INTERVIU cu un spion pentru Viitorul lui Hagi. Fost jucător la Dinamo într-o generație de excepție, George Bănică reliefează diferențele dintre fotbalul belgian și cel de la noi. De ce crede în calificarea Viitorului cu Gent. „Asta scârțâie la ei!”

Autor: Andru Nenciu Publicat: 01 Aug. 2019, 13:40 Actualizat: 01 Aug. 2019, 17:00 Fotbal Intern

Maratonul de meciuri văzute nu-i provoacă oboseală oculară. Clipește entuziasmat la fiecare gol mai altfel și are stocată în minte o întreagă arhivă de partide bune. A început fotbalul în 1977, la Metalul București, sub comanda lui Ștefan Georgescu, pentru ca cinci ani mai târziu să ia tramvaiul spre Ștefan cel Mare, la Dinamo, după insistențele lui Piți Varga.

Vuietul de lângă Urgență i se strecoară și azi în timpane. A jucat doi ani, între 1986 și 1988, alături de Moraru, Rednic, Andone sau Cleo Vaișcovici, și a sorbit de la greii vestiarului fiecare sfat. Aflat în haita tinerilor, alături de Lupescu, Lupu, Sava, Prunea, Tene și Stelea, George Bănică (51 de ani) și-a clădit un nume în Belgia, unde s-a stabilit de mulți ani.


George Bănică, al doilea de la stânga, rândul din mijloc, încadrat de Mircea Lucescu și Lică Movilă

Povestea vieții lui – va fi prezentată de ProSport săptămâna viitoare – este fascinantă. O adevărată călătorie ca prin urechile acului, una care l-a dus până în Belgia, unde e stabilit de ani buni. „Mi-e dor de România, dar cel mai mult de mama (n.r. Anita), pentru că mi-a lipsit 40 de ani. Trăiește, o iubesc și sunt sigur că am făcut-o fericită. Tatăl meu, Tudor, a jucat prin anii 50 la Rapid 2”, spune fostul jucător de la La Louviere.

Într-o discuție cu reporterul ProSport, George Bănică, impresariat în carieră de Mircea Petescu, agentul care l-a dus pe Gică Popescu la PSV, oferă o notă optimistă meciului din această seară, Viitorul – Gent (3-6, în tur) și pune sub microscop câteva secrete ale fotbalului belgian.

George, trăiești în Belgia de mulți ani, care ar fi principalul motor al acestui laborator de fotbaliști?
Fotbalul belgian e bazat pe viața socială. Aproape toți copiii sunt îndrumați de părinți către sport, muzică sau alte activități, niciodată nu vor sta acasă, cu bunicii, ca în România. Și asta pentru că există o morișcă a modelelor care te învăluie și te face să mergi pe același drum pe care au mers alți părinți. Și să crezi în copilul tău sau să-ți dorești să ajungă ce poate tu nu ai reușit. Pictor, doctor, sculptor, matematician sau sportiv. Așa au apărut și Kompany, și Hazard, și Mertens. Acești copii talentați sunt pescuiți de marile echipe de la 8 ani, o vârstă fragedă! În urma unor raporturi care se efectuează anual, sita cerne, specialiștii triază și rămâne la suprafață doar spuma.

Ce se întâmplă cu cei care nu sunt triați?
Cei care ies din elită fie că au primit raporturi slabe sau aleg studiile sau viața mai libertină… Merg la fotbalul amator, unul care e și el foarte bine structurat. Infrastructura e modernă, e finanțată de autorități.

Ce au belgienii și ce nu au oamenii din fotbalul românesc. „Becali, Negoiță sau Niculae trebuie apreciați. Dar, în același timp, și compătimiți”

Foarte mulți dintre jucătorii importanți ai Europei au trecut prin Belgia. Au scouteri foarte buni încât ochesc talentele, văd mai bine decât alții jucătorii tineri, ieftini și buni?
Dacă pe piața internă în propriile cluburi nu dețin profilele ideale pentru nevoile respectivului moment, caută afară jucători tineri pe care-i expun, pe care-i cizelează, apoi îi vând mai departe pentru a-și amortiza investiția, dar și pentru a scoate bani. Profitul este reinvestit și acest mecanism s-a dovedit mereu eficient. Fotbalul este o afacere, iar în cluburile mari sunt oameni de afaceri care posedă un plan bine pus la punct. Fiecare poziție în organigrama unui club e ocupat de cel care știe cel mai bine cu ce se mănâncă acel job. Nu se bagă unul peste celălalt, se respectă, își respectă munca și atunci mai intervine un element esențial.

Care?
Timpul. Răbdarea. Când se începe o afacere, e nevoie de răbdare. În România, o problemă gravă e lipsa răbdării. Și, pe lângă asta, lipsa unui plan și dorința unor oameni de a ieși în față. Hagi e modelul românesc de succes.

Doar el?
Și alți investitori, precum Becali, Negoiță, Niculae… Trebuie apreciați, dar în același timp și compătimiți.

De ce compătimiți?
Spun doar atât: din cauza unor investiții proaste. 


Misiune imposibilă? Sau, cine știe, Hagi are mereu soluții. Viitorul – Genk, manșa secundă din preliminariile Europa League, e azi, de la 18:00, la Ovidiu.

Punct forte. Schemele pe care mizează belgienii și unde nu trebuie să pice în plasă Țîru și colegii lui

Hai să vorbim puțin și despre meciul Viitorului cu Gent. Ai fost prezent pe stadion la partida tur.
Gent a arătat în prima partidă că beneficiază de jucători cu calități individuale superioare față de cele ale jucătorilor de la Viitorul. Dar poate fi speculată lipsa de omogenitate a fotbaliștilor belgieni. Și asta s-a văzut la fazele rapide și la golurile reușite de băieții lui Gică Hagi. Au marșat foarte mult pe câteva idei de joc care s-au concretizat prin goluri. Au luat poziții maxime în bandă cu jucătorii lor laterali și au creat spații mari în centru, unde s-au infiltrat, rând pe rând, Odjidja, De Jaghere sau David. La asta ar trebui să fie foarte atenți Țîru și colegii lui.

Dar, totuși, Viitorul a marcat de trei ori. E un semn care ar putea aprinde scânteia unei reveniri de senzație la Ovidiu?
A doua repriză, Viitorul a arătat că poate contracara jocul belgienilor cu multă inteligență și știință în fragmentele de joc în care orice jucător  tânăr ar fi capotat din punct de vedere mental, dar e greu să revii după ecartul cu care s-a încheiat prima repriză. În comparație cu meciul cu Viitorul, la partida cu Charleroi, scor 1-1, au apărut două nume noi în echipa de bază: Ngadeau, adus de la Sparta Praga pe 4,5 milioane de euro, foarte puternic în jocul aerian, și fundașul dreapta Castro Montes. Probabil că Lustig va fi menajat pentru joi. Ceea ce am remarcat și la ce element ar trebui să fie atenți băieții lui Hagi!? Kubo și Yaremchuk joacă foarte mult la limita ofsaidului.

Punct slab. „Atât la fazele fixe cât și la jocul în mare viteză, defensiva belgiană nu se sincronizează și jucătorii lui Gent au intervenții neconcludente. Poate fi depășită apărarea lor”

Spune-mi un punct nevralgic care poate fi speculat de Eric și de colegii lui!
Charleroi mai putea marca de două-trei ori pentru că defensiva celor de la Gent scârțâie atunci când echipa adversă joacă rapid, cu mingi la firul ierbii, dintr-o atingere și devieri fine. Cu un joc mai compact atunci când posesia aparține adversarului și mai rapid perpedincular pe poartă, Viitorul poate reuși calificarea. Atât la fazele fixe cât și la jocul în mare viteză, defensiva belgiană nu se sincronizează și jucătorii lui Gent au intervenții neconcludente. Eu zic că poate fi depășită.

O ultimă întrebare. Minunile se ivesc de la rar spre foarte rar în fotbalul românesc. Ce simți că se va întâmpla în această seară?
Rezultatul e greu de recuperat, dar eu sunt optimist. Viitorul a lăsat o impresie mult mai bună decât acum trei ani. M-aș bucura enorm pentru acești copii tineri, pentru Gică Hagi, Gică Popescu, Zoli Iasko sau Cristi Sava. Eu sper într-o calificare surpriză.

CITEȘTE SĂ‚PTĂ‚MÂNA VIITOARE POVESTEA LUI GEORGE BĂ‚NICĂ‚ pe www.prosport.ro


Stângul cizelat pe terenurile din România


KSK Oosthoven, ultima echipă antrenată de George Bănică în Belgia

Autor: Andru Nenciu Publicat: 01 Aug. 2019, 13:40 Actualizat: 01 Aug. 2019, 17:00 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
Mohamed, complicele lui Cezar Petcu, s-a predat la poliție! Este acuzat de tentativă de omor după ce l-a tăiat cu briceagul pe Bebino. FOTO + VIDEO
Mohamed, complicele lui Cezar Petcu, s-a predat la poliție! Este acuzat de tentativă de omor după ce l-a tăiat cu briceagul ...
Avionul prăbuşit în Afganistan aparţinea
Armatei SUA. Talibanii au revendicat
doborârea
aeronavei
Avionul prăbuşit în Afganistan aparţinea Armatei SUA. Talibanii au revendicat doborârea aeronavei
Cine i-a fost alaturi Cristinei Topescu cand A MURIT! Si-a dat SUFLAREA langa ea! Rasturnare de situatie
Cine i-a fost alaturi Cristinei Topescu cand A MURIT! Si-a dat SUFLAREA langa ea! Rasturnare de situatie
De ce s-a prăbuşit elicopterul lui Kobe Bryant. Ultimul avertisment adresat pilotului. AUDIO
De ce s-a prăbuşit elicopterul lui Kobe Bryant. Ultimul avertisment adresat pilotului. AUDIO
L-au confundat pe Kobe Bryant cu o alta legenda din NBA! Clipul video care a starnit milioane de reactii! Ce s-a intamplat
L-au confundat pe Kobe Bryant cu o alta legenda din NBA! Clipul video care a starnit milioane de reactii! Ce s-a intamplat
Cele mai bombate posterioare de pe Instagram! Galerie foto incendiară cu fetele la sală
Cele mai bombate posterioare de pe Instagram! Galerie foto incendiară cu fetele la sală
Ca să ai partide de sex memorabile, fă acest lucru extrem de simplu
Ca să ai partide de sex memorabile, fă acest lucru extrem de simplu
De ce este atât de ieftin acest LOGAN pe OLX? Proprietarul a primit mii de mesaje
De ce este atât de ieftin acest LOGAN pe OLX? Proprietarul a primit mii de mesaje
Cum arată femeia pe care soţul ei, chirurg estetician, a operat-o timp de 15 ani pentru „a fi aproape de perfecţiune“
Cum arată femeia pe care soţul ei, chirurg estetician, a operat-o timp de 15 ani pentru „a fi aproape de perfecţiune“
CUTREMUR în piaţă. Mutarea de 800 de milioane de euro făcută de RCS & RDS
CUTREMUR în piaţă. Mutarea de 800 de milioane de euro făcută de RCS & RDS
Moştenirea lui Hitler provoacă OROARE după zeci de ani! Descoperire tulburătoare într-un INSTITUT medical din Strasbourg
Moştenirea lui Hitler provoacă OROARE după zeci de ani! Descoperire tulburătoare într-un INSTITUT medical din Strasbourg
"Îmi pare rău că iubitul tău se uită ..." Incredibil cum a ieşit pe stradă această tânără. Ce le transmite femeilor
Alertă la FCSB! Dezastru financiar pentru Gigi Becali. Anunţ teribil primit de patronul roş-albaştrilor, care e în plină criză
Alertă la FCSB! Dezastru financiar pentru Gigi Becali. Anunţ teribil primit de patronul roş-albaştrilor, care e în plină ...
Se schimbă banii în România! S-a anunțat inclusiv anul
Se schimbă banii în România! S-a anunțat inclusiv anul
Bianca Drăgușanu și Botezatu, scene fierbinți în pădure! Imaginile care au încins showbiz-ul
Bianca Drăgușanu și Botezatu, scene fierbinți în pădure! Imaginile care au încins showbiz-ul
Si-a dat DEMISIA din PSD! Vestea momentului in politica
Si-a dat DEMISIA din PSD! Vestea momentului in politica
Ofertă extraordinară dacă vreţi să vă căsătoriţi şi să faceţi copii: 30.000 de euro şi reducere la impozit pe VIAŢĂ
Ofertă extraordinară dacă vreţi să vă căsătoriţi şi să faceţi copii: 30.000 de euro şi reducere la impozit pe VIAŢĂ
Cu cine a făcut amor Alex Velea! Vestea neașteptată primită de Antonia
Cu cine a făcut amor Alex Velea! Vestea neașteptată primită de Antonia
Un mare site pornografic a introdus această nouă CATEGORIE pentru a testa apele. Acum nu mai face faţă cererii. „Ne pică SERVERELE!”
Un mare site pornografic a introdus această nouă CATEGORIE pentru a testa apele. Acum nu mai face faţă cererii. „Ne ...
Două gafe uriaşe după decesul lui Kobe Bryant. BBC şi MSNBC au atras furia fanilor după greşelile comise după accidentul teribil | VIDEO
Două gafe uriaşe după decesul lui Kobe Bryant. BBC şi MSNBC au atras furia fanilor după greşelile comise după accidentul ...
Cristina Țopescu avea o fetiță, Eva Maria! Ce s-a întâmplat cu micuța a marcat-o pe viață!
Cristina Țopescu avea o fetiță, Eva Maria! Ce s-a întâmplat cu micuța a marcat-o pe viață!
„Iarna pe dos”! ANM a făcut anunţul: Cum va fi vremea în acest weekend
„Iarna pe dos”! ANM a făcut anunţul: Cum va fi vremea în acest weekend
Kobe Bryant, omagiat la Premiile Grammy 2020!  Vedetele i-au adus un tribut emotionant fostului baschetbalist
Kobe Bryant, omagiat la Premiile Grammy 2020! Vedetele i-au adus un tribut emotionant fostului baschetbalist
Nunta mare in showbiz! Una dintre cele mai cunoscute prezentatoare tv s-a maritat in secret cu tatal fiului sau
Nunta mare in showbiz! Una dintre cele mai cunoscute prezentatoare tv s-a maritat in secret cu tatal fiului sau
Tragedie aviatică. Avion Prăbușit sunt cel puțin 83 de morți
Tragedie aviatică. Avion Prăbușit sunt cel puțin 83 de morți
Un Porsche din 1988 este de vânzare. La cât de bine a fost întreținut pare abia ieșit din fabrică
Un Porsche din 1988 este de vânzare. La cât de bine a fost întreținut pare abia ieșit din fabrică
FOTO. Loredana Chivu, apariție INTERZISĂ cardiacilor pe internet! Și-a pozat corpul fără jenă, iar fanii au atacat-o dur
FOTO. Loredana Chivu, apariție INTERZISĂ cardiacilor pe internet! Și-a pozat corpul fără jenă, iar fanii au atacat-o dur
Oana Zăvoranu FACE PRAF O VEDETĂ: 'Mogula frumuseții… really? Bine că măcar operațiile sunt totuși ok, nu ca la pocnitori'
Oana Zăvoranu FACE PRAF O VEDETĂ: 'Mogula frumuseții… really? Bine că măcar operațiile sunt totuși ok, nu ca la ...
15 semne că femeia te înşală - care sunt cele două motive ale infidelităţii
15 semne că femeia te înşală - care sunt cele două motive ale infidelităţii