Cererea DNA a fost respinsă!** Inculpații din „Dosarul Transferurilor” pot părăsi țara

Autor: Antonio Robitu Publicat: 19 Feb. 2013, 21:33 Actualizat: 19 Feb. 2013, 21:46 Fotbal Intern
Cererea DNA a fost respinsă!** Inculpații din „Dosarul Transferurilor” pot părăsi țara

UPDATE Inculpații din „Dosarul Transferurilor”au voie să părăsească țara.

ICCJ a respins, marți, cererea DNA privind aplicarera interdicției de a nu părăsi țara pentru cei opt oameni de fotbal, Gheorghe Copos, Jean Pădureanu, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan Becali, Victor Becali, Gheorghe Popescu și Gheorghe Nețoiu, implicați în dosarul transferurile de jucători, scrie Mediafax.

Decizia poate fi contestată la completul de cinci judecători al ICCJ.

DNA a cerut interdicție de a părăsi țara în cazul celor opt oameni din fotbalul românesc motivând, printre altele, că aceștia au început să înstrăineze bunurile pe care le dețin sau să facă cereri de intrare în insolvență a cluburilor de fotbal.


UPDATE Audierile în Dosarul Transferurilor s-au terminat, urmează ca instanța să se pronunțe dacă inculpații au voie să părăsească țara. Din informațiile furnizate de Sport.ro este posibil ca verdictul să nu fie dat astăzi.

Cei 8 oameni de fotbal au fost audiați pe rând, iar la ieșire au declarat că nu au de gând să plece din România.


Fostul impresar Ioan Becali a declarat, marți, că nu intenționează să părăsească România, deși a avut ocazia până în prezent să se stabilească în Columbia, omul de fotbal criticând astfel cererea DNA privind aplicarea interdicției de a nu părăsi țara în dosarul transferurilor de fotbaliști.

Nu m-am gândit și nici nu mă gândesc să părăsesc România. Am plecat ilegal din România în 1979 și am revenit cu greu după 1990. Am o soție columbiancă, avem un apartament acolo, m-aș fi putut duce oricând. Felul meu este să stau în România lângă familia mea și doresc să-mi închei viața într-o suburbie a Bucureștiului. În orice moment aș fi putut părăsi țara inclusiv între 11 și 19 februarie după solicitarea procurorilor„, a spus Ioan Becali, în fața judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ).

Victor Becali a afirmat, la instanța supremă, că nu a fost plecat niciodată mai mult de o săptămână din România pentru că nu suportă să stea departe de familia sa, în vreme ce Jean Pădureanu a spus că este bolnav și, recent, a devenit președinte de onoare la Gloria Bistrița, club pe care nu îl părăsește.

Am fost la acea întâlnire (despre care DNA a susținut că a fost una con sipirativă-n.r.) de la Crowne Plaza, cu Borcea, avocații Ursu și Apostol, să ne întâlnim cu un avocat și specialist din străinătate care era cazat chiar acolo. Tocmai de aceea am fost în acel loc. Nu am înstrăinat niciun bun și nu doresc, indiferent de orice soluție, să părăsesc țara. Nu pot sta mult timp plecat din România. Niciodată nu am stat, nu mai mult de o săptămână. Nu pot sta plecat departe de familia mea„, a declarat judecătorilor Victor Becali.

La rândul său, președintele onorific al Clubului Gloria Bistrița, Jean Pădureanu, le-a arătat judecătorilor ICCJ că bolile de care suferă nu i-ar putea permite să plece din țară și că, totodată, nu poate părăsi clubul alături de care a fost din 1964.

Conduc clubul Gloria Bistrița din 1964 și am făcut asta probabil din cauza rezultatelor bune. Din aceeași cauză acum o lună și ceva am devenit președinte de onoare și în această calitate am diverse atribuții, precum să țin relația cu echipa. Nu am de gând vreodată să plec departe de orașul, unde trăiesc de peste 54 de ani„, a susținut Pădureanu.

Gigi Nețoiu și cu Gică Popescu nu au dorit să dea declarații în fața instanței supreme.

În continuarea judecării cererii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de luare a măsurii interdicției de a părăsi țara față de cei opt oameni de fotbal din dosarul transferurilor avocatul unia dintre aceștia a invocat o excepție privind modul în care a fost sesizată instanța supremă în legătură cu această cerere.

Concret, avocatul a arătat că documentul poartă titlul de referat, act care, potrivit apărătorului, nu poate fi formulat în această etapă a procesului.

În replică, procurorul DNA a arătat că nu contează numele, cât obiectul și solicitarea făcută prin documentul respectiv, el catalogând documentul drept o cerere.

DNA a cerut aplicarea măsurii interdicției de a părăsi țara în cazul celor opt oameni din fotbalul românesc motivând, printre altele, că aceștia au început să înstrăineze bunurile pe care le dețin sau să facă cereri de intrare în insolvență a cluburilor de fotbal.

DNA a arătat că „inculpații Borcea, frații Becali și Nețoiu au atacat în media judecătorii cauzei, proferând mai multe acuzații grave la adresa acestora, aspect care demonstrează tendința de nerespectare a autorității judiciare și dispreț la adresa actului de justiție”.

Un alt motiv invocat de DNA este acela că unii dintre oamenii de fotbal, respectiv Gheorghe Copos, Jean Pădureanu și Cristian Borcea, au început să înstrăineze o parte din bunurile lor și acțiunile deținut la diferite societăți comerciale sau să formuleze cereri de intrare în insolvență a cluburilor de fotbal, aspect de natură a îngreuna recuperare prejudiciului produs în cauză și a le conferi resurse financiare sporite.

DNA a reclamat instanței supreme o întâlnire conspirativă, care a avut loc „într-o locație privată” a lui Gheorghe Copos, unde s-ar fi întâlnit Gigi Becali cu acționarul majoritar al FC Rapid, Victor Becali și cu Cristian Borcea, anchetatorii precizând că patronul FC Steaua așteaptă o sentință definitivă într-un dosar penal, respectiv în cazul sechestrării persoanelor care i-au furat mașina, în care ulterior a fost pronunțată o sentință definitivă.

Cu câteva zile înainte de judecarea primului termen în recurs la ICCJ, inculpații Gheorghe Copos, Cristian Borcea și Victor Becali s-au întâlnit într-o locație privată, aparținând inculpatului Copos Gheorghe, cu Becali Gheorghe, inculpat care așteaptă pronunțarea unei decizii definitive într-o cauză la Înalta Curte de Casație și Justiție, la completul de cinci judecători (în dosarul privind sechestrarea hoților mașinii patronului FC Steaua- n.r.), aspect care ridică serioase semne de întrebare cu privire la implicarea persoanei menționate în afacerile judiciare ale inculpaților, cu atât mai mult cu cât acesta din urmă (Gigi Becali-n.r.) a relatat că l-a sfătuit pe afinul său, inculpatul Cristian Borcea, să părăsească țara după condamnarea pronunțată de instanța de apel, aspect confirmat în parte de inculpat„, au notat procurorii DNA în documentul prin care cer luarea măsurii interdicției de a părăsi țara pe numele celor opt oameni de fotbal.

Direcția Națională Anticorupție a menționat că „inculpații dețin importante valori financiare în țară și în străinătate, inculpatul Borcea Cristian având chiar rezidența în SUA, relațiile personale și comerciale deținute putând fi de natură să le asigure acestora părăsirea intempestivă a teritoriului țării și sustragerea astfel de la judecarea cauzei în recurs”.

Tribunalul București i-a achitat, în 3 aprilie 2012, pe toți cei opt inculpați din dosarul transferurilor de jucători. Decizia a fost contestată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție la Curtea de Apel București, care în 12 noiembrie 2012 i-a condamnat pe toți cei opt oameni de fotbal la pedepse cu închisoarea, cu suspendare sau cu executare.

Toți cei opt oameni de fotbal au contestat decizia Curții de Apel București la instanța supremă, care va da o sentință definitivă în acest dosar.

Curtea de Apel București l-a condamnat pe Gheorghe Copos, principal acționar al FC Rapid, la cinci ani de închisoare și interzicerea unor drepturi pentru patru ani, pentru înșelăciune în formă continuată. Copos a mai primit un an și șase luni pentru evaziune fiscală. În sentința dată, judecătorii au reținut, în fiecare caz, pedeapsa cea mai mare, respectiv cinci ani de închisoare cu executare pentru Copos.

Cei opt oameni de fotbal au fost deferiți justiției în 2 octombrie 2008, de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție, în legătură cu efectuarea de tranzacții ilegale la transferurile unor fotbaliști către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului și de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbaliști români efectuate de la cluburile Dinamo București, Rapid București, Gloria Bistrița și Oțelul Galați către cluburi din străinătate, în perioada 1999 – 2005.

Este vorba despre transferurile jucătorilor Cristian Dulca – realizat în ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid București la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire – de la clubul Oțelul Galați la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra – de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea – de la clubul de fotbal Gloria Bistrița la VfB. Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea – de la Dinamo București (împrumutat la FC Argeș Dacia Pitești) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat – din februarie 2001, de la Dinamo București la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara – din iulie 2001, de la Dinamo București la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea – din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmărtean – din august 2003, de la Gloria Bistrița la Panathinaikos Atena, Florin Bratu – din septembrie 2003, de la Rapid București la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa – de la Dinamo București la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004 și Adrian Mihalcea – din iulie 2005, de la Dinamo București, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.

Sursa: Mediafax

Autor: Antonio Robitu Publicat: 19 Feb. 2013, 21:33 Actualizat: 19 Feb. 2013, 21:46 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
Șoc în showbiz-ul românesc! Cântăreața, implicată într-un accident cumplit, cu 3 morți
Șoc în showbiz-ul românesc! Cântăreața, implicată într-un accident cumplit, cu 3 morți
„Mortul viu” de la Iaşi rămâne mort din punct de vedere oficial. Dovada că e mai greu să învii decât să mori
„Mortul viu” de la Iaşi rămâne mort din punct de vedere oficial. Dovada că e mai greu să învii decât să mori
Caz excepţional înainte de Australian Open. O jucătoare de tenis s-a infectat cu SARS-CoV-2 în timpul carantinei
Caz excepţional înainte de Australian Open. O jucătoare de tenis s-a infectat cu SARS-CoV-2 în timpul carantinei
Mircea Lucescu poate salva Dinamo de la faliment! Antrenorul vrea sa cumpere un jucator al „cainilor”
Mircea Lucescu poate salva Dinamo de la faliment! Antrenorul vrea sa cumpere un jucator al „cainilor”
O FETIȚĂ s-a întors de la grădiniță și i-a ARĂTAT mamei ce primise. Femeia a rămas fără cuvinte. S-a dus direct la poliție
O FETIȚĂ s-a întors de la grădiniță și i-a ARĂTAT mamei ce primise. Femeia a rămas fără cuvinte. S-a dus direct ...
Cum arăta în tinerețe Joe Biden, al 46-lea președinte al SUA
Cum arăta în tinerețe Joe Biden, al 46-lea președinte al SUA
Ce a pățit o tânără cu fustă prea scurtă, într-un autobuz din București: 'Nesimțitule, cum îndrăznești să pui mâna pe..'
Ce a pățit o tânără cu fustă prea scurtă, într-un autobuz din București: 'Nesimțitule, cum îndrăznești să pui mâna pe..'
Ne confruntăm cu o nouă pandemie! Mai poate fi oprit SUPER Coronavirusul?
Ne confruntăm cu o nouă pandemie! Mai poate fi oprit SUPER Coronavirusul?
Accidentul care a îndoliat o întreagă comunitate din Iaşi, produs de o şoferiţă care avea permisul de conducere luat de câteva luni
Accidentul care a îndoliat o întreagă comunitate din Iaşi, produs de o şoferiţă care avea permisul de conducere luat ...
Detalii șocante! Fetiță de 10 ani moartă când se filma pentru TikTok. S-a prăbușit fără suflare după o provocare stupidă
Detalii șocante! Fetiță de 10 ani moartă când se filma pentru TikTok. S-a prăbușit fără suflare după o provocare stupidă
O cameră de monitorizare a SUPRINS ceva neașteptat într-o pădure din România. „Privire LASER în toiul nopții ...
O cameră de monitorizare a SUPRINS ceva neașteptat într-o pădure din România. „Privire LASER în toiul nopții ...
Un luptător MMA a vrut să demonstreze că artele marţiale sunt o „înşelătorie”. A provocat maestru Kung Fu „neînvins” la luptă, iar rezultatul e incredibil
Un luptător MMA a vrut să demonstreze că artele marţiale sunt o „înşelătorie”. A provocat maestru Kung Fu „neînvins” ...
Monica Tatoiu a recunoscut totul. Șoc pentru toți cei care o cunosc
Monica Tatoiu a recunoscut totul. Șoc pentru toți cei care o cunosc
Ungaria sfidează UE, afacerea uriașă pe care o face cu Rusia. Ce se întâmplă chiar la granițele României
Ungaria sfidează UE, afacerea uriașă pe care o face cu Rusia. Ce se întâmplă chiar la granițele României
Bitcoin s-a prăbuşit total! Scăderi colosale pentru cine a cumpărat
Bitcoin s-a prăbuşit total! Scăderi colosale pentru cine a cumpărat
Jennifer Lopez își etalează „arsenalul” în costume de baie provocatoare
Jennifer Lopez își etalează „arsenalul” în costume de baie provocatoare
Acest șofer a încremenit când s-a uitat sub mașină. DUSTER-ul său ascundea o mare surpriză - VIDEO
Acest șofer a încremenit când s-a uitat sub mașină. DUSTER-ul său ascundea o mare surpriză - VIDEO
Un elicopter „mamut” Chinook a făcut ceva uluitor într-o misiune de salvare, la 3.450 de metri altitudine. „E capabil de aşa ceva?!”
Un elicopter „mamut” Chinook a făcut ceva uluitor într-o misiune de salvare, la 3.450 de metri altitudine. „E capabil ...
Joe Biden a lansat un mesaj ascuns în site-ul Casei Albe: „Dacă citeşti acest lucru, avem nevoie de ajutorul tău
Joe Biden a lansat un mesaj ascuns în site-ul Casei Albe: „Dacă citeşti acest lucru, avem nevoie de ajutorul tău"
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Astrolog, despre pandemie şi cifra 5, care „guvernează” 2021. „Atmosfera de neîncredere va duce la tulburări sociale”
Astrolog, despre pandemie şi cifra 5, care „guvernează” 2021. „Atmosfera de neîncredere va duce la tulburări sociale”
Efectele Brexit: Retailerii britanici consideră că este mai ieftin să DEA FOC produselor rămase în UE decât să le aducă înapoi în Marea Britanie
Efectele Brexit: Retailerii britanici consideră că este mai ieftin să DEA FOC produselor rămase în UE decât să le ...
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru a nu fi atacată și violată”
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru a nu fi atacată și violată”
Cea mai dorită femeie din România a ajuns SCHELET! Imaginile sunt absolut șocante
Cea mai dorită femeie din România a ajuns SCHELET! Imaginile sunt absolut șocante
Fără airbaguri și fără ESP, această mașină chinezească este un adevărat sicriu pe roți. Se vinde legal în UE!
Fără airbaguri și fără ESP, această mașină chinezească este un adevărat sicriu pe roți. Se vinde legal în UE!
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
FOTO. Cum arată acum Julia Chelaru! Transformarea incredibilă a fostei cântărețe din trupa Exotic
FOTO. Cum arată acum Julia Chelaru! Transformarea incredibilă a fostei cântărețe din trupa Exotic
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!