A și început scandalul! Înscrierea echipelor Armatei, Primăriei Sectorului 1 și a lui Nicolae Badea direct în Liga 4 va fi contestată în justiție. Academia Rapid, Steaua, ACS Dinamo și Carmen nu îndeplinesc criteriul meritului sportiv. Măsura dezavantajează rivala AFC Rapid

Autor: Matei Udrea Publicat: 23 Aug. 2017, 07:58 Actualizat: 23 Aug. 2017, 10:03 Fotbal Intern
A și început scandalul! Înscrierea echipelor Armatei, Primăriei Sectorului 1 și a lui Nicolae Badea direct în Liga 4 va fi contestată în justiție. Academia Rapid, Steaua, ACS Dinamo și Carmen nu îndeplinesc criteriul meritului sportiv. Măsura dezavantajează rivala AFC Rapid

Informațiile publicate de ProSport încă de anul trecut s-au confirmat oficial marți, la prânz: șefii Asociației Municipale de Fotbal București au înscris direct în Liga 4, fără a respecta criteriul meritelor sportive, patru echipe noi-nouțe, deși acestea ar fi trebuit să pornească din Liga 5. Cele patru favorizate sunt CSA Steaua (echipa Armatei), Academia Rapid (echipa tutelată deocamdată neoficial de Primăria Sectorului 1), ACS FC Dinamo (echipa lui Nicolae Badea) și FC Carmen.

Începând de astă-toamnă, de când ProSport a prezentat informația că se pregătește înscrierea CSA Steaua direct în Liga 4, sărindu-se astfel un eșalon valoric, reacțiile au fost diverse. Marian Lumânare, președintele AMFB, nu a negat, dar nici n-a confirmat, declarând ezitant, pentru ProSport, că urmează să se ia o decizie. Reprezentanții celor două echipe rapidiste, AFC Rapid și Mișcarea CFR, au luat foc și au amenințat că fac scandal, deoarece și ei ceruseră același lucru anul trecut, pe vremea asta, dar AMFB i-a refuzat pe motiv că trebuie să înceapă din ultima ligă, a 5-a, conform criteriului meritului sportiv.

Ulterior, comandantul CSA Steaua, colonelul Cristian Petrea, a confirmat pentru publicația noastră că are promisiunea că echipa va fi înscrisă direct în Liga 4.

Apoi a apărut, din neant, o altă echipă care anunța că va juca direct în Liga 4: Carmen București.

După ce a lansat proiectul renașterii Rapidului sub umbrela Primăriei Sectorului 1, edilul Dan Tudorache a garantat pentru ProSport, luna trecută, că echipa va începe competiția, de asemenea, direct din Liga 4.

În sfârșit, pe ultima sută de metri, cu nici două săptămâni în urmă, la AMFB a depus cerere de înscriere în Liga 4 și echipa lui Nicolae Badea, ACS FC Dinamo. Solicitarea a fost, de asemenea, aprobată.

AMFB a ignorat dispozițiile din trei articole din ROAF și Statutul FRF. Criteriul sportiv guvernează fotbalul încă de la înființarea acestui sport

În acest moment, lucrurile sunt ambigue, iar pasul făcut de șefii AMFB este la limita legalității. ProSport are informații că s-au făcut, în ultimele luni, presiuni și intervenții la nivelul conducătorilor Asociației, pentru ca aceștia să bage direct în Liga 4 echipele de mai sus. În ciuda încercărilor insistente ale ProSport, în ultimele zile, de a discuta și cu Marian Lumânare, președintele AMFB, acesta nu a răspuns la telefon.

Operațiunea de marți a fost pregătită din timp. Pe 7 august, site-ul AMFB publica lista condițiilor care trebuie îndeplinite pentru ca o echipă să participe în Liga 4. Era nevoie de dovada că:

1) deține un teren de fotbal omologat cu minimum 200 de locuri,

2) are contract cu un antrenor care să dețină cel puțin Licența C UEFA,

3) nu are datorii de ordin sportiv către jucători, antrenori sau AMFB,

4) depune garanții în valoare totală de 2.000 de lei și

5) să achite anticipat, pe o lună, baremurile pentru arbitri și observatori.

După cum se poate lesne observa, nu există pe listă tocmai criteriul prevăzut cât se poate de clar de regulamentele FRF: cel al meritului sportiv. Regula este primordială și stă la baza fotbalului încă de la inventarea sa: dincolo de condițiile materiale și organizatorice, echipele trebuie să-și obțină dreptul de a promova/câștiga trofeele pe teren, în urma rezultatelor consemnate în meciuri. Acest criteriu a fost radiat de AMFB în favoarea altora auxiliare.

Concret, conform ROAF (Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice), Articolul 4 – Principiile de promovare-retrogradare, Punctul 1, „Promovarea/retrogradarea se face potrivit dispozițiilor art. 70 din Statutul FRF”.

Acest Articol 70 din Statutul FRF stipulează: „Principiul promovării și retrogradării. 1. Dreptul unui club de a promova în campionatele naționale depinde de meritul sportiv al acestuia. Un club se califică într-un campionat național (i) continuând să evolueze în același eșalon competițional, sau (ii) promovând ori retrogradând la sfârșitul unui sezon”.

În plus, există și Articolul 18 din ROAF, care completează prevederile obligatorii pentru fotbalul organizat de FRF: „Ocuparea locurilor vacante în cazul retragerii/excluderii din competiții (nou) 1Dacă într-o ediție de campionat rămân locuri vacante prin neînscrierea, excluderea sau retragerea unor echipe din campionatul de seniori respectiv, ori în alte situații similare, se va proceda astfel:

a) dacă această situație a intervenit înainte de începerea campionatului, echipele în cauză vor fi retrogradate în conformitate cu prevederile Regulamentului Disciplinar. Locurile care au devenit vacante în acest mod vor fi ocupate de echipele retrogradate în campionatul precedent, cel mai bine clasate. În cazul în care numărul acestora este insuficient, locurile nu se vor mai completa;

b) dacă retragerea/excluderea echipelor a intervenit după începerea campionatului, echipele în cauză vor fi retrogradate în conformitate cu prevederile Regulamentului Disciplinar iar locurile vacante nu se vor mai completa. În acest caz, la sfârșitul campionatului, numărul echipelor care retrogradează va fi redus în mod corespunzător”.

După cum ați putut citi mai sus, în niciun caz nu se poate completa o divizie cu echipe înființate peste noapte. În caz extrem, competiția începe cu un număr incomplet de formații.

AMFB are o acoperire: este autonomă față de federație. Cel mai probabil, cazul va ajunge în contencios administrativ

Din perspectivă legală, există însă o chichiță pe care Comitetul Executiv al AMFB a speculat-o: autonomia acordată de FRF asociațiilor județene, care au dreptul să își elaboreze propriile regulamente. Surse FRF, bune cunoscătoare ale regulamentului, au explicat pentru ProSport că practica introducerii unor echipe noi „peste rând” este o cutumă în rândurile AJF-urilor, care nu se încurcă prea des în principiile fondatoare ale fotbalului și nici nu se ghidează decât facultativ după Statutul FRF și ROAF. „Cei de pe la AJF-uri au această obișnuință, ca acele cluburi care fac dovada unor condiții peste cele care sunt în ultimul eșalon competițional să fie înscrise direct în competiția superioară. Există această practică. AJF-ul este autonom, își face singur regulamentele. ROAF este pentru competițiile naționale. În competițiile județene sunt propriile regulamente. Dar acum, sigur că trebuie să respecte condițiile minime din Statutul FRF. Dacă acolo scrie că se face pe baza criteriilor sportive… Mă rog, au această libertate de a-și stabili propriile criterii”.

Deși, la limită, cutuma ar putea fi favorabilă AMFB și echipelor băgate peste rând în Liga 4, lucrurile nu sunt deloc evidente, a concluzionat expertul consultat de ProSport, care a și indicat soluția: „Nemulțumiții trebuie să conteste decizia Comitetului Executiv al AMFB. Dar nu la federație, pentru că FRF nu are calitatea să judece aceste situații. Trebuie să se adreseze Justiției, în contencios administrativ”.

Miza întregii povești: decizia conducerii AMFB anulează șansa AFC Rapid de a promova în Liga 3

Cel mai probabil, urmează procesele. Miza este foarte mare, pentru că AFC Rapid, echipă refuzată anul trecut, când a cerut includerea direct în Liga 4, și promovată pe teren astă-primăvară, pierde avantajul de un sezon față de celelalte patru competitoare introduse acum peste rând. Fără susținere financiară din partea vreunei instituții sau a unui om de afaceri bogat, înglodată în datorii și în conflict cu Primăria Sectorului 1, cu care a refuzat să se asocieze, AFC Rapid avea o singură șansă, anul acesta, să promoveze în Liga 3, înainte ca în campionat să urce (venind din Liga 5) Academia Rapid, CSA Steaua, Carmen și ACS FC Dinamo. Prin decizia AMFB, această șansă se anulează, pentru că AFC Rapid nu are forța să se bată cu respectivele echipe.

