Dinamo, mărire și decadență: de la semifinala Cupei Campionilor la excluderea din Europa. Cum comentează situația fostele glorii ale „roș-albilor”

Redactor:
Matei Udrea
Dinamo, mărire și decadență: de la semifinala Cupei Campionilor la excluderea din Europa. Cum comentează situația fostele glorii ale
  • Publicat:
  • Actualizat:

â—¦ Comisia de Licențiere din cadrul FRF a retras licența de participare în competițiile europene a clubului Dinamo. Formația din „Ștefan cel Mare” are dreptul de a depune apel în decurs de cinci zile. Fostele glorii ale „roș-albilor” oscilează între dezamăgire și nemulțumire față de actuala conducere.

Conform anunțului postat ieri pe site-ul oficial al Federației Române de Fotbal, „prin Hotărârea nr. 26/21.05.2014, Comisia pentru acordarea licenței cluburilor admite cererea și retrage licența clubului Dinamo 1948 SA pentru participarea la competițiile de club UEFA în sezonul 2014-2015, cu drept de apel în 5 zile de la comunicarea de astăzi, la Comisia de apel pentru licențierea cluburilor”.

Dinamo ratează astfel a doua oară consecutiv prezența în competițiile europene intercluburi, o contraperformanță repetată după 52 de ani. Situația a fost comentată pentru ProSport de fotbaliști care au reprezentat Dinamo în cele mai importante momente ale sale în cupele europene.

Vaișcovici: „Dacă investești doi lei, obții rezultate pe măsură”

Claudiu Vaișcovici juca pentru Dinamo în sezonul 1989-1990, inclusiv în semifinala de Cupa Cupelor cu Anderlecht Bruxelles, pierdută la București după un meci cu un arbitraj controversat: „Cred că Dinamo a ajuns aici din cauza ultimilor ani. Consider că a contat decisiv ce au făcut cei dinainte, prin neplata banilor către stat. În al doilea rând, sunt de părere că domnul Negoiță nu are puterea să conducă de unul singur. Probabil a știut că se înhamă la un drum greu, dar a crezut că va aduce oameni cu potență financiară lângă el. Ori s-a grăbit și nu a făcut un audit complet la club, ori cei care s-au ocupat de această procedură nu au fost profesioniști”, a afirmat Vaișcovici cu referire la situația actuală a clubului.

Prestația lamentabilă a câinilor din ultimele ediții de Europa League a fost radiografiată și de fostul fotbalist: „Să nu uităm că anii trecuți Dinamo a jucat de multe ori în primele tururi ale cupelor europene. Nu au avansat în competițiile continentale din cauza lipsei de bani. Valoarea jucătorilor e modestă, deoarece dacă investești 2 lei, obții rezultate pe măsura banilor. Fără fotbaliști de calitate, nu poti avea rezultate”.

„Imnul cântă doar pentru învingători”

Claudiu Vaișcovici a rezumat ultimul sezon al „câinilor” din perspectiva suporterului: „Mă doare sufletul când văd situația lui Dinamo, ca fost jucător și ca privitor al fenomenului. Am fost critic la adresa anumitor persoane pentru că am sperat că oamenii din conducere vor acționa pentru a ridica acest club. De asemenea, renunțarea la Luchin și Curtean m-a luat prin surprindere. Atunci când vrei să creezi o echipă, ai nevoie de un nucleu, iar aceștia erau oameni de bază”.

Pentru fostul mare fotbalist, clasarea echipei Dinamo pe locul patru este o contraperformanță: „Flavius Stoican e bucuros că am terminat pe locul patru după atâția ani. Dar asta nu este realizare și mă doare să văd că Dinamo a ajuns aici. Imnul se cântă doar pentru locul unu, acolo se culeg laurii victoriei”.

Andone: „Pierdere mare pentru fotbaliști și pentru suporteri”

Jucător și în semifinala Cupei Campionilor cu Liverpool, din 1984, și în cea de Cupa Cupelor cu Anderlecht, din 1990, Ioan Andone a mai participat la un moment important din istoria europeană a dinamoviștilor: ca antrenor la Victoria cu  5-1 obținută în fața celor de la Everton în Cupa UEFA, în ediția 2005-2006. Antrenorul care l-a surclasat pe David Moyes, fostul manager de la Manchester United, a vorbit despre problemele financiare ale formației din Șoseaua Ștefan cel Mare: „Vă dați seama că mă întristează situația actuală. Îi cunosc pe cei doi oameni care se ocupă de soarta clubului, atât pe Constantin Anghelache, cât și pe Ionuț Negoiță, și e dureros că nu găsesc o soluție pentru salvare. Jucătorii tineri ar putea crește dacă ar evolua în meciurile din Europa, iar prin absența din cupele europene se produce o pierdere mare pentru fotbaliști și pentru suporteri”.

Problemele financiare ale clubului Dinamo au început încă din 2009, când echipa a ratat titlul de campioană. În sezonul 2010-2011, „Fălcosul” a fost tehnicianul „roș-albilor”, pe care i-a condus până în finala Cupei cu Steaua (scor 1-2). Ioan Andone a caracterizat contextul economic al acelei ediții de campionat: „Am resimțit întârzieri la salarii în acel sezon, dar componenții lotului aveau încredere în conducere. Nu cred că problemele se raportau la plata salariilor la acel moment, ci la împrumuturile societății față de alți acționari. Acum, problemele sunt grave, dar am înțeles că salariile sunt achitate la zi”.

MOMENTELE DE GLORIE EUROPEANĂ‚

â—¦ Liverpool – Dinamo (1-0 și 2-1), semifinala Cupei Campionilor Europeni, ediția 1983-1984

„Eu spun că puteam să îi eliminăm pe englezi, dar au fost doi factori care ne-au defavorizat: arbitrajul și timpul nefavorabil. În tur, Souness i-a dat un pumn în plină figură lui Movilă și nu a primit nici măcar cartonașul galben. Centralul a fost incorect. La retur, am jucat pe un teren foarte greu, umed. Ei s-au adaptat mai bine condițiilor deoarece era o vreme tipic britanică. Ian Rush a dovedit calitățile de atacant, a profitat de două greșeli ale apărării și a marcat. La scorul de 1-1, am avut un penalty clar neacordat, care putea schimba soarta calificării în finală. Liverpool avea o echipă bună, suporteri numeroși, dar a avut și sprijin din partea UEFA”

Gheorghe Mulțescu

„Am participat la cele două semifinale, cu Liverpool și cu Anderlecht, și am doar amintiri plăcute din acea perioadă. Au fost două generații extraordinar de bune, iar visul meu e ca Dinamo să mai ajungă măcar o dată la acel nivel. Am fost 11 ani în club, 7 ca jucător și 4 ca antrenor. Acum, pot doar să sper să iasă din insolvență pentru a fi întărit lotul cu fotbaliști cu experiență și cu tinerii de perspectivă pe care îi are clubul acum”

Ioan Andone

â—¦ Anderlecht – Dinamo (1-0 și 1-0), semifinala Cupei Cupelor, ediția 1989-1990

„Dinamo a avut un gol valabil la meciul de pe Stadionul Național. Arbitrul a scos mingea din poartă”

Gheorghe Mulțescu

„Am avut o generație foarte bună în 1990, una dintre cele mai valoroase din istoria fotbalului românesc”

Ioan Andone

â—¦ Dinamo – Everton (5-1 și 0-1), turul I al Cupei Uefa, ediția 2005-2006

Ioan Andone a fost antrenorul formației care surclasa locul 4 din Premier League în septembrie 2005.

â—¦ Dinamo – Hamburger SV (3-0 și 2-3), turul II al Cupei Campionilor Europeni, ediția 1983-1984

Germanii erau campionii Europei la ora disputării acelei duble manșe. La București, pe fostul „23 August”, Ionel Augustin, Gheorghe Mulțescu și Costel Orac au semnat o victorie pentru istoria fotbalului românesc, 3-0 în fața nemților de la SV Hamburg. În retur, „câinii roșii” au pierdut cu 3-2 și au eliminat cea mai bună echipă la nivel continental în sezonul 1982-1983.

„În perioada anilor ’80, au fost trei echipe care au făcut cinste fotbalului românesc la nivel european: Universitatea Craiova, Dinamo și Steaua”

Gheorghe Mulțescu

â—¦ Dinamo – Inter (1-1 și 3-2), turul II al Cupei Uefa, ediția 1981-1982

Unul din cele mai mari nume din istoria fotbalului european a fost îngenuncheat la București de către Dinamo. Internazionale Milano a fost eliminată în dublă manșă, după 1-1 în Italia și 3-2 în România pentru formația din Șoseaua Ștefan cel Mare. Ionel Augustin și Costel Orac au marcat în cele 30 de minute de prelungiri ale acelui retur și au consemnat un succes de răsunet pentru „câini”. „Am obținut o victorie asupra Interului. La acea vreme, Dinamo era o prezență constantă în Europa”, a povestit cu nostalgie Gheorghe Mulțescu.

Articol realizat de Cătălin Rusu

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut o cafea de la automatul din aeroport
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut o cafea de la automatul…
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un milion de euro
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un…
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie: "Vii și îți iei ce…
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizia pe care au luat-o Andreea Bălan şi fostul ei soţ, la mai bine de doi ani de la divorţ! Cântăreaţa a dezvăluit totul!
Decizia pe care au luat-o Andreea Bălan şi fostul ei soţ, la mai bine de doi ani de la divorţ!…
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în ce mai rea, s-a avansat cu planurile de înmormântare
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în ce mai rea, s-a avansat…
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Americanca-minune, dovada că vârsta e doar o cifră: secretul recordului pe care l-a bătut la 76 de ani!
Americanca-minune, dovada că vârsta e doar o cifră: secretul recordului pe care l-a bătut la 76 de ani!
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele