EXCLUSIV | Antrenorul care l-a descoperit pe Cristi Chivu a tunat: "Dacă i-a rămas un colţişor în conştiinţă..." + Cum a refuzat fostul căpitan al echipei naţionale proiectul unei academii de perspectivă

15 nov 2018 11501 afişări Fotbal Intern
EXCLUSIV | Antrenorul care l-a descoperit pe Cristi Chivu a tunat: "Dacă i-a rămas un colţişor în conştiinţă..." + Cum a refuzat fostul căpitan al echipei naţionale proiectul unei academii de perspectivă

Ioan Sdrobiş, 72 de ani, e antrenorul care l-a promovat pe Cristi Chivu pe prima scenă a fotbalului românesc. Fostul tehnician l-a avut ca secund la Reşita pe Mircea Chivu, tatăl fostul căpitan al naţionalei, cei doi având o strânsă legătură. Totuşi, ex-antrenorul şi fundaşul care a scris istorie la Inter sunt de mulţi ani în relaţii foarte reci. Cristi, 38 de ani, acum pe banca echipe U14 a lui Inter Milano, alături de care a câştigat deja două trofee, a rupt orice legătură, iar cel poreclit "Părintele" nu-şi explică motivele.

"Să-i dea Dumnezeu sănătate. Eu nu m-am certat şi nu o să mă cert cu cineva în viaţa mea, să ştii lucrul ăsta. Am avut răbufnirile mele, dar eu nu ţin supărarea. El dacă a făcut gestul ăsta, să nu mă sune nici de ziua mea...să-l sun eu pe el, la vârsta mea? Am zis o dată că-l iert de toate păcatele pe care le-a făcut cu voia sau fără voia sa", a spus Sdrobiş pentru ProSport.

Fostul tehnician a continuat: "Meritul meu este că mama sa l-a născut, tatăl său l-a crescut, dar eu i-am dat turaţia respectivă pentru că în viaţa unui sportiv, dacă nu există momentul unei mâini care să te ia şi să te arunce mai sus lucrurile au o altă întorsătură în istoria fiecăruia. Asta e! Dacă un jucător are şansa să dea un antrenor peste el, cum a fost Chivu care avea 16 ani şi câteva luni şi l-am 'aruncat' în Liga I...de acolo s-a făcut un clic în jurul lui şi de acolo a plecat istoria".

"Când a ajuns la Ajax, am o revistă acasă, în primul lui interviu a pomenit de 24.000 de ori că datorita lui nea nelu (n.red. - Ioan Sdrobiş), mulţumesc lui nea Nelu...Deci, Ioan Sdrobiş şi dupa aia Emerich Ienei. Prima data a zis de mine, a fost o reacţie firească. Dar, nu-mi asum merite, că am crescut şi alţii", a mai spus cel poreclit "Părintele" pentru ProSport.

I-a propus să facă o Academie de fotbal, pe modelul "Gică Hagi"

Sdrobiş i-a transmis lui Chivu, prin intermediari, că e dispus să-l ajute pentru a porni o academie de foltbal de la zero, pe modelul Viitorul, acolo unde Gică Hagi a realizat un proiect de succes, jucătorii sunt fiind convocaţi constant la loturile naţionale sau transferaţi pe sume importante. Totuşi, Chivu nu i-a răspuns cererii. "De ce nu vine Cristişorul nostru să facă o academie de fotbal? Cu ani în urmă i-am zis că eu îi coordonez tot şi când vine în ţară o găseşte la cheie...ceva la nivelul lui Hagi. Văd că acum e la copii şi juniori. Să dea Dumnezeu să crească jucători şi mâine, poimâine unul dintre copii să uite de el, să vadă cum e, ce trăiri poate avea un om. Aşa cum o învăţătoare îţi pune pixul în mână şi te învaţă să scrii, aşa şi un antrenor te învaţă...dar e datoria unui om, nu a unui antrenor în primul rând, adică: Ai văzut un jucător tânăr şi valoros, atunci să-i dai o şansă", a explicat Sdrobiş, cel care i-a mai promovat pe unii ca Dragoş Grigore sau Vali Badea, jucătorii ce au păstrat o legătură strânsă cu antrenorul.

"Stau şi mă gândesc cu cine seamănă copilul ăsta, că tatăl său, Mircea, mi-a fost un secund credincios"

Sdrobiş neagă că ar fi jignit vreodată familia Chivu, Cristi susţinând mai demult că acest fapt a dus la ruptura iremediabilă dintre părţi. "A zis demult că m-am legat de familie. Niciodată! Mircea mi-a fost un secund credincios, era ieşit din comun, un caracter deosebit. Stau şi ma gândesc cu cine seamănă copilul ăsta! Mi-am certat băieţii mei decât să-l cert pe Cristi, iar jucătorilor mai bătrâni le-am zis că dacă se leagă de el îi spânzur!", a afirmat fostul antrenor al unor echipe ca CSM Reşita, Oţelul, U Cluj, Vaslui, Jiul Petroşani sau Farul. Acesta a încheiat: "I-aş da un mail lui Cristi să vadă şi el ce fac. Am căsuţa asta, am trandafiri, poate vrea să vadă...Dacă i-a rămas un colţişor în conştiinţă...Chiar m-aş bucura dacă mi-ar răspunde. Am iertat pe mulţi care au făcut rele împotriva mea. Eu pe unde m-am dus, am vrut să fac treabă bună, mi-am dat şi sufletul".

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.