Un alt contestatar se anunță Tudor Iacov, patronul echipei Progresul București, care e deja în proces cu AMFB și care nu și-a înscris echipa susținând că măsurile luate de președintele Lumânare și secretarul general Baboia ar fi ilegale.

Astă-toamnă, și reprezentanții Mișcării CFR erau vehemenți, cerând respectarea criteriilor sportive: „Contestăm în instanță dreptul CSA Steaua de a juca în Liga 4! E bătaie de joc. Noi de ce am jucat un an? Să ne dea înapoi AMFB banii cheltuiți! Lumânare și Baboia să dea banii! Pe ei (n.r. – CSA Steaua), în ”47, i-au băgat direct în prima ligă între tur și retur, de ce nu i-ar băga acum într-a patra? Pentru ăștia nu sunt niciodată regulamente! Doar excepții!”.

Între timp, însă, membrii Clubului Aristocratic Rapid, care au susținut anul trecut Mișcarea CFR, au ajuns ei înșiși în situația de a beneficia de excepție. După ce s-au certat cu sindicaliștii de la Mișcarea CFR, suporterii rapidiști au aderat la proiectul Primăriei Sectorului 1, pe care îl susțin prin o nouă entitate, ACS Rapid Redivivus 2017. 

Autor: Matei Udrea Publicat: 23 Aug. 2017, 07:58 Actualizat: 23 Aug. 2017, 10:03 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
Bendeac intervine în scandalul cu Velea și îl face praf pe Abi Talent:
Bendeac intervine în scandalul cu Velea și îl face praf pe Abi Talent: "Abi este..."
Jabba jihadistul, un uriaş de peste 250 de kilograme şi unul dintre cei mai cruzi lideri ISIS, a fost arestat în Irak
Jabba jihadistul, un uriaş de peste 250 de kilograme şi unul dintre cei mai cruzi lideri ISIS, a fost arestat în Irak
S-a dat LEGE! Ce PENSIE primesti daca nu ai cotizat DELOC la stat
S-a dat LEGE! Ce PENSIE primesti daca nu ai cotizat DELOC la stat
Film pentru adulţi, turnat într-un apartament închiriat. Reacţia neaşteptată a proprietarei
Film pentru adulţi, turnat într-un apartament închiriat. Reacţia neaşteptată a proprietarei
Scandal in Spania! Oficialii Sevillei au izbucnit dupa meciul cu Real Madrid: „Scoteam echipa de pe teren!” Ce i-a spus Lopetegui arbitrului la pauza
Scandal in Spania! Oficialii Sevillei au izbucnit dupa meciul cu Real Madrid: „Scoteam echipa de pe teren!” Ce i-a spus ...
Cum fac amor africanii. Practica care șochează întreaga lume!
Cum fac amor africanii. Practica care șochează întreaga lume!
Despre sex, fără perdea: femeile nu ştiu să ceară, bărbaţii nu ştiu să ofere
Despre sex, fără perdea: femeile nu ştiu să ceară, bărbaţii nu ştiu să ofere
E ca nouă, BOSS. Nu bate, nu troncăne. Ce probleme a avut acest VW Golf VI cumpărat de la un samsar?
E ca nouă, BOSS. Nu bate, nu troncăne. Ce probleme a avut acest VW Golf VI cumpărat de la un samsar?
Tânără strânsă de gât în plină stradă de o brută şi lovită până la leşin. Surpriza neplăcută de care a avut parte agresorul
Tânără strânsă de gât în plină stradă de o brută şi lovită până la leşin. Surpriza neplăcută de care a avut ...
CAPCANĂ uriaşă: METODA prin care vă poate amenda poliţia chiar dacă aveţi TOATE actele în regulă şi nu aţi încălcat nicio regulă
CAPCANĂ uriaşă: METODA prin care vă poate amenda poliţia chiar dacă aveţi TOATE actele în regulă şi nu aţi încălcat ...
NAVA ce putea SALVA pasagerii de pe Titanic. Căpitanului i s-a cerut însă să se retragă. Situaţia INCEDIBILĂ care este CONDAMNATĂ şi după mai bine de 100 de ani
NAVA ce putea SALVA pasagerii de pe Titanic. Căpitanului i s-a cerut însă să se retragă. Situaţia INCEDIBILĂ care ...
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta acum 20 de ani
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta ...
TRAGEDIE! A MURIT! Dwayne „The Rock” Johnson, veste de ULTIMĂ ORĂ
TRAGEDIE! A MURIT! Dwayne „The Rock” Johnson, veste de ULTIMĂ ORĂ
Calendar ortodox 20 ianuarie. Cui îi spunem la mulţi ani astăzi! Sfânt important, vindecă boli grave
Calendar ortodox 20 ianuarie. Cui îi spunem la mulţi ani astăzi! Sfânt important, vindecă boli grave
Guvernul Orban, lovitură dură pentru pensionari și copii. Ce se întâmplă cu banii de pensii și alocații
Guvernul Orban, lovitură dură pentru pensionari și copii. Ce se întâmplă cu banii de pensii și alocații
Dumnezeu sa-l ierte! Artistul roman care a fermecat GENERATII intregi A MURIT! ULTIMA ORA
Dumnezeu sa-l ierte! Artistul roman care a fermecat GENERATII intregi A MURIT! ULTIMA ORA
BREAKING NEWS: Categoria de salriaţi care primesc 4 ZILE DE CONCEDIU în plus. De CONCEDIU în PLUS beneficiază cei care....
BREAKING NEWS: Categoria de salriaţi care primesc 4 ZILE DE CONCEDIU în plus. De CONCEDIU în PLUS beneficiază cei care....
Lovitură cruntă pentru Meghan Markle! Copilul va rămâne cu Prințul Harry după divorț
Lovitură cruntă pentru Meghan Markle! Copilul va rămâne cu Prințul Harry după divorț
Cea mai IEFTINĂ maşină electrică din România disponibilă la vânzare nici nu necesită permis categoria B
Cea mai IEFTINĂ maşină electrică din România disponibilă la vânzare nici nu necesită permis categoria B
S-a logodit cu un bărbat cu 31 de ani mai mare şi susţine că nu e vrea banii lui: A fost dragoste la prima vedere
S-a logodit cu un bărbat cu 31 de ani mai mare şi susţine că nu e vrea banii lui: A fost dragoste la prima vedere
Farsă amoroasă terminată prost pentru un tânăr înşelat de soţie. A fost tăiat, bătut şi sechestrat de rival
Farsă amoroasă terminată prost pentru un tânăr înşelat de soţie. A fost tăiat, bătut şi sechestrat de rival
Cauza decesului Cristinei Ţopescu. Jurnalista avea probleme cu inima. Ce spun medicii legişti care au efectuat necropsia
Cauza decesului Cristinei Ţopescu. Jurnalista avea probleme cu inima. Ce spun medicii legişti care au efectuat necropsia
Bombă în showbiz: s-au logodit în secret! După o relație tumultoasă, iată că în sfârșit actorul și-a găsit fericirea în brațele unei superbe blonde
Bombă în showbiz: s-au logodit în secret! După o relație tumultoasă, iată că în sfârșit actorul și-a găsit fericirea ...
Prințul Harry a primit oferte de job inedite dupa ce a renuntat la banii bunicii sale! Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Prințul Harry a primit oferte de job inedite dupa ce a renuntat la banii bunicii sale! Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Horoscop de Weekend cu Neti Sandu! Trebuie să fie în gardă aceste zodii
Horoscop de Weekend cu Neti Sandu! Trebuie să fie în gardă aceste zodii
Supărat că nu l-a lăsat să depășească, a frânat în fața lui. Acum regretă enorm!
Supărat că nu l-a lăsat să depășească, a frânat în fața lui. Acum regretă enorm!
Asta este ADEVĂRATĂ BOMBĂ din dosarul Caracal! Criminalul Gheorghe Dincă, făcut praf psihic prin METODA "COLEGUL-FANTOMĂ"! I-au spart "lacătele" mentale printr-o manevră a detectivilor americani din anii '80
Asta este ADEVĂRATĂ BOMBĂ din dosarul Caracal! Criminalul Gheorghe Dincă, făcut praf psihic prin METODA "COLEGUL-FANTOMĂ"! ...
Confesiunile mamei Cristinei Țopescu! Femeia a rupt tăcerea. De ce nu și-a sunat fiica de Revelion
Confesiunile mamei Cristinei Țopescu! Femeia a rupt tăcerea. De ce nu și-a sunat fiica de Revelion
Lichidul seminal: mirosuri care semnalează probleme de sănătate
Lichidul seminal: mirosuri care semnalează probleme de sănătate