EXCLUSIV – Portughezul care a lucrat în Ghencea și la Astra: „Steaua are experiența din Ligă, o va ajuta să câștige din nou campionatul!”

EXCLUSIV - Portughezul care a lucrat în Ghencea și la Astra:
  • Publicat:
  • Actualizat:

# Mario Branco a făcut parte din conducerile celor două cluburi care se luptă acum la titlu: Steaua și Astra. Lusitanul a fost scouter în Ghencea, în 2009, unde a stat doar jumătate de an, apoi a trecut la Ploiești, ca director general al Astrei.  

# Actualmente director sportiv la Estoril, formație care se află pe locul al patrulea în clasamentul portughez, Branco povestește cum a colaborat cu, poate cei mai dificili finanțatori din Liga I, Gigi Becali și Ioan Niculae

# Portughezul este la curent cu ce se întâmplă în Liga I și e de părere că, în lupta dintre Steaua și Astra, echipa lui Reghecampf va ieși mai bine grație experienței acumulate în Liga Campionilor

Din România vă sunăm. Ce faceți în acest moment?
Ce surpriză! Sunt bine, vă mulțumesc pentru grijă.  Sunt la Estoril și sunt extrem de încântat să lucrez la acest club, mai ales că am avut rezultate destul de bune.

Am văzut că echipa a ajuns pe locul al patrulea în liga portugheză…
Da, e chiar plăcut să vezi că reușim să ne afirmăm fără un buget exorbitant. Anul trecut, spre exemplu, echipa tocmai promovase din liga a doua, iar la finalul sezonului am terminat pe locul cinci, ceea ce e o performanță pentru un club mic. Am avut buget foarte mic, 3,5 milioane de euro, în comparație cu Benfica, formație care are zeci de milioane anual. Deci eu zic că am făcut o treabă excelentă.

V-ați propus cupele europene sezonul acesta?
Nu neapărat, am facut un sezon bun anul trecut când unii credeau că ne vom lupta să rămânem în prima ligă. Am reușit să aducem jucători buni, iar acum ne bucurăm că, prin muncă, am urcat din nou până pe patru. Suntem încă în Cupa Ligii și Cupa Portugaliei, așa că sezonul este peste așteptări. Nu ne-am propus să ajungem în Europa, dar uitându-ne la clasament și văzând că deasupra noastră sunt cele trei mari echipe, Porto, Sporting și Benfica, nu putem decât să ne mândrim și, de ce nu, să și sperăm.

Ați pomenit de cele trei mari echipe din Portugalia. Au început să vă știe de frică?
Cu siguranță că nu se așteptau. Suntem foarte puternici în deplasare, avem cele mai multe puncte în afară. Proiectul Estoril își dorește să aducă jucători buni, mai puțin cunoscuți și pe care să îi facă să urce sus, apoi să-i vândă. Trebuie doar să avem aceleași rezultate bune ca și până acum.

De România vă mai aduceți aminte?
Sigur că da, mi-a plăcut foarte mult acolo. E o țară frumoasă pe care o apreciez și în care am fost bine primit.

„Am plecat de la Steaua pentru că am fost solidar cu Adi Ilie!”

Spuneați de jucători, iar dvs aveți misiunea de a-i căuta. Spre Liga 1 v-ați mai orientat?
În România nu e ușor. Aici salariile sunt foarte mici, iar ca să aduci un jucător bun de acolo, ar trebui să facem un sacrificiu financiar foarte mare. În România sunt echipe ca Steaua, Petrolul, Astra, care încă mai plătesc bani mulți unui jucător. Cred că noi am fi un bun exemplu pentru Liga I și pentru multe alte formații, asta pentru că avem fotbaliști ieftini. Uneori, România ar trebui să înțeleagă asta și mai ales patronii, nu trebuie să ai doar bani, ci și încredere și răbdare.

Ați pomenit de patronii din România. Cum vă amintiți de perioada de la Steaua?
Dacă vrei să știi cum am lucrat cu Gigi Becali, îți spun că nu am avut contact direct cu el. Eram scouter, responsabil cu aducerea jucătorilor. Adi Ilie era cel care ne intermedia. Totuși, atât cât am apucat să-l cunosc, despre Gigi pot să-ți mai zic că avea o influență mare la echipă, era o persoană care își dădea cu părerea, uneori în momente în care nu trebuia. Reacțiile lui nu erau întotdeauna bune, mai ales la pauzele meciurilor sau imediat după partide.

De ce ați stat doar jumătate de an?
Pentru că eu sunt solidar cu oamenii alături de care lucrez. Am plecat în același timp cu Adi Ilie. El a luat hotărârea să plece , iar motivele le știm doar noi doi. Am vrut să-l susțin pentru că el m-a propus la Steaua. Mi-a plăcut mult să lucrez cu Steaua, să stiți.

„La Astra nu trebuia să fiu atât de diplomat!”

A urmat apoi funcția de director general la Astra. Și aici ați stat destul de puțin?
Am plecat pentru că eu l-am adus pe Toni Conceicao și eram responsabil pentru rezultatele sale. În plus, nici nu aveam bugetul pe care îl are Astra acum. Niculae cheltuiește foarte mulți bani acum, iar în acea perioadă nu făcea asta. Așa că noi ne-am asumat unele riscuri cu câțiva jucători care nu au dat randamentul așteptat. Apoi, când patronul a spus că va veni Dinu Gheorghe, am înțeles că trebuie să plec. Asta e, îmi asum greșeala. Știu că am făcut câteva greșeli acolo.
 


Pe Ioan Niculae cum l-ați caracteriza?
Cu domnul Niculae am fost mai apropiat pentru că eram director general. Îi place mult fotbalul, a investit mult la Astra. Acum, în sfârșit i se văd meritele. Astra e pe primul loc grație lui. A avut răbdare, a investit milioane multe. În perioada în care am fost eu, lucrurile nu au mers bine pentru că am greșit, trebuia să fi lucrat cu alte persoane și poate că nu trebuia să fiu atât de diplomat, ci să-mi impun ideile, regulile, să spun tot ce nu funcționa cum trebuie.

Cu  cine v-a fost cel mai greu să lucrați dintre cei doi patroni?
Cu Gigi, cu siguranță. Domnul Niculae, dacă uneori nu ar fi influențat de anumite persoane care nu se pricep la fotbal și de multe ori vor doar să critice destructiv echipa, cred că ar fi o persoană foarte plăcută. Este serios, onest și mi-a dat o oportunitate atunci. Eu am plecat pentru că nu am avut rezultate.

„Adi Ilie nu vrea să mai știe de fotbalul din România!”

Ați pomenit de Adi Ilie. Ce mai știți de el? De noi se ferește…
Vorbesc cu Adi. E departe de fotbal, nu vrea să mai știe foarte multe despre România. El înțelege bine fotbalul și probabil că nu e de acord cu multe aspecte. Știu că are și niște afaceri de care se ocupă și cam atât.

Ce v-a plăcut mai mult? Perioada de la Steaua sau cea de la Astra?
Ambele, m-aș întoarce cu drag înapoi în România. Nu acum pentru că sunt implicat în proiectul Estoril, dar poate pe viitor da. Știu să vorbesc limba română și cred că am căpătat ceva experiență cu fotbalul din România. Repet, mi-a plăcut mult România. Oamenii sunt foarte simpatici.

Urmează o dublă importantă pentru Astra și Steaua, iar dumneavoastră ați lucrat cu ambele formații. Care credeți că va ieși învingătoare?
Cred ca Astra trece printr-un moment foarte bun, dar e pe primul loc pentru că Steaua a fost implicată in Liga Campionilor și poate a neglijat un pic campionatul. Cum Steaua nu mai e în Europa, se va concentra foarte mult și va urca din nou. În plus, are mai multă experiență, e mai obișnuită cu presiunea, iar asta va face diferența în favoarea ei. Astra are o ocazie mare, dar experiența Stelei o va ajuta să iasă campioană din nou.  

Ce jucători din România v-ar plăcea să-i vedeți la Estoril?
Mi-ar plăcea să-l vad pe Mățel, e foarte eficient, contribuie mult la joc. De Pintilii îmi mai place și cred că și Bourceanu s-ar adapta foarte bine in Portugalia.

# Pepe Moreno, Dayro Moreno, Andres Mendoza, Thiago și Habibou au fost jucători aduși de Mario Branco la Steaua

„Eu știam că Mario Branco face o treabă destul de bună, dar se pare că planurile Stelei s-au schimbat. El ținea jucători sub observație, avea o bază de date foarte mare, urmărea jucători în Brazilia, Portugalia, Grecia. Steaua nu o să mai aibă o bază de date de jucători așa mare odată cu pierderea lui Branco” – Adrian Ilie, fost manager Steaua, după plecarea lui Branco
 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut mașina”
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut…
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
E cutremur! Cine este blonda care aspiră la titlul de "noua doamnă Şoşoacă". Avem imagini-bombă!
E cutremur! Cine este blonda care aspiră la titlul de "noua doamnă Şoşoacă". Avem imagini-bombă!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic în Moldova, estul și sud-estul Transilvaniei
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic în Moldova, estul și sud-estul…
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Andreea Sasu este însărcinată. Tatăl copilului este un celebru milionar, cu care s-a împăcat după ce i-a iertat infidelităţile
Andreea Sasu este însărcinată. Tatăl copilului este un celebru milionar, cu care s-a împăcat după ce i-a iertat infidelităţile
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în parte
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în parte
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege ca să fie clar
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege ca să fie clar
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului:
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu pot să-l privesc în ochi"
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Chinezii au lansat mașina care bate TESLA (la PREȚ și DESIGN)! - GALERIE FOTO
Chinezii au lansat mașina care bate TESLA (la PREȚ și DESIGN)! - GALERIE FOTO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup