Ce urmează la Adunarea Generală a LPF după ce s-au redus banii din drepturile TV. Cei retrogradați nu participă. Se încearcă revenirea la sistemul cu 18 echipe. Ce spun șefii cluburilor și Burleanu

Ce urmează la Adunarea Generală a LPF după ce s-au redus banii din drepturile TV. Cei retrogradați nu participă. Se încearcă revenirea la sistemul cu 18 echipe. Ce spun șefii cluburilor și Burleanu
  • Publicat:
  • Actualizat:

Adunarea Generală a LPF de pe 8 iunie, prima după anunțul-șoc că li se vor tăia cu 6 milioane de euro pe an banii cluburilor din Liga 1, va avea două mari teme, hotârătoare pentru soarta fotbalului românesc în sezonul 2015-2016. Cluburile din Liga 1 vor vota propunerea companiei Intel Sky Broadcast de a reduce de la 27 la 21 de milioane de euro suma pe care echipele o vor împărți la finalul stagiunii care va începe în iulie 2015 și, în același timp, vor stabili sistemul competițional pentru ediția viitoare de campionat, urmând a fi analizată propunerea lui Ioan Horoba, conducătorul de la Gaz Metan Mediaș, de revenire la vechiul sistem, cu 18 echipe.

Dacă la Adunarea Generală din luna mai a anului 2014, cea în care s-a stabilit că din sezonul 2015-2016 Liga 1 va avea 14 echipe, s-a întâmplat ca printre votanți să se numere și reprezentanții cluburilor retrogradate, ACS Poli Timișoara, Săgeata Năvodari și Corona Brașov, pe 8 iunie această anomalie nu va mai fi posibilă, potrivit conducătorilor de cluburi din Liga 1. Mai precis, pe ordinea de zi a întrunirii se află pierderea calității de membru al LPF de către echipele care au retrogradat în Liga 2 (Gaz Metan, FC Brașov, Rapid, Oțelul, „U” Cluj și Ceahlăul) și primirea noilor membri LPF, adică a echipelor care au promovat, ACS Poli Timișoara și FC Voluntari.

Cristian Tănase, președintele Consiliului de Administrație de la Concordia Chiajna, a explicat pentru ProSport procedura:  „Pe ordinea de zi sunt primirea noilor membri ai LPF și pierderea calității de membru LPF.  Îsi pierd calitatea de membru cei care au retrogradat, și-o câstigă cei care au promovat. Vă spun că așa va fi și așa e normal. Logic și normal, cum eu am spus acum câteva zile, ar fi să voteze cei care sunt în Liga 1 acum. Eu așa am propus, pentru a nu mai avea situația de anul trecut, când au votat echipe care au retrogradat”.

Andi Crângu, directorul executiv de la Petrolul Ploiești, completează:  „Vor vota echipele care au promovat. Așa este normal, dar în zilele noastre nu este nimic normal în fotbal. Se face Adunarea Generală cu noii membri, fără retrogradate și cu promovate. Fiecare club va primi o convocare la Adunarea Generală și normal este să primească cele care încep noul sezon, nu cele care au retrogradat. Mai mult ca sigur o să voteze noile promovate”.

Informația privind cluburile care vor vota este confirmată și de Robert Gherghe, președintele lui FC Voluntari, echipă care în sezonul 2015-2016 va evolua pentru prima dată în istorie în Liga 1. „Vor vota echipele care au promovat. E logic. Deja am fost convocați”, a declarat conducătorul formației ilfovene pentru ProSport.

Horoba va propune revenirea la sistemul cu 18 echipe

Discuțiile în jurul numărului de echipe participante în viitorul sezon vor fi reluate pe 8 iunie, dar șansele ca Liga 1 să numere 18 echipe sunt foarte mici, potrivit acelorași conducători, deși printre ei se află și simpatizanți ai vechiului sistem, în general cei ai grupărilor retrogradate în acest an, care ar avea astfel șansa de a continua și sezonul viitor pe prima scenă a fotbalului românesc. Ioan Horoba, conducătorul de la Mediaș, propune revenirea la vechiul sistem. Chiar dacă echipa pe care o conduce a retrogradat la finalul ediției proaspăt încheiate, Horoba va profita de funcția pe care încă o deține, aceea de reprezentant al cluburilor din Liga 1 în Comitetul Executiv, și va fi prezent la Adunarea Generală, chiar dacă gruparea pe care o conduce și-a pierdut calitatea de membru.
De-a lungul acestui an, au mai fost încercări de a se modifica din mers structura competiției și de a se reveni la 16 sau 18 echipe în prima ligă. Toate tentativele au fost contracarate de Gino Iorgulescu, șeful LPF, tocmai cu argumentul că ISB, proprietarul drepturilor TV, a condiționat livrarea celor 27 de milioane de euro prin reducerea campionatului la doar 14 echipe.
Acum, când același Gino Iorgulescu a apărut în fața șefilor de cluburi sprijinindu-i pe reprezentanții ISB care anunțau că schimbă din mers înțelegerea și taie 6 milioane de euro din suma promisă anul trecut, cei trași pe sfoară nu se mai simt legați de contract. Ioan Horoba a explicat deschis: dacă ISB nu respectă înțelegerea, de ce să o respecte cluburile? Dacă tot ni se taie banii, atunci măcar să revenim la prima ligă cu 18 echipe.


Am primit convocarea înainte de ultima etapă a campionatului, dar probabil se va veni cu precizări în ultimul moment. Probabil voi lua parte la Adunarea Generală. În momentul în care-mi voi pierde calitatea de reprezentant al cluburilor de Liga 1 în Comitetul Executiv, va urma o Adunare Generală în care se va alege noul reprezentant, dar nu e posibil ca acest lucru sa se întâmple pe 8 iunie, pentru ca nu e prevăzut pe ordinea de zi. Categoric voi propune revenirea la sistemul de 18 echipe.”
Ioan Horoba, președinte Gaz Metan Mediaș, pentru ProSport


Conducătorii de cluburi oscilează. Totul depinde de alternativele pe care le vor avea

Întrebați despre posibilitatea ca propunerea lui Horoba să aibă succes, unii conducători de cluburi din Liga 1 cred că o asemenea măsură nu este posibilă, în timp ce alții susțin că echipele de ale căror destine se ocupă vor respecta decizia Adunării Generale, indiferent care ar fi aceea.

Cristian Tănase, cel care în octombrie 2014 a fost principalul susținător al unui sistem cu 16 echipe, îmbrățișat și de alte cluburi din Liga 1, demers care la finalul lunii ianuarie 2015 a fost respins de votul conducătorilor, care au optat pentru sistemul cu 14 echipe, consideră că, dacă formatul cu 18 echipe nu a fost acceptat în momentul propunerii sale, acum șansele sunt infime. „Domnnul Horoba mai bine susținea această idee atunci când am propus noi sa rămână 16 echipe. Acum a ajuns la vorba noastră. Din păcate, s-a ajuns la ceea ce eu m-am așteptat. A fost o discutie: firma ISB vrea un sistem cu 14 echipe, play-off si play-out, pe bani mai mulți, și cluburile au votat chestiunea aceasta pentru că urmau să ia bani mai mulți. Iar acum, în principiu, vor lua aceiași bani ca și în sezonul abia încheiat. Dacă atunci nu a fost posibil, eu zic că acum este 100% imposibil”, a explicat Tănase pentru ProSport.

Ideea lui Horoba nu e văzută cu ochi buni nici de Petrolul Ploiești, care, prin vocea lui Andi Crângu, argumentează rămânerea la prima decizie, sistemul cu 14 echipe, și invocă gradul mai ridicat de interes pentru competiție: „Nu putem să schimbăm sistemul competițional de pe o zi pe alta. Nici nu e plauzibil. Este vorba despre interesul Ligii. Fiind mai condensată, ar trebui să fie competiția mai interesantă pentru televiziuni. Cu părere de rău, meciurile dintre Gaz Metan și alte echipe nu sunt la fel de interesante precum SteauaDinamo, să nu spun Petrolul, care se va juca de patru ori. Interesul pentru competiție va fi mai mare și, normal, televiziunile vor fi mai interesate”.
 

Felix Grigore, manager general la CSU Craiova, se eschivează însă: „Nu știu ce vom face, vedem atunci. Mai sunt aproape două săptămâni, mai avem timp să ne gândim”.

Printre susținătorii propunerii lui Ioan Horoba se numără, evident, echipele care au terminat campionatul 2014-2015 pe locurile 13-16 și care, în cazul în care se va vota pentru sistemul cu 18 echipe, ar avea șansa rămânerii în Liga 1, deși locul din clasament nu le-ar permite acest lucru. Este cazul echipelor Gaz Metan Mediaș, FC Brașov, Rapid și Universitatea Cluj. Pe lângă aceste voturi, Horoba se bucură și de sprijinul venit dinspre Piatra Neamț, club care, alături de Concordia și Corona, a votat, în mai 2014, împotriva formatului cu 14 echipe în Liga 1.

Mai sunt însă și alte cluburi care s-au opus permanent ideii de a se reduce numărul de echipe. Prunea, de la Iași, și Hagi, de la Viitorul, au declarat deschis deja că 14 formații sunt prea puține în Liga 1. În plus, Prunea a explicat deja că a testat pe propria piele, cu CSMS Iași, sistemul cu play-off și play-out, și îl consideră un adevărat fiasco.


Decizia Adunării Generale va fi respectată. Va fi supus la vot, nu va fi supus la vot, habar nu am. Dacă vom fi prezenți, vom vota pentru sistemul vechi. Nu am avut încă o discuție cu conducerea în acest sens, dar este interesul nostru și trebuie să-l apărăm. Dacă ni se dă o șansă, de ce să nu o acceptăm? Mie mi se pare că sistemul vechi a fost mult mai bun pentru fotbal.
Valerii Moraru, patron Rapid


Burleanu: „E o abordare eronată, nu e nicio posibilitate legală, absolut deloc”

Întrebat despre posibilitatea ca Liga 1 să numere 18 echipe din sezonul viitor, Răzvan Burleanu, președintele FRF, a luat o poziție clară. „După ce toți președinții din Liga 1 au fost de acord cu reducerea numărului de echipe și după ce s-a terminat campionatul, să vii acum să spui că vrei să revii la 18 echipe e o abordare eronată. Am spus că nu am fost de acord cu această reducere însă în momentul de față e prea târziu de intervenit. Nu e nici o posibilitate legală, absolut deloc”, a declarat conducătorul fotbalului românesc pentru Digi Sport, lăsând să înțeleagă că nu există nicio cale legală prin care demersul lui Ioan Horoba să aibă succes.

Cluburile, trase pe sfoară, au o singură soluție de a scăpa din capcană

Lucrurile nu sunt însă nici pe departe atât de clare. Teoretic, conducătorii de cluburi din Liga 1 pot decide, în interiorul Adunării Generale a LPF, absolut orice vor, dacă sunt suficient de mulți. Intervenția în forță a lui Iorgulescu și a celor de la ISB, care i-au pus în fața faptului împlinit diminuându-le banii din drepturile TV fără măcar să-i întrebe din politețe dacă sunt de acord, i-a iritat și îngrijorat.
Atunci când au cerut contractul dintre LPF și ISB, șefii cluburilor au fost refuzați de Iorgulescu, care le-a spus că sunt clauze confidențiale și că trebuie să vină însoțiți de juriști și să-l lectureze doar în incinta LPF. Nu există nicio granție, în ritmul actual, că la iarnă sau la vară nu va urma o nouă scădere a banilor, iar cei 21 de milioane anunțați acum să se transforme în 18, 15 sau chiar mai puțin.

Pe de altă parte, conducătorii cluburilor din Liga 1 se simt prinși în cursă, pentru că, luați din scurt, n-au alternativă la actualul contract. Dacă însă în acest interval li se va ivi posibilitatea de a găsi o altă companie interesată să ia drepturile TV și care să ofere măcar aceiași bani pe care-i dă ISB, vor rupe actualul contract fără nicio remușcare.

În intervalul 2008-2014, drepturile TV au fost deținute, în exclusivitate, de compania de cablu RCS. Acum, meciurile se pot vedea în toate rețelele mari de cablu: Digi (RCS), UPC și Dolce (Telekom).

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Mama lui Mirel face primele declarații, după ce fiul ei a ucis-o pe studenta la Medicină cu zeci de lovituri de cuțit. Ce a mărturisit în fața sediului de poliție, în ziua în care Andreea a fost condusă pe ultimul drum
Mama lui Mirel face primele declarații, după ce fiul ei a ucis-o pe studenta la Medicină cu zeci de lovituri…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul.
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de el, şi de fata aceea…
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Să-i fie ţărâna uşoară! Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
Să-i fie ţărâna uşoară! Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit de mulți
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit de mulți
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup