INTERVIU cu un spion pentru Viitorul lui Hagi. Fost jucător la Dinamo într-o generație de excepție, George Bănică reliefează diferențele dintre fotbalul belgian și cel de la noi. De ce crede în calificarea Viitorului cu Gent. „Asta scârțâie la ei!”

Autor: Andru Nenciu Publicat: 01 Aug. 2019, 13:40 Actualizat: 01 Aug. 2019, 17:00 Fotbal Intern

Maratonul de meciuri văzute nu-i provoacă oboseală oculară. Clipește entuziasmat la fiecare gol mai altfel și are stocată în minte o întreagă arhivă de partide bune. A început fotbalul în 1977, la Metalul București, sub comanda lui Ștefan Georgescu, pentru ca cinci ani mai târziu să ia tramvaiul spre Ștefan cel Mare, la Dinamo, după insistențele lui Piți Varga.

Vuietul de lângă Urgență i se strecoară și azi în timpane. A jucat doi ani, între 1986 și 1988, alături de Moraru, Rednic, Andone sau Cleo Vaișcovici, și a sorbit de la greii vestiarului fiecare sfat. Aflat în haita tinerilor, alături de Lupescu, Lupu, Sava, Prunea, Tene și Stelea, George Bănică (51 de ani) și-a clădit un nume în Belgia, unde s-a stabilit de mulți ani.


George Bănică, al doilea de la stânga, rândul din mijloc, încadrat de Mircea Lucescu și Lică Movilă

Povestea vieții lui – va fi prezentată de ProSport săptămâna viitoare – este fascinantă. O adevărată călătorie ca prin urechile acului, una care l-a dus până în Belgia, unde e stabilit de ani buni. „Mi-e dor de România, dar cel mai mult de mama (n.r. Anita), pentru că mi-a lipsit 40 de ani. Trăiește, o iubesc și sunt sigur că am făcut-o fericită. Tatăl meu, Tudor, a jucat prin anii 50 la Rapid 2”, spune fostul jucător de la La Louviere.

Într-o discuție cu reporterul ProSport, George Bănică, impresariat în carieră de Mircea Petescu, agentul care l-a dus pe Gică Popescu la PSV, oferă o notă optimistă meciului din această seară, Viitorul – Gent (3-6, în tur) și pune sub microscop câteva secrete ale fotbalului belgian.

George, trăiești în Belgia de mulți ani, care ar fi principalul motor al acestui laborator de fotbaliști?
Fotbalul belgian e bazat pe viața socială. Aproape toți copiii sunt îndrumați de părinți către sport, muzică sau alte activități, niciodată nu vor sta acasă, cu bunicii, ca în România. Și asta pentru că există o morișcă a modelelor care te învăluie și te face să mergi pe același drum pe care au mers alți părinți. Și să crezi în copilul tău sau să-ți dorești să ajungă ce poate tu nu ai reușit. Pictor, doctor, sculptor, matematician sau sportiv. Așa au apărut și Kompany, și Hazard, și Mertens. Acești copii talentați sunt pescuiți de marile echipe de la 8 ani, o vârstă fragedă! În urma unor raporturi care se efectuează anual, sita cerne, specialiștii triază și rămâne la suprafață doar spuma.

Ce se întâmplă cu cei care nu sunt triați?
Cei care ies din elită fie că au primit raporturi slabe sau aleg studiile sau viața mai libertină… Merg la fotbalul amator, unul care e și el foarte bine structurat. Infrastructura e modernă, e finanțată de autorități.

Ce au belgienii și ce nu au oamenii din fotbalul românesc. „Becali, Negoiță sau Niculae trebuie apreciați. Dar, în același timp, și compătimiți”

Foarte mulți dintre jucătorii importanți ai Europei au trecut prin Belgia. Au scouteri foarte buni încât ochesc talentele, văd mai bine decât alții jucătorii tineri, ieftini și buni?
Dacă pe piața internă în propriile cluburi nu dețin profilele ideale pentru nevoile respectivului moment, caută afară jucători tineri pe care-i expun, pe care-i cizelează, apoi îi vând mai departe pentru a-și amortiza investiția, dar și pentru a scoate bani. Profitul este reinvestit și acest mecanism s-a dovedit mereu eficient. Fotbalul este o afacere, iar în cluburile mari sunt oameni de afaceri care posedă un plan bine pus la punct. Fiecare poziție în organigrama unui club e ocupat de cel care știe cel mai bine cu ce se mănâncă acel job. Nu se bagă unul peste celălalt, se respectă, își respectă munca și atunci mai intervine un element esențial.

Care?
Timpul. Răbdarea. Când se începe o afacere, e nevoie de răbdare. În România, o problemă gravă e lipsa răbdării. Și, pe lângă asta, lipsa unui plan și dorința unor oameni de a ieși în față. Hagi e modelul românesc de succes.

Doar el?
Și alți investitori, precum Becali, Negoiță, Niculae… Trebuie apreciați, dar în același timp și compătimiți.

De ce compătimiți?
Spun doar atât: din cauza unor investiții proaste. 


Misiune imposibilă? Sau, cine știe, Hagi are mereu soluții. Viitorul – Genk, manșa secundă din preliminariile Europa League, e azi, de la 18:00, la Ovidiu.

Punct forte. Schemele pe care mizează belgienii și unde nu trebuie să pice în plasă Țîru și colegii lui

Hai să vorbim puțin și despre meciul Viitorului cu Gent. Ai fost prezent pe stadion la partida tur.
Gent a arătat în prima partidă că beneficiază de jucători cu calități individuale superioare față de cele ale jucătorilor de la Viitorul. Dar poate fi speculată lipsa de omogenitate a fotbaliștilor belgieni. Și asta s-a văzut la fazele rapide și la golurile reușite de băieții lui Gică Hagi. Au marșat foarte mult pe câteva idei de joc care s-au concretizat prin goluri. Au luat poziții maxime în bandă cu jucătorii lor laterali și au creat spații mari în centru, unde s-au infiltrat, rând pe rând, Odjidja, De Jaghere sau David. La asta ar trebui să fie foarte atenți Țîru și colegii lui.

Dar, totuși, Viitorul a marcat de trei ori. E un semn care ar putea aprinde scânteia unei reveniri de senzație la Ovidiu?
A doua repriză, Viitorul a arătat că poate contracara jocul belgienilor cu multă inteligență și știință în fragmentele de joc în care orice jucător  tânăr ar fi capotat din punct de vedere mental, dar e greu să revii după ecartul cu care s-a încheiat prima repriză. În comparație cu meciul cu Viitorul, la partida cu Charleroi, scor 1-1, au apărut două nume noi în echipa de bază: Ngadeau, adus de la Sparta Praga pe 4,5 milioane de euro, foarte puternic în jocul aerian, și fundașul dreapta Castro Montes. Probabil că Lustig va fi menajat pentru joi. Ceea ce am remarcat și la ce element ar trebui să fie atenți băieții lui Hagi!? Kubo și Yaremchuk joacă foarte mult la limita ofsaidului.

Punct slab. „Atât la fazele fixe cât și la jocul în mare viteză, defensiva belgiană nu se sincronizează și jucătorii lui Gent au intervenții neconcludente. Poate fi depășită apărarea lor”

Spune-mi un punct nevralgic care poate fi speculat de Eric și de colegii lui!
Charleroi mai putea marca de două-trei ori pentru că defensiva celor de la Gent scârțâie atunci când echipa adversă joacă rapid, cu mingi la firul ierbii, dintr-o atingere și devieri fine. Cu un joc mai compact atunci când posesia aparține adversarului și mai rapid perpedincular pe poartă, Viitorul poate reuși calificarea. Atât la fazele fixe cât și la jocul în mare viteză, defensiva belgiană nu se sincronizează și jucătorii lui Gent au intervenții neconcludente. Eu zic că poate fi depășită.

O ultimă întrebare. Minunile se ivesc de la rar spre foarte rar în fotbalul românesc. Ce simți că se va întâmpla în această seară?
Rezultatul e greu de recuperat, dar eu sunt optimist. Viitorul a lăsat o impresie mult mai bună decât acum trei ani. M-aș bucura enorm pentru acești copii tineri, pentru Gică Hagi, Gică Popescu, Zoli Iasko sau Cristi Sava. Eu sper într-o calificare surpriză.

CITEȘTE SĂ‚PTĂ‚MÂNA VIITOARE POVESTEA LUI GEORGE BĂ‚NICĂ‚ pe www.prosport.ro


Stângul cizelat pe terenurile din România


KSK Oosthoven, ultima echipă antrenată de George Bănică în Belgia

Autor: Andru Nenciu Publicat: 01 Aug. 2019, 13:40 Actualizat: 01 Aug. 2019, 17:00 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
A fost găsit
A fost găsit "pacientul zero". De la el a pornit, de fapt, coronavirusul. El i-a infectat pe toți
Ce are de făcut România ca să nu ajungă în situaţia Italiei. Sfaturile unui medic român din Verona aflat în prima linie a luptei cu Covid-19
Ce are de făcut România ca să nu ajungă în situaţia Italiei. Sfaturile unui medic român din Verona aflat în prima ...
VIDEO | Imaginile zilei în România: s-au aşezat în genunchi, pe stradă, şi s-au rugat să scape de coronavirus. Totul a fost transmis pe Facebook, iar poliţia a intervenit imediat
VIDEO | Imaginile zilei în România: s-au aşezat în genunchi, pe stradă, şi s-au rugat să scape de coronavirus. Totul ...
Grozav si Latovlevici, dati afara de la Kisvarda dintr-un motiv uluitor! Ce au facut in timpul pandemiei de coronavirus
Grozav si Latovlevici, dati afara de la Kisvarda dintr-un motiv uluitor! Ce au facut in timpul pandemiei de coronavirus
Cum să tratezi acasă infecţia cu coronavirus dacă ai simptome uşoare
Cum să tratezi acasă infecţia cu coronavirus dacă ai simptome uşoare
Tragedie în showbiz! A fost ucis de coronavirus! Românii îl știu de la TV
Tragedie în showbiz! A fost ucis de coronavirus! Românii îl știu de la TV
Imagini fierbinți din izolare! Dacă ești singur trebuie să o vezi pe obraznica asta
Imagini fierbinți din izolare! Dacă ești singur trebuie să o vezi pe obraznica asta
VIDEO Dialog incredibil între un director DSP şi medici: „V-aţi ales prost meseria. Cu părul ăla dumneata eşti chirurg?“
VIDEO Dialog incredibil între un director DSP şi medici: „V-aţi ales prost meseria. Cu părul ăla dumneata eşti chirurg?“
Măsuri drastice în piaţa muncii. Cum se schimbă contractele de muncă din cauza crizei
Măsuri drastice în piaţa muncii. Cum se schimbă contractele de muncă din cauza crizei
ARMA folosită de Germania în lupta cu noul coronavirus
ARMA folosită de Germania în lupta cu noul coronavirus
Cumpărături „esenţiale” în timpul pandemiei
Cumpărături „esenţiale” în timpul pandemiei
ŞOC pe piaţa transferurilor! Becali acceptă noile sume pentru Coman şi Man la FCSB. Anunţ de ultim moment
ŞOC pe piaţa transferurilor! Becali acceptă noile sume pentru Coman şi Man la FCSB. Anunţ de ultim moment
Denise Rifai șochează pe toată lumea! Unde a plecat vedeta de la Realitatea. E de necrezut
Denise Rifai șochează pe toată lumea! Unde a plecat vedeta de la Realitatea. E de necrezut
Cel mai tânăr român aflat în carantină are doar 7 luni. Povestea tulburătoare a lui Darius
Cel mai tânăr român aflat în carantină are doar 7 luni. Povestea tulburătoare a lui Darius
ULTIMĂ ORĂ: Isărescu iese pentru prima dată public de la izbucnirea crizei, pentru a descrie situaţia reală
ULTIMĂ ORĂ: Isărescu iese pentru prima dată public de la izbucnirea crizei, pentru a descrie situaţia reală
Gestul care a INTRIGAT internetul. De ce ating POLIȚIȘTII farurile maşinii atunci când te trag pe dreapta
Gestul care a INTRIGAT internetul. De ce ating POLIȚIȘTII farurile maşinii atunci când te trag pe dreapta
S-au căsătorit după doi ani de iubire. La două săptămâni după nuntă, tânăra soţie a cerut DIVORŢUL. Motivul e incredibil. „Nu ştiu dacă e de râs sau de plâns. Altele s-ar bucura!”
S-au căsătorit după doi ani de iubire. La două săptămâni după nuntă, tânăra soţie a cerut DIVORŢUL. Motivul ...
Dramele prin care trec medicii români în lupta cu coronavirusul: Eu sunt cu febră, dureri în gât şi frisoane, asistentele pică pe rând, ne punem perfuzii unii altora
Dramele prin care trec medicii români în lupta cu coronavirusul: Eu sunt cu febră, dureri în gât şi frisoane, asistentele ...
Autoritățile au emis acum un mesaj: Pregătiți-vă pentru ce este mai rău
Autoritățile au emis acum un mesaj: Pregătiți-vă pentru ce este mai rău
Raed Arafat a făcut ANUNȚUL! Ce urmează după scenariul 4
Raed Arafat a făcut ANUNȚUL! Ce urmează după scenariul 4
Catrinel Menghia, apariție spectaculoasă in plina pandemie de coronavirus! S-a fotografiat goala si a publicat imaginea pe internet
Catrinel Menghia, apariție spectaculoasă in plina pandemie de coronavirus! S-a fotografiat goala si a publicat imaginea ...
FOTO. A incins internetul in plina criza de coronavirus! Iubita unui artist celebru, aproape dezbracata. Si-a scos la inaintare atuurile fizice si...
FOTO. A incins internetul in plina criza de coronavirus! Iubita unui artist celebru, aproape dezbracata. Si-a scos la inaintare ...
BREAKING Posibil atentat / explozii puternice multe victime
BREAKING Posibil atentat / explozii puternice multe victime
FOTO. Adelina Pestrițu, incendiară la ieșirea din duș! S-a pozat așa, iar fanii s-au încins: "Are pe ce să stea prosopul"
FOTO. Adelina Pestrițu, incendiară la ieșirea din duș! S-a pozat așa, iar fanii s-au încins: "Are pe ce să stea ...
Șocant! Celebrul miliardar vrea ca angajații săi să se infecteze intenționat cu coronavirus! Motivul uluitor pentru care le cere să recurgă la acest gest
Șocant! Celebrul miliardar vrea ca angajații săi să se infecteze intenționat cu coronavirus! Motivul uluitor pentru ...
Ce se întâmplă după ce scapi de infecţia cu noul coronavirus
Ce se întâmplă după ce scapi de infecţia cu noul coronavirus
ȘOFERIȚA i-a tușit în față și l-a scuipat pe polițist. Reacția bărbatului este uimitoare
ȘOFERIȚA i-a tușit în față și l-a scuipat pe polițist. Reacția bărbatului este uimitoare