Interviu cu Ioan Timofte. Soarta Stelei la UEFA, destinația lui Pantilimon,Timișoara, amintirile cu Mourinho și tija de metal care sperie vameșii

Redactor:
Andru Nenciu
  • Publicat:
  • Actualizat:

Actual agent al goalkeeper-ului de la Manchester City, Ioan Timofte spune că sunt șanse ca Pantilimon să rămână tot în Anglia. Fostul campion cu FC Porto explică de ce stârnește uimire când trece de vama de la aeroport, crede că Timișoara va rezista în primul eșalon și spune că UEFA va fi intransigentă în cazul Stelei

Fostul internațional susține că omogenitatea e principalul atu al naționalei lui Pițurcă

„Obrigado por tudo!” obișnuiesc să atașeze la filmulețele de pe youtube fanii lui Porto și Boavista. Iar entuziasmul și reverențele lor par firești atât timp cât românul din Anina a pus un șiret de ajutor la mai toate trofeele cucerite în anii 90 de cele două grupări. A câștigat prestanță cu goluri fantastice din acțiune și din lovituri libere. L-a întins la antrenamente pe Vitor Baia, s-a autoprotejat la tălpile dure ale prietenilor Jorge Costa și Couto și le-a dat startul lui Kostadinov sau Domingos spre mingi puse pe tavă. Cu Erwin Sanchez și Nuno Gomes, în tradiționalul tricou în pătrățele albe și negre, a făcut șah-mat multe defensive… Dar cum prezentul și l-a clădit pe impresariat, începem un-doi-ul cu Ioan Timofte (46 de ani) cu o apă plată, Timișoara și Pantilimon.

Echipa ta de suflet, Poli, e din nou în prima ligă. Cât crezi că va rezista?
La începutul campionatului, cu o trupă făcută pe fugă și cu un buget redus, am fost puțin reticient. Dar probabil că nu au fost băgați în seamă de adversare, au prins treptat curaj și, chiar dacă au  avut evoluții fluctuante în partea a doua a campioantului, au tremurat, dar au promovat!  E interesant de văzut dacă formația va rezista pe prima scenă, eu îmi doresc din tot sufletul.

Se poate spune că acestă formație e adevărata Poli?
Eu zic că da! Atât timp cât evoluează pe Stadionul Dan Păltinișanu, posedă toate caracteristicile pentru a fi percepută drept continuatoarea tradiției. Și poate luăm și campionatul!? Glumesc, desigur! Eu sunt prezent la fiecare meci, nu există să nu fiu în tribune. Lipsesc doar dacă nu mă aflu în țară.  

Ești implicat și altfel decât afectiv?
Nu, deloc! Poate peste câțiva ani voi intra la Timișoara ca director sportiv, o funcție de genul acesta. Antrenor nu! E prea târziu pentru mine…

„Mancini și-a cerut scuze”

Să înțeleg că-ți dedici mai mult timp activității de impresar. Ce a avut de învățat Pantilimon din experiența Manchester City?
Părerea mea e că Panti a progresat extrem de mult, și ca portar, și ca om, dar trebuie să joace! Am fost la Manchester, am vorbit cu cei de acolo, și va pleca sigur. Nu e vorba că City n-ar mai intenționa să-l păstreze, dar suntem conștienți că țelul lui e să joace. Și avem exemplul finalei Cupei Angliei, cu Wigan (n.r. – 0-1). Toată lumea știa că e titular, dar cu două ore și jumătate înainte de meci, când mă aflam în taxi și mergeam spre stadion, m-a sunat și mi-a zis că va fi rezervă.

Cum a resimțit șocul?
Era abătut, trist, supărat. Îl anunțase antrenorul cu portarii de decizia luată… Mă rog, apoi am înțeles că a venit la el Roberto Mancini (n.r. – fostul tehnician al „cetățenilor”) și și-a cerut scuze… Așa e viața, mergi mai departe în cariera de fotbalist.

Și unde va merge? Sunt tratative cu Fiorentina?
Nu, nu! Sunt vorbe. Cum spun italienii, a început sezonul discuțiilor. Probabil că Panti va rămâne la o grupare tot din Premier League, pentru că sunt câteva oferte.

Un post de titular, la orice echipă, îi garantează postul de titular și în națională?
La națională e alegerea selecționerului, chiar e foarte greu de anticipat ce se va întâmpla. Panti s-a exprimat la un nivel extrem de înalt și știm foarte bine că la meciuri cu presiune, și aici mă gândesc la acel Franța – România
(2-0),  de pe Stade de France (n.r. – 9 octombrie 2010).

„Te ia somnul și în Italia sau Portugalia”

Avem o națională mediocră sau puternică?
Atât timp cât suntem implicați în campania de calificare pentru Mondialul din Brazilia, avem o națională! Jucăm! Eu înclin să cred că vom prinde locul secund în grupă, deși e foarte greu cu Turcia și Ungaria în toamnă, dar sper să ajungem în baraj. Echipa lui Pițurcă are omogenitate și ăsta ar fi un argument real pentru îndeplinirea obiectivului. În ultimii doi ani, coloana vertebrală a echipei a fost cam aceeași.

Mircea Sandu a declarat la Senat că sunt jucători în România care, dacă nu‑și iau salariile șase luni și vine cineva la ei cu 2.000 de euro și le spune să ia un galben pentru pariuri, par tentați…
Poate sunt 2.000, 20.000 sau 200.000, cine știe, e posibil!? Dar ce a spus Mircea Sandu pare a avea un raționament corect.

Probabil că ai urmărit campionatul României la fel de mult precum cel al Portugaliei. A fost Steaua prea puternică sau rivalele la titlu prea modeste?
A fost un monolog  ținut pe scenă de Steaua în actualul sezon, n-aș zice că a fost prea slabă competiția. Și în campionatul nostru, dar și  în altele mai sunt partide mediocre. Și dacă te duci la Pescara – Genoa te ia somnul, doar că sunt mai mulți spectatori. În rest, ațipești de multe ori și la partidele din Portugalia. Dar Steaua a fost net superioară, iar argumentul principal s-a numit Laurențiu Reghecampf.  A contat mult și pregătirea fizică, s-a văzut din avion plusul la acest capitol.  

„Chipciu se va reface rapid

Cât poate influența psihicul unui jucător de la Steaua o eventuală decizie defavorabilă la UEFA privind participarea în Liga Campionilor (hotărârea se va da după 24 iunie)?
Eu îmi doresc ca Steaua să scape, dar nu va fi deloc ușor. UEFA își va menține intransigența pe care a arătat-o în nenumărate cazuri și cred că va fi o decizie dificil de luat. Totuși, nu se poate, în opinia mea, face o paralelă între cazul Stelei și celelalte spețe. Nu știu ce se va decide și cum va fi în România, dar pot să vă spun că, în Portugalia, Boavista a fost retrogradată de două ori. Prima dată în liga a doua, pe baza unor acte de corupție asupra arbitrilor demascate prin interceptări telefonice. În eșalonul secund  n-au putut prezenta documentele necesare pentru participare și au fost trimiși în liga a treia!

În anii 90, tu ai suferit o accidentare la tibie, asemănătoare cu cea pe care a avut-o Chipciu. În cât timp poți evolua ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat?
Acum, cea mai grea accidentare e la genunchi. Era considerată gravă la tibie în anii 90, deci Chipciu nu va avea probleme din punct de vedere fizic și mental să revină pe teren. Eu am și acum o tijă,  e un fel de combinație între os și metal, după operația din 1996. Mi-au zis că după mulți ani  mă va deranja din cauza jocului, dar  mă voi putea duce la orice spital din Romania să mi-o scot. Nu mi-am scos-o nici acum. Mai piuie aparatele în aeroport, când trec la vamă, și cei de acolo se uită mirați. Eu merg pe ideea că niciun coleg de profesie nu vrea să te accidenteze.

Ioan TIMOFTE
Data și locul nașterii: 16.12.1967 / Anina (Caraș Severin)
Înălțime / greutate: 1,77 m / 75 kg
Post: mijlocaș
În prezent: agent FIFA
Dublu campion al Portugaliei cu FC Porto (1992, 1993)
Dublu vicecampion al Portugaliei cu FC Porto (1994) și Boavista (1999)
Semifinalist în Liga Campionilor cu FC Porto (1994)
Selecții / goluri în națională: 10/1
Meciuri / goluri în Divizia A: 65/19
Meciuri/ goluri în Liga portugheză: 215/62


ECHIPE LA CARE A EVOLUAT
1988-1989 Anina / CSM Reșița
1989-1991 Poli Timișoara
1991-1994 FC Porto
1994-2000 Boavista

Mă bucur pentru Contra, a realizat ceva incredibil la Petrolul. S-a văzut că e antrenor de la Timișoara. Perioada AC Milan l-a ajutat mult
Ioan TIMOFTE

De la Claudiu Niculescu, niciun jucător nu mai arată o constanță și finețe când vine vorba de lovituri libere
Ioan TIMOFTE

Sir Bobby Robson
(1933-2009) – antrenor FC Porto (”94)
„După Mondialul din 1990, el s-a dus la PSV Eindhoven, unde a câștigat campionatul de două ori. Apoi a venit la Sporting, l-au dat afară și l-au adus la Porto. Un tip senzațional! Era tot timpul bine dispus, chiar și în cele mai grele momente. Și când te certa, te certa părintește, cu o glumă! Avea o portugheză englezească și ieșea ceva foarte simpatic, pocea cuvintele într-un stil nostim”.

Jose Mourinho
(50 de ani), secund FC Porto (”94)
„Mă surprinde că lumea îl vede un arogant, era un băiat la locul lui. Nu consider că s-ar fi schimbat. Lumea interpretează greșit că era doar traducător, pentru că nu era doar atât. Faptul că știa engleza l-a ajutat, dar avea și idei foarte bune. Faptul că n-ai avut o carieră strălucită ca fotbalist, nu însemnă că-ți inhibă elanul de a ajunge antrenor. Anii trecuți ne mai întâlneam prin Porto. Tatăl lui a fost un mare portar la Setubal, Felix Mourinho”.

Nuno Gomes (37 de ani) – Boavista (”94-”97).
„Mai vorbesc și acum cu el, a crescut sub ochii mei, un băiat foarte inteligent și în afara terenului.  Tot ce făcea, făcea cu cap. A fost adus de la juniori la echipa mare, fusese campion național de juniori cu Petit, într-o generație de excepție. Sezonul trecut a jucat la Blackburn în liga a doua și a făcut-o bine. În urmă cu doi ani, i-au oferit un post în conducere cei de la Benfica, dar a considerat că mai poate juca”

De ce-au spus stop

– Timofte afirmă că portughezii nu mai manifestă un interes ridicat pentru
Liga 1

– Timofte susține că Tiago Gomes de la Steaua l-a impresionat
– Fostul campion cu Porto crede că de multe ori transferurile pe bani buni sunt o loterie

Te mai duci în Portugalia?
Des, pentru că am mulți prieteni și mă mai uit la campionatul lor. Dacă mă mai întreabă cineva despre x sau y, îi spun! Uite, spre exemplu Yazalde (n.r. – luat de CFR). Nu l-am văzut niciodată  titular, niciodată n-a jucat la Braga, era tot timpul  împrumutat la Rio Ave sau Beira Mar. Dar dacă mă duceam la Braga să-i spun președinteleui că vreau să-l cumpăr, el cerea 4-5 milioane de dolari! N-am înțeles care e raționamentul. El  nu e un număr  9 clasic. Seamănă ca fizic cu Hasselbaink, joacă mai în tușă și vine spre centru.

Ai informații că s-ar mai pregăti portughezi să vină în Liga 1?
Jucătorii care ar putea să vină în România nu prea mai manifestă interes să ajungă la noi, nu mai exercită o atracție imensă asupra lor. Nu pentru că ar fi un campionat superior sau inferior, dar criza se simte! Acum câțiva ani echipele plăteau mai bine! În afară de trei-patru cluburi din Portugalia, românii plătesc parcă puțin mai bine. Ca un efect, acum tinerii de la noi pot lua prim-planul.  Și știi de ce nu mai vin așa mulți ca înainte din Portugalia?

De ce?
Din cauza unei percepții eronate: noi n-aducem jucători de la Estrela Amadora sau Beira Mar. Vrem de la Porto sau Benfica! Dar avem resurse financiare să-i achiziționăm? Bine, pot fi și fotbaliști de la aceste echipe care nu se pot acomoda în România. E ca o loterie! Poți da milioane degeaba! Nici ei nu mai au rezultate la naționale, pentru că echipele de club aduc foarte mulți fotbaliști din afară: de la copii de 14-15-16 ani… S-au dus vremurile în care deveneau de două ori la rând campioni mondiali de juniori.

Spune-mi cinci portughezi care te-au impresionat în România.
Cadu a avut cel mai puternic impact asupra fotbalului românesc și Rui Duarte a fost un fundaș dreapta foarte bun.  Mai puțin serios, cel puțin așa se părea, poate el era serios, cine știe!? Felguieras… mmh! Beto… mmmh! Ivo Pinto și Camorra… DA! Mie îmi plăcea enorm Tiago Gomes de la Steaua, care a plecat ulterior la Hercules Alicante. Venise de la Estrella și avea un potențial imens de creștere în Ghencea.

Potrivit unui articol de luna trecută din record.pt, CFR ar fi dat pe Yazalde (24 de ani) 400.000 de euro. Ieri însă, același cotidian a notat că portughezul ar rămâne la Braga, echipă care-l împrumutase la Beira Mar

3 Goluri a marcat Yazalde pentru Beira Mar în 2013. A jucat în 15 partide

Preferații lui Tim în sezonul 2012-2013 (români din Liga I)

1. Latovlevici(Steaua)
„A făcut un salt calitativ extraordinar”

2. Nistor(Pandurii)
„Lovește bine cu ambele picioare, aleargă foarte mult”

3. Marinescu(Petrolul)
„Constant. A adus clarviziune în jocul ploieștenilor”

Preferații lui Tim în sezonul 2012-2013 (stranieri din Liga I)

1. Bokila (Petrolul)
„Un atacant central de nota 10. Greu de anihilat”

2. Camorra (CFR Cluj)
„Capacitate de efort extraordinară. Tehnică bună”

3. Ivo Pinto (CFR Cluj)
„Exprimare perfectă în ambele faze”

Pe aceeași temă
Alex Piţurcă a "marcat" la Elena din Chişinău în faţa tuturor. Imagini explozive
Alex Piţurcă a "marcat" la Elena din Chişinău în faţa tuturor. Imagini explozive
Noaptea minţii: Lucescu şi Iordănescu s-au certat din cauza selecţionerului Ungariei! Declaraţii virulente
Noaptea minţii: Lucescu şi Iordănescu s-au certat din cauza selecţionerului Ungariei! Declaraţii virulente
Merkel amestecă vaccinurile. Cancelarul german a făcut rapelul cu alt vacccin, după prima doză cu AstraZeneca
Merkel amestecă vaccinurile. Cancelarul german a făcut rapelul cu alt vacccin, după prima doză cu AstraZeneca
Cum se schimba primul 11 al FCSB dupa transferurile facute de Becali vara asta! 3 nume noi in echipa de start
Cum se schimba primul 11 al FCSB dupa transferurile facute de Becali vara asta! 3 nume noi in echipa de start
Alimentul care scade temperatura corporală. 10 mâncăruri pentru caniculă
Alimentul care scade temperatura corporală. 10 mâncăruri pentru caniculă
Feli își dorește să adopte un copil! Cântăreața e decisă. “Este una din misiunile mele pe acest pământ”
Feli își dorește să adopte un copil! Cântăreața e decisă. “Este una din misiunile mele pe acest pământ”
Anamaria Prodan, DEZLĂNȚUITĂ: „Luați mâinile de pe Reghecampf şi de pe familia mea!”
Anamaria Prodan, DEZLĂNȚUITĂ: „Luați mâinile de pe Reghecampf şi de pe familia mea!”
Vibrația zilei de 23 iunie. Ajutor nesperat în relaţiile cu familia sau la locul de muncă
Vibrația zilei de 23 iunie. Ajutor nesperat în relaţiile cu familia sau la locul de muncă
Câți bani face un cerșetor în România în doar 3 ore!  Polițiștii care i-au numărat banii au rămas fără cuvinte! Suma este enormă
Câți bani face un cerșetor în România în doar 3 ore! Polițiștii care i-au numărat banii au rămas fără cuvinte! Suma este enormă
O RACHETĂ de mari dimensiuni a fost descoperită pe un câmp. Din ea iese ceva STRANIU
O RACHETĂ de mari dimensiuni a fost descoperită pe un câmp. Din ea iese ceva STRANIU
Dacă ai această marcă TV, ai face bine să o returnezi. E uluitor ce se întâmplă în fundal, fără acordul tău
Dacă ai această marcă TV, ai face bine să o returnezi. E uluitor ce se întâmplă în fundal, fără acordul tău
Coincidenţa stranie dintre cele două mariaje ale lui Reghe! Ce s-a întâmplat după fix 13 ani
Coincidenţa stranie dintre cele două mariaje ale lui Reghe! Ce s-a întâmplat după fix 13 ani
Loredana Groza, apariţie ŞOC la X Factor! Ce s-a văzut în imagine, de fapt. Puţini au observat
Loredana Groza, apariţie ŞOC la X Factor! Ce s-a văzut în imagine, de fapt. Puţini au observat
Lovitură cumplită pentru cei vaccinaţi cu Pfizer. Boala cruntă pe care o pot face. S-a anunţat acum
Lovitură cumplită pentru cei vaccinaţi cu Pfizer. Boala cruntă pe care o pot face. S-a anunţat acum
Faliment de răsunet în România. Bătălia este aprigă
Faliment de răsunet în România. Bătălia este aprigă
Novak Djoković și-a vândut locuința din Miami. Cum arată apartamentul de 6 milioane de dolari
Novak Djoković și-a vândut locuința din Miami. Cum arată apartamentul de 6 milioane de dolari
Mașini mici ieftine care rup ”gura târgului”. Toate au kilometraje sub 90.000 de km
Mașini mici ieftine care rup ”gura târgului”. Toate au kilometraje sub 90.000 de km
Elon Musk a confirmat cel mai bine păstrat secret al Tesla
Elon Musk a confirmat cel mai bine păstrat secret al Tesla
Căderea Bitcoin continuă. Criptomoneda se tranzacţionează la cel mai mic nivel din ultimele 5 luni
Căderea Bitcoin continuă. Criptomoneda se tranzacţionează la cel mai mic nivel din ultimele 5 luni
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
Bucureştiul, ultimul loc pe harta Euro 2020: Până şi Baku ne-a depăşit!
Bucureştiul, ultimul loc pe harta Euro 2020: Până şi Baku ne-a depăşit!
Cine este Melinda Gates de România: Alexandra Dines, soţia celui mai bogat român, militează pentru „creşterea nivelului educaţional” din România prin UiPath Foundation
Cine este Melinda Gates de România: Alexandra Dines, soţia celui mai bogat român, militează pentru „creşterea nivelului educaţional” din România prin UiPath Foundation
Fiica lui Michael Jackson, dezvăluire șocantă despre un incident petrecut alături de tatăl ei
Fiica lui Michael Jackson, dezvăluire șocantă despre un incident petrecut alături de tatăl ei
Cine este și cu ce se ocupă sora lui Cătălin Scărlătescu. Carmen Istrate se laudă cu o frumusețe ieșită din comun! / GALERIE FOTO
Cine este și cu ce se ocupă sora lui Cătălin Scărlătescu. Carmen Istrate se laudă cu o frumusețe ieșită din comun! / GALERIE FOTO
Start la plajă! S-a dat proba costumelor de baie și avem cele mai HOT imagini
Start la plajă! S-a dat proba costumelor de baie și avem cele mai HOT imagini
Ce trebuie să faci în momentul în care ești șicanat în trafic. Mișcarea care îi lasă fără replică pe șoferii agresivi
Ce trebuie să faci în momentul în care ești șicanat în trafic. Mișcarea care îi lasă fără replică pe șoferii agresivi
FOTO. Imagini incendiare cu fosta soție a lui Marian Drăgulescu! Larisa s-a dezbrăcat în lanul de rapiță
FOTO. Imagini incendiare cu fosta soție a lui Marian Drăgulescu! Larisa s-a dezbrăcat în lanul de rapiță
FOTO. Inna, imagini demențiale! Și-a arătat formele complet în costum de baie
FOTO. Inna, imagini demențiale! Și-a arătat formele complet în costum de baie