Adunarea Generală a LPF a votat păstrarea sistemului cu 14 echipe în Liga 1 din sezonul viitor. Două decizii importante care trebuie implementate de cluburi din 2017

  • Publicat:
  • Actualizat:
Adunarea Generală a LPF a votat păstrarea sistemului cu 14 echipe în Liga 1 din sezonul viitor. Două decizii importante care trebuie implementate de cluburi din 2017

UPDATE 13:25 Justin Ștefan, secretarul general al LPF, a anunțat alte două măsuri luate în Adunarea Generală.

„În Liga 1 este o decizie anterioară care a fost luată de LPF și aprobată de Comitetul Executiv al FRF. S-a aprobat modalitatea în care se vor disputa din sezonul viitorul play-off-ul și play-out-ul. În play-off vor intra echipele de pe locurile 1-6, iar în play-out echipele de pe locurile 7-14. În ceea ce privește punctajul: în play-off și play-out se va intra cu jumătate din punctele obținte în sezonul regulat. Au fost propuse mai multe măsuri pentru creșterea jucătorilor proprii. Devine obligatoriu ca în lotul de 25 să fie patru jucători formați la nivel național și alți patru care să fie formați la nivel local. Jucătorii străini din afara UE vor putea fi transferați în Liga 1 doar dacă în anul anterior au avut minim trei selecții la echipa națională”, a spus Justin Ștefan.

Gino Iorgulescu a declarat că echipele care se luptă pentru evitarea retrogradării vor avea și un barem de îndeplinit.

„Am băgat și un minimum de puncte care trebuie făcut, 15, altfel în Divizia B se va intra cu un minus de puncte. Asta ca să evităm, într-un fel, dezinteresul pentru unele echipe. Nu s-a pus problema revenirii la sistemul cu 18 echipe, pentru că regulile nu se schimbă în timpul competiției. A fost doar o speculație”, a spus Gino Iorgulescu.


UPDATE 13:20 Răzvan Burleanu a vorbit despre ceea ce s-a discutat la Adunarea Generală Extraordinară a LPF și despre deciziile care s-au luat în cadrul acesteia.

„Două subiecte au fost importante. Un subiect dintre ele îmi doream și eu să fie atins: creșterea numărului jucătorilor de la nivel național care trebuie să fie într-o echipă de Liga 1. Va fi discutat acest lucru și în Comitetul Executiv de la FRF (n.r. – 28 ianuarie). S-a discutat de principiu și toate cluburile au fost de acord. Sunt un real susținător al acestei idei. Cel de-al doilea subiect a fost legat de sistemul de disputare al campionatului. Pot să vă spun că nimeni nu a ridicat această problemă. O modificare de acest tip nu se poate face în mijlocul campionatului, astfel că anul urmator o să avem 14 echipe în campionat”, a spus Răzvan Burleanu.

Narcis Răducan, noul președinte al celor de la ASA Tg. Mureș, a vorbit despre măsurile care sau luat în această Adunare Generală.

„Lucrurile au rămas așa cum s-a stabilit. Nu a fost cel mai fierbinte punct din această discuție. Va exista o anumită filtrare a jucătorilor străini care vin în România, pe undeva normală. Apoi este legat de a ridica puțin nivelul. Apoi, ce aștepta toată lumea, când vom primi banii. De mâine cluburile se vor putea folosi de banii de la TV. Nu vorbim aceeași limbă, din păcate. Nu toată lumea împărtășește aceeași opinie și trebuie să dăm încredere acestui sistem”, a spus Narcis și Răducan.


UPDATE 13:00 Adunarea Generală Extraordinară a LPF a votat, marți, păstrarea sistemului competițional cu 14 echipe în Liga I, la finalul acestei ediții urmând să retrogradeze șase echipe și să promoveze două din liga secundă, a declarat pentru MEDIAFAX, unul dintre membrii AG a Ligii Profesioniste de Fotbal.

„A rămas sistemul cu 14 echipe cu play-off și play-out. Se vor înjumătăți punctele și se pleacă cu golaveraj zero din retur. Primele opt intră în play-off și restul se vor lupta pentru retrogradare. Acum vor retrograda șase echipe și vor promova două. Au fost unii care voiau păstrarea sistemului cu 18 echipe, dar nu au zis nimic când s-a votat. Deci mâine (n.r. – miercuri) nu se va mai discuta nimic în Comitetul Executiv al FRF, pentru că rămâne sistemul stabilit”, a declarat unul dintre dintre membrii Adunării Generale a LPF.

La sfârșitul lunii octombrie 2014 a anului trecut mai multe cluburi din Liga I și-au exprimat intenția de păstrare a sistemului competițional cu 18 echipe în sezonul viitor, chiar dacă reducerea la 14 formații a fost aprobată înaintea acestei ediții de campionat.

Liga Profesionistă de Fotbal s-a opus continuării cu sistemul competițional cu 18 echipe în Liga I, invocând și o clauză din contractul de vânzare a drepturilor TV, prin care cumpărătorul, Intel Sky Broadcast, solicita reducerea numărului de formații la 14.


Dumitru Dragomir, fostul șef al LPF, a pus paie pe focul care mocnește în Liga 1 și marți dimineață, chiar înaintea Adunării Generale a LPF, a atacat virulent decizia de a retrograda 6 echipe la finalul acestui sezon, hotărâre luată anul trecut, la presiunile lui Gino Iorgulescu, cel care i-a succedat în fruntea Ligii. „Dacă sunt proști și tâmpiți, lasă acest sistem competițional, cu retrogradarea a 6 echipe. Dacă nu, îl schimbă. Nicăieri în decursul istoriei fotbalului mondial nu au retrogradat 6 echipe. Noi luăm de bun ceea ce alții au aruncat la gunoi. Nu e bun un sistem cu play-off și play-out. Și-au dat seama că e o greșeală și acum o pot modifica. Adunarea Generală poate face orice. Majoritatea conducătorilor dn Liga 1 m-au sunat și le-am explicat cum ar fi mai bine pentru fotbalul românesc. Nici televiziunile nu sunt de acord cu noul sistem”, a spus Dumitru Dragomir la Sport.ro.

Iorgulescu, direct vizat de contestatari. Șefii de cluburi îl suspectează că i-a mințit când a spus că sistemul cu 14 echipe e stipulat în contractul pentru drepturile TV

Fără să pronunțe numele lui Iorgulescu, Dragomir l-a vizat direct pe acesta. Iorgulescu a forțat anul trecut decizia de a retrograda 6 echipe la finalul acestui sezon și instituirea unei prime ligi cu 14 echipe care să dispute un sezon regulat, apoi o a doua fază, cu play-off și play-out. Pentru a convinge cluburile, Iorgulescu a spus că firma ISB Ltd, care a cumpărat drepturile TV, a cerut prin contract trecerea la sistemul cu 14 echipe și play-off / play-out.

Cluburile au pornit contrarevoluția astă-toamnă. Iorgulescu a încercat să țină în frâu revolta printr-o poziție foarte dură: amenințări, jigniri și șantajul cu banii din drepturile TV. Șeful LPF a sugerat inclusiv că își va da demisia, dacă se abandonează ideea de a retrograda 6 echipe la finalul acestui sezon. Conducătorii de cluburi nu s-au lăsat intimidați. S-a răspândit informația că, în realitate, în contractul cu ISB Ltd. n-ar exista acea clauză invocată de Iorgulescu. Unii șefi de cluburi intenționează ca azi să ceară contractul, pentru a se convinge cu ochii lor dacă este sau nu scris că LPF se angajează să rămână 14 echipe.

Televiziunile, pe baricade opuse. Digi vrea 16 echipe în Liga 1, Look – 14 echipe

Situația s-a complicat pe măsură ce deținătorul drepturilor TV a intrat în dificultăți financiare. Meciurile revândute la operatorii de cablu Telekom și UPC n-au reușit să rentabilizeze afacerea. Apoi, în urmă cu câteva săptămâni, salvarea a venit de la înțelegerea cu cel mai important jucător de pe piața de cablu, firma Digi, care a cumpărat cu 12 milioane de euro pe an dreptul de a transmite, în condiții foarte avantajoase, meciurile din Liga 1. Abonații Digi vor vedea partidele, din primăvară, fără a fi nevoiți să plătească 10 lei pe lună (precum abonații de la UPC și Telekom). În plus, cele nouă jocuri vor fi produse și difuzate pe DigiSport, canalul proprietate a firmei Digi, și nu pe Look TV și Look Plus, cum se întâmplă la ceilalți operatori.

Aici intervine aluzia lui Dragomir, care a primit în trecut 3 milioane de euro de la Digi sub formă de publicitate, afacere cercetată de DNA. Fostul conducător al LPF a spus că „nici televiziunile nu sunt de acord cu noul sistem”, dar în realitate se referea doar la Digi. De factor, drepturile TV sunt deținute acum în coproprietate de ISB Ltd (care transmite meciurile prin posturile Look) și Digi. Firma ISB (în spatele căreia se află Paszkany, patronul de la CFR Cluj, confirmă Dragomir) a vrut – și a impus astă-primăvară – o primă ligă cu 14 echipe. Digi, în schimb, îi susține pe conducătorii de cluburi care vor să fie în Liga 1 un număr de 16 echipe. În acest moment, cel puțin 8 echipe din prima ligă încearcă anularea deciziei de a retrograda, la finalul sezonului în curs, 6 formații.

 

Știri despre
Pe aceeași temă
Swingereală la greu cu celebra Daiana. A cuplat-o cu un neamț pentru 300 de euro + ”M-am trezit cu o limbă pe …”
Swingereală la greu cu celebra Daiana. A cuplat-o cu un neamț pentru 300 de euro + ”M-am trezit cu o…
Putin are mai multe dubluri care ţin discursuri şi se duc la evenimente în locul său
Putin are mai multe dubluri care ţin discursuri şi se duc la evenimente în locul său
La 60 de ani, Iosif Rotariu face zilnic 2.000 de abdomene. Cum arată fostul internațional
La 60 de ani, Iosif Rotariu face zilnic 2.000 de abdomene. Cum arată fostul internațional
Lovitură groaznică primită  de Anamaria Prodan. Decizia-şoc luată de Reghecampf în faţa judecătorilor!
Lovitură groaznică primită de Anamaria Prodan. Decizia-şoc luată de Reghecampf în faţa judecătorilor!
PUTIN, pregătit să apese BUTONUL NUCLEAR! Ce nu știu OAMENII de rând despre...
PUTIN, pregătit să apese BUTONUL NUCLEAR! Ce nu știu OAMENII de rând despre...
Imaginile durerii! Ce i-a pus familia lui Alexandru Arşinel în sicriu? Ţi se rupe sufletul
Imaginile durerii! Ce i-a pus familia lui Alexandru Arşinel în sicriu? Ţi se rupe sufletul
S-a dat INTERZIS la BANCOMATE! Cine nu mai are voie să mai scoată bani?
S-a dat INTERZIS la BANCOMATE! Cine nu mai are voie să mai scoată bani?
Scandalul sexual ia amploare! Parlamentarul PSD ar fi fost 'pedepsit' de Teodosie după ce s-ar fi...
Scandalul sexual ia amploare! Parlamentarul PSD ar fi fost 'pedepsit' de Teodosie după ce s-ar fi...
10 variante de ibuprofen natural. Au efecte antiinflamatoare uimitoare
10 variante de ibuprofen natural. Au efecte antiinflamatoare uimitoare
A vrut să se dea în leagăn, iar ce a urmat e bizar. Sfidează legile fizicii!
A vrut să se dea în leagăn, iar ce a urmat e bizar. Sfidează legile fizicii!
Alegerile Generale din Brazilia - Primul Tur. Primele rezultate: Jair Bolsonaro şi Lula da Silva  se duc în turul doi. Au votat 118,224,165 alegători
Alegerile Generale din Brazilia - Primul Tur. Primele rezultate: Jair Bolsonaro şi Lula da Silva se duc în turul doi.…
BANCUL ZILEI: Un detectiv îi dă raportul soțului gelos: Și-au dat și chiloții jos apoi
BANCUL ZILEI: Un detectiv îi dă raportul soțului gelos: Și-au dat și chiloții jos apoi
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Acum se bat, dar înainte se pozau nud! Poze interzise cu foștii soți Reghecampf
Acum se bat, dar înainte se pozau nud! Poze interzise cu foștii soți Reghecampf
Cele mai bune mașini de pe piață. Țin o viață, au costuri mici de reparație și funcționare
Cele mai bune mașini de pe piață. Țin o viață, au costuri mici de reparație și funcționare
FOTO. Loredana Groza, apariție de infarct pe plajă. Diva, într-un costum de baie minuscul
FOTO. Loredana Groza, apariție de infarct pe plajă. Diva, într-un costum de baie minuscul
FOTO. Maria Constantin a ridicat gradele în termometre la plajă. Și-a etalat atuurile fizice la mare!
FOTO. Maria Constantin a ridicat gradele în termometre la plajă. Și-a etalat atuurile fizice la mare!