EXCLUSIV | Incredibil! UEFA a închiriat alte stadioane pentru Euro 2020, după ce statul român şi-a încălcat sistematic propriile promisiuni. Ce se întâmplă cu Steaua, Dinamo şi Giuleşti? Becali: "Ne-au făcut o ofertă. Am acceptat-o" | Primele reacţii

7 feb 2019 45872 afişări Fotbal Intern
EXCLUSIV | Incredibil! UEFA a închiriat alte stadioane pentru Euro 2020, după ce statul român şi-a încălcat sistematic propriile promisiuni. Ce se întâmplă cu Steaua, Dinamo şi Giuleşti? Becali: "Ne-au făcut o ofertă. Am acceptat-o" | Primele reacţii
GALERIE (4 de imagini) VEZI GALERIA

Ceea ce părea de neconceput s-a întâmplat: pentru că guvernul României şi-a încălcat absolut toate angajamentele luate faţă de UEFA în perspectiva organizării meciurilor de la Euro 2020, pierzându-şi astfel credibilitatea, forul continental a decis să nu mai rişte şi a închiriat alte baze de pregătire. Este o măsură de siguranţă luată pentru că la Nyon nu mai există convingerea că Steaua, Dinamo şi Rapid vor fi gata în timp util.

UEFA a optat pentru baza din Berceni a FCSB, pentru baza Mogoşoaia a FRF şi, spun sursele ProSport, pentru stadionul Concordia din Chiajna.

Când Bucureştiul a primit, în 2014, organizarea a patru meciuri din cadrul turneului final al Euro 2020, statul român, prin intermediul guvernului său, şi-a luat angajamentul să reconstruiască patru stadioane, la standarde competitive, pe care să se poată antrena naţionalele care vor juca pe Arena Naţională. Era vorba, atunci, să fie refăcute Steaua, Arcul de Triumf, Dinamo şi Rapid. 

ProSport a aflat însă că UEFA n-a mai ţinut seama de promisiunile încălcate la nesfârşit ale statului român. Specialiştii forului de la Nyon au venit în inspecţie la Bucureşti acum câteva luni şi au optat pentru bazele de pregătire din Berceni (a FCSB), Centrul Naţional de Fotbal Mogoşoaia (al Federaţie Române de Fotbal) şi Chiajna.

Din acest moment, reconstrucţia arenelor Steaua, Dinamo şi Rapid nu mai are importanţă, din perspectiva UEFA, care "s-a acoperit".

FOTO: Macheta stadionului Dinamo. Aşa ar fi trebuit să arate noua arenă din Ştefan cel Mare, dacă era reconstruită de CNI pentru Euro 2020, conform planurilor iniţiale. Până la urmă, din stadion n-a rămas decât poza.


12 ţări-gazdă

vor organiza meciuri la Campionatul European din 2020, o ediţie aniversară, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la primul turneu final de acest gen.


Ce se întâmplă cu stadioanele Ghencea, Dinamo şi Rapid? Ghencea e deja la pământ, Arcul de Triumf e singurul care rămâne în schemă!

Forul european a ales România printre ţările-gazdă ale ediţiei jubiliare Euro 2020 şi pentru că a primit granţii scrise, ferme, din partea guvernului de la Bucureşti că se vor îndeplini unele criterii de infrastructură deficitare. Statul român şi-a luat angajamentul, printre altele, că va realiza o linie de metrou Bucureşti - Otopeni, pentru ca suporterii naţionalelor să poată ajunge uşor în oraş. De asemenea, s-a convenit ca statul român să pună la dispoziţie patru stadioane pentru antrenamentele echipelor vizitatoare. S-a trâmbiţat reconstrucţia arenelor Steaua, Dinamo, Rapid şi Arcul de Triumf.

Din toate aceste promisiuni nu s-a ales aproape nimic.

- Linia de metrou Bucureşti - Otopeni nu se va face. În loc s-a vorbit despre un tren, dar nici acela nu se va mai realiza. 

- Stadionul Dinamo nu se ştie când şi dacă se va mai face. Există un studiu de prefezabilitate, dar atât. 

- La Steaua, lucrările au început în noiembrie, vechea arenă este deja demolată şi CNI dă asigurări că totul e în regulă, dar se pare că UEFA e de altă părere. Conform planului iniţial, lucrările ar fi trebuit să înceapă în martie 2018, adică 8 luni mai devreme. 

- La reconstruirea stadionului Rapid s-a renunţat, anunţându-se, în schimb, o cosmetizare masivă (şi foarte scumpă) a acestuia. Lucrările au început de curând, s-au dat şi aici toate asigurările că până la ora startului Euro 2020 arena va fi gata.

Singurul în privinţa căruia UEFA pare sigură că va fi gata e stadionul Arcul de Triumf, care ţine de federaţia de rugby şi nu are fotbalul ca destinaţie principală. UEFA l-a păstrat pe lista arenelor închiriate şi pentru că, fiind mai mic, stadionul poate fi gata chiar dacă startul lucrărilor se ia mai târziu.

Contactat de ProSport, Gigi Becali, patronul FCSB, a confirmat informaţiile în ceea ce priveşte contractul cu UEFA pentru baza din Berceni. Oficialii forului continental au făcut o vizită, în urmă cu două luni, la baza de antrenament a "roş-albaştrilor", au fost mulţumiţi de ce au văzut şi au făcut ofertă financiară convenabilă, pe care Becali a acceptat-o.

FOTO: Macheta noului stadion Steaua. Aşa ar fi trebuit să arate noua arena din Ghencea, după reconstrucţie. Lucrările au început însă cu un an întârziere, proiectul a fost modificat substanţial şi există dubii că noul stadion va fi gata în timp util pentru a putea fi testat şi omologat înaintea Euro 2020


"Ştiu, da. Ştiu că ne-au făcut o ofertă şi eu am dat OK-ul. Acum... Nu ştiu. Înseamnă că au făcut contractul, astea sunt lucruri minore care nu mă interesează pe mine. Eu am dat OK-ul, au venit acum vreo două luni, au văzut şi au zis <<Ne convine, e foarte bine, e ce vrem noi şi o să facem o ofertă>>. Eu am zis <<da>> şi gata. Nu mai ştiu pe câţi bani, dar ştiu că era convenabil pentru noi.

(n.r. - întrebat despre reorientarea UEFA către Mogoşoaia şi Chiajna) Da, sunt mai multe, ştiu. Eu ştiu despre a noastră, că eu am dat OK-ul. Celelalte... Nu pot să ştiu eu fiecare ce a făcut. Ştiu că voiau să închirieze, că a noastră le-a convenit foarte mult. Câţi bani am cerut... Ştiu că atât ne-au dat. Le-a convenit foarte mult baza noastră. În orice caz, e vorba despre câteva sute de mii (n.r. - de euro)!"

Gigi Becali, patronul FCSB, pentruProSport


Compania Naţională de Investiţii a publicat acum câţiva ani machetele stadioanelor despre care se ştia că vor fi refăcute pentru Euro. Arenele ar fi trebuit să fie gata până în primăvara lui 2020. Timp de câteva luni, ar fi urmat testarea lor, omologarea, obţinerea tuturor avizelor şi aprobărilor atât din partea autorităţilor române, cât şi a celor de la UEFA.

Într-un interviu acordat ProSport în august 2017, Adrian Cefalan, director CNI, avertiza încă de atunci că erau deja întârzieri şi că era pus în pericol proiectul. Oficialul CNI spunea că, pentru a se realiza reconstrucţia stadioanelor, trebuia ca lucrarea să înceapă în martie 2018. Acest termen a fost depăşit, până la urmă, cu mult.

FOTO: Macheta stadionului Arcul de Triumf, singura arenă care va fi, totuşi, reconstruită, dintre cele 4 anunţate iniţial.


"Proprietarul este Primăria Chiajna, noi suntem chiriaşi. Dar, dacă ar fi închiriat, închiriau de la Primărie, iar noi eram înştiinţaţi cu siguranţă. Vă spun cu sinceritate că nu ştim absolut nimic."

Cristian Tănase, preşedintele Concordiei Chiajna, pentruProSport


UEFA a anunţat ţările-gazdă încă din 2014

În cadrul unei ceremonii desfăşurate în 2014, forul continental a anunţat încă de acum cinci ani ce ţări vor găzdui meciuri la Euro 2020. De atunci, România avea câteva sarcini importante de îndeplinit pentru a fi aliniată la standardele UEFA. Printre acestea se numără linia de metrou aeroport-stadion şi aeroport-centru, suplimentarea locurilor de cazare şi investiţii publice în infrastructura din jurul stadionului.

România va organzia patru meciuri la turneul final, pe Arena Naţională: 3 în grupe şi unul în optimile de finală.

FOTO: Macheta stadionului Rapid, cel care nu va mai fi reconstruit din temelii, cum se anunţase iniţial, ci doar cosmetizat.

Lista cu toate stadioanele Euro 2020:

 • Azerbaidjan, cu stadionul Olimpic din Baku, va organiza meciuri din grupe şi un sfert de finală
 • Danemarca, Parken Stadium din Copenhaga, meciuri din grupe şi o partidă din optimi
 • Anglia, Wembley Stadium, meciuri din grupe, o şaisprezecime, semifinale şi finala
 • Germania, Allianz Arena din Munchen, meciuri din grupe şi un sfert de finală
 • Ungaria, Ferenc Puskas Stadium din Budapesta, grupe şi o optime
 • Italia, Stadio Olimpico Roma, grupe şi un sfert de finală
 • Olanda, Johan Cruyff Arena din Amsterdam, grupe şi o optime
 • Irlanda, Aviva Stadium din Dublin, grupe şi o optime
 • ROMÂNIA, Arena Naţională, grupe şi o optime
 • Rusia, Krestovsky Stadium din Sankt Petersburg, grupe şi un sfert de finală
 • Scoţia, Hampden Park din Glasgow, grupe şi o optime
 • Spania, San Mames din Bilbao, grupe şi o optime

Iată care sunt cele mai importante sarcini de îndeplinit:

 1. trebuie să fie gata metroul pe linia aeroport-stadion şi aeroport-centru;
 2. suplimentarea locurilor de cazare;
 3. investiţii publice în infrastructura din jurul stadionului;
 4. locuri de parcare la stadion. UEFA cere 1268 doar pentru oficiali/sponsori/vip-uri plus două parcări pentru suporteri şi patru pentru media/staff
 5. dublarea locurilor de la loje;
 6. facilităţi pentru sponsori.

   

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.