FOTO | Pe lângă amintiri, gloriile Ştiinţei au plecat de pe "Ion Oblemenco" şi cu fragmente din gazon

18 mai 2015 1826 afişări Liga 1
FOTO | Pe lângă amintiri, gloriile Ştiinţei au plecat de pe "Ion Oblemenco" şi cu fragmente din gazon
GALERIE (3 de imagini) VEZI GALERIA

Zeci de fotbalişti de legendă ai Ştiinţei au păşit în această dimineaţă pentru ultima dată pe „Central” şi toţi au plecat cu o părticică din gazonul pe care cândva făceau spectacol. Jucători, antrenori şi conducători din generaţii diferite s-au adunat pe terenul arenei din Bănie, aflată în pragul dispariţiei. Nostalgici, cei prezenţi au depănat amintiri şi au primit din partea oficialităţilor locale bucăţi de gazon ambalate frumos, cu mesajul:  „Atâta timp cât cerul va fi alb-albastru, veţi fi deasupra tuturor”.

Dintre componenţii echipei Universităţii Craiova care a disputat primul meci pe „Central” a fost prezent Constantin Bâtlan, iar din generaţia 73-74-75, a Campioanei Unei Mari Iubiri, care a adus primul titlu în Bănie, au venit: Teo Ţarălungă, Dumitru Marcu, Ion Velea, Victor Niculescu, Florin Oprea sau Marius Purcaru.

Craiova Maxima nu putea lipsi, în frunte cu actualul tehnician al juveţilor, Sorin Cârţu, care a şi interpretat la microfon imnul „Cântec pentru Oltenia. „Aici am câştigat două campionate, am dat atâtea goluri. Pe stadionul Ion Oblemenco am marcat golul 100, e o amintire frumoasă. Meciurile pe care le-am jucat, trăirile pe care le-am avut la partidele europene... Am trăit momente senzaţionale pe acest stadion. Bucata de gazon reprezintă o amintire, este ca un ultim trofeu pentru tot ceea ce am făcut împreună cu colegii mei pentru Universitatea. Este un gest frumos, plin de semnificaţie. O să o pun alături de celelalte amintiri: cupe, medalii, bucăţi din ziare tăiate de când jucam fotbal“, a declarat Cârţu.

Generaţia ultimului event al Universităţii i-a avut la eveniment pe Pavel Badea, Adrian Popescu,  Daniel Mogoşanu, Ion Olaru, Dănuţ Bica, Ştefan Stoica. Acesta din urmă a declarat: „E ultimul trofeu pe care l-am luat, o bucată de iarbă de pe stadionul nostru drag. Voi decupa din gazonul meu de acasă şi o voi pune acolo, o voi uda în fiecare zi. Cu toţii am luptat pentru clubul nostru şi pentru Craiova. Este trist că se demolează un stadion care a însemnat atât de mult, dar, cu siguranţă, de acum înainte trebuie să mergem spre Europa în condiţii mult mai bune. Ceea ce a făcut Primăria şi Guvernul României este extraordinar pentru că Bănia are nevoie de un stadion foarte frumos. Am fost şi jucător aici, şi antrenor. Aici am crescut, aici m-am format. Dar în acelaşi timp mă bucur că se face ceva mai modern, mai frumos pentru că trebuie să intrăm şi noi în Europa“.

Dintre cei mai tineri ex-componenţi ai Ştiinţei au venit să-şi ia adio de la legendara arenă: Gabi Popescu, Cornel Papură, Marius Iordache, Marius Sava, Narcis Mohora, Robert Vancea. Gabi Popescu a declarat că noul stadion este un proiect extraordinar pentru fotbalul românesc: „Îi felicit pe cei care s-au gândit la acest proiect, l-au creat şi l-au susţinut, precum şi la cei care îl vor implementa şi-l vor duce la bun sfârşit. Este un moment în care fotbalul românesc are nevoie de astfel de injecţii de adrenalină. Pentru că odată cu crearea noului stadion vor fi mult mai mulţi oameni atraşi către fotbal, mult mai mulţi copii, ceea ce e bine pentru viitor. E un proiect extraordinar de bun pentru fotbalul românesc. E important viitorul, ceea ce se va construi. Cu siguranţă vor fi meciuri europene aici. Atât timp cât ai un astfel de proiect automat atragi anumite responsabilităţi şi un anumit nivel al fotbalului. Te obligă stadionul, te obligă suporterii. Oricine s-ar băga în proiectul acesta nu-l poate face cu jumătate de normă“.

Gabi Popescu îşi aminteşte cu plăcere de debutul său în fotbalul mare: „Toată perioada pe care am petrecut-o aici a fost extraordinară. Acum m-am reîntâlnit cu oamenii frumoşi care au scris istoria acestui club. Eu cred că toată perioada petrecută aici nu a făcut altceva decât să mă creeze ca fotbalist, să mă ajute să continui istoria celor care erau în spatele meu“.

Din actuala echipă a Craiovei a participat Alex Mateiu, cel care în seara precedentă marca golul egalizator în Giuleşti. S-a păstrat un moment de reculegere în memoria eroilor Ştiinţei: „Tunarul” Ion Oblemenco, al cărui nume l-a purtat arena din Bănie pentru aproape două decenii,  Zoli Crişan, Petre Deselnicu, Costică Ştefănescu, Corneliu Andrei Stroe şi Sebastian Domozină. Soţia preşedintelui Craiovei Maxima, Corneliu Andrei Stroe şi fiul antrenorului Constantin Oţet au fost invitaţi la ceremonia de pe arena din Bănie.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.