DOSARELE 1X2** Cine se impune în iarbă?

DOSARELE 1X2** Cine se impune în iarbă?
  • Publicat:
  • Actualizat:




1. CULISE Dinamo, campioană


După înfrângerea de la Urziceni, toți dinamoviștii au luat în brațe un discurs de genul „s-a dus o nouă șansă de a juca în Ligă”. Fiecare a disecat la cald programul până la final, iar concluzia a fost aceea că doar o minune mai putea face posibil visul Champions League în Ștefan cel Mare. Cam acestea au fost cele declarate de oficialii câinilor în culise, dar și public. În ultimele 24 de ore, lucrurile s-au schimbat considerabil. ProSport vă oferă tabloul complet al jocurilor de culise din ultimele zile, unul care dă o favorită certă la titlu: Dinamo! Asta nu înseamnă că rivalii roș-albilor nu și-au luat și ei măsuri de securitate. Din contră!
  • Influența lui Il Luce
Surse autorizate susțin că dinamoviștii s-au asigurat mai întâi ca Brașovul le va fi aliat în aceste două etape. Nu neaparat pentru meciul din această seară, în care elevii lui Rednic oricum au prima șansă din mai multe puncte vedere, cât mai ales pentru ultima rundă, atunci când sub Tâmpa va veni Timișoara. Iar la ora acelei partide, bănățenii ar putea avea șase puncte în plus în clasament. Surse demne de încredere susțin că liantul dintre Dinamo și Brașov a fost însuși Mircea Lucescu. Nicolae Badea și tehnicianul lui Șahtior au o relație extrem de apropiată de foarte mulți ani, astfel că nu e exclus că aceasta să se fi reactivat în ultima vreme tocmai pentru ca Dinamo să iasă campioană.
  • Valizele și direcțiile lor
Într-un scenariu din care nu lipsesc cuvinte de genul presiuni, influențe ori putere, banii constituie mereu un capitol aparte. Iar în acest caz, ca și în alți ani, ei circulă după trasee bine stabilite. Pe la colțuri s-a vorbit mai întâi despre o sumă imensă pe care Dinamo i-ar fi promis-o Timișoarei pentru a încurca Urziceniul. Numai că aici e o problemă: dacă Timișoara bate trupa din Ialomița și își primește cele șase puncte înapoi, atunci ea însăși devine un obstacol important pentru „câini”. În acest caz intervine Brașovul, care nu se va da la o parte în fața violeților. În cazul enunțat mai sus, cu Timișoara câștigătoare cu Unirea și pierzătoare la Brașov, dar și cu șase puncte în plus, Dinamo va câștiga campionatul după ce va fi bifat ultimele două victorii. Bani mulți s-au aruncat, se spune, și dinspre Urziceni, care ar fi vrut ca Brașovul să se țină tare în Ștefan cel Mare. Mai mult, gurile rele susțin că anumiți jucători ai Timișoarei ar fi fost contactați, prin intermediari, pentru a o lăsa mai moale diseară.
  •  Timișoara ia Cupa?
În rândurile ce urmează se va developa un scenariu ce pare desprins din filmele SF. Conform susținătorilor acestuia, bănățenii ar avea un interes clar în această ultimă parte de sezon: ajutarea lui Dinamo să ia campionatul. Deși poate părea de necrezut, oameni de fotbal susțin că la nivel de federație și Ligă s-ar fi stabilit mai de mult ca Timișoara să ia Cupa României în dauna celor de la CFR Cluj, care în acest an se mulțumesc cu participarea în Europa League. Este vorba despre principiul compenației, evocat și la începutul acestui sezonul în analizele de culise care o dădeau pe Dinamo campioană: acum Timișoara, la anul CFR-ul și tot așa! Dacă un astfel de scenariu destuld e greu de crezut are rădăcini în realitate, atunci e clar că echipa lui Marian Iancu mai are un singur meci de jucat: cel cu Urziceniul, după care nu va mai fi interesată să câștige campionatul indiferent de soarta celor șase puncte. Dinamo n-ar fi străină de cele spuse mai sus, mai ales că Iancu ar fi fost contactat la nivel înalt de mai multe ori în ultimele zile.
 
Concluzie: scandal, orice ar fi!

Interesant este că, dincolo de cele detaliate mai sus, meciurile Timișoara – Urziceni și Dinamo – Brașov vor naște interpretări din partea multora indiferent de rezultat. Bănățenii vor fi acuzați și dacă vor câștiga, și dacă vor pierde cu Unirea, în timp ce elevii lui Răzvan Lucescu ar putea fi luați în vizor de contestatari indiferent de modul în care se vor prezenta în Groapă. Singurele momente de respiro vor cele 90 de minute de joc. După care vor reîncepe calculele și, bineînțeles, culisele.

2. RAPORT DE FORȚE

 Este o certitudine că Timișoara vrea să încurce Urziceniul în această seară. Întrebarea e dacă o poate face în teren, acolo unde locul din clasament arată un echilibru care dă speranțe dinamoviștilor.

Dacă vor învinge, gazdele se vor ajuta în primul rând pe ele, dar și pe cei de la Dinamo care, în cazul unei victorii cu FC Brașov, ar reveni pe prima poziție. Cel puțin până când TAS-ul va anunța verdictul în cazul Timișoara. Cum pot învinge gazdele și cum nu pot pierde oaspeții? Două întrebări cărora ProSport a încercat să le ofere răspunsuri adunând date din interiorul fiecărei echipe.
 
Este clar că ambele team-uri sunt foarte echilibrate, iar clasamentul este cel mai bun reper în acest sens. Timișoara nu a pierdut decât cinci puncte pe teren propriu (egal cu Mediaș, din etapa 20, și înfrângere cu Dinamo, din tur), în timp ce Urziceniul este lider și în clasamentul punctelor obținute „afară”. Și raportul între atac și apărare pare să fie unul echilibrat, gazdele marcând pe teren propriu două goluri pe meci, dar primind mai mult de jumătate, în timp ce oaspeții marchează aproape un gol și jumătate în deplasare, primind doar unul la două partide. Rămâne de văzut doar dacă Urziceniul va reuși să învingă datorită condiției fizice, în cazul în care nu va primi gol în primele 60 de minute sau dacă absențele suspendaților Apostol și Ricardo din zona central-dreaptă a mijlocului ialomițean va fi speculată de timișoreni. Care au un atu important în faptul că nu le lipsește niciun jucător important.
 
2 goluri pe meci este media reușitelor Timișoarei pe teren propriu
1 gol la două partide în deplasare încasează Urziceniul
 
 
 
3. CALCULE Matematica nu ține cu Dinamo
Fotbalul nu e matematică, dar nu e obligatoriu nici să o contrazică. Ba din contră, teoria probabilităților se confirmă adesea și în rezultatele din sport. Există pariori care își bazează sistemele exclusiv pe statistica matematică, fără a ține cont de elementele sportive.
 
Ce spune teoria probabilităților despre finalul Ligii I? Am analizat ieri toate rezultatele posibile ale celor cinci meciuri care mai pot influența titlul: Timișoara – Urziceni, Dinamo – Brașov, Pitești – Dinamo, Brașov – Timișoara și Urziceni – Steaua. Cinci meciuri cu câte trei rezultate posibile fiecare duc la 243 de variante posibile în total. De aici, teoria se împarte în două, în funcție de punctele de la TAS.
 

 
În grafice se observă că Dinamo nu e favorită în niciuna din situații: are 28% șanse la titlu dacă Timișoara pierde la TAS, respectiv doar 10% dacă bănățenii își recuperează punctele! Și totuși, cum sfidează Dinamo aceste grafice și este considerată de toți favorită? Ei bine, există și o explicație matematică. Se elimină două "variabile" și se consideră că Dinamo bate în ambele partide. Atunci mai rămân 27 de variante posibile, iar 89% din ele Dinamo e campioană, respectiv "doar" 78% dacă Timișoara își ia punctele.
 
Și pe baza meciului de la Timișoara pot fi eliminate "variabile", dar e mult mai greu, meciul neavând o favorită clară. Dacă Urziceniul învinge la Timișoara e în proporție de peste 80% campioană, indiferent dacă bănățenii își mai recuperează punctele sau nu; chiar 93% dacă n-o fac. Dacă Timișoara învinge, nu face mare lucru fără punctele de la TAS, doar relansează lupta Dinamo – Urziceni. Dar cu punctele și o victorie astăzi, e 93% favorită! La egal, Urziceniul e încă favorită matematic dacă punctele rămân la TAS (67%), iar cu un egal și punctele matematic Timișoara are 52% șanse.
 
3,7% sunt șansele ca Dinamo să nu prindă nici locul 1, nici locul 2 dacă Timișoara nu-și ia punctele
56,3% sunt șansele ca Dinamo să termine doar pe 3 dacă Timișoara recuperează punctele
 
Dinamo are adversari mai ușori
Trupa din Ștefan cel Mare are un program mult mai accesibil în ultimele două etape. FC Brașov și FC Argeș sunt două echipe care nu prea mai au pentru ce lupta în acest final de sezon, astfel încât elevii lui Mircea Rednic nu vor avea, teoretic, o misiune grea pentru a-și apropia cele două victorii. Pentru a mai spera la titlu însă după etapa de azi, „câinii” speră ca Urziceniul să se împiedice la Timișoara.
 
 
 

 

 

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în urma unei supradoze
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în urma unei supradoze
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul ministrului Muncii
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul ministrului Muncii
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din cap
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din…
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Americanca-minune, dovada că vârsta e doar o cifră: secretul recordului pe care l-a bătut la 76 de ani!
Americanca-minune, dovada că vârsta e doar o cifră: secretul recordului pe care l-a bătut la 76 de ani!
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele