EXCLUSIV - Adio, Vaslui. Un nou caz "Rapid" în Liga 1. Clubul nu a plătit salariile restante şi are şanse minime să obţină licenţa

23 apr 2014 20590 afişări Liga 1
EXCLUSIV - Adio, Vaslui. Un nou caz "Rapid" în Liga 1. Clubul nu a plătit salariile restante şi are şanse minime să obţină licenţa

UPDATE 10:40 Adrian Porumboiu a vorbit despre situaţia de la Vaslui şi a precizat că situaţia clubului este una dificilă, iar dacă problemele nu se vor rezolva cât mai rapid, atunci situaţia va deveni dramatică.

"Cu un minim de atenţie, Vasluiul putea să îşi ia licenţa de Europa şi pentru Liga 1. Se întâmplă însă lucruri anormale. Unde nu-i respect, n-ai cum să te amesteci. Nu mi s-au părut lucruri insurmontabile. Ultima oară ştiam că ar fi trebuit să plătească 3-400.000 de euro, dar cred că suma a crescut deja exagerat de mult.

Nu ştiu pe ce criterii se calculează acolo. Nu ştiu dacă se va intra în insolvenţă. Nu am cum să intervin la club. Dar nu cred că lucrurile sunt într-o situaţie în care se mai pot rezolva. Dacă nu se vor rezolva zilele următoare, atunci situaţia va fi dramatică. Ceea ce se întâmplă la club ştiu mai mult din ProSport."
a spus Adrian Porumboiu la Sport.ro.


În urmă cu doar trei ani, FC Vaslui încheia grupa D din Europa League pe poziţia a treia a clasamentului, iar în acelaşi sezon, 2011-2012, moldovenii antrenaţi de Augusto Inacio erau vicecampioni graţie unei echipe formate din nume precum Wesley, Adailton, Sânmărtean. A fost cel mai bun parcurs al Vasluiului de la momentul promovării în Liga I, 2005.

În prezent,  trupa moldavă se confruntă cu grave probleme financiare. Concret, clubul nu mai are aproape nicio şansă să primească licenţa pentru sezonul viitor. În plus, ANAF a pus sechestru pe conturi şi jucători şi cel mai probabil, Directorul sportiv Cătălin Popa şi Dragoş Iftimie (Preşedinte executiv) şi-au demisia, iar în aceste condiţii, cel mai probabil, clubul va intra în insolvenţă.

Termenul pentru apel a expirat pe 22 aprilie, la miezul nopţii

ProSport a scris în numeroase episoade despre situaţia critică de la Vaslui, situaţie ce s-a înrăutăţit la finalul anului trecut, atunci când Adrian Porumboiu a cedat acţiunile clubului către finul său, Ciprian Damian. Jucătorii n-au mai fost plătiţi din toamna lui 2013, iar în prezent, e practic imposibil ca moldovenii să primească licenţa pentru sezonul viitor. Conform regulamentului, FC Vaslui a avut termen până marţi, 22 aprilie, ora 00:00, să facă dovada plăţii salariilor restante pe 2013, ce însumează 500.000 de euro, ori să ataşeze dosarului trimis la Comisia de Licenţiere, pe 31 martie, o hârtie semnată de jucători prin care aceştia acceptă reeşalonarea creanţelor. Începând de miercuri şi până pe 25 aprilie, la Federaţie se judecă apelul şi se deschid dosarele pentru echipele clasate pe poziţiile 1-8. Cum fotbaliştii lui Liviu Ciobotariu n-au vrut să semneze vreun acord, ba chiar au trimis către Comisie documente prin care au cerut ca Vaslui să nu primească licenţa, este practic aproape imposibil ca moldovenii să primească licenţa.

"Comisia de Licenţiere a comunicat, vineri, primelor opt echipe din Liga I, decizia privind acordarea licenţei. Din păcate, nu pot să vă spun dacă FC Vaslui a primit sau nu licenţa, dar echipele cu vot negativ au avut cinci zile la dispoziţie să facă apel. Pe 24 aprilie vom analiza din nou cazul, iar pe 25 vom comunica soluţia. În cazul în care clubul este în continuare nemulţumit, se poate adresa TAS-ului. 30 mai este ultima zi în care forul european trebuie sã comunice decizia", a declarat Viorel Duru pentru Vremea Nouă.

ANAF a început să pună sechestru pe drepturile federative ale jucătorilor

Mai mult, de curând, ANAF a pus sechestru pe bunurile mobile şi imobile ale clubului pentru o datorie la bugetul statului de aproape 7,5 milioane de euro (330 de miliarde de lei vechi). Unul dintre "bunurile" clubului este Liviu Antal, golgheterul la zi al Ligii I (13 goluri) şi jucător pe care şefii sperau să-l vândă la finalul sezonului pentru a rezolva din probleme şi pe care, în prezent, este pus sechestru. Asta înseamnă că FC Vaslui nu va putea să-l transfere nicăieri fără acordul ANAF-ului care va încasa toţi banii din acel transfer. Din informaţiile obţinute de ProSport şi drepturile federative ale celorlalţi jucători de la Vaslui vor fi puse sub sechestru de ANAF.

Se repetă cazul Rapid

Surse apropiate formaţiei vasluiene susţin că în cursul săptămânii viitoare, clubul poate intra în insolvenţă. Dacă Vaslui va retrograda în Liga a II-a şi va intra în insolvenţă, singura posibilitate ca jucătorii să-şi mai recupereze banii din urmă va fi înscrierea la masa credală.

ISTORICUL FC VASLUI DE LA PRELUAREA CLUBULUI DE CĂTRE ADRIAN PORUMBOIU

Sezon                              Liga                   Locul pe care a terminat

02-03  FC Vaslui           Div.C, seria 1    Locul 3 (65 puncte / din 84 posibile)
03-04  FC Vaslui           Div.B, seria 1    Locul 2 (58p / 90)
04-05  FC Vaslui           Div.B, seria 1    Locul 1 (64p / 90)
05-06  Sporting Club   Div.A                   Locul 14 (29p / 90)
06-07  Sporting Club   Liga 1                Locul 8 (50p / 102)
07-08  Sporting Club   Liga 1                Locul 7 (47p / 102)
08-09  Sporting Club   Liga 1                Locul 5 (57p / 102)
09-10  Sporting Club   Liga 1                Locul 3 (62p / 102)
10-11  Sporting Club   Liga 1                Locul 3 (65p / 102)
11-12  Sporting Club   Liga 1                Locul 2 (70p / 102)
12-13  Sporting Club   Liga 1                Locul 5 (58p / 102)

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.