Adunarea Generală a LPF a votat păstrarea sistemului cu 14 echipe în Liga 1 din sezonul viitor. Două decizii importante care trebuie implementate de cluburi din 2017

Adunarea Generală a LPF a votat păstrarea sistemului cu 14 echipe în Liga 1 din sezonul viitor. Două decizii importante care trebuie implementate de cluburi din 2017
  • Publicat:
  • Actualizat:

UPDATE 13:25 Justin Ștefan, secretarul general al LPF, a anunțat alte două măsuri luate în Adunarea Generală.

„În Liga 1 este o decizie anterioară care a fost luată de LPF și aprobată de Comitetul Executiv al FRF. S-a aprobat modalitatea în care se vor disputa din sezonul viitorul play-off-ul și play-out-ul. În play-off vor intra echipele de pe locurile 1-6, iar în play-out echipele de pe locurile 7-14. În ceea ce privește punctajul: în play-off și play-out se va intra cu jumătate din punctele obținte în sezonul regulat. Au fost propuse mai multe măsuri pentru creșterea jucătorilor proprii. Devine obligatoriu ca în lotul de 25 să fie patru jucători formați la nivel național și alți patru care să fie formați la nivel local. Jucătorii străini din afara UE vor putea fi transferați în Liga 1 doar dacă în anul anterior au avut minim trei selecții la echipa națională”, a spus Justin Ștefan.

Gino Iorgulescu a declarat că echipele care se luptă pentru evitarea retrogradării vor avea și un barem de îndeplinit.

„Am băgat și un minimum de puncte care trebuie făcut, 15, altfel în Divizia B se va intra cu un minus de puncte. Asta ca să evităm, într-un fel, dezinteresul pentru unele echipe. Nu s-a pus problema revenirii la sistemul cu 18 echipe, pentru că regulile nu se schimbă în timpul competiției. A fost doar o speculație”, a spus Gino Iorgulescu.


UPDATE 13:20 Răzvan Burleanu a vorbit despre ceea ce s-a discutat la Adunarea Generală Extraordinară a LPF și despre deciziile care s-au luat în cadrul acesteia.

„Două subiecte au fost importante. Un subiect dintre ele îmi doream și eu să fie atins: creșterea numărului jucătorilor de la nivel național care trebuie să fie într-o echipă de Liga 1. Va fi discutat acest lucru și în Comitetul Executiv de la FRF (n.r. – 28 ianuarie). S-a discutat de principiu și toate cluburile au fost de acord. Sunt un real susținător al acestei idei. Cel de-al doilea subiect a fost legat de sistemul de disputare al campionatului. Pot să vă spun că nimeni nu a ridicat această problemă. O modificare de acest tip nu se poate face în mijlocul campionatului, astfel că anul urmator o să avem 14 echipe în campionat”, a spus Răzvan Burleanu.

Narcis Răducan, noul președinte al celor de la ASA Tg. Mureș, a vorbit despre măsurile care sau luat în această Adunare Generală.

„Lucrurile au rămas așa cum s-a stabilit. Nu a fost cel mai fierbinte punct din această discuție. Va exista o anumită filtrare a jucătorilor străini care vin în România, pe undeva normală. Apoi este legat de a ridica puțin nivelul. Apoi, ce aștepta toată lumea, când vom primi banii. De mâine cluburile se vor putea folosi de banii de la TV. Nu vorbim aceeași limbă, din păcate. Nu toată lumea împărtășește aceeași opinie și trebuie să dăm încredere acestui sistem”, a spus Narcis și Răducan.


UPDATE 13:00 Adunarea Generală Extraordinară a LPF a votat, marți, păstrarea sistemului competițional cu 14 echipe în Liga I, la finalul acestei ediții urmând să retrogradeze șase echipe și să promoveze două din liga secundă, a declarat pentru MEDIAFAX, unul dintre membrii AG a Ligii Profesioniste de Fotbal.

„A rămas sistemul cu 14 echipe cu play-off și play-out. Se vor înjumătăți punctele și se pleacă cu golaveraj zero din retur. Primele opt intră în play-off și restul se vor lupta pentru retrogradare. Acum vor retrograda șase echipe și vor promova două. Au fost unii care voiau păstrarea sistemului cu 18 echipe, dar nu au zis nimic când s-a votat. Deci mâine (n.r. – miercuri) nu se va mai discuta nimic în Comitetul Executiv al FRF, pentru că rămâne sistemul stabilit”, a declarat unul dintre dintre membrii Adunării Generale a LPF.

La sfârșitul lunii octombrie 2014 a anului trecut mai multe cluburi din Liga I și-au exprimat intenția de păstrare a sistemului competițional cu 18 echipe în sezonul viitor, chiar dacă reducerea la 14 formații a fost aprobată înaintea acestei ediții de campionat.

Liga Profesionistă de Fotbal s-a opus continuării cu sistemul competițional cu 18 echipe în Liga I, invocând și o clauză din contractul de vânzare a drepturilor TV, prin care cumpărătorul, Intel Sky Broadcast, solicita reducerea numărului de formații la 14.


Dumitru Dragomir, fostul șef al LPF, a pus paie pe focul care mocnește în Liga 1 și marți dimineață, chiar înaintea Adunării Generale a LPF, a atacat virulent decizia de a retrograda 6 echipe la finalul acestui sezon, hotărâre luată anul trecut, la presiunile lui Gino Iorgulescu, cel care i-a succedat în fruntea Ligii. „Dacă sunt proști și tâmpiți, lasă acest sistem competițional, cu retrogradarea a 6 echipe. Dacă nu, îl schimbă. Nicăieri în decursul istoriei fotbalului mondial nu au retrogradat 6 echipe. Noi luăm de bun ceea ce alții au aruncat la gunoi. Nu e bun un sistem cu play-off și play-out. Și-au dat seama că e o greșeală și acum o pot modifica. Adunarea Generală poate face orice. Majoritatea conducătorilor dn Liga 1 m-au sunat și le-am explicat cum ar fi mai bine pentru fotbalul românesc. Nici televiziunile nu sunt de acord cu noul sistem”, a spus Dumitru Dragomir la Sport.ro.

Iorgulescu, direct vizat de contestatari. Șefii de cluburi îl suspectează că i-a mințit când a spus că sistemul cu 14 echipe e stipulat în contractul pentru drepturile TV

Fără să pronunțe numele lui Iorgulescu, Dragomir l-a vizat direct pe acesta. Iorgulescu a forțat anul trecut decizia de a retrograda 6 echipe la finalul acestui sezon și instituirea unei prime ligi cu 14 echipe care să dispute un sezon regulat, apoi o a doua fază, cu play-off și play-out. Pentru a convinge cluburile, Iorgulescu a spus că firma ISB Ltd, care a cumpărat drepturile TV, a cerut prin contract trecerea la sistemul cu 14 echipe și play-off / play-out.

Cluburile au pornit contrarevoluția astă-toamnă. Iorgulescu a încercat să țină în frâu revolta printr-o poziție foarte dură: amenințări, jigniri și șantajul cu banii din drepturile TV. Șeful LPF a sugerat inclusiv că își va da demisia, dacă se abandonează ideea de a retrograda 6 echipe la finalul acestui sezon. Conducătorii de cluburi nu s-au lăsat intimidați. S-a răspândit informația că, în realitate, în contractul cu ISB Ltd. n-ar exista acea clauză invocată de Iorgulescu. Unii șefi de cluburi intenționează ca azi să ceară contractul, pentru a se convinge cu ochii lor dacă este sau nu scris că LPF se angajează să rămână 14 echipe.

Televiziunile, pe baricade opuse. Digi vrea 16 echipe în Liga 1, Look – 14 echipe

Situația s-a complicat pe măsură ce deținătorul drepturilor TV a intrat în dificultăți financiare. Meciurile revândute la operatorii de cablu Telekom și UPC n-au reușit să rentabilizeze afacerea. Apoi, în urmă cu câteva săptămâni, salvarea a venit de la înțelegerea cu cel mai important jucător de pe piața de cablu, firma Digi, care a cumpărat cu 12 milioane de euro pe an dreptul de a transmite, în condiții foarte avantajoase, meciurile din Liga 1. Abonații Digi vor vedea partidele, din primăvară, fără a fi nevoiți să plătească 10 lei pe lună (precum abonații de la UPC și Telekom). În plus, cele nouă jocuri vor fi produse și difuzate pe DigiSport, canalul proprietate a firmei Digi, și nu pe Look TV și Look Plus, cum se întâmplă la ceilalți operatori.

Aici intervine aluzia lui Dragomir, care a primit în trecut 3 milioane de euro de la Digi sub formă de publicitate, afacere cercetată de DNA. Fostul conducător al LPF a spus că „nici televiziunile nu sunt de acord cu noul sistem”, dar în realitate se referea doar la Digi. De factor, drepturile TV sunt deținute acum în coproprietate de ISB Ltd (care transmite meciurile prin posturile Look) și Digi. Firma ISB (în spatele căreia se află Paszkany, patronul de la CFR Cluj, confirmă Dragomir) a vrut – și a impus astă-primăvară – o primă ligă cu 14 echipe. Digi, în schimb, îi susține pe conducătorii de cluburi care vor să fie în Liga 1 un număr de 16 echipe. În acest moment, cel puțin 8 echipe din prima ligă încearcă anularea deciziei de a retrograda, la finalul sezonului în curs, 6 formații.

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă,…
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după 18 luni, a aflat cine e iubitul ei, de fapt
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după…
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…