ne reacomodăm, mai durează un pic. Sigur, nu putem da vina pe acest lucru pentru că și adversarul nostru a venit tot după aceeași pauză, iar dacă lipsa de ritm ne-a dezavantajat pe noi, cu siguranță și pe ei ar fi trebuit, dar uite că n-a fost așa. Am făcut un joc, după părerea mea, destul de slab. Ar fi trebuit să fim mai tari, să arătăm că avem mai multă forță și să facem în așa fel încât adversarul nostru să nu ajungă în terenul nostru. În partea a doua, am mai controlat jocul, dar nu am reușit să marcăm și al doilea gol. Meciul a fost pierdut pe lipsa noastră de atenție, mai ales la faza penalty-ului. Am pierdut două puncte care erau foarte importante pentru noi și pentru lupta la titlu.

Antrenorul a fost foarte supărat la finalul meciului, ba chiar a spus că Petrolul și-a luat rămas bun de la titlu. Tu ce părere ai?
Sigur că pentru noi, cei care luptăm să devenim campioni, fiecare punct e vital. Așadar, două puncte ratate nu sunt deloc liniștitoare. Obiectivul nostru a devenit din start mai complicat. Totuși, eu n-aș spune neapărat că am pierdut orice luptă. E opinia dânsului, o respect, dar cred că e abia începutul și oricând se pot încurca și celelalte contracandidate.

„Mi-e frică de noi înșine!”

Spuneai de moral. Cum e atmosfera acum? Urmează jocul cu Oțelul.
Suntem mai bine. Egalul nu a venit într-un moment prea bun pentru că ne așteptam să câștigăm, dar aproape că ne-am revenit. Ne înțelegem bine cu toții și tocmai de aceea n-am permis ca atmosfera să fie întunecată. Antrenamentele sunt dure, dăm totul, suntem concentrați și cred că rezultatul din meciul trecut ne-a ambiționat să nu mai permitem o altă greșeală. Suntem pe drumul cel bun.

De cine ți-e cel mai frică dintre Steaua și Astra?
Ambele s-au întărit. Și uite că au început returul cu o victorie și s-au mai distanțat un pic de noi. Dar cred că și Petrolul a făcut niște achiziții foarte bune iarna aceasta. Desigur, va mai dura un pic până când echipa să se lege și să facă totul exact cum își dorește antrenorul, dar vă asigur că suntem pe drumul cel bun. Avem calitate, ne mai trebuie doar câteva meciuri în picioare în formula aceasta. Iar ca să-ți răspund și la întrebare, spun doar că, în acest moment, mă tem doar de noi. Noi pentru că am făcut un joc foarte slab în primul meci și suntem puțin presați de gândul că dacă nu vom câștiga, ne va fi aproape imposibil să ne atingem obiectivul. Așa că cea mai mare temere a mea este felul cum ne vom prezenta la următorul joc.

Am vorbit despre transferurile adversarilor la titlu, dar nu și de transferurile pe care le-a făcut Oțelul în această iarnă. Vorbim de jucători care au trecut pe la Roma, Inter. Sunt gălățenii în stare să producă surpriza contra voastră?|
Ei vin cu un moral foarte bun. Au învins-o pe Pandurii, o echipă deloc ușor de bătut și de aceea cred că vor avea foarte multă încredere în ei, vor intra pe teren foarte hotărâți. Hotărâți în special să profite și de moralul nostru de după meciul de la Brașov și să ne bată. Sper totuși să nu reușească. Desigur, ne respectăm total adversarul, dar îi avertizăm că vom face tot posibilul să câștigăm și să recuperăm din deficit. 

Atunci când un străin sosește în România, printre primele întrebări se numără și aceea dacă îl cunoaște pe Mutu….
(râde) Da, îmi amintesc perfect….

„Am crezut că Mutu se crede o vedetă!”

Cum e să lucrezi alături de el?
Pe Mutu îl știe toată lumea, nu mai are rost să comentăm prea mult pe acest subiect. Vă spun sincer un lucru. Când am primit vestea că Mutu va veni la Petrolul, am rămas un pic îngândurat. M-am întrebat în sinea mea > și începusem chiar să-mi creez unele idei care întotdeauna nu corespund realității. După ce l-am cunoscut, vreau să vă spun că m-a impresionat. Cu toate că are un CV extraordinar și a jucat la cele mai tari echipe din Europa, este un coleg foarte bun, deschis întotdeauna dialogului, dispus să te ajute cu orice sfat. La antrenamente a dat întotdeauna totul. Pur și simplu a fost ca oricare alt jucător care a vrut să demonstreze ce poate să facă. De aceea, consider că avem toate resursele necesare ca să-l ajutăm să marcheze în campionat și ca el să fie forța noastră.

Ai aproape doi ani aici, în Liga I și nu ai ratat aproape niciun meci din postura de titular. Ești conștient că multă lume se întreabă cât mai ai de gând să joci la acest nivel?
(râde cu poftă) M-am adaptat aici perfect. Atât pe teren, cât și în afara lui, iar asta s-a văzut în faptul că am fost titular în majoritatea partidelor, fie că am fost la Rapid, fie acum. Sper să mai joc mulți ani de acum încolo. Mai am încă un an și jumătate cu Petrolul și după ce se va încheia înțelegerea, vreau să mai rămân până când simt că mă lasă picioarele. Nu am deloc de gând să îmi închei cariera prea curând, așa că obișnuiți-vă să mă mai vedeți mult timp de acum încolo (se amuză). 

Dacă ai adus vorba de Rapid, cum îți mai amintești de perioada petrecută acolo? Cum vezi situația lor actuală?
Când am ajuns la Rapid, toți cei de acolo își fixaseră obiectivul de a se califica în Europa League, iar eu aveam o mare ambiție, aceea de a mă afirma. Ea nu s-a concretizat din cauza problemelor apărute. A fost foarte trist să văd tot ce s-a petrecut cu Rapid și mai ales într-un timp atât de scurt. Nu pot decât să-mi doresc ca Rapid să iasă din această fază proastă, iar oamenii cu bani să investească în acest club. Rapid nu merită să moară pentru istoria și, mai ales, pentru fanii săi. Îi iubesc enorm, știți prin ce greutăți am trecut acolo și cât de mult țin în continuare la această echipă.

„Da, mă visez campion!”

După tot ce ți s-a întâmplat atunci (n.r: salarii neplătite, chiria și utilitățile apartamentului de asemenea), ai avut momente când ai spus că totul în România este la fel ca situația din Giulești?
Da, am fost foarte speriat. Începusem să mă interesez prin alte părți și vedeam că echipe care erau în situația Rapidului ajunseseră chiar la faliment. Și mă refer aici și la echipe care participaseră în Liga Campionilor de exemplu. Era inadmisibil pentru mine, am vrut să plec, să mă întorc în Brazilia și să rup orice legătură cu această țară. Din fericire, am primit oferta din partea Petrolului și, grație lui Geraldo care mi-a explicat totul, am reușit să depășesc situația.

Fii extrem de sincer. Ai visat măcar un minut că din vară poți fi campion? Și nu accept răspunsuri de genul „nu mă gândesc la asta acum”….
(râde) Uite, sunt sincer. Eu sunt o persoană foarte critică cu mine însumi. Și tototdată realistă. Și dacă acum sunt pe locul al treilea, vreau să fiu pe al doilea. Iar dacă sunt pe al doilea, vreau să fiu și pe primul. Ambiția mea e să fiu mereu cel mai bun în tot ce fac. Așa că e clar că vreau să fiu campion, e clar că visez să fiu campion, m-am imaginat de multe ori și mi-ar plăcea ca și colegii mei să creadă în același fel în care cred și eu. Avem potențial să reușim. Din păcate, acum depindem de celelalte două echipe, care trebuie să piardă puncte. Și cred că o vor face!


În vara lui 2013, pentru că Rapid se confrunta cu mari probleme financiare, Peterson Pecanha a decis să renunțe la toți banii datorați de formația giuleșteană, bani ce reprezentau salariile pe ultimele patru luni și chiriile pentru apartamentul în care locuia cu soția și copilul lor.


Peterson Pecanha alături de soția sa, Teresa și de băiețelul lor în vârstă de 4 ani, Diogo

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar într-un an. Câţi bani a strâns în 10 luni
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar într-un an. Câţi bani a…
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Câți bani a ajuns să primească Nadia Comăneci de la statul român. Suma care intră, lunar, în conturile Zeiței de la Montreal
Câți bani a ajuns să primească Nadia Comăneci de la statul român. Suma care intră, lunar, în conturile Zeiței de…
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă, la Survivor All Stars de la Pro TV
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă, la Survivor All Stars de…
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
A murit de 8 ori! Bărbatul care i-a șocat pe medici!
A murit de 8 ori! Bărbatul care i-a șocat pe medici!
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani