Inimă de antrenor. Povestea celui mai tânăr tehnician din Liga 1. Teja, de la voluntar la juniori, la principal la U Cluj

12 mar 2014 7284 afişări Comentează şi tu Liga 1
Inimă de antrenor. Povestea celui mai tânăr tehnician din Liga 1. Teja, de la voluntar la juniori, la principal la U Cluj 20 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7946/12243454/1/amr-1332.jpg
  • Antrenorul lui “U” Cluj a fost nevoit să renunţe la cariera de fotbalist la 18 ani din cauza unei afecţiuni la inimă.
  • Teja a început să antreneze copii de 6 ani şi a fost preparator fizic şi secund până să devină principal în Liga I.
  • La 35 de ani, Mihai Teja este cel mai tânăr antrenor principal din Liga I.
  • Mircea Rednic şi Gică Hagi sunt oamenii care i-au schimbat viaţa lui Mihai Teja.

Tehnicianul Universităţii Cluj, Mihai Teja, a acceptat un dialog deschis despre modul în care vede meseria de antrenor şi ascensiunea sa de la o grupă de copii de 6 ani până la postul de "principal" la o formaţie din Liga 1.

Lumea vă cunoaşte doar ca antrenor. Care e povestea jucătorului Mihai Teja?
Am jucat fotbal până la 18 ani, la Steaua. Am jucat şi în echipa de tineret şi am prins câteva cantonamente cu echipa mare, la Forban, cum se făceau atunci. La tineret am jucat cu Alin Stoica, Aliuţă, Edi Iordănescu, Cătălin Munteanu. La ultimul cantonament am făcut vizita medicală şi am fost diagnosticat cu sindromul VPV, o afecţiune a inimii. Asta mă împiedica să rezist la efort mare. Avusesem şi până atunci probleme. Nu mă simţeam bine, la anumite antrenamente, de intensităţi mai mari. Doamna doctor Pufulete, de la Medicină Sportivă, din Bucureşti, mi-a spus că trebuie să renunţ la fotbal.

A fost o lovitură grea?
O lovitură foarte grea. A fost o mare dezamăgire pentru că fotbalul era tot universul meu. Îmi doream foarte mult să joc. Am decis însă că trebuie să continui în acest domeniu şi m-am înscris la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport.

Prima echipă: copii de 6 ani

Cum aţi ajuns să antrenaţi?
În anul trei, aveam un profesor care era şi metodist la Dinamo şi ne-a întrebat dacă nu vrem să ajutăm la grupele de copii. Aşa am avut şansa să antrenez la juniorii lui Dinamo. La început doar ajutam, dar apoi mi s-a dat cea mai mică grupă. Aveam 21 de ani şi antrenam copii de 6-7 ani. Aşa a început totul.

Apoi aţi ajuns la Coverciano...
Mi-am dorit tot timpul să progresez. Să fac mai mult. Nu am vrut să rămân pe loc. Era foarte greu să intre în antrenoratul de mare performanţă unul ca mine, care n-a avut un nume ca fotbalist. Tocmai apăruse însă moda preparatorilor fizici în România şi am decis să mă specializez pe această parte. Voiam să ştiu ce se întâmplă cu organismul jucătorilor la efort, ce modificări suportă organismul în timpul unui meci... Căutam răspunsul la mai multe întrebări. Am vorbit cu Giovani Becali şi dânsul mi-a făcut legătura cu oameni de la Coverciano. M-a ajutat foarte mult. Mi s-a explicat ce să fac, m-a recomandat şi Walter Zenga şi am mers la examen.

E greu să intri la Coverciano?
A fost greu, dar mă pregăteam de un an. Am luat lecţii de italiană ca să fiu pregătit la cursuri. La examen au fost întrebări din anatomie, fiziologie, fiziologia efortului. N-a fost un examen uşor.

Ce v-a învăţat fotbalul italian?
M-a învăţat să fiu mai atent în privinţa detaliilor mici, mai perfecţionist. Am asistat la cursuri predate de Lippi, Franco Ferrari, care era şi lector, Pandelli.

„Ionuţ Badea m-a propus lui Rednic”

Cum aţi ajuns în Liga I?
După Coverciano m-am întors la echipa secundă a lui Dinamo, ca preparator fizic. Am avut şansa să lucrez cu mai mulţi jucători importanţi, printre care şi Ionuţ Badea. Aveam o relaţie bună cu el şi când acesta s-a transferat la Vaslui m-a recomandat lui Mircea Rednic. Tocmai plecase preparatorul fizic de acolo şi am mers în locul lui.

Rednic v-a sfătuit să faceţi pasul de la preparator fizic la antrenor?
Rednic a văzut în mine un antrenor. Mi-a dat multă încredere, iar apoi am plecat cu el la Dinamo. A fost norocul meu că i-am cunoscut pe Ionuţ Badea şi Mircea Rednic. Am avut această şansă.

Hagi: “Mihai, rămâi la Steaua! Nu te oblig să stai acasă”

Cum aţi ajuns cu Hagi la Steaua?
Tocmai luasem titlul cu Dinamo şi mie îmi expirase contractul. Nu l-am mai prelungit din cauza unor probleme, iar la trei zile distanţă m-a sunat Hagi. Eu l-am prins la Dinamo pe Zoli Iasko, în perioada când a antrenat portarii la Dinamo. El m-a recomandat lui Gică Hagi. M-a sunat Gică şi m-a întrebat dacă aş fi de acord să-l însoţesc la Steaua. Am fost surprins, uimit, dar am acceptat imediat.

Aţi rămas mai mult ca Hagi...
Am rămas 3 ani la Steaua. Am vrut să plec cu Gică, dar era foarte dezamăgit de ce se întâmplase. Era o atmosferă tensionată atunci. I-am spus că vreau să plec cu el, pentru că aşa mi se părea normal, dar mi-a spus: “Mihai, nu te grăbi! Eu n-o să mai antrenez câteva luni şi nu vă oblig să staţi şi voi acasă”. I-am promis însă că îmi voi da demisia şi-l voi însoţi când îşi va găsi un angajament. Hagi n-a mai antrenat pentru mult timp şi am rămas să lucrez la Steaua. Au fost situaţii nefericite, cu mulţi antrenori schimbaţi, dar această experienţă mi-a fost utilă. Am lucrat cu Hagi, Lăcătuş, Bergodi, Pedrazzini, Dorinel Munteanu sau Stoichiţă. De la toţi am învăţat câte cea.

Inspirat din Mourinho şi Guardiola

Ce antrenor vă place cel mai mult?
Îmi plac antrenorii de succes. Îmi place să-l citesc pe Mourinho, dar îmi place şi stilul lui Guardiola şi Klopp şi Mircea Lucescu, Allegri sau Ancelotti.

Mourinho sau Guardiola?
Îmi place disciplina lui Mourinho, ideea de tranziţie a sa şi agresivitatea jucătorilor, dar şi ideea de posesie a lui Guardiola, circulaţia mingii pe care o au echipele lui.  

Ce campionat de afară vă inspiră?
Urmăresc foarte mult meciuri din străinătate. La început urmăream mult Serie A, apoi Primera Division şi acum îmi plac campionatele din Germania şi Anglia.

Nu copiaţi nimic din campionatele de afară?
Dacă ar fi să copiez ceva aş lua apărarea din Italia, atacul spaniolilor, rigurozitatea din Germania şi intensitatea din Anglia.

Ce filosofie aveţi în fotbal?
Filosofia mea se bazează pe disciplină şi posesie. Îmi place ca echipa mea să domine şi să ajungă la poartă prin anumite idei, nu din întâmplare. Sunt un antrenor deschis, înţelegător, nervos când nu ies lucrurile cum trebuie, exigent, poate perfecţionist.  

"Antrenorul modern? Cel care câştigă"

Câte ore pe zi dedicaţi fotbalului?
Pentru mine fotbalul e o pasiune. Dacă ai o pasiune nu se pune problema de ore. Mă preocupă în permanenţă. Poate şi când merg la o bere cu prietenii discutăm de fotbal şi urmărim un meci.

Care e profilul antrenorului modern?
Antrenorul modern e cel care câştigă. Nu ştiu ce înseamnă modern sau învechit. Văd antrenori care fac performanţă la au o vârstă repsectabilă Zeman a fost la Roma, îl văd pe Trappatoni antrenând, pe Lippi şi mulţi alţii.

Ce note i-aţi da antrenorul Teja?
Nu vreau să-mi dau note. În viaţă e bine să vorbească alţii despre tine.

"E important cât de repede te ridici"

Care vă sunt meciurile de care vă amintinţi cu cea mai mare plăcere?
Îmi amintesc cu drag meciurile din Champions League sau din Europa League. Dinamo – Benfica, sau meciurile Stelei cu Bayern sau Arsenal nu pot să le uit. Titlul luat cu Dinamo, meciurile din Europa League cu Leverkusen sau Besiktas... Sunt multe. Mai e dubla Stelei cu Galatasaray, din play-off-ul Champions League. Galata avea o super echipă atunci.

Cele mai triste partide...
De obicei trec mai departe peste eşecuri. E foarte important în viaţă cât de repede treci peste momentele neplăcute şi cât de repede te ridici când eşti căzut.

Ce aţi fi făcut dacă nu aţi fi avut şansa să-l întâlniţi pe acel profesor universitar, pe Ionuţ Badea, Rednic, Iasko sau Hagi?
Probabil fotbalul ar fi rămas ca hobby şi mi-aş fi deschis o afacere. Aş fi încercat ceva. Nu ştiu ce (râde). Mi-ar fi plăcut să lucrez cu copiii. Am terminat şi doctoratul şi aş putea preda la facultate, dar nu place.

Cum e antrenorul Teja?
Vreau să fiu eu însumi. Nu vreau să copiez pe nimeni. Vreau să rămân acelaşi Mihai Teja modest şi cu mare dorinţă de afirmare. Nu mă schimb după Guardiola sau orice alt antrenor.

Unde vă vedeţi peste 10 ani?
Îmi place să visez şi visez ca într-o zi să câştig trofee cu o echipă mare din România, să antrenez un club din străinătate şi echipa naţională.

  • 7 sunt echipele la care a lucrat Mihai Teja: Dinamo, Steaua, FC Vaslui, Astra, Petrolul, Standard şi “U” Cluj
  • 21 de ani avea Teja când a început să antreneze
  • 3 ani a stat antrenorul Universităţii la Steaua
  • 17 puncte a adunat Teja de când antrenează “U” Cluj, în 11 partide
  • 45 la sută este procentajul de victorii al Universităţii, cu Teja antrenor
Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.