Asociația Suporterilor Români:** „Intervenția jandarmilor la mitingul din Piața Victoriei a fost nejustificată! Suporterii au fost jigniți, provocați și intimidați”

  • Publicat:
  • Actualizat:
Asociația Suporterilor Români:**

Asociația Suporterilor Români a calificat drept „abuziv” și „nejustificat” modul în care au intervenit jandarmii la mitingul de sâmbătă, din Piața Victoriei, precizând, într-un comunicat remis agenției MEDIAFAX, că forțele de ordine au refuzat „cu îndârjire” dialogul cu fanii.

„Ca urmare a celor întâmplate în cursul zilei de 24 martie 2012, în Piața Victoriei cu ocazia mitingului organizat de către suporterii Universității Craiova alături de care au solidarizat și membri ai galeriilor Dinamo, Steaua, Rapid, Petrolul, Oțelul Galați, etc, și după care reprezentații jandarmeriei prin vocea purtătorilor de cuvânt au afirmat că «violențele» au fost pornite din tabăra suporterilor și că mai multe torțe au fost aruncate în forțele de ordine și altele pe carosabil (conform domnului Georgian Enache, purtător de cuvânt al Jandarmeriei ), ASR dorește să facă următoarele precizări: Din relatările suporterilor olteni sau ploieșteni, am aflat că drumul lor a fost unul cu peripeții, încă de la plecare, și culminând cu intrarea în București, unde au fost jigniți, provocați și intimidați de către forțele jandarmeriei. În Piața Victoriei, totul decurgea normal, chiar dacă unele scandări sporadice nu corespundeau normelor bunelor maniere, simplii trecători se opreau și aplaudau prezența noastră acolo, și unii chiar au intrat în acel perimetru solidarizând. Nu s-au aprins torțe nici măcar una, o singură fumigenă albastră a fost aprinsă în mijlocul suporterilor și în perimetrul rezervat, dar stinsă în mai puțin de un minut, nu au existat banere cu trimitere la ură rasială, nu au existat banere cu conținut sexual explicit, nu au existat pietre sau bețe aruncate înspre jandarmi, și totuși au existat: gaze, pulane pe spinare, arestări și tratamente inumane din partea jandarmeriei”, se arată în comunicatul ASR.

În comunicat se menționează că jandarmii au provocat „haos”. „De ce a trebuit un pluton de jandarmi înarmat până în dinți să intre prin spatele nostru că niște hoți și să provoace acel haos? De ce nu au vrut să dialogheze cu noi cei care am alergat în fața lor, rugându-i să ne lase pe noi să îi facem pe cei care spuneau dumnealor, consumă o bere, să renunțe la acea bere? De ce în momentul în care au văzut că doar patru oameni erau în fața lor, restul retrăgându-se la îndemnurile noastre, au folosit buteliile de gaz? De ce după primul jet de gaze, au mai dat și altele? De ce au hingherit oamenii pe străzi, i-au călcat în picioare și i-au dus la secțiile de poliție, unde tratamentul de tortură a continuat? De ce opreau abuziv oamenii pe stradă și ca bonus le mai aplicau câte un bocanc pe tibie? Oare doar pentru simplul fapt că manifestarea nu decurgea cum doreau dumnealor și trebuia fabricat imediat un incident?”, adaugă ASR.

Asociația Suporterilor Români prezintă și „trei supoziții” legate de ceea ce s-a întâmplat sâmbătă: „1. Mitingul era autorizat, așadar există un responsabil pentru desfășurarea acestei manifestări, iar în cazul unei abateri putea fi tras la răspundere conform legii în vigoare; 2. Motivul acțiunii jandarmeriei a fost consumarea de băuturi alcoolice la o manifestare publică, de către un grup de patru persoane, dar nu au specificat că acele patru persoane stăteau jos pe iarbă consumând acele beri, nederanjând pe nimeni; 3. Modul de acționare a fost unul cu un scop precis și abuziv, efectul fiind unul dorit de către dumnealor, escaladarea violenței. Au refuzat dialogul, pentru că nu doreau încă o palmă din partea „huliganilor” pașnici”.

ASR precizează că abuzurile nu trebuie acoperite. „Nu pozăm în îngerași, dar să spunem lucrurilor pe nume și să nu mai acoperim aceste abuzuri. Nimic din ceea ce se întâmplă acolo nu lasă senzația că vreun act de violență ar fi posibil. Intervenția jandarmilor a fost una nejustificată, ba chiar comandată am putea spune, din cauza faptului că au refuzat cu îndârjire dialogul cerut de noi, în aplanarea acelui incident invocat de dumnealor. Prin aceste metode nu doar că nu o să ne opriți, dar ne îndârjiți și mai tare să luptăm pentru drepturile noastre ale românilor”, concluzionează asociația suporterilor.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că 37 de persoane au fost reținute la mitingul din Piața Victoriei al suporterilor Universității Craiova, la care au participat și fani ai echipelor bucureștene. „La mitingul din Piața Victoriei, la care au participat aproximativ 300 de suporteri ai mai multor formații, care a fost însă organizat de suporterii Universității Craiova, au fost reținute 37 de persoane, care au fost conduse la secțiile de poliție 2 și 4, pentru verificări și aplicarea sancțiunilor contravenționale. Pentru instigarea la violență și tulburarea ordinii publice ei riscă sancțiuni cuprinse între 500 și 5000 de lei”, a spus Georgian Enache.

Suporterii au fost reținuți în urma unor incidente în timpul mitingului ce a început la ora 16.00 în Piața Victoriei. Fanii au afișat mai multe bannere: „Craiova noastră niciodată nu o să știi cât de mult te iubim și te purtăm în suflet”, „Știința va muri când noi nu vom mai fi”, „Mititelu groparul Craiovei”, „Fotbalul românesc fără dictatori națiunea așteaptă”, „Mititelu un sărac mincinos ne-a distrus”, „Nu cedăm și drept dovadă ne mutăm peluza-n stradă”, „Nașule fă-ți bagajul și să cobori, ultimul mandat e adus de procurorii”, „Mitică, pensia să-ți fie pe adresa de la pușcărie”, „Sandu și Dragomir la ospiciu, Mititelu femeia lor de serviciu”. De asemenea, ei au scandat: „De Legea 4 nu ne e frică să-ți dăm la … Mitică de la Ligă”, „Mitică la pușcărie”, „Știința nu moare”, „Pleacă brutare”, „Mircea Sandu ești o mizerie”, „Pe Sandu și Dragomir să-i vedem la cimitir”, „România stat polițienesc”, „Ole ola refuzăm dictatura”, „Toată lumea știe, ne conduce SIE”, „O dorință sinceră, România liberă”, „Cea mai proastă loterie este la Jandarmerie”.

La 45 de minute după ce a început mitingul autorizat, pe care fanii Craiovei îl anunțaseră ca fiind pașnic, un suporter al Universității a fost evacuat din rândul celorlalți participanți. Imediat s-a creat o ambuscadă, iar după câteva îmbrânceli între forțele de ordine și suporteri, jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene și i-au dispersat pe majoritatea fanilor din Piața Victoriei. Mai mulți fani au fost reținuți și urcați în dubele Jandarmeriei. După aproximativ un sfert de oră, în Piața Victoriei au revenit aproximativ 100 de suporteri, care au continuat protestul. Unul dintre cei reținuți este fiul ofițerului de presă al Universității Craiova Vicențiu Neagoe, Vlad. Acesta a fost bătut de jandarmi, tras de păr în drum spre dubă și i s-au pus cătușele.

În Piața Victoriei au fost aduse după scurt timp patru autocare cu care fanii Universității au venit de la Craiova, iar o parte dintre ei s-au urcat în ele. Alți suporteri au plecat să protesteze în Piața Universității, unde s-au aflat fani ai Universității Craiova, Rapid, Dinamo și Steaua.

Suporterii au protestat față de dezafilierea Universității Craiova și față de Legea 4 (legea privind prevenirea și combaterea violenței pe stadioane).

MEDIAFAX

Știri despre
Pe aceeași temă
Femeia din imagine a făcut o operație chirurgicală, pentru a scăpa de gușa inestetică, dar regretă profund. Ireal cum arată acum
Femeia din imagine a făcut o operație chirurgicală, pentru a scăpa de gușa inestetică, dar regretă profund. Ireal cum arată…
Ce s-a ales de brigada „onorifică” a Moscovei acuzată de atrocităţile de la Bucea. Mărturia unui medic: „Băieţii s-au săturat”
Ce s-a ales de brigada „onorifică” a Moscovei acuzată de atrocităţile de la Bucea. Mărturia unui medic: „Băieţii s-au săturat”
UEFA a anunţat nominalizările la titlul de Jucătorul Anului. Lewandowski nu este în top 3
UEFA a anunţat nominalizările la titlul de Jucătorul Anului. Lewandowski nu este în top 3
„Arăți cu 10 ani mai tânăr lângă ea”. Cine e modelul de 21 de ani cu care s-a pozat Jose Mourinho
„Arăți cu 10 ani mai tânăr lângă ea”. Cine e modelul de 21 de ani cu care s-a pozat Jose…
Veste excelentă pentru Elena Udrea! Nici în visele ei cele mai frumoase nu spera la una ca asta
Veste excelentă pentru Elena Udrea! Nici în visele ei cele mai frumoase nu spera la una ca asta
7 invenții mai puțin cunoscute care au SCHIMBAT lumea PENTRU TOTDEAUNA!
7 invenții mai puțin cunoscute care au SCHIMBAT lumea PENTRU TOTDEAUNA!
Vedeta, ruptă de beată! A băut pe plajă până s-a făcut praf! Şi-a dat jos şi hainele şi...Imagini de necrezut
Vedeta, ruptă de beată! A băut pe plajă până s-a făcut praf! Şi-a dat jos şi hainele şi...Imagini de necrezut
Veste șoc despre ALEXANDRU ARȘINEL! Anunțul cumplit venit chiar acum: NU putem spune dacă mai trăieşte
Veste șoc despre ALEXANDRU ARȘINEL! Anunțul cumplit venit chiar acum: NU putem spune dacă mai trăieşte
Mireasă, umilită la propria nuntă! Cum s-a răzbunat soțul pe ea, după ce a aflat că îl înșală
Mireasă, umilită la propria nuntă! Cum s-a răzbunat soțul pe ea, după ce a aflat că îl înșală
20 de semne de ciroză. Ce indicii îți dă corpul când ai ficatul distrus. Ficatul gras e stadiul 1 al cirozei
20 de semne de ciroză. Ce indicii îți dă corpul când ai ficatul distrus. Ficatul gras e stadiul 1 al…
Când și-a verificat telefonul, soția, mai tânără cu 8 ani, a încremenit. E motiv de divorț!
Când și-a verificat telefonul, soția, mai tânără cu 8 ani, a încremenit. E motiv de divorț!
FIFA confirmă că startul Cupei Mondiale din Qatar va fi devansat cu o zi. Gazdele vor juca meciul de deschidere
FIFA confirmă că startul Cupei Mondiale din Qatar va fi devansat cu o zi. Gazdele vor juca meciul de deschidere
BANCUL ZILEI: Un tip și-o tipă în lift. El îi atinge bustul voluptos: “Doamnă, dacă și inima este…”
BANCUL ZILEI: Un tip și-o tipă în lift. El îi atinge bustul voluptos: “Doamnă, dacă și inima este…”
Mărturiile şoferiţei care a omorât patru muncitori la Iaşi. Femeia spune că n-a fost acolo, ci se uita la desene animate
Mărturiile şoferiţei care a omorât patru muncitori la Iaşi. Femeia spune că n-a fost acolo, ci se uita la desene…
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Loredana Groza s-a pozat fără chiloți și a ”scăpat” imaginea pe internet!
Loredana Groza s-a pozat fără chiloți și a ”scăpat” imaginea pe internet!
McLaren, ediție limitată, a ajuns la RAR Grivița. Replica GENIALĂ a inginerilor
McLaren, ediție limitată, a ajuns la RAR Grivița. Replica GENIALĂ a inginerilor
FOTO. Loredana Groza, apariție de infarct pe plajă. Diva, într-un costum de baie minuscul
FOTO. Loredana Groza, apariție de infarct pe plajă. Diva, într-un costum de baie minuscul
FOTO. Maria Constantin a ridicat gradele în termometre la plajă. Și-a etalat atuurile fizice la mare!
FOTO. Maria Constantin a ridicat gradele în termometre la plajă. Și-a etalat atuurile fizice la mare!