EXCLUSIV | ProSport prezintă reacția lui Burleanu după publicarea contractului de rentă viageră Sandu – FRF. Federația i-a plătit deja lui Sandu, în ultimele cinci luni, 20.000 de euro

EXCLUSIV | ProSport prezintă reacția lui Burleanu după publicarea contractului de rentă viageră Sandu - FRF. Federația i-a plătit deja lui Sandu, în ultimele cinci luni, 20.000 de euro
  • Publicat:
  • Actualizat:

„Jaf” și „înșelătorie” sunt doar doi dintre termenii pe care Răzvan Burleanu i-a folosit pentru a caracteriza contractul de rentă viageră dintre Mircea Sandu și FRF, în răspunsul pe care noul șef al federației l-a oferit la întrebările puse pe această temă de ProSport. Este prima reacție oficială a președintelui FRF după ce, vineri, textul contractului a fost dat publicității de site-urile www.pesurse.ro și www.prosport.ro. Conform prevederilor din actul semnat, din partea FRF, de Gino Iorgulescu în dimineața zilei de 5 martie 2014 (înainte de Adunarea Generală care consfințea finalul domniei lui Mircea Sandu și alegerea lui Răzvan Burleanu), dezvăluirea acestui text va costa federația 500.000 de euro, clauză de confidențialitate care acum se poate spune că a fost încălcată.


„Simt un imens dezgust față de modul scandalos în care o persoană a ajuns să își folosească influența pentru a înșela tocmai organizația pe care avea responsabilitatea să o protejeze.”

Răzvan Burleanu, președintele FRF, despre contractul de rentă viageră al lui Mircea Sandu


ProSport a încercat să afle părerea tuturor părților implicate în această afacere cotată (conform evaluării notarului care a autentificat actele) la peste 1,5 milioane de euro. Mircea Sandu nu a răspuns nici apelurilor, nici mesajelor primite de la reporterii ProSport. Gino Iorgulescu, șeful LPF, a evitat de asemenea dialogul, preferând să dea publicității un comunicat pe site-ul instituției pe care o conduce și pe care ProSport l-a publicat aici. De cealaltă parte, Răzvan Burleanu, președintele federației, a răspuns prin e-mail întrebărilor pe care ProSport i le-a adresat în urma dezvăluirii contractului lui Mircea Sandu.

Președintele FRF neagă varianta lui Iorgulescu și spune că a aflat conținutul fabulosului contract de rentă viageră al lui Mircea Sandu abia la trei săptămâni după alegeri. Dacă această explicație e reală, atunci înțelegerea s-a perfectat după cum a scris notarul Remus Ion-Zamfirescu în încheierea de autentificare nr. 347, adică doar în prezența lui Iorgulescu și a lui Sandu.

Răzvan Burleanu spune explicit că pe 5 martie s-a produs o înșelătorie, iar instituția s-a adresat Justiției pentru a desființa contractul validat de Adunarea Generală, printr-o chichiță, fără ca membrii votanți să știe la ce angajează federația.


„Pe domnii Mircea Sandu și Gino Iorgulescu îi leagă o relație veche de prietenie și colaborare în fotbal care, în mod firesc, ține și de natura relațiilor umane. Dacă aceasta a interferat cu interesul legitim al fotbalului românesc? Rămâne de văzut.”

Răzvan Burleanu, președintele FRF


ProSport a prezentat vineri, în facsimil, contractul de rentă viageră semnat pe 5 martie de Mircea Sandu, în calitate de beneficiar, și Gino Iorgulescu, în calitate de prim-vicepreședinte al FRF și reprezentant al acestei instituții. Printre privilegiile celui care a condus fotbalul românesc între 1990 și 2014 se numără:
– suma de 50.000 de euro net care va fi primită anual,
– dreptul la doi slujitori plătiți de FRF cu până la 50.000 de lei pe lună (taxele către stat fiind plătite tot de federație),
– dreptul de a folosi gratuit tot etajul 2 de la Casa Fotbalului, federația obligându-se de a asigura absolut tot, de la utilități și aparatură până la hârtie igienică și cartușe de imprimantă,
– dreptul la limuzină căreia FRF îi plătește de la benzină până la CASCO și revizii,  
– 5.000 de lei pe lună reprezentând cheltuieli pentru sucuri și cafele consumate cu invitații
– dreptul de a asista, după dorință, la toate ședințele Comitetului Executiv al FRF.

În comunicatul postat pe www.lpf.ro, tot vineri, Gino Iorgulescu a confirmat autenticitatea actelor prezentate de ProSport, dar a acuzat că informațiile ar fi eronate, susținând că în spatele dezvăluirilor se află oameni răi, care doresc distrugerea fotbalului.

Răzvan Burleanu: „FRF întreprinde toate demersurile juridice necesare pentru stingerea acestui contract”

Iată întrebările adresate de ProSport lui Răzvan Burleanu și răspunsurile acestuia:

Când ați citit prima dată contractul lui Mircea Sandu?
Am parcurs conținutul documentului, cunoscut public drept „Contractul de rentă viageră”, după aproximativ trei săptămâni de la momentul alegerilor din 5 martie 2015.

Cât a plătit FRF pentru Mircea Sandu în ultimele luni? Câți bani au fost cheltuiți de la intrarea în vigoare a contractului și până în prezent?
Până în prezent a încasat salariul integral pe lunile aprilie, mai, iunie și iulie, plus salariul pe cele 26 de zile din luna martie, ceea ce înseamnă aproximativ 20.000 de euro.

Care este situația în momentul de față? Ce se mai plătește și ce nu din contractul fostului președinte al federației?
Adunarea Generală a hotărât în data de 28 iunie, cu aproape unanimitate de voturi, încetarea „contractului de rentă viageră” încheiat între Federația Română de Fotbal și domnul Mircea Sandu. Această hotărâre este o urmare firească a înșelătoriei care s-a produs în data de 5 martie, atunci când, membrilor afiliați, nu le-au fost prezentate prevederile contractului în discuție, ci doar opțiunea ca domnul Mircea Sandu să devină membru de onoare al Federației Române de Fotbal. La ora actuală, FRF întreprinde toate demersurile juridice necesare pentru stingerea acestui contract. Din nefericire, până în momentul definitivării acestor demersuri, Federația are obligația de a respecta prevederile acestui document.   

„Contractul e mai mult decât sfidător”

Ce părere aveți despre contractul lui Mircea Sandu?
Un imens dezgust față de modul scandalos în care o persoană a ajuns să își folosească influența pentru a înșela tocmai organizația pe care avea responsabilitatea să o protejeze. Eu sunt convins că domnul Sandu realizează penibilul situației în care se află, contractul său fiind unul mai mult decât sfidător în raport cu starea fotbalului românesc și a bunului simț în general. Ar fi o dovadă de maxim cinism să insiste pe o cale de tipul: „dacă v-am păcălit, atunci trebuie să plătiți”. În felul acesta nu ar face decât să demonstreze că are o viziune de prădător care apucă tot ceea ce-i cade înainte. Cred sincer că domnul Mircea Sandu are acum oportunitatea de a se ridica la înălțimea funcției de președinte de onoare demonstrând oamenilor că este alături de fotbalul românesc, nu împotriva lui.

Cum considerați că a reprezentat Gino Iorgulescu interesul fotbalului românesc în această speță?
Pe domnii Mircea Sandu și Gino Iorgulescu îi leagă o relație veche de prietenie și colaborare în fotbal care, în mod firesc, ține și de natura relațiilor umane. Dacă aceasta a interferat cu interesul legitim al fotbalului românesc? Rămâne de văzut. Am simțit însă, la Adunarea Generală din 28 iunie, că domnul Iorgulescu a rămas uimit de reacția vehementă, și firească până la urmă, a membrilor afiliați față de consternantul contract al domnului Mircea Sandu. Prin urmare, nu știu ce să vă spun despre modul în care a reprezentat domnul Gino Iorgulescu interesul fotbalului românesc în această speță, însă am certitudinea că tot ceea ce eu am întreprins până acum urmărește stoparea acțiunilor de jaf întreprinse pe seama acestui sport.

Matei Udrea / Redactor
Sorina Oprițescu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de această limită
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de această limită
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele