EXCLUSIV Au dispărut banii! Sute de mii de euro plătiţi de sponsorul Cupei Ligii n-au mai ajuns la echipe. Cluburile au aflat de la Ligă că sponsorul e rău-platnic, Adeplast neagă: "În niciun caz! Am plătit la zi!". Iorgulescu tace

28 mar 2017 18021 afişări Special
EXCLUSIV Au dispărut banii! Sute de mii de euro plătiţi de sponsorul Cupei Ligii n-au mai ajuns la echipe. Cluburile au aflat de la Ligă că sponsorul e rău-platnic, Adeplast neagă: "În niciun caz! Am plătit la zi!". Iorgulescu tace
GALERIE (3 de imagini) VEZI GALERIA

Peste o jumătate de milion de euro din banii cuveniţi cluburilor de Liga 1 pentru participarea la Cupa Ligii de anul trecut, dar şi din acest sezon, s-au „rătăcit“ pe drumul dintre partenerul competiţiei şi destinatari, iar suspecta principală este Liga Profesionistă de Fotbal.

Scandalul mocneşte pentru că, pe de o parte, patronii firmei Adeplast, care dau câte 1 milion de euro pe sezon pentru competiţie, afirmă că sunt cu plăţile la zi, iar pe de alta, cluburile spun că de la LPF li s-a explicat că ar avea dificultăţi cu sponsorul.
Acestea nu sunt singurele probleme, pentru că Liga refuză să le arate cluburilor contractul cu Adeplast. În plus, nu există contracte clare între LPF şi cluburi, în baza cărora acestea din urmă să ştie clar ce obligaţii şi ce drepturi au şi nici câţi bani li se cuvin în funcţie de performanţa atinsă. Liga a făcut o comunicare legată de premii, dar nu a prezentat niciun contract concret.


Gino Iorgulescu şi Justin Ştefan, preşedintele şi, respectiv, secretarul general al LPF. FOTO: Mediafax

ProSport a stat de vorbă cu mai multe echipe şi a descoperit că acestea reclamă restanţe de ordinul sutelor de mii de euro de la ediţia de anul trecut, că în sezonul acesta n-a primit nimeni niciun ban, dar şi că Liga refuză să le pună la dispoziţie date concrete, inclusiv contractul. Cele mai mari restanţe sunt chiar către echipele care au tratat serios competiţia, obţinând rezultate bune: FCSB, Dinamo, Concordia, ACS Poli Timişoara.
În lipsa unui contract palpabil, componentele Ligii 1 sunt obligate să stea la mâna LPF, care nu le spune clar datele-limită până când trebuie plătiţi banii.

Toţi conducătorii de cluburi cu care a discutat ProSport spun că Liga dă vina, în corespondenţa cu ei, pe sponsorul Adeplast, care nu ar fi livrat banii cuveniţi.


Cristian Tănase, Chiajna: „Ni s-au virat parţial. Da, avem foarte mulţi bani de încasat. Dar nu ştiu pe dinafară. Premiul a fost consistent. Noi am înţeles că n-a fost Liga de vină. Ştiu că n-a fost Liga, în principal, de vină, dar Liga chiar ne-a plătit din ei! De unde, nu ştiu! Pe anul ăsta nu am luat niciun ban. Păi, nu a luat nimeni! Nu există un contract între noi şi LPF. Este contractul mare“.

Dorin Irimia, purtător de cuvânt FC Dinamo: „Avem de încasat, din participările de anul trecut şi de anul acesta, peste 200.000 de euro“.

Valeriu Iftime, patron FC Botoşani: „Nu am primit niciun ban. Au faţă de noi, de anul trecut, o datorie de vreo 100 şi ceva de mii de lei. Noi am făcut nişte apeluri la LPF, dar ne-au răspuns că este un litigiu între ei şi Adeplast. Nu dau banii“.

Sorin Drăgoi, preşedinte ACS Timişoara:„Noi n-am primit banii nici pentru sezonul 2015-2016. Nu ştiu exact cât avem de primit din ediţia trecută, dar n-am primit banii nici pe anul acesta, şi e vorba de 180.000 de euro plus TVA“.

Daniel Coman, manager general Astra Giurgiu:„N-am primit banii. E vorba de vreo 80.000 de euro. Ni s-a spus că nu ni-i pot da pentru că nici ei nu i-au primit“.


Dinamo şi FCSB sunt echipele către care LPF are cele mai mari restanţe financiare, conform informaţiilor ProSport. Pentru că a câştigat trofeul anul trecut şi a jucat semifinala anul acesta, FCSB are dreptul la aproximativ 400.000 de euro. Dinamo a confirmat deja, pentru ProSport, că are de primit peste 200.000 de euro. FOTO: Mediafax


Valeriu Argăseală, preşedintele Consiliului de Administraţie al FCSB, nu a putut fi contactat, dar informaţiile ProSport sunt că nici acest club, care are de primit circa 400.000 de euro, nu a încasat banii.

Reporterul a luat legătura şi cu Marcel Bărbuţ, acţionar şi conducător Adeplast, iar acesta a negat ferm ideea că vina pentru restanţe i-ar aparţine, subliniind pe un ton iritat că este la zi cu toate plăţile, conform contractului, şi că s-a săturat de aceste discuţii.


Marcel Bărbuţ, acţionar Adeplast:„La mine, în niciun caz nu e problema. Noi am plătit la zi. A şi spus Liga că noi suntem la zi! Domnilor, uitaţi-vă pe internet, că scrie clar. În momentul în care unul dintre antrenori a spus că vine cu rezervele, LPF a dat comunicat de presă, l-a certat pe cel care a vorbit ca un tâmpit, că altfel nu ştiu cum să mai spun, la câţi bani le-am plătit noi pentru cupa asta! Şi a spus că noi suntem la zi cu plăţile. Deci, mai mult nu am ce să spun. Trebuie să sunaţi la ei. Pot să vă spun că, din punctul nostru de vedere, există un contract şi plăţile se fac aşa cum este scris acolo“.


Exasperat că echipa sa nu primeşte banii de la LPF, Ionuţ Popa, antrenorul echipei ACS Poli Timişoara, a ameninţat că vine cu rezervele la finala Cupei Ligii din acest sezon. Iritat şi el de persistenţa subiectului, acţionarul sponsorului Adeplast l-a numit „tâmpit“ pe antrenor în dialogul cu ProSport, invocând că plăteşte foarte mulţi bani şi are parte de astfel de probleme. FOTO: Mediafax


Cum Adeplast susţine, aşadar, că a făcut plăţile, dar cluburile spun n-au primit banii – Dinamo şi ACS Poli Timişoara au confirmat fiecare, pentru ProSport, că e vorba de restanţe de peste 200.000 de euro, Astra de circa 80.000 de euro, iar Concordia Chiajna a precizat că este „o sumă substanţială“ –, se ridică întrebarea ce a făcut LPF cu banii.

ProSport a solicitat încă de joi Ligii Profesioniste o clarificare pe tema banilor dispăruţi, dar Gino Iorgulescu nu a răspuns până la această oră.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.