Încă o afacere marca LPF agită cluburile. Liga vrea să ia 1.000.000 de euro din publicitate pe stadioane și să dea la schimb câteva mingi. „Chilipirul” a fost refuzat deja de mai multe cluburi

Autor: Matei Udrea Publicat: 08 Jun. 2017, 14:35 Actualizat: 08 Jun. 2017, 18:03 Fotbal Intern

Șefii cluburilor din Liga 1 sunt indignați de ultima propunere de afaceri venită de la LPF, conform căreia echipele ar trebui să cedeze spațiu publicitar pe propriile stadioane în contul câtorva mingi și al unor servicii existente deja.

Conform prezentării, care a ajuns la cluburi semnată de Robert Pongracz, vicepreședinte la LPF, cluburile din Liga 1 sunt invitate să cedeze, pentru următorii patru ani, un spațiu publicitar amplasat în spatele porților. La schimb ar primi garanția că reclama nu le va afecta propriile panouri publicitare și că va fi amplasată suficient de departe încât să nu provoace accidentarea jucătorilor, precum și un număr nespecificat de mingi și serviciile Instat (program de statistică), acestea din urmă fiind deja utilizate de doi ani și jumătate.

Liga încasează 1.000.000 de euro în patru ani, cluburile își cedează spațiile de reclamă și primesc mingi plus servicii deja existente

LPF proiectează această afacere cu firma lui Bobby Durbac, fost director de marketing la FCSB. Forul condus de Iorgulescu ar urma să primească 215.000 de euro în primul sezon, 245.000 de euro în al doilea sezon, 270.000 de euro în al treilea și al patrulea sezon.

Așadar, în total, este vorba de fix 1.000.000 de euro.


Sumele încasate de LPF depășesc cu mult costurile întregii operațiuni, iar cluburile pierd minimum 50.000 de euro pe an fiecare prin cedarea acestui spațiu de publicitate

În prezentarea trimisă cluburilor nu se specifică numărul mingilor care vor fi livrate, dar unele din sursele ProSport vorbesc de 10-15 bucăți. 

De asemenea, LPF informează conducătorii echipelor că acest contract va acoperi costurile abonamentului la Instat – program care oferă date statistice despre meciuri. Numai că acest abonament este deja în derulare, fiind oferit de LPF și prezentat la semnare, în 2014, drept o mare facilitate adusă de Ligă în sprijinul cluburilor. Potrivit noului contract, această facilitate ar urma acum să fie suportată tot de echipe.

Marea problemă – care a și provocat indignarea conducătorilor de cluburi – apare când se trage linie. Abonamentul la Instat costă LPF, potrivit unora dintre șefii de cluburi cu care a stat ProSport de vorbă, cel mult 20-30.000 de euro pe an. Câteva sute de mingi nu pot compensa diferența rămasă până la peste 200.000 de euro pe sezon.

Cu alte cuvinte, cineva va face profit pe spinarea cluburilor din Liga 1, care vor ieși în mare pagubă.

Șefii de cluburi resping categoric și califică propunerea drept „derizorie” și „păguboasă”

În schimb, paguba provocată cluburilor este majoră. „Nu, nu! Le-am spus încă de la ședință că nu putem să facem așa ceva. Nu că nu suntem de acord, dar noi avem un contract cu o firmă care are exclusivitate”, a exclamat Marcel Popescu, președinte la CSU Craiova, pentru ProSport. „Trebuie să vorbească acum cu respectiva firmă, nu cu mine! E ca și cum ar veni acum cineva la noi și ne-ar întreba dacă suntem de acord să ne transmită meciurile. Păi, noi avem deja un contract în derulare cu o firmă pentru asta. Nu știu nici câte mingi vor să ne dea, dar eu, oricum, n-am dreptul să le dau acest spațiu”, a adăugat conducătorul grupării din Oltenia.

Printre nemulțumiți este și ACS Poli Timișoara. „Nici vorbă să acceptăm așa ceva! Spațiul respectiv este deja cedat de clubul nostru în contul unui contract. Nu putem să mai dăm LPF ceva vândut deja. Acel spațiu este foarte important pentru fiecare club și, în plus, foarte scump”, a declarat Radu Birlica, director de marketing la ACS Timișoara. „Având în vedere că strategia noastră de marketing susține un proiect pe trei ani, iar spațiul propus de LPF spre a fi utilizat de minileduri este deja ocupat pentru următorii doi ani cu contracte ferme, ne vedem obligați să refuzăm această propunere”, a adăugat acesta.

Poziția oficială a clubului Dinamo este că nu a luat încă o decizie – deși cluburile trebuie să răspundă în scris până mâine, 9 iunie. Surse din cadrul grupării conduse de Negoiță au declarat însă, pentru ProSport, că noul președinte al „roș-albilor”, Alexandru David, a respins deja, în mod categoric, ideea LPF.

„Nu am semnat. Noi discutăm acum pentru un panotaj complet, din acela cu leduri, în jurul stadionului. Propunerea venită de la LPF este să cedăm exclusivitatea pentru spațiul respectiv, din spatele porților. Le-am transmis că nu semnez. Și nu voi semna decât dacă n-am o ofertă mai bună”, a declarat, pentru ProSport, și Valeriu Iftime, patron la FC Botoșani.

O poziție similară au și alte grupări din Liga 1. Sursele ProSport spun că și FCSB a respins oferta LPF.

Datele furnizate de oameni din conducerile cluburilor pentru ProSport sunt destul de clare: acestea ar urma să piardă venituri de minimum 50.000 de euro pe an, dacă acceptă afacerea propusă de LPF. Ceea ce primesc la schimb este calificat, de unii interlocutori, drept „derizoriu”.


Prezentarea semnată Robert Pongracz care a provocat indignarea cluburilor din Liga 1. Pongracz este angajat la LPF să apere interesele formațiilor din prima ligă

Răspunsul LPF lasă de înțeles că nu se va renunța la propunere chiar dacă grupările din Liga 1 o resping

Interesant este, însă, că LPF nu pare să renunțe prea ușor la această afacere ciudată. În răspunsul transmis ProSport, Robert Pongracz, vicepreședinte al Ligii și omul care a semnat propunerea către cluburi, spune clar: „În prezent, așteptăm opiniile cluburilor și, în funcție de răspunsurile lor, vom adapta proiectul propus pentru a fi în beneficiul cluburilor și al Ligii 1 Orange, după care ea va fi supusă aprobării Adunării Generale”. Asta, deși cluburile sunt categoric împotrivă, unele spunând clar că nici nu vor să audă de cedarea spațiului respectiv.

ProSport a trimis câteva întrebări concrete pe adresa LPF, legat de acest contract caracterizat de cluburi drept „păgubos” pentru acestea.

– Cine a negociat acest contract din partea LPF?
– Considerați că oferta este avantajoasă pentru cluburi?
– Ce feedback ați primit din partea conducătorilor din Liga 1?

Răspunsul LPF, semnat de vicepreședintele Robert Pongracz, este următorul:

„Stimate domn,

Vă mulțumesc mult pentru interesul acordat subiectului în cauză. 

Liga Profesionistă de Fotbal a primit o propunere de inițiere a unui proiect înaintat de o agenție de marketing sportiv, în care sunt prezentate platforme de publicitate specifice/de interes. Aceste platforme sunt utilizate actualmente în Campionatul din Franța (Ligue 1), însă în România nu au fost încă implementate. Din datele noastre, platformele de publicitate nu împiedică desfășurarea activității sau spațiul de activitate a altor platforme, cluburile sau anumite drepturi pe care agențiile cluburilor le dețin sau pe care le folosesc în mod curent.

Propunerea a fost înaintată cluburilor actuale ale Ligii 1 Orange așa cum a fost ea transmisă la recenta Adunare Generală, cu intenția de a primi opinia/feedback-ul acestora.

Potențialul economic pentru a susține acest proiect se regăsește în disputarea a nu mai puțin de 268 de meciuri ale Ligii 1 Orange și ar putea reprezenta un flux suplimentar substanțial de venituri pentru cluburi, fapt care reprezintă și va reprezenta un important obiectiv pentru Liga Profesionistă de Fotbal.

O informare adițională detaliată a fost trimisă către cluburi după Adunarea Generală, pentru a primi de la acestea feedback-ul referitor la acest proiect.

În prezent, așteptăm opiniile cluburilor și, în funcție de răspunsurile lor, vom adapta proiectul propus pentru a fi în beneficiul cluburilor și al Ligii 1 Orange, după care ea va fi supusă aprobării Adunării Generale.

Revenim și subliniem, în conformitate cu proiectul prezentat, faptul că această platformă nu este utilizată în prezent în meciurile Ligii 1 Orange, nici de către cluburi sau agenții de marketing sportiv și nici nu împiedică buna desfășurare a activității vreunei platforme de publicitate existente.

Rămânem la dispoziția dumneavoastră pentru eventuale clarificări.

Robert Pongracz, vicepresedinte LPF”.


Robert Pongracz (dreapta), vicepreședinte al LPF, a venit cu o propunere de afacere în care cluburile dau spații publicitare de zeci de mii de euro și primesc la schimb siguranța că jucătorii nu se vor accidenta lovindu-se de panouri, precum și un număr neprecizat de mingi. Credit foto: Facebook

Mandatul lui Iorgulescu, multe gafe și scandaluri 

În ultimii ani, inițiativele și deciziile Ligii au stârnit adesea nemulțumirea cluburilor.

În 2015, Iorgulescu și oamenii săi au încercat să forțeze reducerea sumei pe care deținătorul drepturilor TV o plătea către cluburi, conform contractului. A fost un scandal mare în Adunarea Generală a LPF. ProSport a relatat în amănunt cazul aici și aici. Șefii cluburilor au respins revoltați propunerea, mai ales că, în mai 2014, când li s-a cerut să accepte Liga 1 cu doar 14 echipe, li s-a promis la schimb un contract mai mare din drepturile TV. La nici măcar un an distanță, după ce din Liga 1 au retrogradat 6 echipe (o treime din totalul cluburilor) și au promovat doar 2, LPF le propunea să li se taie din bani, de la 27 la circa 21 de milioane de euro. Iorgulescu a susținut, în Adunarea Generală, punctul de vedere al deținătorului drepturilor TV, și nu pe cel al cluburilor. Oferta a căzut la vot.

Astă-vară, LPF s-a bâlbâit teribil în cazul Rapid, fiind la un pas să înscrie în competiție o echipă care dăduse faliment și nu mai avea angajați. Lucrătorii Ligii au primit și înregistrat acte incomplete și ilegale depuse de persoane neautorizate în numele FC Rapid, apoi s-au speriat și au făcut pași înapoi. A izbucnit un conflict extins până la nivel politic. Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a amenințat cu plângeri penale dacă șefii LPF fac acest lucru. Până la urmă, Rapid a fost înlocuită de ACS Timișoara, dar acest lucru s-a întâmplat după startul competiției.

Tot astă-vară, ProSport a descoperit și a prezentat pe larg ilegalitățile comise de LPF la înregistrarea jucătorilor extracomunitari. Conform legilor UE și ale României, fotbaliștii din afara Uniunii Europene pot căpăta drept de joc doar după ce primesc permis de muncă de la Oficiul de Imigrări al statului nostru. LPF primea însă contracte incomplete și permitea ca jucătorii să intre pe teren fără aceste permise de muncă. Practic, Liga acoperea munca la negru, deoarece fără respectivele permise de muncă angajatorul nu poate încheia contracte legale, nu poate face asigurări de sănătate și de accident, nu poate plăti impozite etc. Fotbaliștii jucau ilegal.

Nici contractul cu Adeplast pentru Cupa Ligii – desființată acum câteva săptămâni – nu a fost lipsit de incidente. Cluburile nu și-au mai primit banii de peste un an. În unele cazuri, sumele restante sunt de ordinul sutelor de mii de euro. ProSport a relatat scandalul și faptul că, în timp ce patronul Adeplast susținea că e cu plățile la zi, șefii de la LPF le explicau cluburilor nemulțumite că sunt restanțe din partea sponsorului.

Șirul interminabil de bâlbe și scandaluri a fost completat, acum câteva săptămâni, de prestația lui Gino Iorgulescu, șeful LPF, într-un moment-cheie: Adunarea Generală a FRF. Răzvan Burleanu, președintele federației, a venit cu o propunere foarte controversată: LPF să cedeze o cotă-parte din drepturile TV ale Ligii 1, pe motiv de „solidaritate”, către cluburile din ligile inferioare. Gino Iorgulescu, mandatat de cluburi să pledeze în fața Adunării Generale a FRF împotriva propunerii lui Burleanu, s-a prezentat stângaci, nepregătit și neconvingător, ratând complet mica șansă de a explica, pe înțelesul tuturor, că este o propunere injustă și, foarte posibil, ilegală. Adunarea Generală a aprobat ideea șefului FRF cu o majoritate zdrobitoare (doar 10 voturi contra și o abținere din totalul de 205 participanți).

Autor: Matei Udrea Publicat: 08 Jun. 2017, 14:35 Actualizat: 08 Jun. 2017, 18:03 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
EXCLUSIV. Vedeta și iubitul ei, prinși făcând amor în balconul unui hotel din Olimp
EXCLUSIV. Vedeta și iubitul ei, prinși făcând amor în balconul unui hotel din Olimp
VIDEO Tânără inconştientă, la un pas de a fi sfâşiată după ce a încercat să se fotografieze cu ursul
VIDEO Tânără inconştientă, la un pas de a fi sfâşiată după ce a încercat să se fotografieze cu ursul
Henrique, fotbalistul brazilian cu 7 vieţi! A căzut cu maşina de la 200 de metri şi a scăpat cu câteva zgârieturi
Henrique, fotbalistul brazilian cu 7 vieţi! A căzut cu maşina de la 200 de metri şi a scăpat cu câteva zgârieturi
Suporterii lui FCSB, revoltati dupa transferul lui Briceag! „Mutare pentru playout!” Reactii dure ale fanilor in mediul online
Suporterii lui FCSB, revoltati dupa transferul lui Briceag! „Mutare pentru playout!” Reactii dure ale fanilor in mediul ...
Ce au îmbrăcat vedetele la Gala Premiilor Gopo 2020
Ce au îmbrăcat vedetele la Gala Premiilor Gopo 2020
E oficial! Plajele se închid începând de vineri. Cine a făcut anunțul
E oficial! Plajele se închid începând de vineri. Cine a făcut anunțul
Liceanul sancţionat cu nota 2 la Purtare, după ce a ironizat o profesoară pe net, a surprins pe toată lumea la Bac
Liceanul sancţionat cu nota 2 la Purtare, după ce a ironizat o profesoară pe net, a surprins pe toată lumea la Bac
Marcel Pavel, primele imagini de la externare! Ce detaliu au observat paparazzii
Marcel Pavel, primele imagini de la externare! Ce detaliu au observat paparazzii
La zeci de ani de la MOARTEA ei a fost făcută o descoperire INCREDIBILĂ despre legendara și controversata Marilyn Monroe
La zeci de ani de la MOARTEA ei a fost făcută o descoperire INCREDIBILĂ despre legendara și controversata Marilyn Monroe
Vaccinul împotriva coronavirusului este gata! Tratamentul împotriva bolii va fi pus pe piață curând
Vaccinul împotriva coronavirusului este gata! Tratamentul împotriva bolii va fi pus pe piață curând
2 iulie 2020. Este mare sărbătoare în Calendarul Ortodox din România. Cine își sărbătorește ziua numelui
2 iulie 2020. Este mare sărbătoare în Calendarul Ortodox din România. Cine își sărbătorește ziua numelui
Simona Halep, ce PAGUBĂ în București! S-a întors de URGENȚĂ cu Toni Iuruc
Simona Halep, ce PAGUBĂ în București! S-a întors de URGENȚĂ cu Toni Iuruc
ANUNŢ de ultimă oră de la una dintre cele mai mari bănci: Ce trebuie să ştie toţi românii
ANUNŢ de ultimă oră de la una dintre cele mai mari bănci: Ce trebuie să ştie toţi românii
3 noi simptome în cazul infecţiei cu coronavirus. Care sunt cele 11 semne ale COVID-19
3 noi simptome în cazul infecţiei cu coronavirus. Care sunt cele 11 semne ale COVID-19
Se vinde cea mai rară mașină înmatriculată în România
Se vinde cea mai rară mașină înmatriculată în România
S-a filmat în autobuz făcând lucruri șocante. Poliția o caută acum, dar nu din cauza înregistrării
S-a filmat în autobuz făcând lucruri șocante. Poliția o caută acum, dar nu din cauza înregistrării
Un judeţ din România pare că a scăpat de coronavirus. ZERO noi cazuri în ultimele 7 zile
Un judeţ din România pare că a scăpat de coronavirus. ZERO noi cazuri în ultimele 7 zile
Aceste telefoane mobile devin COMPLET INTERZISE! Nu mai ai voie să le folosești
Aceste telefoane mobile devin COMPLET INTERZISE! Nu mai ai voie să le folosești
Motoare, motoare... Topul celor mai obraznice fundulețe de pe litoralul românesc
Motoare, motoare... Topul celor mai obraznice fundulețe de pe litoralul românesc
Impacarea anului?! Brad Pitt a fost surprins iesind din casa Angelinei Jolie. Ce decizie radicala a luat actorul
Impacarea anului?! Brad Pitt a fost surprins iesind din casa Angelinei Jolie. Ce decizie radicala a luat actorul
Este oficial: Încă un mare oraş din România va avea metrou! Anunţul făcut astăzi de Orban
Este oficial: Încă un mare oraş din România va avea metrou! Anunţul făcut astăzi de Orban
Cât de repede se răspândește coronavirusul! În doar opt zile, 1 milion de oameni au fost infectați
Cât de repede se răspândește coronavirusul! În doar opt zile, 1 milion de oameni au fost infectați
Simona Halep și-a pierdut ceasul care valorează cât doua apartamente la restaurant. Iată cine l-a găsit și ce a facut
Simona Halep și-a pierdut ceasul care valorează cât doua apartamente la restaurant. Iată cine l-a găsit și ce a facut
„La Gomera”, marele câştigător la Gala Premiilor Gopo 2020
„La Gomera”, marele câştigător la Gala Premiilor Gopo 2020
Ca la Monte Carlo: Autostrada spre Brașov va ocoli Cormarnicul, dar va trece la Bușteni printr-un tunel SPECTACULOS
Ca la Monte Carlo: Autostrada spre Brașov va ocoli Cormarnicul, dar va trece la Bușteni printr-un tunel SPECTACULOS
FOTO. Sora Andreei Tonciu a încins plaja cu cel mai minuscul costum de baie! Lorena și-a etalat atuurile fizice de invidiat
FOTO. Sora Andreei Tonciu a încins plaja cu cel mai minuscul costum de baie! Lorena și-a etalat atuurile fizice de invidiat
Ce note a obținut celebrul Selly la BAC! A dat lovitura la Matematică: puțini s-ar fi așteptat la asta!
Ce note a obținut celebrul Selly la BAC! A dat lovitura la Matematică: puțini s-ar fi așteptat la asta!
×